A magyarországi kutatás első eredményei alapján a magyar lakosság mintegy 10 százaléka kevésbé fogékony az AIDS-et okozó HIV vírusfertőzésre, mint akár az afrikai, akár a mediterrán vidékeken élők - jelentette be a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója.
Jaaa, én még néhány éve láttam a spektrumon egy műsort erről, asszem nem véletlenül fogták ilyen rövidre a cikket. Csak nem értem: ha még sikerül is ezzel kezdeniük valamit, meddig tart amíg a vírus mutálódik? Ráadásul elvileg pont jó ebben...
igy van, ez a gen a pestisjarvanyok idejen kezdett halmozodni, ugyanis vedette tette hordozoit a pestissel szemben
egy san franciscoi melegek kozotti vizsgalat soran egyertelmuve valt, a vedettseg hordozoit sikerult visszakovetni a 16. sz-i angliaba, ahol pestisjarvanyok tuleloi kozott voltak
szo sincs tehat magyar genrol, europaban mindenhol elofordul, legnagyobb aranyban azokon a teruleteken ahol legnagyobb volt az emberveszteseg, elsosorban az elso ket hullam idejen, 1348-49 es 1361-63, skandinaviaban 60% korul volt a halottak aranya ebben az idoszakban
Tedd túl magad az aprópénzen. És -ha különbséget tudsz tenni, & hallottad a többit is- mo. lakói valamivel jobbak az európai átlagnál, ezen belül a cigányok még jobbak. Volt szó a vándorlásról, stb. Nem "magyar" génekről volt szó. De, ha valaki úgy érti...
Mellesleg nem igazán magyar gén ez, hanem ottan mutatható ki illesmi, ahol részint nagy vótt a gyüszmékelés - hosszú ideig keverettek a népek -, részint többször bébaszott a pestis.
Egyreszt csak arrol van szo, hogy kevesbe fertozi meg azaz ha eleg nagy dozisu virust kap az illeto eleg sokszor akkor az a 10% is megfertozheto. Masreszt afrikaban lehet, hogy nincs mutacio de nem ezert terjed jarvanyszeruen hanem a kozegeszsegugy hianya miatt.
Ami jobban erdekelt volna az, hogy eredetileg arrol volt, szo, hogy ez a mutacio a korabeli egyeb fertozo betegsegek ellen is vedelmet nyujtott azaz kiszelektalodott. Ebben az esetben valszeg tobb funkcioja van mintsem csak a HIV kotodese es ez elegge erdekes lehetne.
Van egy rossz hírem! Az adott gén európa népességének úgy 10%-ban megvan. Észak európában 10-14%, Közép és Kelet-Európában 8-10%, míg Dél-Európában 5-8%. Szal ennyit a magyar génről. Egyébiránt a váci múmiák kapcsán került elő, ők pedig német telepesek leszármazottai voltak.