Keresés

Részletes keresés

zividivi Creative Commons License 2009.11.21 0 0 130
Hááát!

Nem is orosz tankok tetején, mint az MSZ(M)P!

És nem is világbankok ölében, mint a SZDSZ és Fidesz.
orpheline Creative Commons License 2009.11.21 0 0 129
Megint jőnek, kopogtatnak.....
fimi1 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 128
.....
orpheline Creative Commons License 2007.02.09 0 0 127
Hm. Ha jól tudom, Estorilban halt meg 57-ben...... elvitte 56-kudarca.... mert állítólag addíg jó egészségnek örvendett.
Előzmény: lalá (125)
PuPu Creative Commons License 2007.02.09 0 0 126

A jobboldal a maga végtelen kínjában, hogy felmutasson végre egy nagy  történelmi szermélyiséget, végiglátogatja az összes múlt századi sírt, és némi lapátolás után nekiáll kiszidolozni a kibányászott tetemet.

Általában csekély sikerrek, ugyanis a jobboldal szerencsétlenségére nagyformátumú politikusait leradírozták vagy leszorították a történelem szinpadárol azok, akik aztán szerencsétlen döntéseikkel vagy szövetségkötéseikkel egymás után többször is romba döntötték az országot, és akiket a mai jobboldal hősemberképzésben részesítene.

A lovastengerész onnan kapta a nevét, hogy fehér lovon (Stromfeldtől kötötték el amúgy a tiszt urak...) vonult be Budapestre a románok nyomdokaiban, tetemre hívni a "bűnös várost".

Rossz emlékeket kellene idézzen ez a mai lovasfesztivál, ahol a duókban feltehetőleg a ló képviseli az észt, a vitéz meg a tüzességet, - kár, hogy a mai fiatalok nem nagyon szeretik a történelmet...

:O))))

Előzmény: lalá (125)
lalá Creative Commons License 2007.02.09 0 0 125
Horthyban a magyar társadalom túlnyomó többsége szuverén államiságának megtestesítőjét látta. S nemzeti szimbólumokat nem nagyon szoktak bíróság elé állítani. A volt kormányzó élete mégis tragikusan ért véget. Előítéletei, tétovázása lehetetlenné tették számára a döntő pillanatokban a hazamentő nagyszabású tetteket. Így negyedszázados országlásának a nemzet inkább kárvallottja, mint haszonélvezője volt.
NOL

Eddigi egyetlen lovastengerészünkről ennyit. Felőlem R I P
renegade Creative Commons License 2007.02.09 0 0 124
Képtelen vagy érteni, miről beszélek. Kevered az idősíkokat, összevissza beszélsz. Könyörgöm, én sem próbálom megmagyarázni egy mérnöknek, hogyan kell házat építeni -- ugyanis fogalmam sincs a statikáról, és még csak érzékem sincs hozzá. Ha valaki tényeket nem ismer, a logikája nulla, időérzéke nincs, attól még lehet nagyon derék ember, de mi a fenének akar pont történelmi elemzésekkel foglalkozni?
Előzmény: Vén Csataló (117)
zerowolf Creative Commons License 2007.02.09 0 0 119

"...ugye te nagyon fijatalka vagyol??"

 

Ez relatív.

Amúgy szerintem nem, csak idealista.:)

 

A "végelszámolás" pedig még nem jött el...

Előzmény: varu2 (115)
Vén Csataló Creative Commons License 2007.02.08 0 0 117

Na azért egy kicsit hátrébb az agarakkal. Az, hogy egy ország katonai tervezői igyekeznek minden, akár elképzelhetetlen szituációra is megfelelő terveket kidolgozni és előkészíteni nem azt jelenti, hogy az elképzelhetetlen, vagy nehezen elképzelhető forgatókönyvek kapnának prioritást az aktuális szituációk kezelésekor.

Az aktuális szituáció pedig az volt, hogy Németország és a Szovjetúnió nem ellenséges, hanem együttműködő állam.

 

Az pedig, hogy a németek nem igényeltek 41-ig katonai támogatást tőlünk csupán a későbbi események ismeretében érv. De akinek akkor és ott kellett döntenie, annak semmiféle garanciát nem adott arra, hogy ha nem csatlakozunk, akkor is békén leszünk hagyva (miközben baromian útban vagyunk).

Ma ezeket az ítéleteket könnyű kimondani, de akkor ott éppen egy világhábórú dúlogatott, ahol a Hitler nem különösebben aggodalmaskodott egy-egy állam lerohanása miatt. Mennyit is kebelezett be 41-re? Nyilván vágod kapásból.

 

Ráadásul éppen csak sikerült teljesíteni a I. VH utáni Magyarország első számú nemzetstratégiai célját, visszaszerezni az elrabolt nemzettesteket. Sajnos ezügyben kizárólag Hitler volt hajlandó valamiféle igazságot szolgáltatni Magyarországnak.

