Keresés

Részletes keresés

flugi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 564
nagyon helyes, az egyházra fordított pénzt az egyéb egyházi juttatások faragásával kéne csinálni, és pont azokat a területeket finanszírozni lelkesen, ahol szolgáltatások is vannak, mint oktatás vagy ápolás, vagy múzeum.

Szvsz az lenne értelmes, hogy az egyház az ilyen intézmények kvótáiból, meg az 1+1 százalékokból éldegélne. Sőt, Gusztossal egyetértve legyen 1+2%, de semmi alanyi jogon járó pénz.
Előzmény: sensei47 (562)
méregkeverő Creative Commons License 2008.06.30 0 0 563
A számítás képletét is meghatározta az ab?
Előzmény: sensei47 (562)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 562
"Az ÁSZ után most az AB is beintett a Kormánynak."

Bizony be...

=========================================
MNO

Megbukott a Vatikáni szerződést kijátszó jogszabály

Alkotmányellenes a közoktatási törvény azon rendelkezése, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét - közölte az Alkotmánybíróság hétfőn. Az Alkotmánybíróság országgyűlési képviselők indítványa nyomán nemzetközi szerződésbe ütközés miatt hétfőn megsemmisítette a közoktatásról szóló törvény azon részét, amely úgy rendelkezett: a nem állami és nem helyi önkormányzati intézményfenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás.

Mint rámutattak, ez a szabály ellentétes a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között 1997. június 20-án Vatikánvárosban aláírt Megállapodás előírásaival. A megállapodás - mint nemzetközi szerződés - ugyanis azt írja elő, hogy a Magyar Katolikus Egyház által fenntartott közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartót - írták.

(MTI)
==========================================

"Ezt vajon hogy fogják kimagyarázni a fanatikusok? :-)))"

Sokan várjuk érdeklődéssel a próbálkozásokat! :-))))))
Előzmény: címlapsztori (561)
címlapsztori Creative Commons License 2008.06.30 0 0 561

Az ÁSZ után most az AB is beintett a Kormánynak. Ezt vajon hogy fogják kimagyarázni a fanatikusok? :-)))

 

zabfaló Creative Commons License 2008.06.24 0 0 560
Straub F. Brunó az SZBK Szegedre helyezésével sokat tett a városért. Ha letelik bizonyos idő a halála után, róla is elnevezhetnének vmi utcát ezért...
Előzmény: sensei47 (559)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 559
Örömmel olvastam soraidat.

Straub F. Brunóról tudtam, hogy piarista diák volt. Venetianer Pál akadémikus így emlékszik vissza első találkozásukra:

"És akkor megjelent Straub F. Brunó. Sem a középiskolában, sem az egyetemen senki nem volt, aki ekkora hatást gyakorolt volna rám. Bohrról, Heisenbergről, más nagy kutatókról olvasva volt egy elképzelésem „a nagy tudósról”. Amikor Straub professzorral találkoztam, az jutott eszembe, amit állítólag Napóleon mondott, miután Goethével találkozott: Voilŕ un homme. Öt percet beszéltünk csupán, ám ez elég volt ahhoz, hogy lenyűgözzön..."
Előzmény: zabfaló (558)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 558
Én is támogatom rendesen a szegedi piarista gimit. Nem kicsit, nagyon. Persze, nem egyedül, hanem az alapítványon keresztül, amit 3-an alapítottunk úgy 2000-ben. Valahogy így alakult. Talán apósom rendezte így a túlvilágról, aki viszont piarista diák volt. Pár ismertebb egykori diáktársát megemlítettem már, mint Sőtér István, Straub F.Brunó, Ortutay Gyula, Esztergályos (Epstein) Ferenc vagy egy Bolgár Gyurika nevű, akiről van egy levél a birtokunkban, amiben az ávós tetteiről írtak egymásnak a volt osztálytársak.Van Ortutay-levél is, miniszter korából.:)
Előzmény: sensei47 (557)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 557
"A Zuschlág-alapítványokon kívül is van élet a civil szférában, szerencsénkre.:)"


Ez fontos észrevétel.

