Keresés

Részletes keresés

urál Creative Commons License 2007.06.05 0 0 225

Lazán, és tudod miért? Mert hülyeségeket beszélt szegény!

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (224)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.06.05 0 0 224
Tök jó, hogy ehhez is értesz és erőlködés lenyomod az Állami Számvevőszék elnökét. /a/
Előzmény: urál (223)
urál Creative Commons License 2007.06.05 0 0 223

Annyira bírom, hogy mindig akad egy nagyobb csapat értelmiségi idióta, aki szerint nem elég demokratikus az a rendszer, amelynek a legnagyobb rákfenéje, hogy a szavazók négy évente megszavazzák maguknak a nyakló nélküli osztogatást és az amúgy finanszírozhatatlan jóléti állam további fenntartását hitelekből, az ország kiárúsításából, akárhogy.

 

A magyar politikai rendszer szélsőségesen demokratikus a jelen formájában az ország jelen állapotához és annak okaihoz mérve.

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (222)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.06.05 0 0 222
Olvasnivaló:
Az nem reform, ami csak elvesz, és nem ad semmit
http://index.hu/gazdasag/magyar/asz070605/
- hj -

(...) "Az a reform nem reform, ami megvon valamit, és nem ígér helyette semmit – mondta Kovács Árpád, aki magával a demokratikus berendezkedéssel is elégedetlen. Nem tartja hosszú távon megőrizhetőnek azt a gyakorlatot, hogy a demokrácia arról szóljon, hogy van tízmillió ember, akire négyévente szükség van néhány másodpercre, majd négy évig ismét nem." (...)

/a/
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.06.03 0 0 220
A helyzet az, hogy jártam Japánban. Méghozzá nem "burokban" (küldöttség, turistacsoport, ilyesmi), hanem szépen egyedül vágtam neki az országnak. Úgyhogy nem a prospektusos oldalát láttam az országnak, hanem a vidéket (is), a mellékutcákat, aludtam átlagos bérlakásban, hétköznapi campusban, pályaudvaron is. :) Abból az életszínvonalból nagyon gyorsan kiábrándulnál, hidd el. Más és nagyon ismerős(!), nálunk "hungaricumnak" tekintett problémákkal is küzdenek. (Nem néztek kapásból gaijinnak, ezért láthattam olyan dolgokat is, amik pl. egy amerikai számára hozzáférhetetlenek.) A népszaporulattal meg komoly bajok vannak, hihetetlen gyorsasággal öregedik el a japán társadalom.

Van mit eltanulnunk a japánoktól, de más népektől is. Az összetartás lenne talán a legfontosabb és igen, a munka becsülete is. Misztifikálni azonban nem kell a dolgokat. Legyen csak kicsi a változás, haladjunk lépésről lépésre. A csodavárás az, amivel baj van. Márpedig a mai politikai elitünktől, balszéltől jobbszélig bármi pozitívat elvárni, az csodavárás. Ilyen alapon inkább kergessünk megint csodaszarvast, az egyszer már bejött. :)

/a/
Előzmény: bubosbanka1 (219)
bubosbanka1 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 219
Abban igazad van, hogy lehetett volna ezt máshogy is csinálni, csak pont a jóléti állam koncepciójából adódik, hogy ha jóléti államot akarsz, akkor ezek a tevékenységek azok, amelyek alapvetően nem férnek bele abba a körbe, amit egy jólétben élő helyi el fog végezni. egyszerűen azért, mert ezeknek a munkáknak nincs akkora értéke, hogy abból jólétben megélhess. A máshogy csinálás viszont az, hogy nincs jóléti állam, az állam ugyan szolgáltat, de nem teszi lehetővé, hogy a társadalom egésze számára legyen lehetőség a kiemelkedésre. ha jól értettem a dán példádat, ott pont ez a helyzet, mivel az oktatási rendszer olyan, hogy a kvázi értelmiségi képzésbe (gimnázium + felsőoktatás) csak egy adott hányada tud a társadalomnak bekerülni.