Ezt persze újra kockára tenni azzal, hogy beintünk Hitlernek, biztos nagyon jó ötletnek tűnthetett akkoriban. Ugyebár.

Előzmény: renegade (109)
varu2 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 116


..Mivel én grófi leszármazott vagyok,...


...nem kell folyton hangoztatni...tuggyuk


.. a " de Genere " oldalági..

.
Előzmény: Törölt nick (53)
varu2 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 115


..1938-41 között visszatért a Trianonban elcsatolt magyar többségű földek komoly többsége.

Kis tiszteletet, ha kérhetném.....


...és bazmeg mijen jól jött ez nekünk a "végelszámolásnál"


...ugye te nagyon fijatalka vagyol??


.
Előzmény: zerowolf (34)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 114
Arra gondoltam és olvastam is róla. Utánanézek.
Előzmény: renegade (113)
renegade Creative Commons License 2007.02.08 0 0 113
Igen, ott tizedelte meg a fellázadt matrózokat a méltóságos.....

Ha a cattarói matrózlázadásra gondolsz, Horthy nem tizedeltetett meg senkit. Ez egy legenda, amit már Kádár idejében megcáfoltak a történészek. (!)
Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 112
Bocs, úgy értem "lehet hogy hamarabb félreállították volna"....
Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 111
Kétségtelen, hogy be volt szorítva. De a Szovjetúniónak nem szabadott volna hadat üzenni, már csak pusztán óvatosságból sem. Lehet, hogy félreállították volna, de a dologban nem sok ellenállást tanúsított.
Előzmény: Vén Csataló (105)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 110
Igen, ott tizedelte meg a fellázadt matrózokat a méltóságos.....
Előzmény: lalá (92)
renegade Creative Commons License 2007.02.08 0 0 109
Honnan tudhatta volna 39-40-ben Magyarország, hogy Hitler 41-ben nekimegy Sztálinnak?

Elárulom neked, hogy minden ország katonai tervezői szoktak mindenféle elemzéseket készíteni, hogy mi történik akkor, ha ez meg ez összecsap azzal meg azzal. És bizony akkortájt Hitler és Sztálin tudta, hogy előbb-utóbb meg fognak mérkőzni egymással. Gondolod, hogy a többiek vakok voltak, és nem tudták?

(Példának okáért Sztálin felajánlotta a cseheknek, hogy megvédi őket, de mivel a franciák inkább elmentek Münchenbe, a szerződés pedig úgy szólt, hogy az oroszok csak akkor avatkozhatnak be, ha a franciák már megtették, a csehek nem kértek a megtiszteltetésből.)

Beintés. Hogy 39-ben beinthetett Magyarorszgág (bár a lehető legpasszívabban), nem jelenti azt, hogy 40-ben vagy 41-ben is beinthetett volna. Addigra Hitler fél Európát letartolta.

Nehéz olyannal vitatkozni, aki legfeljebb általános iskolai szinten ismeri a történelmet. Vagy még úgy sem. Én mindig elmondtam a korszakkal foglalkozó óráimon, hogy a németek 1941-ben még egyáltalán nem igényelték a fegyveres részvételünket. Maguknak akarták az egész dicsőséget, és annyira biztosak voltak a dolgukban, hogy a támadás előtt még le is szereltek néhány alakulatot. Azt hitték, nem lesz szükség a teljes erejükre.

Svédország és Svájc semmilyen korabeli európai főközlekedési úton nincs, úgyhogy nem hasonlíthatók hozzánk, akik viszont abszolút közlekedési csomópont vagyunk.

Svájccal közölték, hogy jobb lesz átengednie az Olaszországba tartó német szerelvényeket, mert különben... Na ennyit mi is megtettünk volna. Ugyanakkor nem voltunk hadszíntér egészen 1944 nyaráig.
Előzmény: Vén Csataló (108)
Vén Csataló Creative Commons License 2007.02.08 0 0 108

Már elnézést, de 41-ig szó nem volt német-szovjet háborúról. Mi több, a Molotov- Rivbbentrop paktum révén a legnagyobb béke és egyetértés volt a két társaság között. Honnan tudhatta volna 39-40-ben Magyarország, hogy Hitler 41-ben nekimegy Sztálinnak?

 

Beintés. Hogy 39-ben beinthetett Magyarorszgág (bár a lehető legpasszívabban), nem jelenti azt, hogy 40-ben vagy 41-ben is beinthetett volna. Addigra Hitler fél Európát letartolta.

Svédország és Svájc semmilyen korabeli európai  főközlekedési úton nincs, úgyhogy nem hasonlíthatók hozzánk, akik viszont abszolút közlekedési csomópont vagyunk.

Előzmény: renegade (107)
renegade Creative Commons License 2007.02.08 0 0 107
Azt gondolom elég történelmietlen számon kérni Horthyn azt, hogy nem látta előre a jövőt mondjuk 1939-ben. Csak abból indulhatott ki, ami akkor ismert volt.

