" Nápoly környékét 3,6 erősségű földrengés rázta meg csütörtökön reggel az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) közlése szerint.
A helyi idő szerint 8 óra 10 perckor észlelt földrengés fészke a város központjától néhány kilométerre lévő Campi Flegrei (Lángoló mezők) elnevezésű aktív vulkanikus területen volt – írja az MTI.
"
Meg mondtam, predikcionáltam, előrejeleztem !
Most már nincs megállás, a kisebb földrengések sorozata következik a Campi Flegrei szuper-vulkán környékén, ami hamarosan a kitörésében végződik !
Hogy mikor fog kitörni, már számításokkal sem szükséges megbecsülni, a nagyságát pedig már számításokkal én megbecsültem: vagyis az átlagnál nagyobb lesz !
Amikor a egyik nemzetiséginek leéget a háza, mert karácsonykor égve hagyta a fán a gyertyákat, és az ágyban is cigarettázott, meg a gázt is elfelejtette lekapcsolni, akkor utána azt kiabálva szaladgált az utcában, hogy "nagy a károm, nagy a károm" !
Jellemzően ilyen egy államilag megrendelt nyugtató szöveg ! Amíg nincs földrengés, addig az a szöveg megy, hogy Magyarország nem egy földrengési vidék, ha meg kitör a földrengés, akkor meg az a szöveg megy, hogy hát persze, földerengések időnként vannak, csak a geológiailag fiatal kőzetlemezek izélkednek egymással, ez így természetes, meg kell szokni !
"Gyorsan le kell szögezni, hogy ezek között a vulkáni működések között semmi kapcsolat nincsen, két különböző tűzhányóról van szó saját vulkáni-magmás rendszerrel, csak a véletlen, hogy egyszerre történt, történik mindez."
Pedig a napnál is világosabb, hogy ez még csak a kezdet ♥
Nagyon szeretnék, hogy "semmi kapcsolat nincsen" ! Már úgy is minden mindegy, hogy ki milyen érvet erőltet, az elkerülhetetlen hamarosan be fog következni !
láthatóan nem értesz, de azért jó, hogy megkérdezted /:
ha az 8 vesszük átlagnak, akkor az 4 érték -4 alá értéket jelent, tehát a következő kitöréshez objektíve +4 felé értékelés kellene: 8 +4 = 12, csak nem néztem utána e skála valódi milyenségének, ezért szubjektíve csak az 10 értékre kerekítettem le
Ez az i.e. 153-beli kitörés érdekelne engem (merthogy sehol nem találom nyomát).
De minden egyébtől eltekintve: a kérdésed az lett volna (csak éppen nem tetted fel ...), hogy ha
i.e. 153-ban VEI = 8 i.sz.1538-ban VEI = 4
akkor "átlagosságot feltételezve" (jelentsen ez bármit is ...) mikorra várható VEI = 10?
(Avagy: mi van messzebb, Makó vagy karácsony?)
Másképpen kérdezve: mit kéne tenni és mikor, hogy 8 és 4 átlaga 10 legyen? Még ha tendenciát kérdeznél (jóllehet itt annak sincs semmi értelme!), arra lehetne válaszolni: lineáris esetben valamikor i.e. 998 körül "várható" a VEI = 10 ... de ettől a "tudományos megközelítéstől" minden valamirevaló vulkanológus elsírná magát, hamut szórna a fejére és elmenne szállodaportásnak.
(A ChatGPT pontosan azért beszél mellé, mert emberektől tanult ...)
Megpróbáltam számításokra rávenni a ChatGPT MI entitást, és erre jutottunk !
Én :
Ha a Kr. e. 153 kitörés (VEI) értéke 7-8 között volt és a 1538: ez a kitörés 4 körül volt, akkor ha feltételezzük az átlagosságot, akkor a következő kitörés, hogy tartsa az átlagját akár (VEI) értéke 10 értékű is lehet, talán ! ChatGPT
Ő :
A kitörési gyakoriság és a kitörési erősség közötti összefüggések meghatározása a vulkáni események esetében összetett feladat. A VEI (Vulkáni Kitörési Index) értéke azt méri, hogy mennyire jelentős és pusztító egy vulkáni kitörés. A VEI skála 0-tól (nem pusztító) 8-ig (szuperkitörés) terjed.
