amióta a gyurcsány-medgyessi-kuncze kormány folytatja ámokfutását, számos gazdasági mutató terén a lista végére kerültünk a civilizált országok között. Az életminőség listán a 37.-ek vagyunk, ami ugyanolyan borzasztó helyezés. Magyaroszágon nagyon rossz, kifejezetten durva az életminőség
"...melyik országban aggódnak az emberek a legjobban amiatt, hogy elszegényednek? Magyaroszágon ... "
Volt másik olyan orság is ahol már évek óta állandóan azt sulykolják, hogy aki nem érzi rossz(abb)ul magát az nem is igazi hazafi? Ki merné itt jól érezni magát???
a magyar lakosság 70 százaléka 0-t üdült 2006-ban ... (bármilyen évszakban)".."
Ezek azért csalóka összevetések, mert sok függ az emberek mentalitásán is. A magyar elég zárkózott és kényelmes nép. (lehet, hogy lustácska is) Nem feltétlenül igényli a személyes tapasztalatokat, az ide-oda mászkálást, elég neki az otthonában megnézni supertv-n a tájakat. Ezért a manit inkább a TV-re költi, nem a nyaralásra, de ha ugyanúgy jól érzi magát tőle, akkor nem rosszabb az életminősége, csak más.
szóval .... ez a topic is eléggé le lett nyomva ...
magamban elhatároztam, hogy adok néhány napot neki, hogy a fizetett vagy fizetetlen ballib szó-szólók végre lenyomhassanak valami gondolatmenetet az életminőséggel kapcsolatban.
hát hiába vártam ....
mindez annak köszönhető, hgy senki a ballib hozzászólók közül még csak azt a fáradságot sem vette, hogy pl. ahírtv.re odalibbenjen, és elolvassa, mizujs e témában. Csak annyit tudnak, hogy ha te leírsz valamit, arra oda copiznak valami mást ...
mindegy ...
akkor megjegyzem, ez az eurobarometer felmérés volt ...
megjegyzem, hogy az Unióban utcsók lettünk, vagy max majdnem utcsók minden kérdésben ..
mondok egyet-kettőt:
ki mennyit üdült 2006-ban?
a magyar lakosság 70 százaléka 0-t üdült 2006-ban ... (bármilyen évszakban)
melyik országban aggódnak az emberek a legjobban amiatt, hogy elszegényednek? Magyaroszágon ...
a szoci-propagandával kíméljétek meg ezt a topicot ... légyszi ...
mondom, a 80-as évekbenis túlvicces volt, ahogy elterjesztették a suttogó propagandát, hogy nyugaton szar, nálunk nem rossz, talán Svédországban jobb kicsit, mint nálunk ... mindezt a diktatúra kellős közepén ... kocsog komcsik:)
Azt olvastam, hogy a boldogság attól függ milyen messze vagyunk a vágyaink tárgyától. Mondjuk 1 kis etióp legfőbb vágya hogy jól lakjon, és naponta meg tudja tőmni a bendőjét , akkor az gyakrabban boldog, mint az a sportórló amelyik legfőbb vágya az olimpia megnyerése, és ez csak 1x jön össze neki 10 év alatt. De ez nem az életminőség, csak hozzátartozik.
Abban gondolom Te is es Szenes baratunk is egyetert, kiegyensulyozott csaladi,
munkahelyi hatter nelkül biztos ervenyesül a penz nem boldogit közhely.
Egyik ember a nyugalmat, masi a zajosabb dolgokat kedveli. Vagy, mint Szenes is emliti, van aki erejen tul szeret viritani. Mindezek mellett, feltetelezve egy biztos anyagi hattert, lehet csak az eletminöseget ilyennek vagy olyannak minösiteni.
A többi, hogy mid van milyen gyartmany,stb csupan statisztika.
"ha azt mondod, hogy azon múlik, hogy az ember hogy viszonyul az őt körülvevő élethez - az sem igazán szerencsés, mert az embert körülvevő életkörnyzet nem teszi lehetővé,hogy akárhogyan viszonyulj hozzá - értsd: az, hogy hányszor mész el nyaralni, vagy üdülni (bármelyik évszakban) - nem hangulat vagy viszonyulás kérdése."