Nagyon helyes. Ismert volt előtte a honvéd vezérkar elemzése arról, hogy egy német-szovjet háborút az utóbbi fél nyerne meg. Mégis beszállt.

Ha beintenek Hitlernek Magyarországot már 40-ben megszállják, és azon túl, hogy végül ugyanúgy rommá lőtték volna, mint ahogy így is rommá lőtték, ma Magyarországon is lenne egy-két haláltábor-emlékhely, mint a Lengyelországban.

Sokféleképpen lehet beinteni. Egyébként beintettek Lengyelország kapcsán, történt erre valami? Semmi. Mi nem voltunk fontosak nekik, ha megkapják tőlünk a zalai olajat és átengedjük az utánpótlást szállító szerelvényeiket, örültek volna, hogy nem kell néhány hadosztályt itt állomásoztatni. Ugyanezt csinálták a svédek (kirunai vasérc), a svájciak (átengedték a német hadtápvonatokat). Minket persze elfoglaltak volna a végén, amikor az oroszok miatt mindenképpen hadműveleti területté váltunk, de más lett volna az ország megítélése a háború után.

Elszabta. Ez van.
Előzmény: Vén Csataló (105)
renegade Creative Commons License 2007.02.08 0 0 106
Épp a héten hangzot el egy éjszakai beszélgetős műsorban, hogy Sztálinnak voltak olyan tervei, hogy É-Erdélyt meghagyja a magyaroknak.

Ilyen tervei az angoloknak voltak. Sztálin volt az, aki erről hallani sem akart.
Előzmény: Törölt nick (84)
Vén Csataló Creative Commons License 2007.02.08 0 0 105
Azt gondolom elég történelmietlen számon kérni Horthyn azt, hogy nem látta előre a jövőt mondjuk 1939-ben. Csak abból indulhatott ki, ami akkor ismert volt.

Két hatalom közé szorulva, Németország és a bolsevik Szovjetúnió között, egy ilyen ideális felvonulási terepen, mint Magyarország képtelenség azt gondolni, hogy semlegesek maradhattunk volna, s hogy kimaradhattunk volna az egészből, mint mondjuk Svájc.

Horthyék láthatták Finnország, a balti államok és Lengyelország példáján, hogy Sztálin egyáltalán nem hagyott fel a régi orosz expanziós politikával. Láthatták azt is, hogy Hitler is terjeszkedik, lenyelte Ausztriát és Csehországot anélkül, hogy a művelt nyugat egy kukkot is mondott volna! Mégis mi a fenét kellett volna vajon csinálniuk?

Ha beintenek Hitlernek Magyarországot már 40-ben megszállják, és azon túl, hogy végül ugyanúgy rommá lőtték volna, mint ahogy így is rommá lőtték, ma Magyarországon is lenne egy-két haláltábor-emlékhely, mint a Lengyelországban.

lalá Creative Commons License 2007.02.08 0 0 104
-Aha, ott ezt találtam.
Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 103
Kurva egyszerü,katt a boros topicra.
Előzmény: lalá (102)
lalá Creative Commons License 2007.02.08 0 0 102
-Figyi! Kurva egyszerű. Katt rá a "Fórumra" és máris benne vagyok nyakig.
Előzmény: Törölt nick (100)
lalá Creative Commons License 2007.02.08 0 0 101
-Igaz.Nevét az észak-olaszországi Piemontban lévő Novara kisvárosról kapta. 1849 márciusában az osztrák csapatok itt mértek döntő csapást az olaszokra.
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 100
Csak idetaláltál mi? Wer engem az isten!
Előzmény: lalá (99)
lalá Creative Commons License 2007.02.08 0 0 99
A család feje nagyanyám, bécsi asszony volt, császári-királyi székfonó. Apja hajóskapitány tizenkét gyerekkel. Azt mesélték, ha egy gyerek beleesett a tengerbe, fel se tűnt. S amikor Horthy hajója, a Navarra léket kapott, a télikabátjával tömte be a rést! Gyönyörű mese! /Hacser Józsa/
Előzmény: xhwamt (93)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 98
Legyen Novara, hogy romboljunk le egy téves kepzetet. Felolem csinalhatnatok egy gurulo Novara makettet arra kellene felrakni onagymeltosagat luvastol aztan lehet a varosba huzigalni. Szerintem qrva jol mutatna
Előzmény: lalá (92)
nitwit Creative Commons License 2007.02.08 0 0 97

"Helyezzük vissza az őt megillető helyre az egyik legnagyobb XX. századi magyar államférfit! –"

 

Eeegen. Azt a kiugrást is milyen ügyesen megcsinyálta, öröm volt nézni...

 

 

ooloo Creative Commons License 2007.02.08 0 0 96
1945 február 11-én éppen nem voltunk nyerésben... :(
Előzmény: lalá (94)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!