Keresés

Részletes keresés

smnks Creative Commons License 2023.10.28 -1 1 64

Kedves Zsolt!

Én is köszönöm, hogy vàlaszoltál!

Üdv: T

Előzmény: Tyapa (63)
Tyapa Creative Commons License 2023.10.28 0 2 63

Szia Tamás,

nincs semmi gond, bár nem vártam, köszönöm a visszajelzést. Vannak olyan dolgok, amikhez sok idő kell, hogy az ember tisztán lásson és nem feltétlenül azért, mert nehéz felfogású, csak egyszerűen nincs minden infó birtokában és nem ismeri a hátteret.

Üdv, Zsolt

Előzmény: smnks (62)
smnks Creative Commons License 2023.10.28 -2 4 62

Az alábbi hozzászólást erre az előzményre válaszolom.

Kedves 'Tyapa', kedves Zsolt!

Már nem akartam megszólalni, de most erre késztettél! 

Mindenekelőtt végtelenül sajnálom, hogy magadra vetted annak élét, amiket leírtam!

Lehet, azon hajnali órán, amikor írtam, és azon törekvéstől sarkallva, hogy minél előbb visszasűlyedhessek "read-only üzemmódba", nem eléggé fogalmaztam egyértelműen, ráadásul a Te akkori előzmény hsz.-odból is azt hallottam ki, hogy nem érdemes túl komolyan venni az itteni közgazdászkodó okoskodásokat!

Arra nem emlékeztem, hogy Te is leírtál itt Szilivel, Csörgővel kapcsolatos pesszimista jóslásokat, igaz, többnyife a hsz.-ok tartalma (már, ha egyáltalán) szokott bennem megmaradni, nem padig az azt leíró nick.

Szerintem egyébként nem csak Te írtál le ilyen jóslásokat, hanem mások is, különben nem élne ilyen erősen az emberek emlékezetében.

És itt jönne részemről a lényeg, hogy ki milyen stílusban fogalmazza meg a mondanivalóját?

Nálad sosem éreztemj nagyképűsèget, arroganciát, törtetést, és ezt most nem azért írom, mert éppen Veled beszélgetek.

Ellenben mindnyájan tapasztalhattuk, tapasztalhatjuk, hogy vannak hsz.-ok, amelyek igazi "ki, ha én nem" stílusban íródnak, és egy világot letarolni szándékozó arrogancia áll mögöttük. Ha egy ilyen hsz. ráadásul azzal a bizonyos "úgy sem lesz" mottóval társul, nem csoda, ha kissé megfekszi a fórumtársak gyomrát, és arra sokáig emlèkezni fognak.

Ez egyébként, sztem, detto ugyanaz, mint a nagyvasúti nosztalgiázással kapcsolatos 'nincs rá igény' lózung, mely nem ritkán provokált már hevesebb összeszólalkozást egy-egy releváns topicban.

Szóval jómagam erre az arrogáns, pusztító szándékú stílusra, és mondanivalókra akartam kihegyezni a pszichológiából vett párhuzamot, miszerint az ilyen hsz.-ok, igaz, tudat alatt, de már eleve érzelmi alapokról (ami önmagában, talán, nem lenne baj, de) romboló szándékkal, és az adott hozzászóló saját személyét mások ellenében hatalmassá nagyító ösztönből születnek.

Én a Te hozzászólásaid stílusát eddig egyáltalán nem ilyennek ismertem meg, ezért nagyon sajnálom, ha pejoratív utalásaimat magadra vetted, és mégegyszer elnézést, ha félreérthetően írtam!

Fórumtársi üdvözlettel:

Cs. Tamás

smnks Creative Commons License 2023.06.04 -2 1 61

Másik topicbeli előzményre reagálok:

Kedves 'FAnti'!

Meg ne haragudj, de már többedszerre az az érzésem, hogy túl érzékenyen reagálsz bizonyos hsz.-okra.

Senki nem akarta átharapni a torkodat, sem szószerint, sem képletesen!

Béke...!

Tyapa Creative Commons License 2023.03.01 0 2 60

Pár gondolat a részemről.

