Ausztrália és az Egyesült Államok után az Európai Unióban is tiltólistára kerülhetnek a hagyományos izzók, ha az Európai Bizottság elfogadja a német környezetvédelmi miniszter javaslatát a fokozatos kivonásról - írja a Világgazdaság.
tartom magam, hogy nem írok címet, de ha jobban utánanéz valaki láthatja, hogy készültek már háztartásba valók is (nálam mindenhol ez van és jó erős, kellemes fénye van).
a húsz év élettartam meg önmagáért beszél. én váltottam, persze nem kötelező.
Ez se folyamatos spektrumú, ezért aztán nem olvasólámpába való, közvilágításhoz ajánlják. Ha lenne benne 10-féle gáz, és belül a felületén 80 féle fénypor, akkor lenne közel ideális.
Aha. szóval ha azt akarom, hogy olyan fényem legyen mint a hagyományossal, akkor vegyek egy takarékosat 50X-es áron, amin egy normál háztartási használat esetén megtakarítom az ár 50%-át + még bajlódhatunk az extra környezetterheléssel is...
Nyilván megéri az állandó világítást igénylő felhasználóknak.
Kedvenceim, a villanykörtébe hegesztett halogénlámpák sem bírják a pofont. Még az elektromos pofont se. Induláskor óriási áramot vesznek fel, és ha ezt sikerülne korlátozni például egy 10_ohm_5W-os ellenállással, akkor az élettartama felmenne a 10_000 órára. Ugye, mondanom se kell, hogy ez az áramkorlátozó ellenállás még véletlenül sincs beintegrálva az új tipusú villanykörtékbe.
Az energiatakarékos lámpa attól tartok egy nagy átb***szás. Eddig 3 évnél tovább egy sem bírta!! (volt amelyik egy éven belül kipurcant) Simán kidőlne élettartamban is a hagyományos izzók mellől. Ez van.
A gyerekek vettek néha ilyen gazdaságos lámpát, eddig egy sem jött be. Vagy a fénye volt elviselhetetlen, vagy az élettartalma (világított, de csak mint egy mécses, ezt én "döglöttnek" veszem).
Én olyan 800-900 Ft körüli áron vettem egyet – kb. 3-4 éve... Napi 5-6 órát ég folyamatosan (minden este sötétedéskor felkapcs - és aztán amíg vmikor éjfél után le nem fekszem, addig le nem kapcs) azóta is.
Pár évvel ezelőtt lecseréltük a lakásban a 60 w- os villanykörtéket. Vettünk helyette boltban 11-15 w fogyasztású energiatakarékos izzókat kb. 300 ft. volt darabja, a villanykörte talán 50 ft. volt. A dobozán az volt ráírva hogy az élettartama 8-szorosa a hagyományos izzónak. Másfél- kéthónap alatt kiégett mind a 6 db. A fénye is qrva zavaró volt, olyan fehéres.Azóta megint villanykörték világítanak mindenki nagy megelégedésére, nagy ritkán kiég 1-1 db.
A számítógép tápok csodás világából ideje visszatérni a villanykörtéhez.
Miért nem jó helyette a kompakt fénycső? (scienceinschool.org):
összehasonlítva
Olyan fénycőlámpa kellene, ahol 80 féle fénypor gyakorlatilag folytonos spektrumot ad, de attól tartok, hogy a rengeteg energiaátmenet miatt sok infra vonal is létrejönne, tehát ahogy javulna a színe, úgy romlana a hatásfoka.
"A 2-400 W-os fogyasztás 2-3 évvel ezelőtt volt divat..."
Értem.
Most már csak azt nem értem, hogy akkor hogyan lehet az, hogy 2-3 évvel ezelőtt
egy 300 wattos táp még általánosnak és elégnek számított, manapság meg ez a teljesítmény a kapható kategória alja.
Most, ha bármilyen számtekes emberrel össze akarsz rakatni egy gépet, azt mondja, hogy abszolút minimum a 300-as táp, de inkább a 4-500 wattosakat ajánlja.
Ha tényleg ennyire csökkent a gépek fogyasztása az utóbbi időben, és mondjuk egy prescott-magos 3 giga körüli köztudottan energiaéhes gépnek tökéletesen elég volt a 300 watt, akkor most miért kell a nagyobb táp?
Itt lentebb az olvtárs említette, hogy neki egy húzott E7300-as gépe van, 4 giga rammal, 3 wincsivel.
