Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Egy kérdés azokhoz akik kint laknak vagy az idén már jártak Bulgáriában. Mi a helyzet az eurós átállással? Az árakban történt-e jelentős változás? Engem leginkább a Napospart vonatkozásában érdekelne a dolog.
Mi a helyzet Eleniténél? Ártérbe építettek és most odavan minden? Itthon nem nagyon látni semmit Bulgáriáról a híradókban. Gáz ügyben is olvastam többfélét. A tranzitot sem engedik majd át? Ha van időd kérlek gyújts egy kis világot!
7-kor indultunk Szófiából. Lerobbant a busz Ni előtt. A sofőr megkérdezte az utasokat "van maguk között autószerelő?", nem volt, de akadt egy gépészmérnök, aki a busz alá feküdt, majd kb. 5-6 óra alatt valamit babrált drótokkal.
Utána a busz elindult, igaz, csak 60 km/h sebességgel. S Budapest után ment tovább Prágáig!
Ez még a hőskorszakban volt, 90-es évek, amikor illegális buszjáratok közlekedtek, minden papír nélkül.
Ez is mutatja, hogy a Balkán mennyire kiszámíthatatlan. Volt olyan Szerbián keresztül hazafelé, hogy Primorskóból 12 óra alatt értünk Békés megyébe. Nyomtam, ahogy a csövön kifért. Viszont volt 16 órás utunk is szintén ezen az úton hazafelé.
Kérdeztem pár napja, hogy Valcea környékén merre ajánlott menni.
Mivel konkrét válasz nem jött hallgattunk a waze-ra és a 73C-n mentünk az A1-ig. A 7-es felé többen mentek, a nagyobb forgalom miatt maradtunk a waze ajánlásánál. Ahogy nem rég írták az Olt völgye nagyon lassú, de nem csak a nagy forgalom miatt, eleve tele van sebesség korlátozásokkal, s egy helyen lámpás felújítás is volt 1 sávon haladt a forgalom. Kíváncsi lennék, hogy a gmaps által ajánlott, Valceát, s így az Olt völgyét is elkerülő utak milyenek lehetnek? Végül is a tervezett 21 órás érkezés helyett 23-ra értünk a rusze-i szállásra. Ebből 1 óra volt a híd. Másnap 8 körül indultunk tovább. Tankolást és egy shumen-i kv szünetet beiktatva 13-ra értünk Napospartra. A 73-ason nagyon nagy volt a forgalom, s sok volt a rendőr is, így pár km után lefordultunk a 7301-re. Az út minősége jó, a tengerhez közeledve kezdett romlani, s nőni a forgalom. Szerintem meggondolandó ez az irány, ha nagy a forgalom a 73-ason. Egy darabig vissza akar vinni a waze, erre figyelni kell. Mindez történt 08.01/02-re, Borsodból Vállajon keresztül. Közben néha ránéztünk a szerb kamerákra, az se lett volna egy leányálom. A hazafelé még képlékeny, de az szinte biztos, hogy RO kimarad.
Már majdnem nekiálltam leguglizni az egészet, de megelőztél.
Kaposvárról sokfelé lehet menni, természetesen az összes GPS (meg a Google is) a pályák felé akar terelni, ami most éppen a rossz választás lehet.
Néztem ma reggel (szombat) a határokat, ... hát nagyon nagy volt a tömeg (aug. végén szombaton mennénk mi is -Görögországba- ezért érdekel).
Mindig kerültem a hét végét, de most sajnos úgy jött ki a lépés, hogy csak akkor tudunk menni és jönni is ....
Szerb híradókban láttam, hogy pénteken hatalmas dugók voltak a határokon, mert nagyon sokan indultak a tenger felé tőlük is (és ez folytatódott szombat reggel, délelőtt).
Pár napja néztem a "Lakófória" videóját. Ők Romániából mennek Görögországba és épp a ruszei hídon keltek át éjszaka 2 körül. Azt mondták, azért mentek akkor, hogy kicsi legyen a forgalom, mert napközben hatalmas sorok alakulnak ki a felújítás miatt.
Véletlenül se vedd kötekedésnek, de éppen Románia felé rövidebb. Rövidebb, de csak kilométerben. Időben hosszabb a sok település, a teljes autópálya hiánya, a Kárpátok szerpentinjei miatt. A kérdező az északi részre megy, nem kell egész bulgáron átvágnia (Persze nem tudom most mi a helyzet Ruszénél a hídon)
Kifelé törökök már nincsenek, lezajlott az invázió (hazafelé viszont éppen most jönnek ...).
Ettől függetlenül ma a horvát-szerb autópályás határon több kilométeres sor alakult ki és a szerb-bolgár határon is hosszú lehet a várakozási idő (most azért vannak éppen kevesen, mert a Google szerint Velika Planánál van egy 10 km-es dugó a pályán, lehet hogy van ott egy baleset(?)).
Elméletileg lehet kerülni a kishatárok felé, de az odavezető út elég ramaty, emiatt nem lehet sok időt nyerni ezzel a trükkel.
Románia felé biztos hosszabb az út Bulgáriába (de az biztos, hogy szebb).
Tervezd meg Guglival az utat az egyik és a másik útvonalon is, a két határ (CRO-SRB, SRB-BG) miatt adj hozzá a szerb pályás útvonalhoz 6 órát és így hasonlítsd össze a menetidőket!
Szerintem Szerbia lesz a nyerő.
Magyarországról én átmennék a horvátokhoz és onnan Szerbiába (nem feltétlenül az autópályás határukon), onnan Belgrád-Nis-Kalotina-Napospart (hosszabb pihenőt nem érdemes a szerbeknél beiktatni, fogtok állni eleget a szerb-bolgár határon).
Figyeljétek, hogy hazafelé mekkora sorok vannak a határokon, mert (ha hét végén jöttök visszafelé is), akkor valószínűleg az vár majd rátok, amit ott láttok.
Amennyiben ez elég rémisztő, akkor érdemes elgondolkozni HAZAFELÉ egy BG-RO-HU útvonalon (... -Szófia-Vidin-(híd)-Calafat-Nagylak- ...)
Bár én apai ágon színbolgár vagyok, úgy alakult, hogy sose jártam BG-ban 19 éves korom előtt, szóval kevés a tapasztalatom a 70-es évekről. Amit tudok, az rokonok elbeszélése.