Shared Space – So heisst ein neuer Ansatz zur Raumplanung und -einrichtung, der in ganz Europa immer mehr Beachtung findet. Shared Space beinhaltet neue Ausgangspunkte für den Gebrauch, den Entwurf und die Unterhaltung unserer Strassen und öffentlichen Räume und hebt die herkömmliche Trennung der verschiedenen räumlichen Funktionen auf.
Das entscheidende Merkmal ist, dass Verkehrsschilder, Fussgängerinseln, Ampeln und andere Barrieren nicht mehr nötig sind. In Shared Space fügen sich Autofahrer rücksichtsvoll ins menschliche Miteinander von Fussgängern, Radfahrern und spielenden Kindern ein und werden Teil des gesamten gesellschaftlichen und kulturellen Kontextes.
Van ahol a Kresztáblákat takarítják el az útakról:
They scrapped all the traffic signs in Bohmte (population: 13,000) as part of a European Union-backed project to encourage responsible driving.
Dutchman Hans Monderman, who is managing the "shared space" project in the German town of Bohmte, said: "A rural town should look like a rural town and not like the Nuerburgring racing track.
"We divide traffic into cars, bikes and pedestrians, and believe that by removing the signs we raise awareness among road users for each other," said Monderman. "The less rules there are, the higher the risk of accidents, but also it means drivers take more care."
The only two rules are to drive on the right, and the right-before-left priority at junctions.
Németországban pedig egy kis zöld nyilacskát ábrázoló táblával (tehát mint egy kanyarodófény, csak fixen ott van) engedélyezik a jobbkanyart. Ez azért jó, mert ott is elfér, ahol a külön sáv nem.
Ma valamelyik híradóban, amikor erről volt szó, háttétben ment egy felvétel. A képen egy jobbos sarok. Kb. 5-6 autót számoltam. Ezek közül egynek a vezetője lassítás és körültekintés nélkül ment át. Az összes többi vezetője csak balra (!) nézet.
Engem egyszer majdnem felöklelt egy autós. Én a bringámmal egyenesen szándékoztam az útkereszteződésen áthaladni, ő balkanyarral bevágott elém. Nem rajta múlt, hogy nem kerültem alá. Drága jó ember kihajolt a kocsiból, elküldött pa picsába, s valamit a balkézről ordított.
OFF Magyar közlekedés – magyar rend őre.
Pár évvel ezelőtt szemtanúja voltam egy cserbenhagyásos gázolásnak. A busz, amivel utaztam, a zebrához közeledvén előírás szerint lassított, majd megállt. A belső sávban haladó személykocsi nem, s így elcsapott egy kiskamaszt. (Feldobta, s a gyerek végig pörgött, ütődött az autó tetején, majd mögötte leesett.) A kocsi vészfékezéssel jopár méterrel távolabb ált meg. A söför egy lábbal kiszállt, öklét rázta vissazfelé, majd elhajtott. Egy percel később jelentettem a rendőröknek, mi történt, hol történt, hogyan történt, autó típusa, színe, rendszáma, mozgásának iránya, vezető személyleírása memorizálva, ha szükséges. Mit csinált a poliszmen? Felírta az adataimat, mondván: ha a sértett feljelentést tesz, akkor majd intézkedünk. Tehát, he nincs feljelentés, ez a patkány tovább veszélyzetetneti az embereket?
Képzelheted, hogy nem magam miatt támogatnám a jobbkezes utcák számának drasztikus csökkenését. Húsz éve vezetek baleset nélkül, egyebek között azért, mert nem hiszek vakon embertársaim "KRESZ- és vezetéselmélet-ismeretében".
Egyébként de, magam meg a családom miatt támogatnám a jobbkéz-szabály alkalmazásának felülvizsgálatát. Azon oknál fogva, mert azokat a szép elméleti szabályokat, amiket leírsz, az istenbarmai már a KRESZ-vizsga napján elfelejtik. Nem az a problémám, hogy a kresz nem ad egyértelmű megoldást minden közlekedési helyzetre, hanem az, hogy olyan fokú döntésképességet vár el a közlekedőktől, amire azok legalább 30%-a agyilag, pszichésen, szocializáltságban nem alkalmas.
