Istenkém, grafikon, meg kimutatás, megdönthetetlen bizonyítékok!!! No, kiváncsi vagyok, a mostani grafikonozók mit szóltak Orbán miniszterelnökként tett kijelentéseihez: "Talán nem én vagyok az egyetlen, egyre több ilyen emberrel találkozom az országban, akiknek most már igazán elegük van az úgynevezett makrogazdasági számokból." "Előszöris ha jól érzékelem, ami persze egy nehéz ügy, a bőrömön meg az idegeimen keresztül az ország hangulatát, akkor én úgy látom, hogy a csillagok állása inkább bíztató." "...engedje meg, hogy azt mondjam, még egyszer nem hivatkozom fölmérésekre, inkább csak a megérzéseimre..." Ezek a KŐKEMÉNY, MEGDÖNTHETETLEN bizonyítékok!!! Ezeket a most érdeklődők egy szóval se vitatták akkoriban!! Bravó!!!!
Térjünk vissza a számokra! a válság-vizionáriusok pl. ilyeneket állítottak:
2% -> 9% év elejére (brutális ugrás) az inflációról
meg hogy megy, mint a rakéta.......
A valóságban a KSH utolsó gyorstájékoztatója szerint novemberben 6,4%-al volt nagyobb a fogyasztói árindex, mint előző év novemberében, az év első tizenegy hónapjában pedig átlagosan 3,7%-al.
én értem őket: útálják, gyűlölik a "jobboldaliakat", azokat, akik büszkén kokárdát öltenek, és azt mondják, hogy éljen a haza ... fasisztáűnak nézik ezeket az embereket, és azt gondolják, hogy az az igazi, ha a kormány nem kormányoz, hanem uralkodik ... végül is, akik 40 éven keresztül vitték magarországot, legalább már beletanultak ... a magyarok pedig (akik magarország érdekeit képviselik, meg azok, akiken uralkodnak ezek az elvtársak) kussoljanak ...
ugyanúgy utálják a jobboldaliakat, mint a börtönökben a legyengült vagy megtört gerincű emberek utálják azokat, akik még mindig ellenállnak, vagy szökésre készülnek, vagy csak megmondják, amit gondolnak ... számukra ez félelmetes dolog ...
Elmagyarázom, mielőtt még ötvenszer leírod, hogy egy februári éves inflációs adat az előző év februárjához van viszonyítva. Komolyan azt gontoltad, hogy ez valakinek újdonság?
Amiről én beszélek, az a következő:
A kék vonal hivatalos, havi gyakoriságú inflációs görbe az MNB-ből. Minden adatpont természetesen az előző év azonos hónapjához viszonyított.
Erre ráteszünk egy mozgóátlagot. (Piros görbe) A mozgóátlag mutatja jobban a trendet, mivel valamennyire kiszűri a szezonális ingadozásokat, illetve az egyszeri hatásokat. Illetve egy adott évet tekintve a havi adatok átlaga jellemzi a helyzetet.
Látható, hogy a 2007 januári havi adat 8% körüli. De ez az átlagban csak éppenhogy 4 fölé viszi az értéket. A 8% csak egy hullám csúcsa. Ha állandósulna, akkor végül felrántaná az éves átlagos inflációt is. De se az MNB, se más intézetek szerint sem állandósul; még felment 9%ig majdnem, de onnan visszafordul, és így az éves átlagos infláció csak 6-7% lesz. Jövőre pedig 3-4%-ot várnak.
a 2002-ben felszökő államadósságban nagy szerepe volt a vitykáék által görgetett MFB hitelálloménynak, amellyel úgy tudtak hiteleket felvenni, hogy ne látszódjon a "hivatalos" államadósságon, hiszen az MFB adóssága nem az állam adóssága, még akkor sem, ha az állam kezességet vállalt értük, ez kb egy 500-600 milliárdos tétel volt.
Így gyakorlatilag semmi sem igaz abból, amit írtál, de ez nem is baj.
hazudni pedig TE szokták és (ha jól emlékszem ) a te szavaiddal a "bandád"
1. A topicnyitó grafikonból egyértelműen látszik, hogy a GDP-arányos államadósság növekedés 2001 után, már 2002-ben kezdődött a választási költségvetésnek köszönhetően - vagyis nincs miért nyavalyogni
2. a "MIT ADOTT A MAGYARSÁGNAK AZ ORBÁN-KORMÁNY" szócikkben jelentős számú hiba van, s sok olyan dolog is, amely 2002 áprilisa után került átadásra. Egy 2001-ben tervezett, de 2004-ben átadott létesítményt nem tisztességes az Orbán-kormány hozadékának nevezni, hiszen a közben eltelt három évből a nagyobb rész a következő kormányé volt.
