Egyre többen csatlakozanak ehhez az óhajhoz, köztük számtalan orvos is.
A kormány népnyúzó intézkedései elleni polgári engedetlenség egy szép példája lehet.
Ne fizess és ne fogadj el vizitdíjat!!!
"Nem nagyon jó példa ez sem. Az egy sima szolgáltatási szerződés. Míg az egészségügyi ellátásnál biztosítási elv működik. Társadalmi szolidaritás, miazmás."
Tobbfajta egeszsegugyi rendszer letezik, nem mindenutt van tarsadalmi szolidaritas. Ahol nincs, ott sima szerzodes van.
"A vizitdíj idegen tőle. Hogy van külföldön is? És azt nem fizeti a biztosító?"
De azért annyira nem kell megijedni, mire nálunk is ennyi lesz, addigra az átlagkereset is annyi lesz mint ott.
Nem megijedés kérdése - a háromszáz csak a beetetés. Minél előbb fel kell/fogják emelni a vizítdíjat mert ez semmire nem elég - másrészt v.mi négy millió mentesül is - tehát azt is be kell hozni. Nincs idő arra várni hogy itt eus keresetek lesznek. Na és akkor még ennyien se mennek el orvoshoz/szűrésre stb. - de akkor már nem is lesz érdekes azt mondogatni hogy ez csak két üveg sör ára meg ilyenek.
Azért azt tudjuk, hogy azért kell a vizitdíj, mert elkúrták. Mert egy tanárképzős diplomával nem lehet országot irányítani. Még egy iskolát sem biztos.
De - mint mondtam - manapság kb 20 euro a régi eu-s tagállamokban a vizitdíj.
De azért annyira nem kell megijedni, mire nálunk is ennyi lesz, addigra az átlagkereset is annyi lesz mint ott.
MOndjuk én még mindig éhezem egy normális magyarázatra, hoyg tulajdonképpen miért is kell???
Mert az, hogy "ezzel megpróbálják az embereket rásziktatni arra, hogy az egészségügy nem ingyenes - nos az effajta magyarázattól még a p....on is feláll a szőr, nekem ez nem magyraázat, menjenek a francba. Mondják azt, hogy ebből korszerűsítik a rendelőket avgy akármi, de kikérem magamnak azt, hogy felülről az állambácsi akarjon engem bármire is ránevelni vagy rászoktatni!
Hát éppen ez az - a vizitdíjtól nem változott semmi, nem attól van káosz meg sorbanállás... ha a te rendelődben még ilyen "saját karton" rendszer működik, - nos azt sürgősen modernizálni kéne, és fogják is hidd el, hiszen különben hogyan derítenék ki bárkiről is, hogy jogosult e ingyenes kezelésre vagy sem?
A János kórház is kénytelen lesz rájönni, hogy a XXI. századba léptünk már hetedik éve, és a könyveket ma már nem kézzel másolják....
... és hidd el, ez a vizitdíj meg fog szűnni. (Aztán ujra vissza fog térni, de ez már más káposzta. ) Az eü. átalakításában ez csak kis lepkefing, nem ez okozza a sok kalamajkát.
Én a múlt héten voltam rendelőben, egyáltalán nem láttam a számítógépes kapcsolatot a vizitdíj fizetési hely és a konkrét rendelő között (labor volt) Egyedül a beutalót , a számlát vették el, és kikeresték a saját kartonukat.
Persze ez rendelő függő, de magától a vizitdíjtól semmi nem változott, csak egy plusz macera.
Nem tudom mire jó a vizitdíj, és tuajdonképpen milyen indokkal fizetik - tényleg nem. De biztosan van valami általam nem ismert indoka, mert szinte a legtöbb régi EU tagállamban be van vezetve és fizetik, kb 20 euro értékben.
Mégegyszer mondom: nem tudom miért is. Praktice talán amiatt, mert ha a rendelőknél marad, akkor kevésbé érzik meg a megszünt fejlesztéstámogatást. (Ami eleve 5 vagy 6 évre volt megállapítva ha jól tudom.) Vagy azt akarják, hogy csak az menjen a rendelőkbe, aknek komoly baja van és ne melegedni, mittudomén. Nem rajongok érte hidd el.
