Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 34
Zoellich lehet Wolfowitz utódja
2007. május 30. 13:14

MNO
Robert Zoellick egykori amerikai külügyminiszter-helyettest nevezi meg George W. Bush elnök a Világbank új elnökének – közölték washingtoni források.

Amennyiben a Világbank igazgatótanácsa is jóváhagyja a döntést, Zoellick váltja Paul Wolfowitzot, aki június 30-i hatállyal lemondott posztjáról, miután kiderült: pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

Az 53 éves elnökjelölt a külügyminisztériumi tisztség előtt az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője is volt. A nemzetközileg elismert szakember jelenleg a Goldman Sachs bankcsoport nemzetközi ügyekért felelős alelnöke.

(vg.hu)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 33
A pofátlanság csimborasszója....

=============================

Wolfowitz a sajtót okolja
2007. május 29. 8:49

MNO
A Világbank volt elnöke a brit BBC-nek adott interjújában azt fejtegette, hogy a bankon belüli, úgymond túlfűtött légkör és a média együttesen kényszerítette őt lemondásra.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy a Világbank igazgatótanácsa szerint is etikusan és jóhiszeműen járt el, és hogy távozásához egyáltalán nem az ő cselekedetei vezettek. Az tudniillik, hogy jócskán felemelte a barátnője fizetését és rendkívül előnyös szerződést köttetett vele.

(radio.hu)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 32
Kifejtenéd bővebben?
Előzmény: lms (29)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 31
Kérdés, hogy zoknistoppolásban megállná-e a helyét?

==================

Fodor György: Wolfowitz, a dzsókertípus
2007. május 19. 13:54

MNO
Fodor György: Wolfowitz annak a dzsókertípusnak a prominens képviselője, aki bárhol megállja a helyét. Az ilyen ember elvégez egy-két egyetemet (vagy kurzust), már ért a leszereléshez, katonapolitikához, külügyekhez, megjár egy-két minisztériumot, mindig vezető állásba kerül, balsorsa néha nagykövetté lépteti elő. Ha karrierje hullámvölgybe kerül, akkor egyetemi dékán lesz. Jó hátszéllel még ólomkatonákat is tologathat a glóbuszon, s ha netalán ledőlnének, akkor gazdasági zsenivé avanzsál.
(Magyar Hírlap, május 19.)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 30
Micsoda idők...:-))))))))
Előzmény: enemecsek (28)
lms Creative Commons License 2007.05.18 0 0 29
Lám-lám, mégiscsak Szandrocha Kamilla előléptetése lett Kóka János veszte

enemecsek Creative Commons License 2007.05.18 0 0 28
Szóval már a Világbank is antiszemita...
pert1 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 27
Legközelebb tán valami bárányféleséget kéne választani a wolfok helyett.
Előzmény: sensei47 (26)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 26
Eldőlt a kérdés.

====================================

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa hétfőn elfogadta egy belső vizsgálat eredményét, amely szerint Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Az iraki háború egyik atyjának tekintett egykori védelmi miniszter-helyettest 2005-ben nevezte ki George Bush elnök a Világbank élére, az európai országok már akkor rosszallották a döntést. A Fehér Ház a néhány hete kipattant etikai botrány után is, szinte az utolsó pillanatig védte Wolfowitzot, aki mindvégig tagadta, hogy vétséget követett volna el. A banki alkalmazottak szövetsége és az európai országok azonban lemondását követelték azon az alapon, hogy viselkedésével aláásta a Világbank hitelét.

George Bush kelletlenül fogadta a lemondás hírét, mint mondta, szívesebben látta volna, ha Wolfowitz marad az elnök. Egyúttal közölte, hamarosan megnevezi az utódjelöltet - számolt be Tony Fratto fehér házi szóvivő.

A lemondást ismertető világbanki nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az igazgatótanács a botrány nyomán arra a következtetésre jutott: meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét. A testület pénteken tárgyal ez ügyben.