Az utolsó előtti mondatoddal maximálisan egyetértek, nem kellene állandóan egymásra mutogatni, ezért is javasoltam, hogy tiszta lappal kellene kezdeni. Utólag visszanézve megint nagyon naiv voltam, mert ez csak akkor működne, ha „mindenki” részéről erre lenne igény. Ez a legutolsó eset volt számomra a végleges bizonyíték, hogy ezt el kell engednem.

Az utolsó mondatodban megfogalmazott véleményedet tiszteletben tartom, de a biztosban én nem vagyok 100%-ig biztos.

Régóta követem a fórumot. Egyrészről a viharok után mindig csend van, mert mindenki nagyon meggondolja, hogy mit ír be és mire hogyan reagál, főleg semleges témák jönnek képbe. Ha nagyobb a vihar, ami néhány fórumtárs távozásával vagy időleges hallgatásával jár, mindig beszállnak olyanok is, akik addig hallgattak vagy nagyon ritkán szólaltak meg, ennek a lélektanát lehetne boncolgatni, de nem érdemes. Meg bejönnek a képbe olyan új nick-ek, akik szemmel láthatóan nem most kezdték se a vasútmodellezést, se a fórumozást, ennek is lehet a pszichológiáját elemezni, de ezt meg nem szeretném. Ezek bizonyos szinten fluktuációt jelentenek és az újakból megint csak lehetnek olyanok, akik előbb vagy utóbb egy adott vitában „valamelyik” oldalra húznak bizony rész kérdésekben. Ha valaki távozik, én személy szerint nagyon sajnálom, de főleg akkor, ha addig az én szemszögemből hozzátett valami pluszt a fórumhoz. Ez lehet akár segítőkészség, információ és tapasztalat megosztása, hasznos vélemény (pro és kontra) egy modellről stb. Ebben nem teszek különbséget abban, hogy csak egy vagy néhány vagy sok modellezőtársnak hasznos-e amit átad, mivel nem lehet mindenki kedvére tenni, tehát ezt maximálisan tolerálom. Ez meg biztosan az én elsődleges szempontom, mivel régóta fórumozok, kialakult bennem egy ilyen reflex, az adott hozzászólást (és nem a hozzászólót) önkéntelenül "helyre" rakom magamban, hasznos, haszontalan, semlegesen, értelmetlen, provokál, propaganda, feszültséget kelt vagy éppen simít, kizökkent, humoros stb. Az egésszel arra akarok célozni, hogy szerintem a topik nem „feltétlenül” azért lett „most” tisztább, mert néhányan távoztak. Igen, lehet ezért is, de több oka is lehet és az utóbbi pár évet visszanézve jó eséllyel újra és újra ki fogja termelni a vitapartnereket. Ha visszanézel, a konfliktusok résztvevői nem állandók, főleg nem közép és hosszútávon. Ha ez az utolsó veszekedés, amit én indítottam a hozzászólásommal kellett ahhoz, hogy végre rend legyen, nagyon örülnék, de ezzel kapcsolatban fenntartásaim maradtak. A legfontosabb így a végére, őszintén kívánom, hogy a kételyem megalapozatlan legyen.

Előzmény: Bakterbisztro (56)
smnks Creative Commons License 2023.02.27 -1 0 59

Elolvasva a tegnapi "termést", én úgy éreztem, egy helyen megint csak hajszálon múlott...

Előzmény: fzoli96 (57)
smnks Creative Commons License 2023.02.27 -2 2 58

Szervusz!

(Bocs, hogy csak most reagálok, este akartam, de elnyomott az álom...)

- "...Egy értékelésbe ráadásul tök fölösleges érzelmi szálakat vinni..."

Úgy hiszem, véleménykülönbségeink elsősorban abból fakadnak, hogy (némiképp) mást vársz Te a fórumtól, és mást én. Azaz másmilyen szerepet tulajdonítunk neki.

Te mindenekelőtt az információ átadás, megosztás eszközének tekinted (legalábbis ama topicot, ahonnét idejöttünk), én pedig egyfajta kötetlen beszélgetés lehetőségének. Nyilván nem teljesen kötetlennek, hiszen azért van a téma megjelölés, de adott témán belül igen.