De talán mégsem kéne ilyen hisztériát csapni körülötte.
És tudod miért vagyok főleg dühös? Mert ahogy látom, itt a kórházak meg egyes kerületi sztk- a ludasak. Az ottani orvostársaság (ill. vezetőik) be akarja bizonyítani, hogy igenis káoszt okoz - és ezzel káoszt is okoznak. Csak arra nem gondolnak, hogy ez nem a kormányon, hanem csóri betegeken fog lecsapódni. Ugyanolyan gusztustalan tiltakozás ez, mint az útlezárások - azzal is csak szerencsétlen civilekkel tolnak ki.
Tudod régen évekkel ezelőtt a XI. kerületi sztk-ban a következő volt a rendszer: az ember bement, aztán indult a kartonozóba. Ott kivárta a sorát - mindig volt sor - mikor rákerült a sor, akkor odaadta a személyiigazolványát, később a taj kártyával együtt, erre az egyik öreg nyanya manuálisan kikereste a kartonodat, és belerakta abba a papundekli dobozba, amelyik szakrendelésre jelentkeztél be.
Te felmentél mondjuk a szemészetre - ha oda jelentkeztél, és vártál... vártál... ha mondjuk csak egy volt előtted, akkor arra vártál, hogy megjelenjen a másik erre a célra fogadott nyanya, aki szépen körbejárkált az emeleteken, és a lent kiválasztott kartonokat sorba beadogatta a szakrendelésekre. Namármost, ha mondjuk csak kettőt kértek ki, akkor várt míg összegyűlik lrgalább 10, minek caplasson fel két nyomorult beteg miatt nem? Kérdeztem, hogy miért nem vihetem fel én a kartonomat személyesen, szivesen bedobom én abba a lukba ami ezért van az ajtón - de aztat nem! Végülis akkor mi dolga lenne a kettes sz. nyanyának? (Persze nemcsak kettő nyanya volt, mert több kartonozóablak is votl, és mindegyikhez volt két nyanya és két műszakban dolgoztak...)
Időpontot meg nem lehetett kérni! Nem és nem. Ha a szemészetre akartál menni ( a reumáról nem is beszélek, mert ott hébe-hóba tömegverekedés tört ki), akkor legokosabb volt már jóval a nyitás előtt megjelenni, és aztán aznap vagy sorrakerültél, vagy nem. Én akkor egymás után 3szor próbáltam szemüveget feliratni, de egyszer sem kerültem sorra. Szóval rémes állapotok voltak.
Aztán csak annyi kellett, hogy jöjjön egy kft amelyik átvegye az üzemeltetést és átszervezze. Az összes ott megfordult beteg adatait, kórelőzményét számitógépre vitték, azóta csak a taj számot kell bemondani. Van időpontkérés, a csúszás max 6-10 perc. Időpontkéréssel egyidőben be is fizetik a vizitdíjat - ha már kell ugye - és nincsen sor, nincsen mérgelődés. Igaz annyi nyanya sincsen már a rendelőben... Az orvosok eleinte berzenkedtek a számitógép ellen, de aztán rájöttek, hogy milyen jó is, ha egy kattintásra minden ott van előttük.
Inkább ezért kéne az orvosokat meg a kórházak, rendelők fenntartóit cseszegetni, az a vizitdíj úgysem lesz hosszú életű.
A paraszolvenciát nyilván nem helyettesíti, sőt, a pénzforgalom miatt van aki nem 300 Ft-ot ad, hanem mondjuk 500-at, noha ha nem kéne pénzzel foglalkozni, nem adna egy fillért sem.
Mégegyszer megkérdem: hogyhogy pl a XI. kerületi sztk - igen nagyforgalmú jelzem - csont nélkül egy pillanat alatt át tudott állni és semmi ilyen fennakadás nem volt? Még arra is volt figyelmük, hogy aki csak laborvizsgálatra megy, az egy külön automatát használhasson, ne is kelljen sorbanállnia?