"A vezető, mikor ráhajt egy útra tudja, hogy elsőbbséget kellett-e adni annak az útnak tábla szerint, vagy sem."
Hahaha. Fingjuk sincs, hogy mennyi az aktuális sebességkorlátozás, hogy főútvonalon mennek-e, hogy az előző kereszteződésben kinek volt elsőbbsége, hogy mennyivel mennek, hogy kinek van elsőbbsége a zebrán, hogy lehet-e tolatni főútvonalon. Egyszerűen nincsenek ott agyilag.
Én abban hiszek, hogy a KRESZ-t az autóvezetők átlagos intelligenciaszintjéhez kell igazítani. És az a közlekedésmérnökök elvárásaihoz képest sajnos lefelé van.
Elsőbbséged akkor van, ha megadják. Én így tanultam.
Hát erre mit lehet mondani? Így biztosan nem tanították. Ez inkább a hazai tapasztalatból leszűrt baráti tanács.
A KRESZ egyik sarokköve a bizalmi elv.
Bizalmi elv: azt jelenti, hogy minden közlekedõ számíthat rá – bízhat abban –, hogy mások is megtartják a közlekedés szabályait. A bizalmi elv alól azonban vannak kivételek, ezért a forgalomban nagy figyelemmel és elõvigyázatossággal kell közlekedni. Ha a szabályt valaki megszegi, másoknak is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy balesetre, vagy veszélyhelyzet kialakulására ne kerüljön sor.
UFF A tízparancsolat is egyszerű többséggel született törvény. :-)
OFF-UFF Nem vok Pista. Max. piszták, de még az sem. :-) (Totál érdektelen, de a választott becenevem eredete nem a Steve eltorzítása, hanem egy novellám utolsó szavainak kezdőbetűje: …, s talán egyszer, valaki valahol eltemet. A végére az es később került, egy elgépelés folytán.)
A topikcím azért mond keveset, mert az MDF-nél megmondták, konkrétan mi az elképzelésük: Elsőbbségadás kötelező tábla minden kereszteződésbe, tehát az egyenrangú utak kereszteződését akarják megszüntetni.
Semmi baj nincs ezzel a szabállyal. Teljesen egyértelmű, hogy hol vannak ún. jobbkezes részek, nem helyismeret kérdése, hanem KRESZ- és vezetéselmélet-ismeret. Forgalomcsillapított övezetben mindig (kivéve körforgalom, ahol ki kell tenni az elsőbbségadás táblát minden irányból) egyenrangú utak kereszteződésére kell számítani. A vezető, mikor ráhajt egy útra tudja, hogy elsőbbséget kellett-e adni annak az útnak tábla szerint, vagy sem. Ha volt tábla, számíthat rá, hogy védett, vagy főútvonalra kanyarodott, de a következő kereszteződésnél még megnézi a keresztirányú utat, hogy van-e ott hátulról mackósajt. Onnantól kezdve pedig mehet, míg nem lát valamilyen elsőbbségadás kötelező táblát maga előtt, vagy míg meg nem látja az "egyenrangú utak kereszteződése" táblát. Ugyanis a korábbi állítások ellenére nem nyakra-főre rakosgatják ki, csak oda, ahol jellemzően változás állt be a korábbiakhoz képest (pl. addig védett úton haladtunk, de tovább már nem). A korábbi állításokkal ellentétben nem abból kell kiindulni, hogy van-e a keresztutcában tőlünk jobbra behajtani tilos (az másért van ott). Az meg végképp félrevisz, ha a kötelező haladási irányból indulunk ki (pl. egyenesen és jobbra), mert lehet, hogy jobbkéz felé egyirányú az utca és nem kell számítanunk gépjárműre, de már vannak olyan egyirányú utcák, ahol ellenkező irányban kerékpárosok közlekedhetnek szabályosan, akiknek bizony elsőbbséget kell adni. Tudomásul kell venni, hogy a kvázi jobbkezes övezetek forgalomcsillapítás miatt vannak kitalálva. Így, ha egy vidéki téved is ide, hát tessék nyugodtan lassabban menni, ez nem helyismeret kérdése. A jobbkézszabállyal ellentétben az "All ways stop" megoldásnál nehezebb megállapítani a baleset felelősét. Mert utólag az mindig egyértelmű, hogy ki jött jobbról, de az kevésbé egyértelmű lehet, hogy ki ért oda előbb, meghogy megállt-e, vagy sem. Minden ilyen kereszteződésbe nem lehet rendőrt állítani, vagy kamerát. Többek között ezért is nonszensz az, hogy Derek ilyenkor pénzbírságtól várna megoldást. Valószínüleg más a közlekedés- meg egyéb kultúra az USA-ban, mint nálunk.
