Keresés

Részletes keresés

Rufella Creative Commons License 2010.05.08 0 0 14
ça va pas la tête?
Lothiriel Creative Commons License 2007.04.01 0 0 12
Ja, az alkalom: a Rerum novarum (1891) 40.-ik évfordulója, a hely természetesen Róma.
Előzmény: Lothiriel (11)
Lothiriel Creative Commons License 2007.04.01 0 0 11
A négyes: XI. Pius - Quadragesimo anno (1931. május 15.) c. enciklikája.
A teljes szövege angolul. Ha jól gugliztam, a Závodszky-könyv 207.-ik oldalán idézi ezt a részt.
Előzmény: thghgh (0)
hrl Creative Commons License 2007.03.29 0 0 10

A 2. valóban a Fehér Rózsa német ellenálló-csoport röplapjáról való, szerzői egy testvérpár: Hans és Sophie Scholl.

A történetről nemrég egy játékfilmet is forgattak "Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel", jobb videotékékban kölcsönözhető.

Itt az eredeti röplap fotokópiája:

http://www.dhm.de/lemo/html/nazi/widerstand/weisserose/index.html

további infók:

http://en.wikipedia.org/wiki/White_Rose

http://www.jlrweb.com/whiterose/index.html

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/GERwhiterose.htm

thghgh Creative Commons License 2007.03.28 0 0 9
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
Cs_ Creative Commons License 2007.03.27 0 0 8
Akkor mind az ötre van valami rész megoldás
Előzmény: ftonyo (7)
ftonyo Creative Commons License 2007.03.27 0 0 7
"A negyedik az valami komenista"

nem ártana némi korrepetálás töriből... :-)

a HIVATÁSRENDek, mint kommenisták?! LOL

olasz FASISZTA találmány ez, épp a baloldali munkásmozgalmak ellen!
Előzmény: Cs_ (4)
Cs_ Creative Commons License 2007.03.26 0 0 6

A 3-ashoz.

Annyit találtam, Pétain marsal mondot olyat 1940.06.16.-én Bordeuxban a francia kormány utolsó ülésén, hogy: "egy hullával házaságra lépni" Mondta arra az Angol javaslatra miszerint Nagy-Britannia és Franciao. egyesüljön alkossanak Uniót.

Előzmény: thghgh (-)
Cs_ Creative Commons License 2007.03.26 0 0 5
Az ötödikhez. vagy 1933.02.06 a Hitlerhez írot levele vagy 1934.12.31. Blomberg német külgyminiszterhez írott level.
Előzmény: Cs_ (4)
Cs_ Creative Commons License 2007.03.26 0 0 4

Az első az valóban Horty, a ma éjjelből következtetve 41.ápr.3.

A másodikban nem tudok segíteni

A harmadik ahogy írták Petian marsal. Szerintem 40 június. Otthon meg tudom nézni a Churchill könyvben hogy pontossabban mikor volt

A negyedik az valami komenista

Az ötödik valószínüleg Gömbös Gyula lesz valamikor 1930-as években, a miniszterelnöksége alatt.

sierra Creative Commons License 2007.03.26 0 0 3
A harmadik Pétain-szerű, 1940 május nagyon vége, vagy június eleje.
Arisz-totál-ész Creative Commons License 2007.03.26 0 0 2
A 2.számú idézet, a "Fehér Rózsa" ellenállócsoport egyik röplapjáról való, de hogy ki és napra pontosan mikor adta közre, azt nem tudom. 
homewards Creative Commons License 2007.03.24 0 0 1
Az 1. sz. idézet a Google szerint: Horthy Hitlerhez írt leveléből való idézet...

thghgh Creative Commons License 2007.03.24 0 0 0

4.

"Mind az államnak, mind a tisztességes polgárnak kötelessége elsősorban azt szem előtt tartania, arra törekednie, hogy egymással szembeállított osztályok harcán túlemelkedve feléledjen és kibontakozzék a hivatásrendek együttműködése. Múlhatatlanul szükséges tehát, hogy a társadalompolitika megkezdje a hivatásrendek újjáteremtését. Hiszen ma élő valóság a társadalom erőszakon alapuló, ennélfogva instabil, ingatag állapota, amely osztályokon épül fel; ezek az osztályok eltérő célokat követnek, ezért szemben állnak egymással, következésképpen hajlanak az ellenségeskedésre, a harcra."

5.

"Szeretném ezért sürgősen kérni, határozza el a német kormány, hogy agrárexport kérdésekben segítségünkre siet.. Úgy vélem, Exellenciád hozzám hasonlóan szükségét érzi a szorosabb bajtársi együttműködésnek. Ezt szolgálja levelem is, melyet abban a reményben intézek közvetlenül Exellenciádhoz, hogy mi, régi fajvédő bajtársak, akik ugyanabban a világnézetben élünk, gazdasági vonalon is megértjük és kölcsönösen támogatjuk egymást..."

thghgh Creative Commons License 2007.03.24 0 0 topiknyitó

1.

"Excellenciás Uram! Teleki gróf miniszterelnök ma éjjel agyonlőtte magát. A túlzott korrektség, a tisztaság, a kötelességtudás példaképe volt, nagy műveltségű, tehetséges politikus és tudós, aki a megfeszített munka következtében és a súlyos események terhe alatt nem talált más kiutat."

2.

Népünket megrázta a sztálingrádi tömegmészárlás. A ... hadvezetés haszontalanul küldött halálba és romlásba 330 000 németet... Németország neve örökre bemocskolt marad, ha a német ifjúság nem lázad fe és nem áll bosszút... A sztálingrádi halottak könyörögnek hozzánk!"

3.

"A fegyverszünet az én szememben szükséges feltétel Franciaország örökkévalóságának biztosítására... a szövetség Nagy-Britanniával annyi, mint szövetség egy hullával."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!