Szerinted ez állhat...? (Mármint, hogy ezért látunk dolgokat másként?)

Viszont van két dolog az Általad leírtak közül, amikkel ezektől függetlenül is vitába szállnék!

1.- "...megfoghatatlan jelzőkkel illetni valamit. Pl. vastag kapaszkodó. Kinek mi a vastag? Ki milyen kompromisszumot tud elfogadni?..."

Jajjjh, ne tegyünk már úgy, mintha nem értenénk a kiindulási mondatot!

Legalábbis, hogy mit akart vele mondani a hozzászóló?

Lehet, hogy nem a legszabatosabban fogalmazott, ámde -sztem- a fórum nem is egy tankönyvkiadó lektori irodája. A T. Hozzászóló nyilvánvalóan azt akarta mondani, hogy az ő szemmértéke szerint ahhoz képest túl vastag, mint amilyennek lennie kellene, ha arányosan lenne kicsinyítve! Eddig az állítás, amely szerintem egyértelmű! (És szerintem nem kell hozzá túl sok szövegértés, avagy empátia...)

Az pedig már más kérdés, hogy vajon jó-e a T. Hozzászóló szemmértéke? És az megint más kérdés, hogy ki milyen kompromisszumot tud elfogadni?

Szerinted tévedek az előbbiekben..?

2.- "...Olyan cimkéket aggattak a modellekre, amik esetleg feleslegesen elriasztanak embereket..."

Nah, ez még azért is kelt bennem némi érzelmi hullámverést, mert túlontúl emlékeztet az érvelésed az élet egy más, itt teljesen OFF területére, hogy ott is mikre hivatkozva akarnak sokszor és sokan cenzurázni! (Természetesen nem fogom itt kifejteni az OFF párhuzam mibenlétét, hanem maradjunk a vasútmodellek világában! :-) )

Az a helyzet, hogy ha valamiben, hát itt maximálisan egyetértek 'Hernyofan' olvtárs véleményével! Könyörgöm, (feltehetően) nagykorúak vagyunk mindnyájan (legalábbis döntő többségünkben) itt a fórumon, el tudjuk, vagy legalábbis el kéne tudjuk dönteni saját magunk, hogy mit akarunk megvenni, és mit nem! Ha valaki egyetlenegy hozzászólói vélemény alapján dönt 'igen' -ről, vagy 'nem' -ről, az -sztem- nem túlzottan nagykorúként viselkedik. Nyilván egy-egy ilyen hozzászólás óvatosságra kell, hogy intsen, pláne, ha nem csak egy, hanem több olvtárs is hasonlóakat állít, ezzel együtt sem érdemes, szerintem, csak és kizárólag a fórumra támaszkodni! Ha valaki mégis tisztán ez alapján dönt, akkor az, szerintem, nem a negatív véleményeket megosztó olvtársak hibája, hanem azé az olvasóé, aki tisztán csak egy, vagy néhány fórumos hozzászólás alapján döntött!

Szerinted nincs így...?  

Előzmény: alkotasu (55)
fzoli96 Creative Commons License 2023.02.27 -1 2 57

A kérdés, hogy meg is marad-e tisztán?

Előzmény: Bakterbisztro (56)
Bakterbisztro Creative Commons License 2023.02.27 -3 2 56

Mert amúgy Te nem századszor ismétled el most ezt a monologod ugye? Fel kéne már fogni, hogy az a múlt századi felfogás amit itt néhányan képviseletek - miszerint ha valakinek a véleménye nem tetszik vagy valakinek az érdekét sérti azt azonnal el kell hallgattatni - már nem elfogadható. Most még beálltál tök fölöslegesen ebbe a vitába Te is holott saját bevallásod szerint nem is olvastad rendszeresen a Magyar modellek topicot... Totál vicc. 

Elmondtam a multkor is: amikor hiányzik sokaknál az elfogadó hozzáállás akkor ez a véget nem érő adok kapok fog folytatódni. És ez mindkét félre igaz, nem kéne állandóan a másikra mutogatni...

Egy biztos: mióta nem megy odaát ez a szándékos provokálás meg néhányan végre leléptek, azóta sokkal tisztább lett a topic. 