Gyanítom, hogy nem a net miatt húzta meg a procit, hanem azért, mert játszik/egyéb megterhelő dolgokat is csinál is vele.
Namármost akkor azt is feltételezem, hogy nem egy gyenge videókártya van a gépében, úgyhogy azt esetleg (határeset) el tudom fogadni, hogy nulla prociterheléssel alapjáraton
valahová 100-150 watt közé jön ki a felvétele, de hogy terhelve a gépet felmegy 200 fölé, abban biztos vagyok.
Egyébként a Te adataidat mondjuk középértékeket figyelembe véve:
3 db merevlemez: 45W
1 db proci 25W
alaplap, opt.meghajtó, ventik, ramok 30W
videokártya 20W
monitor 50W
összesen: 170W
És akkor még kb. közepes terhelésen lehetünk az olvtárs gépével.
ja és ne felejtsük ki az asztali számítógépeket sem, amik általában délutántól az esti lefekvésig vagyis kb. napi 5 órát biztosan üzemelnek a maguk 2-300Wattos fogyasztásával.
A 2-400 W-os fogyasztás 2-3 évvel ezelőtt volt divat, köszönheően
az AMD elb@szott processzorainak. Az Intelnek is volt egy rossz korszaka,
a 2.6-3.4 GHz-es P4-es HT processzorok idején, ahol a processzor képes
volt egymaga 110 W-ot felvenni.
Egy mai gép fogyasztása 70-120 W max., egy laptop P sorozatú
2 GHz-es procival max. 35-60 W komplett.
Nézzük a fogyasztókat:
Proci 25-50 W
merevlemez: 10-25 W
DVD : 10 W (ráadásul nem megy folyamatosan)
alaplap: 5 W
memória: 3-7 W
videokártya: 15-120 W (a tuningos-lövöldözős hülyegyerek kártyák 30 W felett)
Azért az már egy durván hajtott erőgép ami ennyit eszik. Nekem a c2d e7300 (+30% tunning) 4g ram 3 vinyó, +19" pva lcd monitor netezgetés közben 100W körül (inkább alatta) eszik a szünetmentes (meg fogyimérő) mérése alapján, és 100%terhelésen is megáll 150W-nál.
És tényleg botrányosan rosszak, nem a műszered a rossz.
Vagyis rossz a műszer, de csak annyira, mint a szemünk.
Azt Te is leírtad, hogy a kompakt csövek sávos, míg a normál izzók folytonos spektrumot sugároznak ki.
Mivel a spektrum hiányos, a műszered pedig a teljes spektrum átlagértékét mérné, így hiába vannak kiugrások bizonyos hullámhosszakon, a műszered nem fog helyesen mutatni.
Éppúgy, ahogy a szemünk sem, ezért érzékeljük rosszabbnak, gyengébbnek, sőt színhamisítónak a kompakt csövek fényét.
Ez hasonlatos ahhoz, mint amikor a hifi berendezéseden (inkább régebbieken) a grafikus hangszínszabályzóval a mélytől a magas hangokig fésűszerű beállítást használtál esetleg.
Ha próbáltad, akkor biztos emlékszel rá, hogy milyen elcseszett hangzást lehetett vele produkálni.
Namost ezek a szép új energiatakarékos valamik ugyanezt csinálják, csak a szemeddel.
Hogy aztán ez mennyire egészséges, és hogy az energiatakarékos lámpák előállításához felhasznált relatíve nagy mennyiségű ón, ólom, higany, műanyag, egyéb elektronikai hulladék, valamint az előállításukhoz/ártalmatlanításukhoz szükséges energia mennyivel károsítja kevésbé a környezetet egy hagyományos izzónál, azt mindenki döntse el maga.
Véleményem szerint lakásvilágításra az ipari fogyasztáshoz képest bolhafingnyi energiát fogyasztunk el, ugyanis egy átlagos háztartás áramfogyasztásának tetemes részét is a háztartási eszközök ( mosógép 2000Watt, vasaló 1000-1500W, porszívó 1500-2000W, mikró,kenyérpirító, vízforraló, stb., hogy csak az 1000W fölötti készülékeket említsem ), ja és ne felejtsük ki az asztali számítógépeket sem, amik általában délutántól az esti lefekvésig vagyis kb. napi 5 órát biztosan üzemelnek a maguk 2-300Wattos fogyasztásával.