Természetesen. Persze joxabályokat általában nem hozzám hasonló műkedvelőknek és a még nálam is laikusabbaknak készítik, valszeg ez nem hungarikum.
A bevallásra kötelezett személye (vállalat/alkalmazott) miatti huzavonát pont azért hoztam fel, mert az igazi pofátlanságnak azt tartom, hogy éppen akkor sóznák az ember nyakába ezt a számmásolósdit-összeadósdit-legalábbegyrubrikátrontselfőleghavisszaigényelnélősdit, amikor a kopasztások miatt a legkevésbé hiányzik az érintetteknek 1000-3000 forintot kiadni a hozzáértő (vagy egyáltalán nem hozzáértő) megbízottaknak. Az igazat megvallva fogalmam sincs, hogy hogyan végződött a cirkusz, hogy a vállalatnak végül kötelező-e vagy csak ajánlott, esetleg megengedett elkészíteni az alkalmazott helyett, de effektíve az lett az eredmény, hogy Édesanyámék kezébe nyomták a papírokat, csináljanak vele, amit akarnak. Aztán ha éppen nem vagyok olyan perverz, hogy amióta csak dolgozom, sportból magam összesítek, most valszeg ők is tejelnének valakinek, aki vagy tudja, vagy nem, vagy felelősséget vállal, vagy nem.
Ha nem éppen az idén lett volna a zrí, hogy mindenkinek magának kell/nem kell/de kell/de nem is elkészítenie a bevallást, még nem is volna ilyen durva.
Mivel imserősi/családi alapon nem először töltöttem ki ilyesmit, és láttam a korábbi évek egyszerűbb lepedői által keltett rémülettel vegyes tiszteletet, a lenti véleménnyel maxosan egyetértek: nem azoknak készítették ezt a részt (sem), akiket leginkább érint.
ah zó. eccer olvastam egy sztorit, hogy egy amerikai adóbevallásra készített valaki szoftvert és a bruttó - nettó karakterisztikán több tucat töréspont volt, összevissza változó meredekségekkel. aztán kiderült, hogy ez valójában három egyszerű, de egymásra épülő adójogszabály eredője (progresszív szövetségi adó, aminek az alapja csökkenthető az önmagában is progresszív állami adók felével stb)
Erőt veszek magamon, és leírom a mankó első másfél mondatát.
Amennyiben Ön 2006-ban bérjövedelmet is szerzett, a bér után (19. sor "a" oszlopának fehér mezőjében feltüntetett bér összege) adójóváírás illeti meg akkor, ha az Ön összes, bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme az 1 millió 500 ezer forintot nem haladta meg. (2 millió 100 ezer forint összes bevallott jövedelmet meg nem haladó jövedelem esetén Önt csökkentett összegű adójóváírás illeti meg,...)
No, ez a másfél millió csak kb., ami a dolgokat tisztázni hivatott tájékoztatóban nem éppen elegáns.
Előttem sincs joxabály, csak a bevallási mankó. Úgy nézem, az első bekezdésében leírt 1.5millió pongyolaság, vagy vminek a ki nem fejtéséből jön, ui. 1561600-nál (a leírás köv. oldalán meg is jelenik a varázsszám) szűnik meg a kiegészítő kedvezmény hatása, és lesz a kedvezmény pont 12x9000.
Az 1 millió forintos éves jövedelem alattiak kapnak extra prémiumot, hogy bonyolultabb legyen a számolás, 2340 forintot havonta, és ez a plusz meg 1 millió és 1millió 550 ezer között tűnik el a millió felettti rész 5% -át levonva.
Szvsz ennek kiszámítására már csak jóval 1,5 millió feletti jövedelmű képzett adózók egy része lenne képes.
Látod! Pedig erről az állásfoglalásról még csak nem is tudtam!
Van egy fogadásom!
Többet fog az APEH költeni az adóbevallások kijavíttatására, mint amennyi hasznot a törvény megfogalmazói vártak ettől a zavaros és alattomos "engedmény"-különbségtől.
Jogszabályt nem ismerem, APEH programot nem ismerem, kitöltési utasítást 3 éve láttam, és csak ex_lx (24)-es adataiból indultam ki, és csináltam egy képletet, hogyan fogyhat el lineárisan az igénybe vehető kedvezmény...
nekem nem jár ilyen kedvezmény (meg se merem mondani, mikor lépem át a jogosultsági határt :-), de most kipróbáltam: az abev program kiszámolja az adható max kedvezményt a 24c oszlopban pirossal, de aztán azt kézzel át kell másolni a 24b oszlopba -- és ha nem ugyanazt másolom át, mint amit kiszámolt, akkor HIBA üzenetet ad. vicces.
most nincs időm elemezni az algoritmust az 1.500 és a 2.100 eft közötti fokozatos kedvezménymegszűnésre, ott is vannak még csapdák...?
Persze ahhoz se kell társprocesszor, de azért örülök, hogy nem ez volt az első paksaméta, amit láttam, mert mindent elkövetnék, hogy többet ne kelljen, bármilyen rokon is kéri.