Fölvetek egy másik szempontot is, ez az öregdiák-szervezetek és más szervezetek iskolatámogató tevékenysége.

Világosan emlékszem arra, hogy az egyik érettségi találkozónkra az iskolának szánt személyi számítógéppel állított be egy Németországban élő és dolgozó társunk, akkor, amikor még otthoni használatra sem tudtunk venni ilyent a magas ára miatt...

Visszaemlékezve a hatvanas évekre, gimnáziumi osztályfőnökünk szobájában egy asztalra mindig ki voltak téve a National Geographic és a fizika tanításával, kibernetikával, stb foglalkozó angol és német folyóiratok friss számai. Ezeket nyugaton élő öregdiákok küldték.

Az egyik budapesti egyetem kísérleti fizika tanszékének egyik adjunktusa a hetvenes évek elején kért kölcsön egy hőtani bemutató eszközt a pesti Piarista Gimnázium egyik fizikatanárától. Ilyen eszközre az egyetemnek nem volt pénze, a giminek az egyik nemzetközi katolikus szervezet küldte meg...
Előzmény: zabfaló (556)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 556
Így legyen. A Zuschlág-alapítványokon kívül is van élet a civil szférában, szerencsénkre.:)
Előzmény: sensei47 (554)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 554
Én a nyolcszáz diákért és a hatvan tanárért annyit tudok tenni, hogy jövőre a saját személyi jövedelemadóm egy százalékát a megfelelő alapítvány számlájára irányítom. Erre feltehetően rá tudom beszélni néhány családtagomat is... (Rendszeresen ezt tesszük, csak más egyházi alapítványokat céloztunk meg eddig...)

Ha közben fölkérnek PhD értekezés elbírálására (ez évente egyszer meg szokott történni), akkor az érte járó tiszteletdíjat is elküldöm a megfelelő alapítványnak.

Természetesen Jézus útmutatása és a keresztényi szeretet parancsa alapján...
Előzmény: Törölt nick (553)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 552
Köszönöm hogy a részleteket beraktad. Gyors átolvasás után ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy Gyurcsány miniszterelnök urat idézzem: "Csupán jogi pontatlanság történt". Feltehetően... Esetleg...

Tehát ha a szeged-csanádi püspökség és a megyei vezetés valamit esetleg mulasztott-hibázott, akkor: csupán jogi pontatlanság történt. Ki kell javítani, pótolni a pótlandókat és ténykedni tovább.Előzmény: Törölt nick (538)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 551
Geróf Pixxie,könnyű vagy, ezért  téged könnyű leverni itt, mint olasznak a fügét!Kicsit gyúrjál még, a Kommunista Kiáltvány kevés az üdvösségedhez.:)
Előzmény: Törölt nick (550)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 549
Más is megkapta, mégis került bíróság elé ilyenek elcsalása miatt pár cigány vezető például. Akikm nem létező személyekre vagy mire akartak milliókat keresni, csak lebuktak. Úgyhogy a komcsik által elkonfiskált vagyon igazolt eredeti gazdái nyugodtan követeljék csak mindenüket, amilyük volt valaha. Akár a Szemlőhegyi u.-i villát is.
Előzmény: Törölt nick (548)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 547
Mióta Eötvös és nem Piarista Gimnázium? Pont azóta.
Előzmény: Törölt nick (546)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.08 0 0 545
Aki tolvajt meglopja 100 év bűnbocsánatban részesül! (brazil közmondás)
Előzmény: Törölt nick (544)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.07 0 0 543
 A jó öreg Samu bácsikád nem tanít meg semmire téged? Pedig szakasztott a mása vagy, így első blikkre.:)))
Előzmény: Törölt nick (542)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.07 0 0 541
Ilyen konzervatív vagy, hogy a vidéki rokonhoz személyesen elmégy? Oszt a Samu bácsikád jól van?:)
Előzmény: Törölt nick (540)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 537
=====================================
...
Az 1949-es év egyik legszomorúbb eseménye volt a szerzetesnövendékek kitiltása az egyetemről. Ez egy tanítórend esetében katasztrofális, tekintve, hogy a hivatásuk gyakorlásához szükséges végzettséget a növendékek nem tudják megszerezni, a gyakorlatban majdnem avval a helyzettel egyenértékű amikor a szabadságharc után a rend novícius-felvevő jogát megszüntették.
...
=====================================

