Bizonyara ,mert nem estek hasra a nagy europai felsobbrenduseged elott. ez bizony sokszor frusztralja az ide jovoket:-) na meg bizonyara dolgozni kellett.
A filmjeiket meg sem nézem, de az irodalmukat olvasom, az elég hiteles a kinti tapasztalataimmal együtt.
Nem vagyunk egyformák, hála Istennek Te kinn élsz. Mi pedig itt, és ez így van rendjén. Nem is akarom megszeretni, de elviselni sem Amerikát. Akkor jó, ha távol van.
"nem ertem teged miert zavar az ha vkinek fontos a hazaja,"
Engem nem zavar,masokat zavar az ,hogy engem ez kulonosebben nem erdekel,.vagy nem ugy mint ahogy ok ezt elvarnak.
" bar ~60eve nemvolt errefele haboru ez nemjelenti azt h soha tobbe nem is lesz, es akkor vagy elmenekulsz elole vagy megved a hazad :) persze csak akkor ha van "
Ocsi, en kiszolgaltam a katonaidomet ,tenylegesen es tartalekoskent is, ki is lettem erre ugy ahogy kepezve,ha a szukseg ugy adta volna nem dezertaltam volna.Engem a hazam nem tud megvedeni, en tudom megvedeni.
kisgyerek! ha túltengenek benned a hormonok az nem baj. ha úgy érzed, hogy hőssé válnál assem. a gond ott kezdődik ha már vannak katonaérett gyerekeid akiket nyugodt szívvel küldenél a frontra. azt még mérilú sem hiszem, hogy megtenné.
nem ertem teged miert zavar az ha vkinek fontos a hazaja, bar ~60eve nemvolt errefele haboru ez nemjelenti azt h soha tobbe nem is lesz, es akkor vagy elmenekulsz elole vagy megved a hazad :) persze csak akkor ha van
Ez is marhasag.De reszemrol befejeztem ezt a temat ,mert unalmas olyanokkal megtargyalni akik egy percet nem eltek itt de azert velemenyuk az aztan van,kb a c kategorias szeriafilmek szintjen
ez egy konzumkulturális hadjárat, elsődlegesen anyagi haszonszerző célzattal. Természetesen megvannak nálunk is a gyarmatosítók helyi jobbkezei, akik a folyamatok haszonélvezői (politikusok, vállalatvezetők). Egy direkt lezüllesztett társadalom persze hogy örül a talmi csillogó bóvliknak.
Egyaltalan nem eppen forditva az egesz vilag akarja sajat magat amerika kepire formalni.
Kettőn áll a vásár. Nagyon sok embernek, szervezetnek anyagi érdeke, hogy ez az "átformálódás" megtörténjen. A tömegmédia megjelenésével, a régi identitások, közösségek lerombolása sokszor hazékonyebb lett. Először az agyakat kell kilúgozni, utána jöhet a puha gyarmatosítás. De konkrétan arról beszélek, hogy a megváltozó igények, szokások átalakulásának elsődleges haszonélvezői amerikai óriáscégek. pl. monsanto és tsai.
Amerikanak amerikai identitasa van. De miert lenyeges ez?
mert nincs ilyen, vagy ha van, akkor nagyon rossz következményei vannak. Azt példázza az amerikai társadalom, hogy a hagyományos identitások fölbomlása/fölbomlasztása látszólag bizonyos ellentéteket felold, de rengeteg újat generál, miközben csökevényesednek a valódi értékek.
Dehogy akarja exportalni,masok akarjak importalni.Ki kenyszerit teged arra,hogy barmi amerikait vegyel,de ugye a legtobb magyar Levi's-ben jar. Nem amerika nyitja MO-on a Burger King-et se a mekdoncit,hanem magyar vallalkozok veszik meg a franchiset ,ki kenyszeriti ra oket? Senki.
Ok, bocs, nem is a személyes megbántás a cél, csak azt érzékelem hogy Amerika az egész világot saját képére akarja átformálni és ez nem feltétlenül szimpatikus. Szinte a legutolsó ország lenne ahová költöznék, az biztos. de ez off it tényleg. Annyiban viszont idevágó példa, hogy mi lesz egy identitásvesztett országból. Szerintem nem egyértelműen pozitív a kimenetel.
Kicsit unalmas mar az amerikabashingelok hulyesegeire valaszolgatni.Ezert csak ilyen egyszavasokban reagalok ma mar csak aza ilyesmikre,meg aztan nem is erdekel,hogy MO-on kinek mi a velemenye rola, en jol erzem magamat benne.
Nem éltem ott semennyit, de néhány jóbarátom, rokonom igen, és az ő ottani életüket megismerve egyáltalán nem is vágyom oda, még turistaként sem, pláne amióta ez a terrorizmus-őrület van.
Röviden: tönkreteszik a világot, a globális monopolgazdaság kíméletlen kiterjesztésével, a környezet rombolásával, kultúrák fölszámolásával, országok meghódításával, és közben a demokrácia bajnokainak hirdetik magukat.
Vagy ott van ez a pc-őrület: borzalmas ez az új világ amit építenek, azt hiszik, hogy a hagyományos identitás-hiearachiák erőszakos lebontásával valóban egy szép új világot építhetnek, pedig csak rombolnak vakon.
Az egyik ismerősöm pl fél évig élt USA-ban, pár napig teteszett neki, aztán rájött hogy tengernyi a felszínes kapcsolat, utána elment Argentinába ahol sokkal jobban érezte magát, ott volt valódi szolidaritás.
Oszt te mennyit eltel az USA-ban hogy ilyen szakembernek hiszed magadat?
Azt meg hogy mennyire nem szolidaritasmentes azt en a katrina utan tapasztaltam amikor tenyleg baj volt.Marhasagokat beszelsz. Ha az amber nincs bajban akkor minek szolidarni vele.
nézd meg mi lett az USA-ból, ami elvileg ugye a nemzeti identitásokon való felülemelkedésből született? Egy szolidaritásmentes, ellentétekkel tagolt, elbutult de agresszív társadalom aki a világot is tönkreteszi. Mindeközben persze gazdaságilag rendkívül hatékony. Sok ellentétet is okoztak, de a vallás és a nemzettudat, a jó értelemben vett provincialzmus az, ami jót is tett a világgal. Sajnos nekem nem tetszik a kilakuló új dekulturizált massza, nem hiszek benn, és azt is kétségbe vonom, hogy össz-szinten kevesebb lenne az erőszak. Ráadásul miközben a fejlett észak liberálisan fölszámolja saját identitását, a gazdaságilag nyomorban tartott fejltlen világ egyáltalán nem veszíti el identitását, új frontok nyílnak a világban.