Keresés

Részletes keresés

sankó36 Creative Commons License 10 órája 0 0 10018

Ha nálad az előremenő 55 fok akkor mennyi a visszatérő? Ha a kazánvíz hőfoka alacsonyabb mondjuk

15 fokkal akkor a hidegebb víz jobban le tudja hűteni az égésterméket ,alacsonyabb a füsthő és 

végső soron gazdaságosabb a fűtés.Hagyományos vegyes kazánnál aminek nem jó a hőcserélő képessége ennek komoly jelentősége lehet.És  a hőingadozás sem lesz olyan nagy.

Előzmény: ksanci (10016)
t.zsolti Creative Commons License 18 órája 0 0 10017

Én inkább a magas előremenő hőfokban látnám a problémát. Akármilyen kicsik a hőleadók azért 75 fokkal megküldve idő kell mire lehűl és azt a helységben adja le.

Kéne neki egy mondjuk 100l-es tartály amiből a fűtésre kivett víz hőfokát egy keverőszelep segítségével le tudná csökkenteni. Ez a verzió a szobatermosztát esetén működhet.

Vagy ha van termofej a radiátorokon akkor azok tudnának szabályozni. De akkor jó lenne ha a fűtési szivattyú üzemelne állandóan. A kazán biztosan többet menne rövidebb ideig.

Olyan termosztát kell aminek 0.5 fok a hiszterézise.

Előzmény: ksanci (10014)
ksanci Creative Commons License 26 órája 0 0 10016

Moduláció. Annak legfeljebb közvetetten van köze az épület hőigényéhez, inkább a fűtővíz állandó, beállított hőmérsékleten (ami nem a maximális) tartása a lényege. Régen, ahogy említetted, bedurrant a kazán egyféle teljesítményen, a maxon, nyomta a 80-90 fokos vizet. Ekkor volt nagy szerepe a nagy hőtároló tömegnek, mivel magát a fűtést nem lehetett szabályozni, a fölösleges hőt felvették a falak, mint hőtároló tömeg, amit aztán szépen visszasugárzott a kazán leállása után. Ma már a jól szabályozható, modulált fűtési rendszereknél, jó hőszigetelésnél már semmi jelentősége nincs a nagy hőtároló tömegnek, mint ahogyan azt sokan tévesen gondolják (nyáron sem, ott a megfelelő árnyékolásra kell figyelni), illetve a megfelelő modulációra nem képes kazánoknál átvette a szerepét a puffertartály, esetleg a hidraulikus váltó. Szóval önmagában az egyféle teljesítmény egyáltalán nem jelent gazdaságtalan fűtést. A rosszul kivitelezett, és/vagy sehogyan sem tervezett rendszerek már annál inkább.

 

"A pellet fűtésnél azonban nem lehet a vízhőt kedvünk szerint leszabályozni mert a visszatérőnek kell a 60 fok."

Ez így nagyon nem igaz! Átalakított vegyeskazánnak lehet, de kifejezetten pellet égetésre tervezett, komplex vezérléssel rendelkező kazánnak már nem biztos.

Kisebb teljesítményű pelletkályhának meg pláne. Nekünk egy 12+3kw-os (víz+levegő) pelletkályhánk van, 55 fokos előremenővel. A vezérlés folyamatosan szabályozza a szivattyút, így a vízáramlást is, nem csak megy a világba, meg telibe a víztérbe a hideg visszatérő. Persze ez egy kis rendszer, 70nm-t fűt radiátorokkal.

Illetve gázkazánnál ugye azonnal leáll a fűtés, az utókeringetésnél csak hűl a víz. Automata pelletkazánnál leálláskor még kiégeti a kelyhet, az azért termeli még a hőt, vagyis utókeringetésnél egy ideig nem csökken a fűtővíz hőmérséklete, bár a kívánt hőmérsékletet már elértük. Ezért "szaladhat meg" fölfelé a légtér hőmérséklete.

Igazából szerintem csak tapasztalati úton lehet meghatározni, hogy egy épületnek milyen fűtővíz hőmérséklet a leggazdaságosabb különböző külső hőmérsékleteknél.

De a lényeg is, úgy is ugyanaz: ha gyenge a hőszigetelés, hem lehet, vagy nagyon gazdaságtalan egyenletes hőmérsékletet tartani.  

 

 

Előzmény: sankó36 (10015)
sankó36 Creative Commons License 1 napja 0 0 10015

Nálam pufferes fűtés van és 50 fokos víz jön be a lakásba,a hőingadozás pedig 1 max 1,5 fok,feltéve

hogy jól mér a termosztátom.Amikor kikapcsol a termosztát nem mindegy hogy 50 fokos víz nyomja még a meleget vagy 75.

A gázkazánoknál is az a gazdaságosabb amelyik alaposan le tudja a teljesítményét modulálni és a ház

hőigényéhez igazítja a teljesítményt.Azok a régi készülékek amik nagy teljesítménnyel ki-be kapcsolgatnak pedig gazdaságtalanabbak.

A pellet fűtésnél azonban nem lehet a vízhőt kedvünk szerint leszabályozni mert a visszatérőnek 

kell a 60 fok.Esetleg leviheted 50 fokra de az alá már nem tanácsos.Másik megoldás lehet a hőcserélő.Ekkor a kazánban lehet magas a hőfok de a hőcserélő kevesebbet ad át a lakásnak.

