Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2010.06.03 0 0 251
mégis az a helyes, ha rábízzuk az emberekre, hogy felmérjék, mennyit ér az életük vagy egészségük. te is felszállsz a repülőgépre, pedig tudod, hogy van veszélye. és te se szállnál fel egy olyan gépre, amire a jegyár százszoros, de a kockázat meg századrész. bizonyos kockázati szint elkerülhetetlen.
Előzmény: drdoktor (250)
drdoktor Creative Commons License 2010.06.02 0 0 250
kivéve, ha netán emberéletet is követel a víz, mert az helyre nem állítható.
Előzmény: pint (249)
pint Creative Commons License 2010.06.02 0 0 249
az viszont tartozhat ide, hogy ez nem feltétlenül mérnöki kérdés. hanem sokkal inkább gazdasági. mi az olcsóbb: x évente utólag helyrehozni a károkat, vagy megelőzni az árvizet? mindkettő elfogadható módszer, csak az a fontos, hogy át legyen gondolva.
Előzmény: drdoktor (248)
drdoktor Creative Commons License 2010.06.02 0 0 248
általában nincs és egyáltalán nem lehet hirtelen, pláne nem hegyes-dombos vidéken.
az árvíz elleni védekezés műtárgyait száraz időben kell(ene) megépíteni, a meglevőket karbantartani.
csak hát ugye a sok pénz, az ami nincs erre általában.
elmegy az mindenfélére, ...... de az itt offtopik, a polidilibe tartozik.
Előzmény: Ghanima (247)
Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 247
Ma nagyon pörgök... :-)

Nem találtam "todomány"-közeli topikot a kérdésemnek, ha van, írja meg nyugodtan az ide bekukkantó.

Most olvastam, hogy Gánton nagyon aggódnak az emberek, hogy mi lesz, ha netán átszakad a községtől feljebb elterülő tározó gátja. A szakértők azt nyalatkozták, hogy 90%-ig biztos, meg tudják védeni a gátat.

A kérdés: vajon nincsen (általában véve is!) valami mellék-vízlevezető csatorna-szerű izé, amit ilyenkor ki lehetne nyitni, hogy másfelé is lemehessen a többlet víz?

Nem lehet esetleg ilyet "gyorsan" "ásni"?? :-ooo Beroskadna a gát, ha így tennének? :-oo

Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 246
:-)) Igen, én is fölfigyeltem rá... elvileg, ugyebár (ha jól tudom) a cucc behozójának köllene figyelnie arra, hogy ilyen ne eshessen meg. Azaz neki kellene igazolványt :-) kapnia a termelőtől, hogy a cucc -mentes. No de idehaza már akkora, de akkora a bizalom, hogy már az indiai szőlő is biztosan klafa, még ha egyenesen Bhopalból is jön...
Előzmény: drdoktor (245)
drdoktor Creative Commons License 2010.06.01 0 0 245
Előzmény: Ghanima (244)
Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 244
Különösen ez a mondat tetszik nekem:
"A réz-szulfátot élelmiszerek esetében elsősorban az ásványianyag-tartalom növelésére, csomósodást gátló anyagként, valamint tartósítószerként alkalmazzák E519 néven."

Na most ezek után - hogy is szokás mondani?... miért baxszák a rezet az EU-ban? Tartósítószerként jó, szúnyogirtásra nem jó... Persze amennyire én értem, szőlőlevélen fungicid, de lehet, hogy vízbe jutva valóban nem csak a szúnyog/félékre ártalmas x % fölötti mértékben, ahogyan pint kolléga is vélelmezi.
Előzmény: drdoktor (240)
Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 243
Jaj, bocsánat: köszönöm a linket! :-)
Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 242
Na ja... és akkor még a Monsantóról nem ejtettünk egy betűt sem. :-(((
drdoktor Creative Commons License 2010.06.01 0 0 241
nem rovarölő, hanem gombaölő, azonkívül kevéssé ártalmas.
ok az előző hsz-emben.
Előzmény: pint (239)
drdoktor Creative Commons License 2010.06.01 0 0 240
az EU döntéshozói leginkább a bezárt Lipótból szabadultak:)
de azért figyeld meg, mindennek gazdasági oka van, a lobbizó cégek betiltatnak egy régi bevált, egyszerű szert, (vagy akármi más terméket), hogy az új tagokra erőltethessék a nyugati, drága vackokat.

