Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2024.02.03 0 0 6056

Nekem is ilyen volt 82-83-ban a Néphadseregben, csak szürkéskék színben.

  

Előzmény: nagypapi51 (6055)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.02.01 0 0 6055

A konkrét cikktől eltekintve: 1965-ben a koleszban ugyanilyen emeletes ágyaink voltak. :(

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 6054
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.18 0 0 6053

Emlékszem, '57-'58 körül még volt táblás, hosszú szeletes keserű Stühmer csoki,

minden szeletbe belenyomva a 'stühmer'.

 

Előzmény: Boszorka (6052)
Boszorka Creative Commons License 2023.11.15 0 1 6052

Ilyenkor mindig elfacsarodik a szivem. Vajon hány ilyen jól felép0tett virágzó céget tettek tönkre 1947 -ben, majd a maradékot 49-en?:-(((

 

Egyébként sok csokit kaptam a szegedi Stühmertől. A lakásunkból rá láttunk. 45 után ott volt először espresso gép, anyám mikor lement vásárolni, mindig beugrott inni egy kávét. Na és feledhetetlen számomra a hatalma mikulás, talán 1942-ből, amit vagy két hétig nézegettem a kirakatban. Majd Mikulás napján sétálni kellett menni és már nem volt a kirakatban a Mikulás. Mikor haza értem a szobám ablakában volt, mert pont akkor volt ott, mikor nem voltam otthon. És akkor még mindezt el is hittem.:-)))

Előzmény: nagypapi51 (6051)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 6051

Stühmer történelem

Százszorszép dobozom nekem is van még, régi film negatívokat tartok benne.

Anno 36 kemény forintokért árulták a bonbont, ennél csak az 'Extra barna' volt drágább, 44 Ft.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 6050

Köszönöm.

Előzmény: Boszorka (6049)
Boszorka Creative Commons License 2023.11.14 0 0 6049

Ezt az ötletet átvettem tőled, már évek óta csakis így sütöttem a májat. Egyszerű és remek!

Előzmény: nagypapi51 (6048)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.14 0 0 6048

Jó olvasmány!

Az én elkészítési módom faék-egyszerű, francia mintára:

A jeges vízben vértelenített májat kizsigerelem, majd beleidomítom

a frissen őrölt fekete borssal kiszórt terrine-be.

110C-on sütöm kb. 50 percig, amíg a kiolvadó zsír feljön a felszínre

és vékonyan ellepi a májat. Hagymát még véletlenül se lásson.

Mehet a hűtőbe.

Előzmény: 6174 (6047)
6174 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 6047
H_G Creative Commons License 2023.11.03 0 0 6046

Omnia kávét :)

 

Előzmény: nagypapi51 (6045)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.03 0 0 6045

Ide rakom jobb híján

Elképzelem, hogy Budapesten fokhagymás lángos illatot fújnának be... :)

Egy időben, amikor rendszeresen metróval jártam, már a mozgólépcsőn

felfelé menet érezni lehetett az előtérben üzemelő Fornetti bolt émelyítő süteményeinek az illatát.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2023.10.25 0 0 6043

Londoni szelet :) Anyu sokszor sütötte, baracklekvárral szerettük. Én is szívesen sütöttem, viszonylag egyszerű,  jól eláll.

Előzmény: nagypapi51 (6041)
dulci_nea Creative Commons License 2023.10.23 0 0 6042

Emlékszem erre. Júj, de finom! Biztos meg tudnám csinálni cukorbeteg módra is. Egyre kevésbé szánom rá az időt, hogy ínyeskedjek. 

Előzmény: nagypapi51 (6041)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.23 0 2 6041

Ezt gyerekkoromban resztelt szeletnek hívták, cukrászdai sütemény volt, á. 1,40 Ft, apám kedvence.

Gyorskereses100 Creative Commons License 2023.10.05 0 0 6040

Egy történész, egy Michelin Guide-os séf és egy hegyaljai borász munkájának köszönhetően megjelent a Hőseink az étlapon, amely a reformok és a szabadságharc korszakával foglalkozik történelmi szempontból, kiegészítve 12 híres személyiség (Andrássytól Wesselényiig) gasztronómiai szokásainak a feltérképezésével, a róluk elnevezett  - például Kossuth nevét 10 étel viseli, még egy USA-ban készült torta is! - étel, a séf pedig elkészített ezekből egy menűsort, amely elkészítéséhez tanácsokat is ad, a borász pedig borokat ajánl mellé, mert valamikor borivó nemzet volt a magyar.

 

Tehát az Andrássy gulyástól a Wesselényi karéjéig - sok, sok ősi, elfeledett ételt támasztottak fel!