GYakorlatilag semmi sem igaz amit írsz. Így tényleg felesleges diskurzust folytatnunk.
Ami az Orbán kormány idejéből jó volt azt egyszerűen lehazudod ill. bagatellizálod.
A 2002-ben felszökő államadóssághoz szerinted annak a 8 hónapnak amelyben Megyó osztogatott semmi köze ??
Én meg a jobbosokat nem értem, hogy honnan ez a nagy grafikonmánia. Tényleg azt hiszik, hogy a lakosságot a saját környezetén és asaját pénztárcáján túl valami túlzottan érdekli?
Ennek az a logikus (Orbán által is kimondott) magyarázata, hogy ők a fejlesztési pénzeket az MFB-n keresztül folyósították, így közel 500-600 (egyesek szerint 900) milliárd forint kikerült a költségvetésből, vagyis ennyivel csökkent a hiány. Ezt később vissza kellett rakni, vagyis ennyivel nőtt az akkori hiány. Ezenkívül megszünt az Útalap (hol a pénz?) és megszünt a TB-alapok önállósága, ahonnan szintén pénzt lehetett kivenni.
1. A topicnyitó grafikonból egyértelműen látszik, hogy a GDP-arányos államadósság növekedés 2001 után, már 2002-ben kezdődött a választási költségvetésnek köszönhetően - vagyis nincs miért nyavalyogni
2. a "MIT ADOTT A MAGYARSÁGNAK AZ ORBÁN-KORMÁNY" szócikkben jelentős számú hiba van, s sok olyan dolog is, amely 2002 áprilisa után került átadásra. Egy 2001-ben tervezett, de 2004-ben átadott létesítményt nem tisztességes az Orbán-kormány hozadékának nevezni, hiszen a közben eltelt három évből a nagyobb rész a következő kormányé volt.
Ha ne adj isten évek múlva egy számára kedvező színezetű kormány lesz hatalmon, amikor a 4-es metró elkészül, azt fogja állítani, hogy az is annak a kormánynak a kizárólagos sikere. Ezek ilyenek.
"Amikor a 90-es évek elejétől épültek, és még fognak is egy jó darabig."
Sőt. Az első épületet 1989-ben adták át. Aztán kicsit balfaszkodtak a világkiállítással (többszintes alapozás, visszabontás, újraépítés). Végül szinte minden kormánynak jutott valami átadnivaló. A maradékot meg szerintem sosem fogják átadni. Épp most rugózott vmelyik újság a félbemaradt uszodán meg sportcsarnokon.
Amelyik ugye tele van kisebb-nagyobb fejlesztésekkel, amik MINDEN kormány idején megtörténnek, az élet velejáró részei, a helyi közösségen túl nem nagyon érdekel senkit és egy ország mindennapi életének szerves része. Bármely kormány idejéről össz lehetne ilyet állítani, de ahhoz, hogy OV kormányzatának idejéről ezt valaki összeállítsa, hát ahhoz valami hihetetlen túlfűtött lélek kell...
MP vagy GyF kormányzatának idejéről azért nincs ilyen lista, mert nem találsz balost, aki a drága idejét arra pazarolja, hogy végigbújja az újságokat, belemerüljön a helyi lapocskák provinciális mocsarába, végignézzen híradásokat, stb és kigyűjtse a hasonlókat.
Ha rászánná az idejét, simán szembe lehetne állítani ezzel egy másik listát.
Valahol azt hallottam, hogy ugyan százalékos értékben csökkent az adósság OV alatt, de abszolút értékben ennek ellenére a GDP növekedés miatt akkor is növekedett...
"A példa csak a demokrácia-felfogásra vonatkozik. Ha a harácsolást, korrupciót tekintjük, alighanem egy kötélszakadást kell feltételeznünk: mind a két csapat lezuhant az akna mélyére."
Maszatolás. A felelősség elmaszatolása, mert ha másra is lapátolunk a sárból, akkor - ha önmagunkat nem is tisztázzuk - azt a másikat is sárosnak tüntethetjük fel.