http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9z-szulf%C3%A1t
a bordói léről is szó van a cikkben.
Előzmény: Ghanima (238)
pint Creative Commons License 2010.06.01 0 0 239
a rézgáliccal semmi baj nincsen, olyannyira, hogy biogazdálkodásban is használható. gyanítom, hogy az eu-nak az a baja, hogy

1, válogatás nélkül írtja a rovarokat, vagy
2, réz van benne, ami esetleg nem frankó a környezetre, vagy
3, emberre veszélyes, vagy
4, nemtom
Előzmény: Ghanima (238)
Ghanima Creative Commons License 2010.06.01 0 0 238
Miért nem tetszik az EU-nak, hogy rézgálicos valamivel irtották a szúnyogokat? :-oo

Én mindig azt gondoltam, hogy a rézgálic (jól tudom? = bordói lé?? - persze csak hétköznap ember számára, mert biztosan van valami kacifás kémiai neve és talán más is van benne a rézgálicon kívül...) a legrégebben és tán a legelterjedtebben használt ellenszer (főképp?) a szőlő esetén a különféle kártevők ellen. Sőt (lehet, hogy csak gyermekkori, téves emlék!), mintha a krumpli növényére is használták volna? :-o Nem, nem keverem össze a DDT-porral. :-)
Ghanima Creative Commons License 2010.02.22 0 0 237
Hűha... Én is finomítatlan sót használok, de még soha nem próbálkoztam azzal, amit te csinálsz, pedig az ötlet tulkép. jónak látszik.
Ráadásul azt sem tudtam, hogy a finomított sóban ilyen adalékok is vannak. :-(

Remélem, ide fog kukkantani pár nálam - mint egyszerű topikgazdánál - okosabb olvtárs, és együtt ki fog derülni, mik lehet a sót szennyező dolgok.

Én csak arra tudok gondolni, hogy egyszerűen nem tisztított kősóról lévén szó, a kicsapódás idején belekerült szerves bármik maradványai. De ismerve (?) a só /NaCl/ alkotóinak természetét, bajunk ezekből már nem lehet.
Előzmény: leptopelis (236)
leptopelis Creative Commons License 2010.02.22 0 0 236
Vajon miért olyan koszos a nem finomított só? Nem a víz aljára süllyedő sötét szemcsékre gondolok, hanem a víz színén úszó, vagy benne lebegő szemcsékre, szöszökre. Olyan, mintha a földről söpörték volna össze. Nem akarok finomított sót használni a ferrocianát miatt (E535, E536). De amióta vízben tisztítom a sót (leveshez, ilyasmihez), azaz fogok egy fehér bögrét tele vízzel, beledobok egy jó adag sót és elkeverem, eléggé megundorodtam a nem finomított sótól. Próbáljátok ki, nézzétek meg, mi minden úszik a sóoldatban! A legjobban a szöszök zavarnak. (A legtöbb lebegő szemcse nagyon apró, nehéz észrevenni elsőre). Nem csak kőtörmelék, vagy föld. Szerintem.
Nemozoli Creative Commons License 2008.10.23 0 0 235
Ez a helyes megoldás! Ha jobban megfigyelsz egy szivárványt, az is feltűnhet, hogy az ív alatti és feletti ég (felhő)-szín nem azonos világosságú. Ez is amiatt van, mert a többszörös visszaverődés miatt a visszavert sugár szélesebb lesz, mint a belépő, és nem véletlenül van ott az ív, ahol van (a Nap és a megfigyelő által bezárt szög határozza meg). A szemünkbe nem (vagy csak alig) jut vissza fény az ív feletti esőcseppekből, míg az alatta lévőkből egy része szórt fényként felén irányul. A fénytörést is elszenvedő sugarak pedig a szivárvány ívét alkotják.

Előzmény: mmormota (234)
mmormota Creative Commons License 2008.07.28 0 0 234
Eszembe jutott egy harmadik is, és ez mintha jobb tipp lenne.

A fény belép a cseppbe, itt a fény egy része visszaverődik és elvész. Aztán visszaverődik a csepp levegő határon, itt is egy rész kilép és elvész, majd kilép a cseppből, itt is egy rész belül verődve elvész. A három áthaladási arány szorzata az eredő fényerő.