-Azt akarjuk, hogy az ügynek így vagy úgy, de vége legyen - mondta korábban egy meg nem nevezett, magas rangú kormányzati forrás, aki szerint a Fehér Ház csupán tudomásul veszi azt a tényt, hogy Wolfowitz támogatói egyre fogyatkoznak a Világbank igazgatótanácsában.
-Ha nem nyerhetsz, hát nem nyerhetsz - összegezte a fehér házi tisztségviselő.

Az akkor 61 éves Wolfowitz 2005. június 1-én váltotta fel a tisztségben James Wolfensohnt, akinek május végén járt le második ötéves mandátuma.

(mti)
Előzmény: sensei47 (25)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 25
Wolfowitz június harmincadikával távozik a Világbank éléről
2007. május 18. 7:48

MNO
Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke június 30-i hatállyal lemond - közölte a washingtoni székhelyű bank csütörtök este. A 63 éves Wolfowitz távozásának mikéntjéről a hét eleje folytak az egyeztetések. Az igazgatótanács nyilatkozatban tudatta: elfogadták Wolfowitz közlését, miszerint erkölcsösen, jóhiszeműen cselekedett, abban a szellemben, hogy az intézmény érdekeit szolgálja.
sensei47 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 24
Könyvek? Lyukas zokni és pofátlan manipuláció a barátnő fizetésének magasba emelésére... :-((((

=================

Tóth Szabolcs Töhötöm: Wolfowitz könyvei
2007. május 17. 12:26

MNO
Tóth Szabolcs Töhötöm: Wolfowitz bukása látványos: előbb távozása a Pentagonból, majd nyilvános megszégyenülése, amikor törökországi látogatásán, immár a Világbank új elnökeként, egy mecsetbe betérve leveszi cipőjét, és kiderül, hogy az első ember mindkét zokniján méretes lyuk tátong. Aztán ez a kínos ügy a barátnőjével, akit a korrupció ellen harcot hirdető bankelnök maga mellé vesz, és még fizetésemelést is juttat neki. Naná, hogy a Wolfowitz követelte változásokat kényelmetlennek érző vezetők kapva kapnak az alkalmon, hogy ügyet kreáljanak az afférból. De mindez már a végjáték: Wolfowitz e hét kedden a bank igazgatótanácsa előtt volt kénytelen kínos kérdésekre válaszolni, és szinte könyörögni állása megtartásáért. Bár a Fehér Ház látszólag még kitart Wolfowitz mellett – akinek gyaníthatóan azt a szerepet szánták, hogy a Világbank élén afféle „puha diplomáciával” próbálja meg érvényesíteni azokat az amerikai érdekeket, amelyeket fegyverrel nem lehetséges –, egyre valószínűbb, hogy a bankelnök nem tölti ki hivatali idejét. Ha mégis, mindez akkor sem változtat a lényegen: a Wolfowitz könyvébe írt varázsigék nemhogy segítettek volna rendezni a világ dolgait, de még jobban összekuszálták azokat.

(Magyar Nemzet, 2007. május 17.)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 23
Ma dől el Wolfowitz sorsa a Világbanknál
2007. május 15. 9:24

MNO
Ma dől el a Világbank elnökének sorsa. Wolfowitzot a 24 tagú igazgatótanács hallgatja ki.

Paul Wolfowitz megsértette a Világbank szabályait, mégpedig többször is. Azzal, hogy a barátnőjének jelentős fizetésemelést adatott, és előnyös munkaszerződést köttetett vele. Ez a megállapítás a Világbank igazgatótanácsától származik. A tekintélyes szervezet képviselői hétfőn hozták nyilvánosságra állásfoglalásukat, és bejelentették: a teljes igazgatótanács mérlegeli, vajon ilyen körülmények között Wolfowitz képes-e még hatékonyan ellátni a feladatát.

Sorsáról a mai meghallgatás után dönt a testület, az igazgatótanácsnak ugyanis jogában áll felmenteni őt. A hétfőn kiszivárgott hírek szerint az elnök nem akar lemondani és a kormányzat is változatlanul támogatja őt. A pénzügyminiszter szóvivője például egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Világbank igazgatótanácsának megállapításai nyomán egyáltalán nem jogos és nem indokolt Wolfowitz felmentése.