A fönti rendelkezést a szerzetesnövendékekre vonatkozóan numerus nullus-nak nevezhetjük...
Előzmény: sensei47 (535)
címlapsztori Creative Commons License 2008.06.06 0 0 536

Ilyenekre én egy kecskét se bíznék

 

Már bocsika, de kire bíznád? Hogyan juthatott a gimi olyan helyzetbe, hogy mindenképpen új fenntartót kell keresni? Ezt éppen ki qrta el? Erről is a csúnya egyház tehet? Miért kened a saját trutyitokat másra?

 

sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 535
Pixy, nincs időm most elolvasni az alapítvánnyal kapcsolatos részleteket.


Az itt alul olvasható idézet világít rá az igazi károkozásra.

Említi a szabadságharcot is, amelyben derekasan kivették a részüket a piarista tanárok, azért szüntették meg a rend novícius-felvevő jogát.

Még egy adalék, ezt szóbeli közlés alapján írom: azokban a bizonyos években voltak olyan tanárok a pesti piarista gimnáziumban, akik csak akkor voltak hajlandóak bemenni órát tartani, ha a sárga csillag viselésére kötelezett diákok levették a sárga csillagot...

Ha a több mint négyszáz éves oktatási tapasztalattal rendelkező piarista rend iskolaalapításait megnézed, abból az tűnik ki, hogy vagy az akkori önkormányzat invitálta meg őket letelepedésre, vagy egy helyi nagyhatalmú és gazdag arisztokrata, aki fontos szerepet töltött be az akkori közigazgatásban. Nem ők tolakodtak oda...

Bizonyára utána tudsz nézni annak, hogy kik azok a magyar származású Nobel díjasok, akik egyházi középiskolában tanultak annó...

Nem erőszak a disznótor, ahogy mondaná egykori kedves osztályfőnökünk.

=====================================
...
Az 1949-es év egyik legszomorúbb eseménye volt a szerzetesnövendékek kitiltása az egyetemről. Ez egy tanítórend esetében katasztrofális, tekintve, hogy a hivatásuk gyakorlásához szükséges végzettséget a növendékek nem tudják megszerezni, a gyakorlatban majdnem avval a helyzettel egyenértékű amikor a szabadságharc után a rend novícius-felvevő jogát megszüntették.
...
=====================================
Előzmény: Törölt nick (533)
zabfaló Creative Commons License 2008.06.06 0 0 534
Ennyiért egy Szemlőhegyi utcai villát sem adnának oda a mostani gazdái, akik ma ott élnek.:)
Előzmény: sensei47 (530)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 532
Az 527-ben közzétett szöveget egy volt tanárom írta...
Előzmény: Törölt nick (529)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 530
"gyönge milliárdot kapott kárpótlásként a piarista gimnáziumért"

Az bizony nagyon kevés... Komolyan mondom, hogy nagyon kevés.
Előzmény: Törölt nick (529)
MetaCode Creative Commons License 2008.06.06 0 0 527
Ott voltál, Pixy? Én is... Remek, egységes hangulatú fórum volt, nem? Nekem a Legjobban Michl testbeszéde tetszett - kezd politikus lenni a fickó szövegben, de a mozdulatai a szűkölő kutya testtartására emlékeztettek. Még nem profi.
Előzmény: Törölt nick (525)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 526
Meg ezt is érdemes elolvasni:

