Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
Nem ezt célozza a rendelet, hanem a felhasznált anyag eredetét szabályozná.
A virsliben továbbra is lehet csak 20% a hús, de a 70% ipari szalonnának, börkének is tessék magyarnak lenni! A fűszer lehet import, mert ugye se sónk, se borsunk, Na glutamátunk is csak jó években terem annyi, amennyi idehaza elég..:)
Abból lesz a balhé, ha előírják, hogy egy virsliben mondjuk nem lehet 50%-nál kevesebb hús, illetve akkor nem lehet virslinek nevezni. Nagy gyártók fognak balhézni, a háttérben (a póroknak oly mindegy). :)
Erre tegnap hallottam egy viszonylag épkézláb(nak tűnő) magyarázatot az államtitkártól a rádióban: vannak olyan cuccok, amiknek egyes kiegészítő elemei (pl. fűszerek) nem teremnek meg itthon.
Az egyébként erősen támogatható, hogy végre szigorúbb definíciókat akarnak bevezetni a termékek kötelező minimális beltartalmának meghatározásában. Lesz ebből még balhé, már érzem...
Rendelet készül a magyar élelmiszer kritériumáról.
"100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha legalább 95 százalékban használnak magyar árut a feldolgozás során."
Az eredeti megfogalmazás ugyan fordítva írja (...ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut...) de ez a lényegen nem változtat. Minden esetre érdekes.
Nem lehetne azt a nyomorult 5%-ot is magyar termékkel kitölteni?
(nem vagyok gasztro-nacionalista, és egyéb téren sem)
Megint szeretném leszögezni, a szombati MN mellékletben nincs agymosás és gyűlöletkeltés, nagyobbrészt kultúrával foglalkozik. Persze, ha Te a baloldali szennyhez (Népszava LOL, 16 óra, etc.) vagy szokva, ne olvasd, megárthat.
Pedig nyugodtan tiltakozhatnál. Minden napilap cenzúrázott és politikailag elkötelezett. S mindegyikben akadnak ferdítések. Viszont a Magyar Nemzet aligha rosszabb e tekintetben társainál, sőt, még a legolvashatóbb. No persze, ha valaki a ballib agymosásra kíváncsi, azt másutt leli meg...
Szar lapban is lehet jót olvasni néha... Lásd: majdnem minden magyar sajtótermék... A MN szombati kulturális melléklete amúgyis más tészta, elég színvonalas, a főfröcsögő politbüro-fighterek szerencsére nem írnak bele.
Ezért hívtam fel rá a figyelmét. Közel 1000 ft-ért CSAK színvonalas cikkeket, írásokat, portrékat, beszámolókat kap az olvasó. A Nemzetben sok hazugságot kell elolvasnod, mire rábukkansz egy MBTBD-re.
Ha kinyitod a legutóbbi Gusto-t, olvashatsz René Redzepi dán-makedón származású konyhafőnökről, az Inopia bárról benne a katalán sonkás krokett elkészítéséről, az Olasz tésztákról rizottó módra és a Bottargáról ill. a bottargás fűszervaj elkészítéséről is.
Mind a 4 cikket a topiknévadó páros jegyzi. Egyik jobb mint a másik. De természetesen még rengeteg kiváló írás is van benne.