Mondjuk ki: a János kórház egy szar kórház - jelzem a lányom az utóbbi 3 évben 2-szer volt kénytelen odamenni a gyerekkel, hát inkább nem is írom le a véleményemet róluk. A kórházat tessék szidni és ne a vizitdíjat... (Tényleg nem értem, hogy miért éppen ezt a kórházat hagyták meg a Kútvölgyi vagy a Margit helyetthelyett??? Ha rajtam múlt volna, akkor még a helyét is behintetem sóval.)
Nálunk a kerületben az önk. pl. átadta az sztk működtetését egy Gyógyír vagy Gyógyhír vagy vaami hasonló nevű társaságnak: azok azonnal felújították az épületet, és azonnal bevezettek olyan intézkedéseket, amitől a betegeknek könnyebb lett. A XII. kerület meg gondolom az "isten mentsen a privatizációtól" jelszava alatt hagyja, hogy a kórház valami őskövület vezetőséggel ilyeneket csináljon.
A Tétényi uti (Ill Szent Imre) kórház mondjuk megmaradt - de ott utoljára 1975-ben jártam szülni, szóval onnan nincsen tapasztaaltom - de azért nagyon kiváncsi lennék rá.)
3. lépés: életünk elsõ vizitdíjának megfizetése. A János kórház (egyesek szerint Szent) több helyszínén is intézhetõ, nem csak a portán. A sor kilóg az utcára, bent az iroda ajtaján hatalmas betûkkel kiírva, hogy egyszerre csak egy személy tartózkodhat a kasszáknál.
azt tanácsolja, vegyük meg elõre a szükséges mennyiségû utalványt. Nekem hármat, a páromnak kettõt. Biztosan érvényes lesz? Persze, biztosan. Év végéig kell fölhasználni. Lefénymásolja nekünk az én háziorvosi beutalómat, hogy tudjuk igazolni a jogosultságot.
8. lépés: további utalványok beszerzése. Vissza a kicsi irodába, újabb sor, újabb akaratlan látlelet vadidegenek egészségi állapotáról. A tájékoztató tábla mellett, alatt és fölött hatalmas betûkkel, hogy készpénzzel és kártyával is lehet fizetni
Ezen a ponton jelzem, hogy kártyával kívánok fizetni, erre õ felrobban, és azt süvölti, hogy arról szó sem lehet. De miért nem, így én, hiszen ki van írva. Mert azt neki egyesével kell lehúznia (!) és erre neki nincs ideje. Miután nincs már nálam annyi cash, kompromisszumként összeguberálok 1200 forintot, a fennmaradó egyet pedig kártyával fizetem. Jó, de csak a saját utalványomat fizethetem így, a páromét nem (!), megegyezünk.
9. lépés: fizetés kártyával. A folyamat egy darabig úgy megy, mint más rendes helyen. Lehúz, cetli kikunkorodik, aláír. De ezzel nincs ám vége. Dúlva-fúlva elõvesz egy hatalmas iktatókönyvet, abba beleírja – kézzel - a nevem, TB -számom, lakcímem, bankkártyám számát, a dátumot, az utalvány sorszámát, talán még a személyigazolványom számát. Van olyan lassú a folyamat, hogy gond nélkül elolvassam bárki bármilyen adatát, aki elõttem volt merész kártyával fizetni. Aztán tûzköd, elismervényt ad, aláírat, mindez hosszú percekig tart és elég bonyolultnak meg fölöslegesnek látszik. Na de adatvédelem? Hát minek az? Én ugyan nem szeretem, ha érzékeny adataimat egy helyen, méghozzá elégtelenül védett helyen (konkrétan egy nagy iktatókönyvben) tárolják, de már nagyon szeretnék szabadulni, így nem szólok. Úgysem tehetek semmit. De legalább megértem miért borult ki a szerencsétlen, hogy mind az öt utalványt kártyával akartam fizetni. Azt viszont nem, miért kell egyesével lehúzogatni. (Vicces is lenne, ha egy boltban nem egy összegben, hanem tételenként szórakoznánk egy púposra rakott kosár tartalmával.)
