Ötleteket várok, hogy kinek milyen fedél van a teraszán, ami bevált, illetve ami nagyon nem. Mi egy 2.8x6m-es teraszt szeretnénk lefedni, bonyolítja a dolgot, hogy a nappalink ebből az irányból kapja a fényt egy 2.4x2.4-es ajtón keresztül.
Szeretnèk polikarbonàtot teraszra kb.8.5x4.5m-re hallottam hő stop-os verziot dehol lehet kapni ès milyen àron ezt tudja esetleg valaki?Egy oldalt találtam de ott nincs info àrakrol
Ez is egy jó megoldás. de ez is egy évszakra jó. és ehhez drága. Ugyanúgy, mint a legszörnyűbb, a terasz ponyvázása ( a sörsátor ). Találtam egy céget, a honlapjukon láttam olyan anyagokat, ami nyáron függönynek, télen - rögzítve - teraszfedésnek is jó/lenne. 1,40 m/37.000 Ft .(!) Víz/gomba/fagymentes, mint írják, -25 fokig. Bár én még fagyálló textilről nem hallottam ( és még annyi mindenről nem ),de attól még lehet valós. Találtam olyan céget, ahol pazar megoldás van a terasz téliesítésére. Ledes világítás, meg zene (?) is tartozik hozzá. Akciós áron 6,5 millió. Vicc. Mifelénk legalábbis.
A baj az, hogy nálunk nincs szakember, még ponyvázásra sem. Akad ügyes kezű, majd' mindenhez értő kontár. Náluk kell sorba állni.
Igen, ez jó megoldás nyárra. Bár gondoltam már arra, hogy könnyű, lenge és nagyon mutatós függönyök helyett ponyvalapokat függesztünk fel, lent rögzítjük. Ez nem lesz sem szép, sem mutatós, de a szél, eső, hó ellen védi a teraszt.
Elsüllyedt topicba írni... veszett fejsze nyele. Megpróbálom. Talán idetalál valaki.
Nálunk a terasz fedett. Tavaly nyáron 12 borókafát kellett kivágni, így a terasz az oldalán védtelen. Összesen kb. 8,5 m hosszúságban 1,40 m magas részt kell fedni. Csak abban vagyok biztos, hogy beponyvázni nem akarom, nem akarok sörsátrat. Meg ez egyébként is csak télidőre megoldás. Az eltolható fémzsalugáter jó lenne, de nagyon drága megoldás. Ugyanezt talán ponyvával?
Megpróbálok behozni két fotót ( még az időből, amikor még éltek a borókáink ) a terasz két oldaláról. A terasz körüli lécekre szélfogó háló jönne télidőben.
Ha jól értem az egyik ,, fej ,, gerendát a B30-as főfalhoz kívánod rögzíteni .
Ennek az álltalam alkalmazott módja a következő :
kijelölöm a furatok helyét és O16-os fúróval kifúrom.
Ebbe a furatba egy u.n. szürke színű KOSÁR tiplit rakok. Ennek az oldalai lyukacsosak. Ezt feltöltöm a FISCHER ( OBI )kétkomponensű műgyanta ragasztóval és belehejezem a O 12-es menetes orsót.
Az alattam lakónak sok éve van fából, majdnem 20 nm-nyi. E fölé szeretnék, de fémből, mert a fa lekezelését szeretném megspórolni. Arra a rácsos szerkezetű anyagra gondoltam, amit lépcsőfokokon láttam, de pl. filmstudiókban, sportcsarnokokban is, fennt a világitási hidakon is ilyen rácsos "folyosókon" lehet közlekedni. Nyáron ráterítenék egy zöld padlószőnyeget (?), szezonon kívül pedig a hó se tudna rajta megmaradni. A lábait viszont befedném fával, már csak az alsó lakó szépérzéke miatt is.
Kérdés, hogy ugye létezik ez nagyobb elemekben is, és mi az elnevezése?
Terasz építését tervezem. Két kistégla tartóoszlop már készen van hozzá. A két téglaoszlop közé két faoszlop kerül. A terasz tetejének mérete 6,3 méterszer 5 méteres. Az egyik gerenda a már említett oszlopokon fog elhelyezkedni. A másik a ház falára kerül fel. Kérdésem, hogy a 6,3 méter hosszú gerendát, amire mennek a szarufák, 16-os borovi lambéria és zsindely, be tudom-e biztonságosan fogatni a ház falába, ha az B30-as téglából épült. A 6,3 méteres gerenda két részből áll. Az egyik 3 méteres, a másik pedig 3,3 méteres.
Milyen megoldásokat tudtok javasolni a gerenda felfogatására?
Szeretném jelezni, hogy nő vagyok :), és naggyyyon nem értek ezekhez a dolgokhoz, de a teraszt kábé úgy képzeld el, mintha a sátortetős szerkezetből "hasították" volna ki, 5 méter szélességben. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy oszlopokat hova lehetne tenni pontosan (az utca felé..)?
(Bocs, ha butaságokat kérdezek, inkáb csak hangosan gondolkodom)
Kerámiaburkolatot megfúrni, oszloptartót műgyantás ragasztóval (hiltinél és még pár cégnél vannak ilyen rögzítések kifejezetten konzolok, oszlopok rögzítésére) a betonlemezhez rögzíteni. kb. 12-16-os lyukról beszélek, oszloponként 1 db kell.
Az oszlopokat keresztbe lehet rögzíteni egymáshoz, ez megadja a merevséget, aztán a falhoz kb. 3 helyen, és kész. nem kell vaskos szerkezetre gondolni, csak önmagát kell elbírnia, ha nem kerül rá cserép.