Minden ilyen átmenetnél a veszteség a beesési szögtől függ, ami persze változik a magassággal. Ha nagyobb a beeső-visszavert szög (magasabb része a szivárványnak) akkor nagyobb a veszteség, kevesebb fényt kapunk.
Előzmény: mmormota (233)
mmormota Creative Commons License 2008.07.28 0 0 233
A szivárvány az esőcseppekről visszaverődő fény.

Két tippem van (csak tipp, nem biztos hogy jó is):

1. Az esőcseppek nem pontos gömbök. Lapos és magas szögben más a lencsehatás és tükör keresztmetszet, mert a csepp alak más szögben áll a beeső és visszavert nyalábra.

2. Az esőcseppek híznak lefelé, ahogy a pára lecsapódik rájuk. Emiatt növekszik az átlagos visszaverő keresztmetszet, több fényt vernek vissza.
Előzmény: Ghanima (224)
mmormota Creative Commons License 2008.07.28 0 0 232
Lehet rádiót hallgatni.

Ha az antenna is a fém törzsön belül van - pl utasszállító gépen zsebrádió - akkor persze a fém héj árnyékoló hatása miatt alig.

Az URH sávon a földi adók antennái irányítottan lapos szögben adnak ugyan, de ha a gép erősen felfelé esik az adóantennához képest akkor közel is van hozzá és emiatt nagy a térerő. Kicsit távolabb meg már bekerül a lapos sugárzási profilba.
Előzmény: arecibo (231)
arecibo Creative Commons License 2008.07.28 0 0 231
Tényleg! Ha már levegő, kék ég stb...lehet repülőm rádiót hallgatni? Mármint műszakilag. Pl. az érdekelne, hogy a rádióadók csak horizontálisan vagy vertikálisan is adnak? (Persze a repülő sebességét nem számolva a vételi viszonyokba).
leptopelis Creative Commons License 2008.07.09 0 0 230

"ami már közterületnek számít"

:DDD

Előzmény: Ghanima (228)
leptopelis Creative Commons License 2008.07.09 0 0 229
Én sem tudom, csak találgatok. Minél alacsonyabb szögben nézed az eget, annál vastagabb a légrétegen keresztül nézed a "kékséget". Talán ez is hozzájárul a dologhoz. De biztos van, aki pontosan meg tudja válaszolni a dolgot. 
Előzmény: Ghanima (224)
Ghanima Creative Commons License 2008.07.09 0 0 228
El tudom képzelni, hogy azért nevezik azokat a böhöm rakétákat interkontinentális ballisztikus fegyvernek, mert talán fölmennek a légkör x szférájába, ami már közterületnek számít, valahogy úgy, ahogyan a rádiózás is a sztratoszférában (vagy merre is) folyt rövidhullámon. Azt elég jól ki lehet számolni, hol fog visszaverődni a hullám, azaz hol hallhatják majd az adást. Talán így megy a rakéta is.
((Meg én most már valóban elfele..., dolog van! :-)))
Előzmény: leptopelis (226)
leptopelis Creative Commons License 2008.07.09 0 0 227
Mondjuk azt nem tudom, hogy a Csendes-óceánon mekkora távolságra lőhetnek az USA-ból anélkül, hogy más ország felségvizei felett szállna el a rakéta. Lehet, hogy úgy?
Előzmény: Who111 (225)
leptopelis Creative Commons License 2008.07.09 0 0 226
Igen, csak szerintem nemigen lehetne más ország területe felett rakétáka lődözni (műszaki hiba). Például nem hiszem, hogy Kanada felett átlőhettek volna Alaszkába. De annyira nem fontos.
Előzmény: Who111 (225)
Who111 Creative Commons License 2008.07.09 0 0 225

Nem oda lőttek, hanem valamilyen más célpontra az óceánon pl.

Távolság hasonló.

2-3 különböző célpont eltalálása után már lehet sejteni, hogy a 4. is menni fog.. :-)

Előzmény: leptopelis (222)
Ghanima Creative Commons License 2008.07.09 0 0 224
És most jöjjék a saját, önző kérdésem: tegnap gyönyörű, teljes körívű szivárványt láttam a Népliget fölött. Amíg bámultam, jutott eszembe, hogy vajon miért lehet, hogy a földhöz közeli, leszálló ágak színei sokkal erősebbek?

