Föld nélkül, szárazon 10-15°C a teleltetési hőmérséklete, jó, ha fahéjporral van beszórva.
G. superba. G.rotschildiana
Napfény, és melegigényes, futó növény. Támasztékra szüksége van(1.5m)! Áprilisban beültethető , 20°C felett szabadba napra. A felmelegedő cserép, talaj, serkenti a kihajtást.
Talaja: "B" virágföld, kókuszrost, perlit, homok.
Táp: tavasszal nitrogén dús, 1/2m hajtás után 20,20,20 N,P,K.
Öntözés: Beültetés után, keveset, és melegen (a sok víz, a hideg, elrohasztja) Július végén csökkenteni a víz mennyiségét, aug. leszárad.
Nagyon szégyellem magam, látom, mennyien érdeklödtetek volna, de én valahogy szem elöl tévesztettem ezt a topicot, pedig a bácsitól idén is rendeltem, változatlan színvonalon, hibátlan árut küld
Csak megköszönném a forrást. mivel nagyon szép gumót kaptam, amin ez az első virág, de még sok bimbó van rajta, plusz még ajándékként kisebb gumókat is kaptam ami mind kihajtott. Szerintem fantasztikus, egyedülálló virága van.
Magánban megírhatnád nekem az eladó elérhetőségét. Láttam nálad azokat a gumókat, tényleg hatalmasak voltak. Én még ekkorát nem láttam! Szívesen vennék belőle én is!
Ez nagyon szép! Az idén nekem az öt gumóból csak egy hajtott ki, azon sincs virág. Pedig tavaly nagyon szép volt, rengeteg virág volt rajta. Szóval most irigykedek ! :)
Szia Taormina! Nagyon titkos a beszerzési forrásod? Én egyszer vásároltam csomagküldő kertészettől gumót, de nem hajtott ki. Tetszik ez a futónövény, nagyon egzotikus, csak nem szeretnék megint csalódni.
Mint már beszámoltam róla, egy tündéri bácsitól vásároltam a télen 3 gigantikus Gloriosát potom pénzért, amik megérkeztek, mielött fizettem volna. Sajnos azonban 2 február óta nem akart kihajtani, úgyhogy írtam neki, hogy tanácsot kérjek. Azt mondta tegyem bespriccelt folia alá és az ablakpárkányra a tüzö napra. De még mielött beszámolhattam volna neki az eredményröl kéretlenül küldött még két gumót, legalább 1-1 cm-es hajtással. Közben szerintem az eredetiek is lassan életre fognak kelni. Elhatároztam, hogy legalább így próbálom viszonozni a kedvességét, hogy terjesztem az örömhírt, iyen eladók is vannak!
Mi valamikor április elején (ha jól emlékszem... vagy március végén? mindegy) vettük Bauhaus-ban egy Gloriosa Rothschildiana gumót. A rajta lévő utasításnak megfelelően cserép földre fektettük, kicsit betakartuk, napos helyre állítottuk és a földet nedvesen tartottuk. Jelenleg kb. 90 centi magas (naponta lehetett látni, hogy rohan felfelé, toldanom kell lassan a támaszt), és miközben a száron lévő levelek kicsik és tömzsik és egyesével állnak, a felül lévő levelek hosszúkásak, hármasával vannak és mintha kis kacsokká alakulna a végük. A szár kb. fél centi vastag. Mindez nem tudom, mit jelent, de tök jól néz ki :) .
Nem értem, mi lehet a baj megint. Február óta cserépben vannak hárman, de csak egy hajt. Abszolút megbízjató forrásból vettem, teljesen épek és különösen kövér példányok. Ezenkívül külön cserépben van 7 kicsi, amit az elöbbiek mellé ajándékba kaptam. Ök mind hajtanak. Már többször kérdeztem, hogy nekik mi lesz a sorsuk? Ök is megsemmisülnek a szezon végére? És mi lesz helyettük? Még kisebbek?
Én ma kifektettem a kicsikéket (mart csak olyanom van) a dézsába,4 db,mindegyiken fehéres hajtáskezdemény volt.A csodagumóm meg mellette volt a kamrában,kihajtott,és hófehér a szár,a virág..(:
Szerintem nem lehet elég korán kezdeni. Nagyon-nagyon lassan mozdul. A háromból, amiket egy nagy cserépbe tettem feb. végén egyen jelent meg egy mikroszkopikus nagyságú csíra. A többieken megint semmi, akár tavaly és tavalyelött, pedig ez garantáltan megbízhato forrásból származik. Sötét és meleg pincében van. A kicsik egyáltalán nem mozdulnak.
sziasztok! még új vagyok gloriosa fronton, de elolvastam Iszka írását és a fórumban is visszaolvastam és próbálom jól csinálni. szóval vettem egy gumót.. rügy és méret teljesen rendben van rajta, de még pár hónapja vettem szóval gondoltam hagyom még állni kicsit. és közben nézegettem és pár napja azt fedeztem fel, hogy a gumó külső száraz héja kicsit elkezdett penészedni :S még akkor gyorsan lemostam róla és kicsit kiraktam száradni, de utána gondoltam hogy jobb ha már eldugom a földbe nehogy túlságosan kiszáradjon. és ma néztem és még penészesebb lett :'( na most az egész száraz héját "lehántottam" róla, a gumón nem lett sérülés (és az egyáltalán nem volt penészes) .. mit gondoltok lehet még belőle valami? :(