Ez mind igaz és szép elgondolás.
De: gondolj Japánra. Nincs bevándorlás (Japán szinte a végletekig zárt társadalom), és nincs munkanélküliség. És minden munkát elvégeznek, tisztaság van az utcákon, karban vannak tartva a csatornák.

Tudod, hogy hol kezdődik a probléma? A munkanélküli segélynél. Jó, valamennyi kell, hogy recesszió idején ne legyen éhínség, de a munkanélküli segély (és minden olyan segély, amely munkanélküli segélyként funkcionál!) összege tényleg csak a létminimumot nyújtsa!
És: el kell érni a társadalomban (és ez a vezetés hosszútávú feladata) (főleg Nyugat-Európára nézve), hogy MINDEN munkának legyen becsülete! Úgy általában, ha valaki dolgozik, bármit, annak legyen becsülete.

Na ez a kulcsa az egésznek.

És azért Japánban elég nagy a jólét. Sokan vannak, van népszaporulat, magas a várható élettartam, jól képzettek, alacsony a csecsemőhalálozás, egészséges (alapvetően) a népesség. Hogy csak a főbb mutatókat említsem. (mármint az olyan mutatókat amik alapján valójában leméri az ember az életszínvonalat)
Előzmény: Joranne_Sutt (215)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.06.01 0 0 218
Visszakérdezek: amit annak nevezünk, az biztosan az? :) :( /a/
Előzmény: zuckertort arisztid (216)
zuckertort arisztid Creative Commons License 2007.06.01 0 0 217

A rómaiak anno megtalálták a középutat.

 

Békeidőben a demokrácia, válsághelyzetben a diktatúra a jobb.

 

 

 

 

zuckertort arisztid Creative Commons License 2007.06.01 0 0 216

"A te elképzelésed szerint hogyan kontrollálható a diktatórikus hatalom, ha nem arra megy, amerre kellene?"

 

Hmm... A mai Magyarországon hogyan kontrollálhato a DEMOKRARTIKUS-nak nevezett hatalom, ha nem arra megy amerre kellene?

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (173)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.06.01 0 0 215
"vajon a léhűtés gócait döntően az echte németek/franciák adják-e vagy a marokkói/török csőcselék?"

is-is. a bevándorlók többségének a magas munkanélküliség ellenére van munkája, és ha tőlük megszabadulsz, akkor az általuk betöltött munkaköröket senki sem fogja elvégezni. a probléma gyökere nem ez, hanem más:

- egyrészt az, hogy a különböző kedvezmények és munkavállalóvédelemként hozott törvények erősen csökkentik az adott ország versenyképességét, ami miatt a gazdasági növekedés erősen konvergál a nullához.

- másrészt az állam szociális transzferek révén a népesség jelentős tömegeit eltartja: a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, adott esetben a hátrányos helyzetű térségek lakosságát, ill. a közalkalmazottak egy részét látszatmunkával v. eredetileg nem szociális célú támogatásokkal. de ide tartozik a gyerekvállalás utáni közvetlen pénztranszfer is. ennek csak egy kis szeletét adják a bevándorlók, a haszonélvezők többsége helyi.

- harmadrészt, a fentiek fenntartásához magas adóterhek szükségeltetnek, amely természetszerűleg megnehezíti a gyerekvállalást a középosztály számára, ami meg a születések számának csökkenéséhez és elöregedéshez vezet, ez nem csak közvetlen szociális transzferekkel terheli meg a költségvetést, hanem az egészségügyi és más közszolgáltató rendszereken keresztül is.