Előzmény: alkotasu (55)
alkotasu Creative Commons License 2023.02.26 -2 4 55

"Sőt, kissé igazságtalannak érzem az "érzelmi ömlengés" kifejezést is, amit használtál, noha sejtem, hogy ezt a negatív érzelmi túlcsordulásra értetted, ami sokszor magát a háborúskodáast, személyeskedést jelenti."

Ezt igazából arra mondtam, hogy egyesek hosszasan ecsetelnek egy hibát, ráadásul sokszor ismétlődően. És rendszeresen hozták elő pár hetente. Egy értékelésbe ráadásul tök fölösleges érzelmi szálakat vinni, meg megfoghatatlan jelzőkkel illetni valamit. Pl. vastag kapaszkodó. Kinek mi a vastag? Ki milyen kompromisszumot tud elfogadni? Olyan cimkéket aggattak a modellekre, amik esetleg feleslegesen elriasztanak embereket. Meg ízléseken nem lehet vitatkozni. Ez olyan, mintha órákon át egymást győzködnék, hogy "én szeretem a sóskát, de utálom a spenótot". A másik meg hajtogatná, hogy "a sóska szar, de a spenót milyen finom". Tök fölösleges. Adatokon viszont nem lehet vitatkozni, virtuálisan verekedni.

"Erre nem tudok újat mondani, sokan leírták már: az önmérsékletet, önkritikát!"

Sajnos bebizonyosodott hosszú ideje, hogy nem működik. Az meg visszataszító, amikor egyesek bunkó módon egymásnak esnek, illetve trollkodni kezdenek. Nem véletlenül hagyták meghatározó, normális emberek ott ezt a topikot: S.A.S., braun, de többen mások is megelégelték a színvonalat. És, ha nem lesz változás, én is ott fogom hagyni előbb utóbb. De most legalább nyugi van.

Előzmény: smnks (54)
smnks Creative Commons License 2023.02.25 -4 1 54

...Másik topicból hozom az előzményt, amire válaszolok.

Akkor hát üdv itt is!

Igen, nagyjából láttam, mi ment ott az elmúlt hónapokban, ami nálam is többnyire számtalan hozzászólás minimális beleolvasás utáni továbbpörgetését jelentette.

Előbbiek okán felvetettél két alternatívát, hogy melyiket akarnám inkább?

Őszintén szólva: Egyiket sem!

Sőt, kissé igazságtalannak érzem az "érzelmi ömlengés" kifejezést is, amit használtál, noha sejtem, hogy ezt a negatív érzelmi túlcsordulásra értetted, ami sokszor magát a háborúskodáast, személyeskedést jelenti. Ez utóbbiak természetesen nekem sem hiányoznak, ellenben egy "érzelmi ömlengés" lehet pozitív előjelű is, ami az én látásom szerint bőven elfér egy hobbiról szóló fórumon! Természetesen mint ilyen, inkább a vélemény, sem mint a tény kategóriájába tartozik, de ettől függetlenül, nálam, ott lenne a helye a témánál!

Úgy vélem, ha az adott témáról leválasztanánk a személyes véleményeket, és tisztán a nyers tényekről lehetne beszélni, végtelenül elszürkülne a téma, és számomra majdnem olyan érdektelenné válna, mint a háborúskodás.

Ne érts félre, persze, hogy szükség van a tényekre is! De attól válik szinessé, jó értelemben emberivé a téma, ha kinek-kinek a személyes meglátásai, viszonyulása is teljes joggal helyet kaphat ott!

Egyébként pont ezért nem tartottam jónak az autótesztekkel vont párhuzamodat. Könyörgöm, ez egy fórum! Teljesen más műfaj! Az autótesztekkel hozd párhuzamba a modellbemutató, modelltesztelő videókat! Vagy akár hozzászólásokat! Ezeknek helye van a fórumon is, de -sztem- nem merülhet ki ennyiben a fórum! Mert, hogy sokkal többre hivatott! 