Nem teljesen világos előttem, hogy az MDF hogy is képzelte volna ezt. Az "All ways stop"-pal biztos nem lehet kiváltani. Nem mondom, el tudnám képzelni, hogy mint elem ez is megjelenjen a KRESZ-ben, de nem a jobbkézszabály kiváltására. Ha pedig úgy képzelik, hogy minden kereszteződésben legyen valamelyik út alárendelt a másiknak, akkor komplett idióták. Ez egyrészt azt eredményezné, hogy bizonyos utakon (ahol jellemzően éppen nem indokolt) felgyorsulna a forgalom. A balesetokozóktól pedig nem véd meg se a macisajt akár dobozzal nézem, akár csak egy kockával, ha a jobbkézszabály sem. Aki pedig azt gondolja, hogy elsőbbségadás kötelező tábla kell ahhoz, hogy tudja, hányadán áll, az menjen vissza, vegyen néhány KRESZ-órát. Mert nem csak egyértelműek a viszonyok, hanem alapelv, ha nem tudja, hányadán áll (előfordulhat), akkor igenis lassítson, és győződjön meg róla, aztán menjen tovább. A közlekedés az utakon nem játszótér, vidámpark, figyeljen oda, hogy hányadán áll!
A gyengébbeknek nem szabadna részt venni a közlekedésben, mert ennél egyszerübb szabály aligha létezik... és egyértelmü , nincs vita. Vagy ha már gyengébb volt lehet beállni egy ezer méteres sor végére a biztositónál ...és szivni.
Amúgy meg a "jobbkézszabályt" csak ott lehet biztonságosan kiváltani, ahol kisebb-nagyobb körforgalmakat alakítanak ki. Azért a körforgalmakat tipikusan nem nudli utak jobbkezes kereszteződésébe szokás pakolni, hanem oda, ahol legalább az egyik út valamivel komolyabb (tehát amúgy is volna tábla, vagy lámpa)
Azért az "All ways stop" túlzásbavitele is bosszantó és pazarló marhaság. Minden kereszteződésben teljesen meg kell(ene) állni, ahol a madár se jár. Másrészt meg Amerikában is van jobbkésszabály (NY-ban legalábbis), csak ritkábban van szerepe.
Valahol a kettő közt egy értelmes középutat kellene találni.
Igen bizony lehet, de most legalább olyan hülyeséggel rukkoltak elő, hogy remélhetőleg a választók is el fognak gondolkodni rajta, miért is vannak ezek a parlamentben , EZÉRT ? Oktondi egy társaság. Én ugy tudtam van egy svájci egyezmény mely szerint Európára egységes dolgok ezek ... MI ebből is szeretnénk kibujni balfaszságból ?
