Keresés

Részletes keresés

muca-hit Creative Commons License 2007.05.13 0 0 18

Ez a vitafórumok nagy népi játéka. Ki kicsoda. Gyere el egy PFT-re!

Szerintem kokinkínai kavkaz alternickje. Ez is, az is, földrajzi név.

Előzmény: urál (14)
muca-hit Creative Commons License 2007.05.13 0 0 16
Talán, ha a zsidók imádkoznának..., s nem írtanák a palesztin népet. De magyarázhatom ezt egy olyannak, aki templomot, saját bevallása szerint sem látott még belülről.
Előzmény: Törölt nick (15)
urál Creative Commons License 2007.05.13 0 0 14
Te a muca-hit egyik nickje vagy?
Előzmény: kokinkínai (12)
stewes Creative Commons License 2007.05.13 0 0 13
Én az 1-4 kérdésed alapján tettem fel a kérdést, de közben rájöttem, hogy poén volt.
Előzmény: kokinkínai (11)
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 12

Muszlimok vendégek? Beleértve a bulgáriai törököket is? Vicc. Mi ellen lázítanak? Európában elfogadott a homoszexualitás? Nos, akkor a minap miért is vonult utcára félmillió olasz? Amint látom, te pedig a magyar helyesírás ellen lázítasz.

Leváltani a vezetőket nem ellenőrzés, hanem durva beavatkozás.

Megszállni újabb országokat? Sejtettem, hogy a nagy Európa csak erőszakcselekményekre képes.

Előzmény: urál (10)
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 11

Hol lenne itt a félreértés? Az Eu azt javasolja, hogy monitorozzák (azaz kövessék nyomon, hogy mi folyik ott) a radikális mecseteket. Amúgy eddig is "monitorozták". Ha nem tették volna, akkor honnét veszi az NBH a következőket?

Bár több magyar lapban is megjelentek a karikatúrák, az országban élő muszlimok összességében békésen adtak hangot tiltakozásuknak. A dániai megjelenést hibának, a többi európai ország - beleértve Magyarországot - sajtójában való közlésüket rosszindulatúnak titulálták, de tiltakozásuk mindössze a nagykövetségekre és a kormányzati szervekhez eljuttatott, elítélő tartalmú, ugyanakkor mérsékelt hangvételű írásos nyilatkozatban nyilvánult meg. Hivatalosan két magyarországi iszlám közösség, a Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház tiltakozott a rajzok magyar sajtóbeli megjelenése miatt. (http://www.nbh.hu/evk2006/06-0041.htm#3)

Előzmény: stewes (9)
urál Creative Commons License 2007.05.13 0 0 10

1. Hogyan döntik el melyik mecset radikális?

Amelyikben lázítanak az alapvető európai normák, vagy az európában normálisnak tekintett dolgok ellen, legyen az a szekularizáció, vagy a homoszexualitás. A muszlimok vendégek európában, alkalmazkodniuk kell maximálisan.

3. Hogyan felügyelik ezeket? Téglákkal?

Leváltják a mecset vezetőit és hazaküldik, vagy bezárják a mecsetet és feloszlatják a gyülekezetet.

4. Mi a cél? A mecset mennyezetében az acél?

Ugyanaz ami a kereszténységgel tettünk. A szekularizáció.

5. Az otthoni eredetű terrorizmus utáni kajtatás helyett nem kéne rendbetenni az otthoni társadalmi viszonyokat?

Mit csináljunk, bombázzunk és szálljunk meg mégtöbb iszlám országott azzal a jelszóval, hogy: rendet teszünk nálatok otthon! vagy mi?

Előzmény: kokinkínai (-)
stewes Creative Commons License 2007.05.13 0 0 9
Nem tudok ángliusul, de nem lehet itt valami félrefordítás, félreértés a részedről?
Az indexnek is volt tavaly egy olyan híre, hogy az usában betűző méh verseny volt (valójában helyesírási) és a díjakat a főméh (valójában országos verseny) adta át.
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 8

A szúfi irányzat amire gondolhatsz (?) a naqshibendi lehet, ami Sah Naqshibendről kapta a nevét, és persze semmi köze a vahabizmushoz. S továbbra is igaz, hogy a vahabik/szelefik a szúfikat hitetlennek tartják. A vahabizmus alapítója, Mohamed ibn Abdulvahhab, apja és testvére híres szúfik voltak. Ő viszont nem lévén  spirituális ember (a szúfizmus az iszlám spirituális tudománya), nem ért el semmi sikert. Később a brit titkosszolga, Hemper hatására lett vallási fanatikus, eretnek, s politikai ügynök.