"Csak erre azért nem tudtam eddig reagálni, mert valahogy homályban maradt, hogy szerinted pontosan kik azok, akiket pótolni kellett a bevándorlókkal?"

nem úgy fogalmaznék, hogy a kétkezi munkásokat kellett velük pótolni, hanem inkább úgy, hogy azokra a tevékenységekre kellettek, amelyeket a helyiek nem akartak elvégezni. Ez nem feltétlenül jelent nehéz fizikai munkát (pl. utcaseprés). Ennek nincs köze a multikulturalizmushoz, az már egy következménye az előállt helyzetnek. Abban igazad van, hogy lehetett volna ezt máshogy is csinálni, csak pont a jóléti állam koncepciójából adódik, hogy ha jóléti államot akarsz, akkor ezek a tevékenységek azok, amelyek alapvetően nem férnek bele abba a körbe, amit egy jólétben élő helyi el fog végezni. egyszerűen azért, mert ezeknek a munkáknak nincs akkora értéke, hogy abból jólétben megélhess. A máshogy csinálás viszont az, hogy nincs jóléti állam, az állam ugyan szolgáltat, de nem teszi lehetővé, hogy a társadalom egésze számára legyen lehetőség a kiemelkedésre. ha jól értettem a dán példádat, ott pont ez a helyzet, mivel az oktatási rendszer olyan, hogy a kvázi értelmiségi képzésbe (gimnázium + felsőoktatás) csak egy adott hányada tud a társadalomnak bekerülni.
Előzmény: Törölt nick (214)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 213
"Dánia is eltartja őket nyugdíj- család- vagy tanulástámogatási transzfereken keresztül, tehát ez alapján gondoskodó."

nem mindegy, hogy ezek hogyan néznek ki. de te alapvetően arról írtál, hogy fejlett az oktatási és egészségügyi rendszer, amely önmagában nem a gondoskodó állam ismérve. a családtámogatás meg szükségszerűség.
a szociális rendszer válságát az eltartottak (gyerek+nem dolgozó aktív+nyugdíjas) magas száma okozza. ha ez dániában alacsony, akkor ott nyilván nem beszélhetünk válságról, de gondoskodó államról sem.

"Én csak azt a közkeletű tévedést nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ebben a koncepcióban már fogalmilag benne rejlik valami dekadens trend."

pedig benne rejlik és ez nem tévedés. amit az állam lehetőséget teremt az ingyenélésre, azt ki is fogják használni. és mivel ezek az emberek szavaznak is, csak egyre többen lesznek. igazából csak ismételni tudnám magamat: a dán (és a többi skandináv) példa bizonyos szempontból extrém. érdemesebb megnézni a francia avagy a német társadalmat.
Előzmény: Törölt nick (210)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 212
Részleteiben minden bevált. Az ellensúlyok működnek a demokráciában a modernizáló diktatúra szerte a világon, az alkotmányos diktatúra az ókorban, stb. Szal én nyugodtan aludnék egy ilyen rendszerben.
Előzmény: Törölt nick (211)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 209
beváltat mondtál? :)
Előzmény: urál (208)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 208
Nem keverem, egyszerűen nem használom őket. Semmilyen ideológiát, csak a különféle már bevált politikai, gazdasági gyakorlatokra építek.
Előzmény: Joranne_Sutt (204)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 207
nem a közszolgáltatások miatt. és nem is tipikusan észak európa van oda sorolva. a gondoskodó állam eltartja bizonyos állampolgárait szociális transzfereken keresztül (magas nyugdíjak, segélyek, stb.). a jelek szerint dánia helyzete nem súlyos ezen a téren, máskülönben nem lenne pénz gyerekvállalásösztönzésre pl. :)
Előzmény: Törölt nick (206)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 204
de hát akkor te is pont hogy kevered az ideológiákat, amit az előbb oly lelkesen szapultál. :)
Előzmény: urál (201)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 203
a szociális piacgazdaságnak szvsz nem ezek a fő jellemzői, hanem hogy gondoskodik az állampolgárainak egyes csoportjairól. ez a jelek szerint dániára pont nem jellemző :)
Előzmény: Törölt nick (200)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 201

Szintén olvasási nehézségek? :)

 

Csak azért mert példának okáért éppenhogy nem győzöm hangsúlyozni az állam szabályozó szerepét, amihez egy erős, szuverén államra van szükség és azt, hogy pont ezért nem vagyok liberális hanem konzervatív.