========================================================
... Bent a rendházban ezután kezdõdött a kegyetlenkedés. Engem és Hegyi Ferenc rendtársamat a könyvtár melletti konyhába parancsoltak, és ott egy-egy sarokba állítottak a fal felé fordulva. Ezután sorban polgári és egyenruhás rendõrök, ávósok jöttek, és durva, trágár szavak kíséretében ütlegelni kezdtek, köpködtek bennünket. A konyhában egy tálban tojások voltak és poharakban tej. A hatvani hívek hozták számunkra. A tejet ránk locsolták, a tojásokat pedig a fejünkhöz vagdalták, vagy a falhoz, és röhögtek, amikor szétloccsanva reánk fröccsent. Egyikük rámfogta géppisztolyát, és ravaszát csattogtatva ijesztgetett. Megparancsolta, hogy fejemet a falhoz támasztva lábammal egyre hátrább-hátrább lépjek. Közben a másik szuronyos puskájával a lábam szurkálta, hogy még hátrább, még hátrább. A rendház folyosóin és szobáiban megkezdõdött a rombolás. A falakon lévõ, beüvegezett képeket a földre dobálták, rájuk tapostak. Késõbb mindannyiunkat egy nagyobb szobában gyûjtöttek össze, csomagjaink tartalmát egyetlen halomba öntették, és fölszólítottak bennünket, hogy mindenki válogassa ki a saját holmiját. Majd sorba állítottak bennünket, és vezényszóra tornamutatványokat végeztettek velünk.
...
=========================================================
Előzmény: Törölt nick (525)
MetaCode Creative Commons License 2008.06.06 0 0 524

Namármost, a Városkapu Zrt. nem egyenlő azzal az alapítvánnyal, aminek TTA is kuratóriumi tagja (így pontos, nem az övé az alapítvány).

Így a kiugrott kispap (Michl József polgármester) vezette tatai önkormányzat és a Völler vezette megyei közgyűlés belevitte azt a politikai mocskot, amivel a jobb- és baloldal hosszú évek óta szívatja egymást (ez is így pontos).

Ugyanis, úgy a megye, mint a város fideszes. Ezzel nincs baj. Hiller és TTA szoci. Ezzel sincs. Na de miért hagyná ki bármelyik fél, hogy rúgjon egyet a másikba? Mert ez a helyzet, hiszen a szoci gazember így a beígért plusz normatívát a fideszes gazemberek (Michl és Völler) "gondozásába" kénytelen adni, ellenkező esetben újra felmerül a rendkívüli oktatási-üzemeltetési tapasztalattal bíró (1 iskola és 1 óvoda) szeged-csanádi püspökség gondolata, mint másik alternatíva, amit ugye senki sem akar és kezdődik minden elölről...

Kár, hogy nem egy kizárólag szakmai alapítvány kapta (és az Eötvös tanáraiból álló az), és mielőtt belekötnétek megint TTA-ba, nos, jó hogy van egy képviselő köztük, aki lobbizna érte, pláne, ha a regnáló hatalom is az ő oldalán van, na de a tipikus magyar ellenzéknek (tökmindegy, milyen oldali éppen), kutya kötelessége, hogy ez "csakazértse" történhessen meg. Azért egy suliüzemeltetés nem egy nagy biznisz, nem hiszem hogy bárki meggazdagodna rajta...

Előzmény: sensei47 (516)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 523
Az többletjog szerinted, hogy egyházi iskolába járathassák a gyerekeiket?
Előzmény: méregkeverő (522)
méregkeverő Creative Commons License 2008.06.06 0 0 522
Többet, mint a nem vallásosak, hogy többletjogot követelnek?
Előzmény: sensei47 (521)
sensei47 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 521
Te meg azt nem veszed tudomásul, hogy az egyházhoz tartozó állampolgárok is fizetnek adót, bele az állami költségvetésbe... Az általuk (is) befizetett adóból szeretné Hiller megfinanszírozni a Tatai-Tóth féle alapítványi megoldást...
Előzmény: méregkeverő (520)
méregkeverő Creative Commons License 2008.06.06 0 0 520

A megyéspüspök arra emlékeztetett, hogy egyházmegyéjük korábban felajánlotta szolgálatát az egész ország területére olyan esetekre, amikor a fenntartók nem tudják biztosítani az iskola működését „akár személyi, akár szakmai, akár más hiányosságok miatt”.

 

Csak az hallgatja el a megyéspüspök úr, hogy mindezt a "jótékonyságot" az állami költségvetés terhére gyakorolnák...

Előzmény: sensei47 (516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!