 

Bővebben, akit érdekel:

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=204148036012255&set=pb.100092511780343.-2207520000&type=3

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.09 0 1 6039

Túl nagy lángoskedvelő én sem vagyok, néha persze megkívánom, a budafoki piacon elfogadható krumplis lángost kínálnak, nem is horror áron. Szigorúan csak fokhagymával ecsetelem, semmi sajt, tejföl, meg egyéb huncutságok.

Néha itthon is sütünk kefíres lángost, a tésztája egy hétig elvan a hűtőben, csak annyit veszünk ki belőle, amennyi egyszerre elfogy.

Meg persze szeretem a zsírban sült pirítóskenyeret is fokhagymával bedörzsölve, gyerekkoromban sokszor volt vacsorára, citrompótlós teával :)

Előzmény: Boszorka (6038)
Boszorka Creative Commons License 2023.05.09 0 0 6038

Igen Say Noémi a te korosztályod. Nem hinném hogy az én korosztályom olyan nagy lángos kedvelő lenne, mint ő vagy ti. Mert ugye 1953-tól 3 évig Angyalföldről jártam Kelenföldre dolgozni. A Kádár utcából a Visegrádin keresztül jutottam el a 49 villamosig, ami kivitt Kelenföldre. Nos a Visegrádi és körút sarkán volt egy lángossütő. Valami iszonyat büdös, gondolom hetekig használt, olajban sütötték ott a lángost. Szerintem krumplilángos volt. Az egész utcát belengte a bűz. Nem tudom milyen éhesnek kellett ahhoz lenni, hogy azt megegye valaki, de vették. Semmi tejfől vagy bármi, csak a puszta lángos, büdös olajban.

Otthon sütöttünk néha lángos vacsorára. Rendes kenyértésztából és disznózsírban. Megsóztuk és bedörzsöltük fokhagymával, ugyanígy szerepelt vacsoraként a zsírban pirított kenyér is.

A kelkáposzta főzeléket viszont szívből útáltam, nem is ettem azóta se, hogy felnőttem.:-)

No meg levest sem eszem szinte soha. Mert ha megeszem egy tányér bármilyen levest, akkor jólaktam, nem tudok utána már semmit enni.

Ettől függetlenül tisztelem és szeretem Saly Noémit.

Előzmény: nagypapi51 (6036)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.08 0 0 6037

Szia, igazán adhatnál egy e-mail címet, nem ott kérem, ami kapcsán aktuális, de

beszélgethetnénk addig is, amíg fésztufész találkozunk. Lesz ilyen? :)

 

Előzmény: Popenka (6033)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.05 0 1 6036

Kedvenc barátném, Saly Noémi mesél budapest ízeiről.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.01 0 1 6034

Védőnő? Focista hátvéd? :)

(bocs)

Előzmény: Popenka (6033)
Popenka Creative Commons License 2023.05.01 -1 0 6033

OFF. Többeknek válasz. Védőnő volt. Nem csak szakmaiatlan, hanem aljas is.

Bocsánat, nem tartozott ide, de a hungarikumra "ugrok", mint bolha a kutyára.

:)

Előzmény: nagypapi51 (6029)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.01 0 0 6032

...A pozsonyi kifli mini beigli...

Ráadásul a bejgli is patkó alakú (volt)

ld: mákos és diós patkó

Előzmény: dulci_nea (6030)
H_G Creative Commons License 2023.05.01 0 2 6031

Ha egy szürkemarha volt vagy a 100 tagú cigányzenekar, akkor bölcs dolog volt inkább megállni :D

 

Előzmény: Popenka (6028)
dulci_nea Creative Commons License 2023.05.01 0 1 6030

És úgy kezdődött, a pozsonyi kifli visszaütött.

 

A pozsonyi kifli mini beigli.

Előzmény: Popenka (6028)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.01 0 0 6029

?

Előzmény: Popenka (6028)
Popenka Creative Commons License 2023.04.30 -1 0 6028

OFF: múlt héten vissza kellett fogni magam, hogy az egyik "hungarikumot" ne pofozzam fel!!! Még mindig dühös vagyok.

Előzmény: Popenka (6027)
Popenka Creative Commons License 2023.04.30 0 1 6027

Az egész hungarikum koncepció egy beteg dolog!

Előzmény: nagypapi51 (6025)
Boszorka Creative Commons License 2023.04.30 0 0 6026

Mert finom. Igaz külhonban nem igen találkoztam vele, kivéve egy torontói kávézót. Persze valami más neve volt de kinézésre és ízre nagyon pozsonyi kifli volt.

Előzmény: nagypapi51 (6025)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 6025

Hungarikum lett a pozsonyi kifli, de miért is?

 

 

 

Szerettem, persze ritkán vettem, mert 1.40.- volt, ennyi pénzért két barheszt lehetett kapni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!