Előzmény: Joranne_Sutt (199)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 199
te nem érted ezt, szerintem ne erőltesd. Ali valszeg azt érti a kevert stratégiák alatt mint én (és ezt már leírtam korábban): valamelyik ideológia vegytiszta alkalmazása helyett vegyíteni kell a különböző elképzelések előnyeit. ez nem kiskapu keresés. teljesen egyértelmű pl. hogy a tiszta piaci viszonyok (tehát a libertariánus gazdaságpolitika) nem tudnak nagyon sok területen megfelelően hatni. na oda kell az ezzel alapvetően ellentétes állami beavatkozás. ez egy darab példa, és rengeteg ilyen van.
Előzmény: urál (192)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 198
A kiskapu a törvények esetében a működőképes jogi megoldás. Így néz ki egy kiskapu! Nincs ezzel semmi gond, a kiskapu természetes része a jogrendnek, gyakorlatilag kiküszöbölhetetlen, de kiküszöbölése nem is szükséges, ugyanis számos esetben a kiskapuk révén válik képessé a jog a társadalom szolgálatára. Legföljebb nem szeretjük, mert jobban tetszik nekünk a tiszta és egyszerűbb ügymenet, üzem, stb.
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (194)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.31 0 0 197
a leírásod alapján mégis miért szocialista a dán berendezkedés? :) mert nekem pont semmi sem utal arra, hogy az lenne.
Előzmény: Törölt nick (187)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 196
Több választ ma már ne várjon tőlem senki, éppen most műtenek le a monitorról. :D /a/
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 195
Nem sokan. Nem is állította senki, hogy a demokrácia etalonja lenne az, ami nálunk van. Teendő akad bőven. /a/
Előzmény: urál (193)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 194
Fogalomzavar. Hogy te kiskapunak tekinted, az attól még nem az, hanem egy másutt működő mérnöki megoldás, viszont ez a téma itt off. /a/
Előzmény: urál (192)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 193
És az ezt a mindent lehetet megelőző sok ezernyi minden megvoltba ki bukott bele?
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (191)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 192
Dehogynem írtál! A GHÉV például a vegyesüzem kiskapuján slisszanna be a kettes metró alagútjába! Amikor összeegyeztethetetlen dolgok közt megtaláljuk az átjárást a kompromisszumot, azt hívjuk kiskapunak! :)
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (189)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 191
Ebbe a "mindent lehet" játékba épp most bukott bele pár közepesnél kicsit nagyobb figura, nem? Pedig elég vérszegény kis demokrácia a miénk... /a/
Előzmény: urál (190)
urál Creative Commons License 2007.05.31 0 0 190

Teknősök, amint egymás hátán állnak, a végtelenségig. :)

Akárcsak a demokrácia. Jelenleg is ha az állam jónéhány szerve egy kicsit is venné a fáradságot gond nélkül börtönbe tudna juttatni majdhogynem bárkit. Ettől semmi nem véd meg, de ettől félni ott meg paranoid, mivel ez az, amitől örökké retteghetsz ha az a hobbid.

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (188)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 189
Nem ugyanazt értjük kevert _stratégiák_ és alternatívák alatt. Kiskapuról pláne nem írtam. /a/
Előzmény: urál (185)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.05.31 0 0 188
"Leváltom a diktatúra miatt felfüggesztett utolsó választott országgyűlés összehívásával,"

Akkor tehát te meg az alkotmánybíró-hadseregparancsnok felett állsz és neked is van szép bandériumod elfenekelni az elbitangolt alakot, ha az a maga seregével ellenáll. És persze van mégegymásik leváltó, szintén saját sereggel, aki meg téged vált le, ha rosszalkodsz.

Teknősök, amint egymás hátán állnak, a végtelenségig. :)

Vagy pedig ülsz a cellában és azon gondolkodsz, hogy a fenébe lehetne a törvény betartására kötelezni azt, akinek nagyobb a hatalma annál, semhogy holmi törvényekkel bajlódjon. (A mai politikai elitünk messzemenő ignoranciája a törvények betartása iránt az egyik legaggasztóbb dolog.)

/a/
Előzmény: urál (183)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!