Közben világbanki források azt állítják, hogy az elnököt delegáló Egyesült Államok megpróbálta késleltetni a vizsgálat nyilvánosságra hozatalát.

(radio.hu)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.08 0 0 22
Furcsán alakul ez az ügy...

===========

Megsértette a Világbank szabályait Wolfowitz
2007. május 8. 7:58

MNO
A Világbank etikai bizottsága szerint a pénzintézet elnöke, Paul Wolfowitz megsértette a bank szabályait, amikor közbenjárt barátnője fizetésének emelése és előmenetele érdekében - közölte egy, a bizottsághoz közelálló illetékes és a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint hétfőn.

A jelentést nem hozták nyilvánosságra, de megállapításait közölték Wolfowitzcal. A nevének elhallgatását kérő illetékes megerősítette, hogy szabálysértés történt, de nem közölt részleteket.

Közben a botrány miatt hétfőn lemondott posztjáról Wolfowitz egyik főtanácsadója. Az elnök viszont közölte, hogy csak akkor távozik, ha az intézmény igazgatótanácsa kinyilvánítja, hogy semmi rosszat sem tett.

(radio.hu/gazdasagiradio.hu)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 21
"Paul Wolfowitz hajlandó lemondani a Világbank elnöki posztjáról, de csak abban az esetben, ha az intézmény igazgatótanácsa kinyilvánítja, hogy semmi rosszat nem tett, amikor közreműködött barátnőjének fizetésemelésében..."

Magyar Nemzet, 2007. május 2.
==========================

Elgondolkodtató...

sensei47 Creative Commons License 2007.04.28 0 0 20
Ez a cikk is a gyűjteménybe tartozik...

=========================

Wolfowitz miatt válságban a Világbank
Népszabadság • Horváth Gábor • 2007. április 23.

Wolfowitznak van oka a fejfájásra

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az elnöke körüli botrány miatt elveszítheti működőképességét a Világbank. A Reuters az intézmény alsó és középső szintjeiről úgy értesült, hogy minden projekt megtorpant, az értekezleteken másról sincs szó, mint Paul Wolfowitz esetleges távozásáról, miközben egyes afrikai és délkelet-ázsiai országok kormányai az utóbbi hetekben nyíltan felteszik a kérdést, hogy a Világbank milyen jogon kéri számon rajtuk a korrupció és a nepotizmus elleni fellépést, amikor saját maga sem tartja be a propagált nemes elveket. Wolfowitznak azt róják fel, hogy 2005-ös kinevezésekor megemeltette a már a banknál dolgozó barátnője fizetését.
Előzmény: sensei47 (-)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.27 0 0 18
"A botrány következményeiről az igazgatótanács pénteken fog dönteni."

Hacsak el nem napolják az ülést...
sensei47 Creative Commons License 2007.04.26 0 0 17
"Te azt csinálod a munkahelyeden, amire a főnököd utasít"

Hellyel-közzel...:-))))
Előzmény: Arcamax (16)
Arcamax Creative Commons License 2007.04.25 0 0 16
Te azt csinálod a munkahelyeden, amire a főnököd utasít - a barátnődtől?
Előzmény: sensei47 (15)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 15
"Wolfowitz azt csinálja Világbank elnökeként, amire utasítást kap."

A barátnőjétől? :-))))))))))))))))))))))
Előzmény: Arcamax (14)
Arcamax Creative Commons License 2007.04.25 0 0 14
Wolfowitz azt csinálja Világbank elnökeként, amire utasítást kap.
Előzmény: Bimbum (12)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 13
"Szerintem szimpatikus benne, hogy ennyire szereti a barátnőjét."