És igen, sajnos láthattuk, hogy ezt a "sokkal többre hivatott" -ságot hogyan sikerült jól elcseszni, rosszul felhasználni. De ez, szerintem, nem annak a hibája, hogy az adott téma többről szólhat, mint nyers tényekről, információkról. Hanem a mi kiskorúságunk hibája! Épp ezért továbbra is nagy hibának tartanám, ha a téma korlátozásával próbálnánk orvosolni ezt!

Feltetted odaát a kérdést, hogy akkor mit javasolnánk helyette? Erre nem tudok újat mondani, sokan leírták már: az önmérsékletet, önkritikát! Nem kell reagálni az olyan hsz.-okra, amelyek szinte tálcán kínálják (provokálják) az elfajulást! Vagy, ha már semmiképp sem megy az önmegtartóztatás, akkor legalább ne a kiindulási topicban történjen a kakasviadal!

Hanem -és talán egyedül ebben tudok újat mondani- hanem kakaskodjanak ebben a topicban!

Igazából ez sem új ötlet, hiszen a topic gazdája ezért találta ki ezt a topicot, csak talán nem mindenki látta/olvasta/értette/ismerte fel, de épp ezért hoztam fel.

És ezzel vissza is tértem (e topic felhozatalának) az elejére...

Sőt, nem csak a kakaskodást, hanem az egyéb OFF -okat is lehetne itt folytatni, ha ott már nagyon kilógnának...

Te annak idején partner voltál abban, hogy bizonyos rész témákat a "Vaskerekes gumiszobában" tárgyaljunk tovább a kiindulási topicok helyett. Talán most sem idegen e kezdeményezés Tőled(?). Mit gondolsz...?

Jó éjt! 

smnks Creative Commons License 2023.02.25 -3 1 53

Szia!

Igazából nem tudom, hogy a balhézók részéről mennyire tudatos, vagy sem, a balhézási szándék? Eddig egy olvtárstól olvastam, hogy ő direkt a "cirkusz" kedvéért megy abba a bizonyos topicba. Ám én úgy értettem (úgy emlékeztem), hogy olvasási céllal keresi a cirkuszt.

Ha pedig valaki nem előre kitervelten és magamutogatási szándékkal keresi a balhét, hanem csak ilyen heves a természete, akkor talán lehetne annyi önkritikája, hogy bevadulás esetén átfárad mondjuk pl. ide, és itt folytatja, netán boxpertnerével együtt, ha az vevő erre.

De persze lehet, hogy most őrült mód naív vagyok... ;-))

A topic címét valóban úgy is lehet érteni, ahogy írtad :-)

- amennyiben az ember nem olvassa el a fejlécet, vmint a topicindító hsz. -t.

Számomra is ismerős az a frusztráló árzés, amikor az ember szeretne aktívabban modellezni, de némely körülmény ezt erősen behatárolja. Nálam jó tízéve a helyhiány korlátozza tisztán gyűjtögetés szintre ezt a hobbit. De korábban voltam munkanélküli is, akkor ott csorgattam a nyálam a modellbolt kirakatánál, miközben tudtam, hogy nem vehetem meg a tetszetős portékákat. Aztán mire újból lett állásom, már többnyire kifutottak azok a (magyar!) modellek, amelyekről korábban le kellett mondanom. Szerencsére aztán a használtpiacról sikerült fokozatosan beszereznem a számomra legfontosabbakat ezek közül...

Szép estét!

Előzmény: Szilrobi_index (52)
Szilrobi_index Creative Commons License 2023.02.25 0 3 52

Szia!

Az a baj, hogy aki a balhé kedvéért csinálja az nem fog idejönni, mert itt nem lesz elég nagy a közönség.

Én azt hittem amúgy a topik címe alapján, hogy a régi "vacakok" elengedéséről szól, ami nálam most éppen aktuális.

Ha már gőzkiengedés: rohadtul utálom, hogy se elég szabadidőm, se elég pénzem nincs, hogy úgy csináljam ezt a hobbit, ahogy szeretném álmaimban!

Szép napot!