A Campi Flegrei esetében a Kr. e. 153 kitörésének VEI értékét 7-8 közé becsülik, míg a 1538-as kitörés VEI értéke kisebb volt, körülbelül 4. Az átlagos kitörési gyakoriság és az erősség számítása komoly vulkanológiai elemzést igényel, és nem feltétlenül követi az egyszerű átlagosságot.
Az, hogy a következő kitörés VEI értéke akár 10 is lehet-e, sok tényezőtől függ. Az előző kitörések jellege, a vulkán jelenlegi aktivitása, a felszín alatti magma mennyisége és összetétele mind befolyásolhatják a következő kitörés erősségét. Fontos megjegyezni, hogy a VEI 10-es értéke rendkívül ritka és rendkívül pusztító kitörést jelentene.
Vulkanológusok és szakértők folyamatosan figyelik és elemzik a Campi Flegrei vulkáni aktivitását, és a legújabb kutatási eredmények alapján próbálják meghatározni annak lehetséges jövőbeli viselkedését. Ha a vulkán állapotával kapcsolatos legfrissebb információkra van szükséged, javasolt a szakmai intézetek, mint az INGV, illetve a vulkanológiai kutatásokat folytató egyetemek és intézmények weboldalait figyelni.
Segíthetnétek nekem avval, hogy könnyen emészthető adatbázis linkeket ajánlanátok nekem !
" Csak véletlen egybeesés, hogy egyszerre tört ki a két leghíresebb aktív európai vulkán "
Ezt a cikket csak politikai megrendelésre írták az akadémikusok, mert jelenleg Olaszország nem tudná kezelni a Campi Fregre vulkánom kitörésének Olaszországra való hatását ! Nem hogy "beton falakkal" nem tudná megállítani a lávafolyását, de még az evakuáláshoz sincs elég közlekedési járművük !
Én most egy beszélgetést írok e Campi Fregre vulkánom nemsokára való kitöréséről a ChatGPT MI nagy nyelvi modellel, de nem tudom kifizetni a drágább ChatGPT változatot, ezért lassan haladok vele ! Eddig a ChatGPT mindenben, mármint a Campi Fregre vulkán hamarosan való kitörésével kapcsolatban: igazat adott nekem !
Haroun Tazieff nem hisz a globális felmelegedésben A globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdésre a vulkanológus elismeri, hogy nem hisz a globális felmelegedésben. Szerinte "egy hatalmas vállalkozásról van szó, hatalmas gazdasági érdekekkel a háta mögött, és amely nem valós tényeken alapul". Megemlíti a „globális felmelegedésről és az ózonréteg eltűnéséről szóló propagandakampányt”. Megemlíti a „globális felmelegedésről és az ózonréteg eltűnéséről szóló propagandakampányt”.
" A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el az olasz katasztrófavédelem Stromboli vulkánszigetén csütörtök este az intenzív kitörések miatt. "
Ez ne tévesszen meg senkit, ez már a Campi Flegrei – Wikipédia kitörésének előszele ! - én megmondtam, de ti ...
Hatalmas dörejjel tört ki egy vulkán az izlandi főváros közelében. A tűzhányó szerda óta 50 méteres magasságba lövelli ki magából a forró lávát, a füstfelhőt pedig kilométerekről is látni lehet.
A közelmúltban bejárta a sajtót a hír, miszerint a legfrissebb kutatások szerint megnőtt az esélye annak, hogy a Nápolyhoz közeli Campi Flegrei szupervulkán tombolásba kezd. Az általános vélekedés szerint a vulkánkitörések leginkább csak távoli, egzotikus országokban történnek, az öreg kontinensen pedig mintha szinte mind rég kihunyt volna. Hogy ez mennyire nem igaz, azt dolgozza fel egy új dokumentumfilm.
Az a nagy Izlandi vulkánom, már közvetlen beveztője a Campi Fregre vulkánom kitörésének, ami szuper látványos lesz, ha elég távolról csodáljuk majd .