Most látszik csak igazán, az MDF sem akar lemaradni a nagy balfaszkodásban amit a Fityisz már elkezdett. Nincs ma jobb dolguk, mint azzal foglalkozni ami sok évtizede jól műkődik. Nem a szabályokkal van a gond hanem azokkal akik nem tartják , TARTATJÁK be. MIért is nem azt kéri, hogy holnaptól a rendőrség DRÁKÓI szabályokkal tartassa be a KRESZ szabályokat maradéktalanulés nulla toleranciával, tudniillik ami az utakon nálunk folyik az maga a Balkán és nem igazán érdekel hogy vannak rosszabb országok is. MI itt élünk. Idestova 35 éve figyelem hogyan züllik le minden az utakon IS. Elképesztő milyen mértékben. DE foglalkozhatna a parlamenti morállal is , ott kellne talán kezdeni a példamutatást. Gondolom valamelyik képviselőjüknek meggyült a baja a jobbkézszabállyal és ez a retorzió kisérlete...
Nem tudom igaz-e vagy csak valami legenda, de az a legnagyobb baj a jobbkéz szabállyal, hogy a balra hajts idején volt értelme, aztán a jobbra hajts bevezetésekor elfelejtették átfordítani balkézszabályra.
Van még egy jó dolog az amerikai közlekedésben, mégpedigaz, hogy jobbra kisívben mindig lehet fordulni, tehát piros alatt is, ha meggyőződtél arról nem zavarod a keresztező forgalmat, esetleg a gyalogost a zebrán, ha van.
Nem, nem. Annyiban igazuk van a kollégáknak, hogy a magyar tarka nagybarom a négystopos kereszteződést felhívásnak érezné egy chicken game-re, és lassítás helyett gyorsítana, hogy ő érjen elsőként a kereszteződésbe. A magyar közlekedésszervezők lehetőleg kerülik azokat a helyzeteket, ahol a kölcsönös udvariasság elvét kéne alkalmazni, és jól teszik.
Szerintem két macisajtos kereszteződéssé kell átalakítani a jobbkezeseket és akkor mindenki tudja, hányadán áll, és nem a kopasz mercis köcsögnek lesz mindig igaza.
Hogy kerül a csizma az asztalra? Ez nem pártpolitikai, hanem közlekedésbiztonsági kérdés. Legfeljebb annyiban, hogy a mai MDF szégyene, hogy ennél sokkal fontosabb kérdésekben nem rúg labdába, ezért számára megmaradnak a súlytalan részletkérdések. Errőla aztán megindulhat a parttalan vita... Tényleg nem futja többre mdf-éknél?
Amúgy meg a "jobbkézszabályt" csak ott lehet biztonságosan kiváltani, ahol kisebb-nagyobb körforgalmakat alakítanak ki. Jó dolog, Ny-EU-ban egyre idvatosabb - valszeg innen ered az mdf agytrösztjeinek javaslata -, de sok pénzbe fog kerülni.
Még egy adalék Dél-Afrikához: ott betartják az emberek a sebességhatárokat. Ugyanis lakott területeken kívül általában 120-szal szabad menni, esetleg 50-nel bevehető kanyarok előtt kitesznek egy 80-as táblát.
En is arra szerettem volna ramutatni, hogy ne ma szabalyokkal van a baj, hanem a sok barommal, aki nem tartja be azokat.
Anélkül, hogy vitát indukáljak: Az meg van még valamelyőtök emlékeiben, mikor Ibolya roppant koalíciós igazságügyminiszterként, arra a kérdésre, hogy miként éli meg, hogy hetente legalább egyszer hazautazik kiscsaládhoz? Azt nyilatkozta, hogy az út nem vesz so időt el az életéből, és ő úgy látja, a magyarok tempósan vezetnek(sic). (Az én értelmezésemben ez így szólt akkor: szóval még az igazságügy-miniszterasszony is tojik a sebességhatárokra, korlátozásokra, lakott területekre, meg minden egyébre! Szóval messze van még Európa, nagyon messze...)