Amit te radikalizálódásnak mondasz amögött az lehet, hogy a Kaukázusban és a Balkánon hagyományosan erős a szúfizmus, viszont a közelmúltban, a harcok során, ezekbe a térségekbe is beáramolt a szaudi pénz, s vele a vahabi ideológia. Ám elegyről szó sem lehet. Hiszen a kettő tűz és víz.

Valahol egyetértünk. Én is jogot formálok a hazámra és a hitemre.

Előzmény: Zicherman Istvan (6)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7
Nem hallottam meg olyanrol, hogy keresztenyek muzulman orszagban radikalis politikai tevekenyseget folytatnanak vagy robbantananak.
Előzmény: kokinkínai (4)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.13 0 0 6

Hat, a XVIII szazadi al Vahabnak valoban volt hozza koze, de ismereteim szerint egy XIV. szazadi szufi iranyzatbol notte ki magat (najabandija-tarikat). Jelen esetben a ,,mürid" inkabb ,,tanitvanynak", ,,kovetonek" tekintheto, aki a ,,mursidtol" kapja a ,,tudast".

A vahabita tanok es a muridizmus otvozote jelenleg a Kaukazuson, a Kozel-Keleten es a Balkanon az iszlam kozossegek rendkivuli radikalizaciojat eredmenyezik.

En meg ezt ellenzem. Nincs kedvem 25 ev mulva fegyverrel a kezemben bizonyitani jogaimat a foldemre es vallasomra.

Kosz, nem kerek belole!:(((

Előzmény: kokinkínai (3)
flugi Creative Commons License 2007.05.13 0 0 5
félreértés ne essék, nem pártoltam a megfigyeléseket. Éppen csak közöltem, hogy ez nem gazdaságilag megoldható probléma.
Előzmény: kokinkínai (4)
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 4
Akkor Európában tessék szépen a radikális templomokat felügyelni, vagy ne tessék meglepődni, ha cserébe a muszlimok átkutatnak egy-két közel-keleti templomot.
Előzmény: flugi (1)
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 3

Na most a vahabizmusról hallottam. Mohamed ibn Abdulvahhab követőit hívják így. Ők magukat szelefiknek mondják.

A müridizmus más. "Murid" arabul akarót jelent. Ez törökösen mürid. A szúfizmusban (taszavvuf) muridnak nevezzük a tanítványt. A tarika szintén szúfi kifejezés. Utat jelent, vagyis irányzatot. A vahabik a szúfikat hitetleneknek tartják. Tehát itt valami gubanc lehet a hsz-eddel.

Amúgy nyugodj bele, hogy Magyarországon is négy mecsetben vahabik prédikálnak. Okoztak neked gondot?

A mecset szó pedig az arab maszdzsidból ered, aminek "a leborulás helye" a fordítása.

Előzmény: Zicherman Istvan (2)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2

A tarsadalmi viszonyok helyretetele erdekeben is tortenik a felugyelet.

A vahabita tanokrol hallottal mar? (ha igy nem megy: müridizmus, nadzsabandija-tarikat)

En nem orulnek - NAGYON nem orulnek, ha a szomszed utcaban levo mecset vahok kezebe kerulne.

Mellesleg a ,,mecset" szo nem epuletet takar, hanem ,,gyulekezetet", ,,imahelyet", ,,imakozosseget" is.

flugi Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1
nincs annyira rendberakott gazdaság, ahol ne maradna elegendő elégedetlenség egy kis vallási fanatizmusra. Más módon kell megelőzni, a gazdaság ebben aránylag lényegtelen.
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2007.05.13 0 0 0
Nulla
kokinkínai Creative Commons License 2007.05.13 0 0 topiknyitó

EU proposes monitoring radical mosques

Security officials from Europe's largest countries backed a plan Saturday to profile mosques on the continent and identify radical Islamic clerics who raise the threat of homegrown terrorism.

Kérdéseim:

1. Hogyan döntik el melyik mecset radikális?

2. Egy mész-, habarcs- és téglatömeg lehet-e radikális?

3. Hogyan felügyelik ezeket? Téglákkal?

4. Mi a cél? A mecset mennyezetében az acél?

5. Az otthoni eredetű terrorizmus utáni kajtatás helyett nem kéne rendbetenni az otthoni társadalmi viszonyokat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!