A szemléltetett történetben a megalázáshoz a vizitdíjnak köze nem volt. Először azon háborodott fel a hölyg, hogy a befizető ablak előtt ketten voltak, így hallhatták egymás nyavajáját - ugyan miért? Én az sztk-ban csak annyit mondtam, hogy a szemészetre kérek időpontot, és nem azt, hogy mi is a szemem baja, gondolom ő is scak az egyik osztályra kérhetett időpontot meg fizette be az első vizitdíjat. Hol itt a megaláztatás? Egyszerűen nem hiszem el, hogy valaki úgy kérjen időpontot, hogy kérem én a proktológiűára végbéltükrözés véljára kérek időpontot - ilyen NINCSEN. De hisztizni jó az elképzelésen.
A másik meg az volt, hogy hangosan kikérdezte az asszisztenső az adatait - ez jogos, de ennek mi köze a vizitdíjhoz??? Harmadszor azon kapta fel a vizet, hogy az orvos ugyanezet kérdezte tőle, és saját kis ujjaival bepötyögte az írógépbe - ennek mi köze a vizitdíjhoz? Mi köze a vizitdíjhoz annak, hogy középkori adminisztrálási módszerekkel vezetik a betegek kórtörténeteit??? Ugyan miért nem alalmaz egy nőgyógysz erre a célra valami asszisztensnőt? Telne rá akár saját zsebből is hidd el. Meddőségen??? Hajajj....
Ami meg a vizitdíjat illeti - nem rajongok érte én sem, sőt meggyőződésem, hogy csak arra jó, hogy majd a választások előtt vissza lehessen vonni, avagy az ellenzéknek arra lehessen hivatkozni, hogy el lesz törölve ha ő kerül kormányra.
De ha csak pár ember is a vizitdíj óta egyszerűen leszokik a paraszolvenciáról, akkor már megérte a dolog.
Természetesen nem a 300 Ft a lényeg. Bár sokaknak az is.
Az értelmetlenség, a megalázás.
Erre pld. van eg külön kft., az szedi be a pénzt. Betegirányítást nem végez, mert az orvosnál mindenütt gondosan elkérik a számlát, tehát fogalmuk sincs, be lett-e fizatve.
Minek ez?
Ráadásul most az SZDSZ szavazáson addig fogják gyúrni az eredményt, amíg a vizitdíjat nem nagyon támogató Fodor veszít.
Elolvastam a rémtörténetet. Jellemző, hogy éppen a János kórházban esett meg az eset. Sok hülye orvos képtelen bármi modernizálásra, ha számitógépes programjuk lenne, ez az egész cikk meg sem íródott volna. Vagy talán a került polgármestere akarja emígyen illusztrálni, hogy a vizitdíj káros... talán szándékosan ragaszkodnak a régi módszerhez: tenta, papiros, toll, írógép...
Hogyhogy pl. a Fehérvári úti sztk-ban semmi fennakadás nem volt a vizitdíjnál? Csak a taj-számomat kellett bemondanom a recepción (egyszerre 7 ablak működött!!!) , és máris kaptam az időpnttal és a nyugtával a cetlit. Semmit nem kellett várakozni.
Ugyancsak ilyen a háziorvosi rendelőnk is: taj szám, és máris löki ki a gép a nyugtát, ha recept kell már nyomtatja is ki a receptet.
Tudod szánalmas ez az erölködés amivel a vészharangot kongatod nyomorult 300 ft miatt.
Magyar Levente ügyvivőjelölt jászsági orvostársaihoz hasonlóan színes brosúrával próbálja meggyőzni a küldötteket. Szórólapja jelmondata, hogy vizitdíj helyett Magyar Leventét. Nem tudjuk, mit szól ehhez a vizitdíj SZDSZ-es atyja, Molnár Lajos.
Molnár Lajos a siker példája, mondta Kóka János. "Ha Molnár Lajos lenne a Titanic, biztosan a jéghegy süllyedne el" – fogalmazta meg az egészségügyi miniszter eltökéltségét a reformok mellett.
Süllyedni fogunk, hidd el.
Ugyanis a jeget még Kóka sem birja rávenni, hogy nehezebb legyen a víznél, tehát mindenképpen Molnár süllyed, meg az egész egészségügy.