Nálam az életminőség nem függ anyagi dolgoktól, nem az anyagi bőség vagy szűkség (tárgyak, utazás) határozza meg a boldogságérzetemet, hanem az, hogy miként viszonyulok önmagamhoz.
Lehet ,hogy nem is akarja,hogy befogadjak,mert nem erdekli.ha meg milliomos akkor nem ot fogadjak be hanem o fogad be masokat ha akar.
En nem vagyok milliomos de pl abszolut nem erdekel,hogy befogadnak vagy nem mert nincs igenyem ra,hogy a munkahelyemen kivul erintkezzek kulonosebben masokkal ,eleg nekem a szuk haveri kor es a csaladom legyenek azok per pillanat a vilag barmelyik pontjan.MO-on sem jartam tarsasagba ,mert untam az ilyesmit itt sem szeretem .A kocsmaban meg akkor hagyom ott tarsasagot amikor akarom, ugyanugy a vizparton is a tobbi pecast sot ott meg kimondottan zavar masok tarsasaga.
Itt nem annyira az egyeni igenyek erdekesek, hanem adott teruleten ezen igenyek kielegitesenek lehetosegei. Az hogy valaki ezeket nem veszi igenybe akkor sem ha eppen penze lenne ra az az o egyeni izlese, pl nem vesz TV-et ,de vesz helyette sok ujsagot es konyvet. Vagy nem vesz autot ,mert utal vezetni,mint egy kollegam volt Szegeden es biciklivel es busszal jart holott nem lett volna neki nagy anyagi megterheles.
Most mondok neked valamit:barátom belízingelt egy drága autót,és azt fizeti 6 évig úgy hogy hónap végén egy petákja sem marad,viszont új autója van.
És hatalmas LCD-tv-je,új telefonokról nem is beszélve.Ő ezt szereti.
Énnekem,bár háromszor annyit keresek mint ő,megfelel a 6 éves autó,amit tavaly vettem,és mindenévben a tengerparton nyaralok.Telefonom is csak akkor van másuk,ha megöröklöm valamelyik gyerektől.Ráadásul,nekem megfelel a szénfűtés is,me feleannyiba kerül mint a gáz.
Tehát,változóak az igények,és ezért nehéz az életminőséget konkrétan behatárolni.
Persze hogy nem de ez is resze ,ahogy a lakasok komfortfokozata, a 100 haztartasra juto hutogep, auto, telefon, legkondi,internet , a banki szolgaltatasok ,az iskolai ellatas, ovodai ellatas amelyek a mindennapi eletben erintenek. Az nem kulonosebben,hogy valaki el tud-e menni nyaralni valami egzotikus helyre mert pl nekem kivaloan megfelel a pecazas a Tiszan es tokeletesen kielegiti az ilyen iranyu igenyeimet. Meg aztan en tengerparton lakom 15 eve nekem az semmi kulonoset nem jelent. Ott van az utca vegin 1 kilometerre.
Életminőség - az átlagemberéletkilátásai, napi közérzete, lelki egyensúlya, viszonya a környezetéhez. KB ezek.
Tehát egy külföldi turista avagy befektető aki csak heteket tölt el itt és rengeteg pénze van, annak a véleménye nem releváns. És nem számíthat bele annak 10 % sikeresen privatizáló (jó időben jó helyen volt...) nagytőkésnek sem a véleménye sem, mivel a nagy vagyon könnyen megold nem vagyoni problémákat is...
És nagyon kevés, ha egy országban 5-10% ember elégedett 17 évvel a gengszterváltás után.
Mindezt jól tükrözi a topicnyitóban jelzett helyezése MO-nak.
A 100 háztartásra eső kábeltévé sztem nem olyan fontos életminőségi tényező, mint pl. az, hogy ki milyen szinten tudja fizetni a rezsiköltségét, a létfenntartását és a társ. reprodukciót. Pl. aki nem produkál utódot a társ.-nak, jobban él, mint akinek van ugyan kábeltévéje, de csak azon keresztül látott valaha is tengert, és pl. még sosem volt nyaralni, sosem evett olyan kaját, ami nem árt az egészségének, nem vett igénybe semmi luxus szolgáltatást, viszont van pl. mobiltelefonja. (9 milliót adtak el ilyen készülékből egy 10 milliós országban..) Ha meg rosszul érzi magát a hazájában, bármi gazd. ok nélkül, már rossz az életminősége...