Létezik fém megoldás, pl. kovácsoltvas jelleggel (manapság inkább hidegen hengerelt, szinterezett vas az általános). ebből is lehet korrekt, légies szerkezetet összerakni, amire rá lehet rakni kihúzható ponyvát (ua, mint a napellenző, csak karok nélkül...).
a lényeg, nem kell méterenként oszlop, és hatalmas könyökfák, a ponyvának merevséget adó lécezés mehet 80cm-enként akár 3*8-as élére állított pallóból, ez 2 méteres fesztávon még nem hajlik, vagy lehet fém szelvény, ami szintén könnyű (pl. mángorolt zártszerlvény, ami hasonlít a régi kovácsoltvas felületére, de üreges, nem olyan nehéz...)
A nyitóban felvetetthez hasonló problémánk van a teraszfedéssel. Társasházi terasz, 5 x 2 méter. A tavalyi nyár tapasztalatai alapján meglehetősen szeles, bár délnyugati fekvésű. Kihúzható napellenzős emberek már voltak kint felmérni, de szélérzékelővel ellátott elektromost nem igazán tudnak szerelni, ugyanis nincsen elektromos kiállás (csak ablakkereten lehetne kivezetni, ami viszont még garis, a megfúrással pedig ugrana a garancia).
A pergolához az oszlopokat nem valószín, hogy tudnánk rögzíteni (szerintem - végig kerámiaburkolat van).
ha sorház vagy társasház, akkor szinte semmi, mert lakógyűlésnek kell beleegyeznie. ez így is van rendjén, felejtsük már el, hogy egy lakótelepen, bérházban vagy akár lakóparkban (csak az egységes kinézetű társasházi és sorházi lakásokról beszélek!) mindent át lehet alakítani. Egy rendezett házban még a külső nyílászárók színe is egységes (régi házunkban ún. postás-zöld a belső udvarra, és fehér a külső homlokzaton...már vagy 100 éve...).
Ezt tervezte az építész, engedélyezte az önkomrányzat, és vette meg egy csomó lakó.
Természetesen , ha egyedi lakásokról van szó, ott sokkal könnyebb a helyzet, és nincsenek egységesítésre vonatkozó igények/elvárások sem. Egy terasz fedésnél pl. ha nem valami brutál szerkezetről van szó, akkor észre sem veszik az eltérést, és sok önkormányzat nem is foglalkozna vele, hiszen a papírmunka több idő és elfoglaltság, mint maga a fedés. Homlokzati metszeten kb. két vékony oszlop és egy vastagabb vízszintes csík jelzi a különbséget, márpedig az önkomrányzat csak ennyit lát, és ennyi érdekli....
érdemes telített fát venni, vagy vörösfenyőt, ami drága, de maradandó.
az 5*30-as palló helyett az 5*20-as is simán megteszi, építész barátom szerint statikailag ez sem indokolt, kivéve, ha valami nehéz fedést rakok rá, vagy sokméteres a fesztáv köztes alátámasztás nélkül.
most azt tervezem, hogy pergola lesz fából, a terasz külső oldalán oszlopok 15*15 méretben, 3 méterenként, felette ugyanekkora talpszelemen. A falra rögzítve 5*15-ös vagy 10*15-ös gerenda végig, 2 méterenként 15-ös ragasztott tiplivel. Erre mennének 1 méteres távolságban 5*20-ös pallók élére állítva. ez eddig megszokott. a fal felőli 1 méterre pedig keresztbe(tehát a fal síkjával párhuzamosan) hajópadlót illesztenék horonyba, 45 fokban megdöntve, egymástól kb. 30 cm-re, éppen, hogy árnyékoljon. A csapóesőtől is véd, nyáron árnyékol, télen nem, mivel Nap alacsonyabb szög alatt delel.
de azt tudom, hogy a kültéri fát elvileg fentről bádogozással kéne védeni, az időjárás áldásos hatásaitól (nap, csapadék). Na most a növény a nap ellen véd, ellenben a csapadék ellen nem. sőt, tovább marad a nedvesség a fán. Ami elősegíti a különböző gombák, és miegymás eltrjedését. És elég csak egy kis sérülés a lakkon, lazúron...stb. Ettől függetlenül, ez nem egyik napról a másikra megy tönkre. Sok pergola van növénnyel befuttatva, szóval működik a dolog, csak be kell kalkulálni, úgy 10 év múlva egy felújítást...:))
őszíntén szólva én azt vettem észre, hogy a tűző napnak kitett részek kapják a legnagyobb terhelést a faanyagon (nyáron 60C, télen -20C) Ha leárnyékolja a növény, akkor már jó a móka.
Amúgy ha már brutál gyökere van a futónövénynek, akkor akár vissza is metszhetes tavasszal a festés előtt, akkor is be fogja futni a pergolát.
A clematis a legjobb példa rá, mert azt tél előtt 10cm-esre vissza kell vágni, a tövét betakarni a fagy ellen és évről évre jobban fut, több virágot hoz.
a fát 2-3 évenként újra kell kenni. ez, ha van rajta növény nem lehetséges. A növények között megbújó nedvesség, pára, pedig nem éppen barátja a fának... de lehet tévedek...
pont emiatt, van nekünk egy sodronyfeszítő görgővel...ez kifeszíti a ponyvát, és nem lobogtatja a szél...persze viharban behúzzuk... a ponyva pedig nem fényáteresztő, és világos színű, így nincs nagy hősugárzása (egy kicsi azért van)...
a növényfuttatást azért vetettük el, mert idővel tönkretszi a fát...