A Világbank korábbi vezető beosztású munkatársai nem díjazzák ezt a fajta "szimpátiát".
Előzmény: Bimbum (11)
Bimbum Creative Commons License 2007.04.24 0 0 12

Saha Aliriza, Wolfowitz barátnője különben a líbiai Tripoliban született líbiai apától és szaúdi anyától. Tunéziában nőtt föl, élt Szaúdi-Arábiában és Angliában. Brit állampolgár. Volt férjétől egy fia van. Közgazdaságot és nemzetközi kapcsolatokat tanult, folyékonyan beszél arabul, angolul, franciául, olaszul és törökül. Az apja a szaúdi király tanácsadója volt, az anyja Líbiában él.

 

Jelenlegi éves fizetése: 193.000 dollár (s ez adómentes).

 

Ezek alapján sok rosszat mondhatnak Wolfowitzról, de azt nem, hogy arabgyűlölő lenne.

Előzmény: Bimbum (11)
Bimbum Creative Commons License 2007.04.24 0 0 11

Szerintem szimpatikus benne, hogy ennyire szereti a barátnőjét.

 

Lyukas zokni miatt pedig nem kellene senkit meneszteni. Wolfowitz nem a ruhák embere.

Előzmény: sensei47 (10)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 10
A Világbank korábbi vezető beosztású munkatársai tegnap a Financial Timesban közzétett levélben távozásra szólították fel Wolfowitzot...

=============

Gyors változások kellenek a Világbanknál
2007. április 24. 18:14

MNO
Gyors változásokat sürget a menedzsmentben, illetve a hitelesség helyreállítására vonatkozó konkrét lépésekre szólított fel a Világbank tevékenységének hatékonyságát értékelő független szakértői ügynökség.

Az Independent Evaluation Group (IEG) szerint a korrupciós botrányba keveredett Paul Wolfowitz által vezetett szervezet jelenlegi belső állapota hátrányosan érinti a globális szegénység csökkentésére és a fenntartható fejlődés elősegítésére vonatkozó világbanki célkitűzéseket.

A Világbank korábbi vezető beosztású munkatársai tegnap a Financial Timesban közzétett levélben távozásra szólították fel Wolfowitzot, aki 2005-ös elnöki kinevezését követően közbenjárt azért, hogy a korábban már az intézménynél dolgozó barátnője 43 százalékos fizetésemelést, illetve új állást kapjon a külügyminisztériumnál.

(vg.hu)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 9
Gondolom ezen a pénteken...

================
....
Anlässlich der Versetzung soll der Bank-Chef ihr Gehalt doppelt so stark erhöht haben wie eigentlich vorgesehen. Das Weltbank-Direktorium hatte die Entscheidung über Konsequenzen aus der Affäre am Freitag vertagt.

(Reuters)
Előzmény: beowolf (5)
zogu Creative Commons License 2007.04.24 0 0 8
Nálunk is így történt a privatizációval, azért növekedik a szegénység.
Előzmény: Müller szakaszvezető (6)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7
Nem is véletlenül ment lyukas zokniban, hanem szándékosan.
Előzmény: Arcamax (4)
Müller szakaszvezető Creative Commons License 2007.04.24 0 0 6
De másért is követelik a távozását. Néhány nyugat-európai ország szerint , szegény országokban eröltette a privatizációt , ami tovább növelte a szegénységet.
Előzmény: sensei47 (-)
beowolf Creative Commons License 2007.04.24 0 0 5
Melyik pénteken?
Előzmény: sensei47 (-)
Arcamax Creative Commons License 2007.04.24 0 0 4

A stílus, ahogy szokták volt mondani maga az ember.

Paul Wolfowitzot a 2001-es neokon cunami dobta a világpolitikai felszínére, majd Bush kegyéből lett a Világbank elnöke.

(Hiába nem ez a hitalos út, mégis ez történt.)

Fizetése 450.000 USD/hó, vagyis közel 90 millió Ft.

Ebből azért telhetne zoknira. 

 

 

A kép Edirne (Drinápoly) török városban készült, egy mecsetlátogatás kapcsán (ami önmagában erény egy puritán zsidó oldaláról manapság), ahol mindenkinek le kell vennie a cipőjét, és ez alól még a Világbank elnöke sem kivétel.

Másfelől a zokni egy dolog, a zakóját mintha nem rá szabták volna...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!