Előzmény: smnks (51)
smnks Creative Commons License 2023.02.25 -2 2 51

Csak az a kérdés, hogy a füst- és károsanyagkibocsájtók is megtalálják-e (meg akarják-e találni adott esetben) az ide vezető kürtőt? 🙂

Anno, egyéb nagyvasúti topicoknál, én próbáltam ilyesmire használni a 'Vaskerekes gumiszoba' elnevezésű "rovatot" itt, a fórumon. Véleményem szerint így lehetett volna aránylag hasznos(?) tartalommal megtölteni azt a kissé tesze-tosza topicot. (A 'hasznos' persze itt elég relatív, de már amennyire egy biztonsági szelep hasznos lehet egy rendszer védelmében...)

Aztán, nem oly' régen fedeztem fel, hogy a modellezőknek is létezik már egy különbejáratú "gumiszoba-kezdeményük". 😃

Legalábbis, ha jól értem a topicnyitó szándékait(?).......

Persze kettőn áll a vásár, van, aki felépíti, de vajon van-e, aki használja ezeket a "sportlètesítményeket"? 😆

Mindenesetre próbáltam egy kis reklámot csinálni e helynek, mentesítendő az eredeti topicokat a "kàrosanyagoktól".

Előzmény: rem-ember (50)
rem-ember Creative Commons License 2023.02.24 0 0 50

Biz' a' jó lenne, mert a füsttől már nem látni a mondanivalót - sőt : már az olvasók is fuldokolnak... 

Előzmény: smnks (49)
smnks Creative Commons License 2023.02.24 -1 1 49

Üdv!

Fölhozom mán ezt a topicot, egyfajta füstgáz elvezetési lehetőség gyanánt, hátha más, jobb sorsra érdemes modellező topic(ok)ban tisztább maradhatna ezáltal a levegő......(?)

Jónás Csaba Creative Commons License 2015.08.17 0 0 48

Köszi! :-) Azért megnézem.

Előzmény: Badenfahrt (47)
Badenfahrt Creative Commons License 2015.08.17 0 0 47

Inkább itt próbáld: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119466

Ja, hogy ésszerű áron? Akkor kb. felejtős...

Előzmény: Jónás Csaba (45)
Jónás Csaba Creative Commons License 2015.08.17 0 0 46

Bocsi Bhv!

Előzmény: Jónás Csaba (45)
Jónás Csaba Creative Commons License 2015.08.17 0 0 45

Sziasztok!

Keresek H0 méretben kék Fuggerth Bhd és Bdt személykocsit,de ésszerű áron. 

Sanyi a pók Creative Commons License 2014.11.07 -1 0 44

Üdv, itt Sanyi a pók!

Nagyon örülök, hogy végre rátaláltam erre a topikra, mivel itt bátran leírhatom, mi jár most a fejemben.

Én szeretem az Albert kekszet, viszont az Albert modellt is nagyon szeretem.

Kaktuszok_ Creative Commons License 2012.11.09 0 0 43

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy ki tudja, mennyit érhet ez az ősrégi orosz vasútmodell. A szett gazdát keres.
https://plus.google.com/photos/118399160676790373298/albums/5808818154774134689

Üdv!

odaat Creative Commons License 2012.08.25 0 0 42

Miért, is?

Előzmény: fox107 (41)
fox107 Creative Commons License 2012.08.25 -1 0 41

Te nagyon nem tudsz vaterázni!!! Látszik...

Előzmény: odaat (40)
odaat Creative Commons License 2010.12.03 0 0 40
jaeroke84 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 39
több db van még, ajánlatokat várom a jaeroke1@freemail.hu ra köszi.
Előzmény: jaeroke84 (38)
jaeroke84 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 38
Sziasztok
Ha valakit érdekel, van eladó F1 modell.

Mclaren Mercedes MP4/15 Mika Hakkinen

Méret: 1:3
Gyártó: Minichamps

http://www.vatera.hu/uj_mika_hakkinen_1_43_mclaren_mp4_15_minichamps_163360272.html

1forintról

NINCS minimálár!!
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.05 0 0 37

Próba kép

Húzd, ki tudja meddig húzhatod ?

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36
?
rem-ember Creative Commons License 2009.09.22 0 0 35
Igenis sajnálom (ld. a topiccímet !) de rossz helyre tetted be a terepasztalod képeit... :))))))
Előzmény: sanyi4012 (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!