Valami levegősűrűségi dolog?

Próbáltam visszagondolni régebben látott szivárványokra (ahhhh, a skót és ír kettős, sőt hármas ívűek...), hogy vajon akkor is úgy láttam-e, de nem emlékszem.

És vajon mindig alul erősebbek a színek? (főleg, ha a levegősűrűség a ludas...)
Ghanima Creative Commons License 2008.07.09 0 0 223
Ezer bocsánat, nem figyeltem a saját topikomra, csak most észleltem, amikor magamnak is kérdésem támadt.
A te kérdésed, illetve a kiinduló feltételezésre tudok csak reagálni, mert magam sem vagyok balliszta... :-))

Abból indulsz ki, hogy a hidegháború azon alapult, hogy... Azt kell írjam, nem azon. Egymás célozgatása és fenyegetése ilyen-olyan nyavalyás atomfegyverekkel már csak következmény. Hosszú előzményekkel: legalább a XX. sz. 20-as éveitől, azaz az első világháború alatti bolsevik hatalomátvétel, azaz a kommunistának nevezett ideológia és annak irányadói hatalomra kerülésétől kezdve. A nyugat már az egyre növekvő Oroszországtól is félt. A létrejött SzU a maga - elvileg - egyenlősítő, de nagyon hamar terrorisztikus diktatúrába torkolló, névleg proletárdiktatúrája akár taszíthatott is volna. De a megszépítő erejű propaganda és az, hogy eleinte azért próbálkoztak a cári idők valóban elkeserítően nyomorult viszonyainak javít(gat)ásával; továbbá az első vh. annyi mindent és mindenkit tönkretévő hatásai rengeteg embert vonzottak nyugaton is. Amerikában is, a vadkapitalizmus hihetetlen durva viszonyai között akkoriban jelentek meg odaát pl. a szakszervezetek, hogy emberhez méltóbb körülményeket harcoljanak ki a munkásoknak. (ld. május 1- bár azt korábban, Európában már ünnepelték, Nőnap pl.) Jött aztán a gazdasági válság, ami újra csak nyomort hozott, miközben a SzU-ból vagy nem is jutott ki a hír pl. a gulagokról vagy az ukrajnai, mesterségesen kimunkált, milliókat elpusztító éhinségről, de a propaganda és a belső védelem nagyon erős volt.

Bocsánat, nem tudok most tovább történelem-ni, mert el kell húzzak pár napra, legyen elég az elég, hogy hiába kötöttek időszakos szövetséget a nagyobb és közösnek gondolt ellenséggel szemben, 1945 után már újra egymásnak ugrottak, igaz, az atomfegyverek kölcsönös megjelenése után már többnyire csak abban a bizonyos hideg-formában, illetve egy-egy országban elrejtve, forró háborúkban ütköztek meg egymással. Pl. Korea, Vietnam, néhány afrikai ország, stb.

Remélem, jönnek a szakabb értők és elmondják, miként lehetett volna ellőni olyan messzire.
Előzmény: leptopelis (222)
leptopelis Creative Commons License 2008.05.26 0 0 222

Sziasztok!

Új kérdés:

A Hidegháború ugye azon alapult, hogy az USA atomrakétái a Szovjetúnió nagy városaira voltak irányítva, és viszont. Tudom, hogy vannak az USA-nak a kontinensen kívül is területei (Pl. Hawaii), de onnan biztos nem lődözhettek az óceánon keresztül, tehát szerintem az USA valahol a sivatagban gyakorolt. Az azonban sokkal kisebb, mint az USA-Szovjetúnió távolság. Akkor honnan tudták, hogy eltalálnák Moszkvát, Leningrádot, egyebeket? Hiszen soha nem lőttek olyan messzire.  Persze, kisebb lővésekből ki lehet számítani dolgokat pontosan, de hát a puding próbája az evés. (Ez csak úgy eszembe jutott, hiányosak a technikai és történelmi ismereteim, tehát lehet, hogy a kérdésem több tévedést is tartalmaz. Bocs.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!