Ehhez persze jó szakember kell aki a hőcserélőt megfelelően tudja méretezni.

Előzmény: Chilyke (10013)
ksanci Creative Commons License 1 napja 0 0 10014

Szia!

 

A gazdaságosság önmagában kevéssé függ a vízhőfoktól, sokkal inkább a hőszigeteléstől, attól, hogy mekkora az ingatlan hővesztesége (na meg attól, hogy gépészetileg, hidraulikailag rendesen meg van csinálva a rendszer, nem csak úgy összedobták). Illetve a külső hőmérséklettől függő vízhőmérséklet gázkazánnál tud jobban működni, ahol pár pillanat a begyújtás és az oltás is.

A hőmérséklet 2 fokos ingadozása teljesen normális radiátoros fűtéssel, bár ha 20 fok a névleges hőmérséklet és 19-nél kapcsol be, ott túl nagy a hiszterézis. Milyen termosztátot használsz?

Fél fokos hőmérséklettartást baromi jó hőszigeteléssel (passzív ház) és nagy hőtehetetlenségű felületfűtéssel lehet elérni.

Előzmény: Chilyke (10013)
Chilyke Creative Commons License 1 napja 0 0 10013

Sziasztok

ez az első szezonunk egy égőfejes kazánnal. a Szerelő 75 fokosra állította a víz hőfokát.

szerintetek hány fokos vízzel működik gazdaságosabban? (Egyébként ezzel a 75 fokkal az a bajom hogy túl nagy a hőmérséklet ingadozás a házban. Ha mondjuk be van állítva 20 fokra, simán felmegy 22-re... aztán meg mondjuk mire újra el kezd fűteni addigra leesik a szoba hőmérséklet 19-re)

koszonom előre is

LanyUss Creative Commons License 2 napja 0 0 10012

Sziasztok!

 

Még az előző tulaj építette ki a rendszert Biottamat 35-1 http://delgep.hu/biottomat351, amiről régebben írtam egy ékes-ekés hsz-t itt ( 9232 ) :) Jelenleg kondi gázzal + enyhe időben H-Tarifával fűtünk. Van vegyes totya, azt se használjuk. Megvennék a rendszert. Lehet eladom, csak a helyet foglalja. Mennyit érhet ez használtan?

ksanci Creative Commons License 2 napja 0 0 10011

Tényleg, hány begyújtás ezeknek az élettartama?

A Tresornak most lesz a harmadik szezonja, nagyjából 1500 gyújtás lehet eddig benne.

Megtaláltam a gyári típust, 11-12ezer körül van az ára, ellenállásgyújtó, de az élettartamról persze sehol nincs infó...

Gogol69 Creative Commons License 2 napja 0 0 10010

Helló!

 

Anno megtaláltam én is amit ajánlottál..

 De mivel nem ismertem és nem akartam ,,ráfizetni az ember a gatyáját is" !

 

 Ezért bevállaltam az olcsóbbat és bejött nem tizen-huszon ezerért hanem csak pár ezerért.

Amúgy én is jobban szeretem a stabil dolgokat, de a tapasztalatom szerint a drágább nem feltétlenül jobb!

 

 Ez a kerámia elég stabilnak néz ki.

 Majd egy jó pár év múlva ha kipurcan a mostani talán ilyet veszek.

Üdv.

Gábor

Előzmény: rézműves1 (10003)
megane two Creative Commons License 3 napja 0 0 10009
Előzmény: rézműves1 (10008)
rézműves1 Creative Commons License 3 napja 0 0 10008

Köszi, meg is találtam a kukában...:)...valamiért néha oda pottyan a levél...ezen a Bolgár oldalon is ott van a Japán kerámia gyújtó, ráadásul még olcsóbban is...(35.28.euró, de cső nélkül)...jó kis oldal, ráálltak az alkatrészekre...de azt a Quarc gyújtót hiába ütöttem be, mert nem találja...mindenesetre köszi, ez az oldal, azért sok SUN-P7-esnek hasznos, mert ez a 28-ezer nagyon durva...:):)...

Előzmény: megane two (10007)
megane two Creative Commons License 3 napja 0 0 10007

Már tegnap elküldtem neked e- mailben a linket ahonnan én beszereztem.

Tavaly vettem, akkor még olcsóbb volt. Most kb 11 euró a cső és külön 44 euró a gyújtó.

Na de még egyszer:

 

https://motor-barbeque.com/en/Ceramic-heater-for-pellet-stoves-FKK/c24.html

 

Itt nézzél körül, sok minden van.

Tavaly még a szállítás is ingyenes volt, gondolom már az is fizetős lett.,

Előzmény: rézműves1 (10006)
rézműves1 Creative Commons License 3 napja 0 0 10006

Ez mennyibe kerül, mert a japán alig több, mint 18.000...

Előzmény: megane two (10004)
rézműves1 Creative Commons License 3 napja 0 0 10005

Hozzá adják a csövet is? Ezt még nem láttam, csak a japánt, de arra 100.000.-begyújtási tesztet (15-év) garantálnak a japánok. Az olasz most majdnem 28-ezer és lehet, hogy csak fél évet bír...

Előzmény: megane two (10004)
megane two Creative Commons License 3 napja 0 0 10004

Viszont ez valamivel egyszerűbb és jobb és nem drágább (az olaszhoz képest).

A gyújtó cső 3/8--1/2 coll, csak a vezetéket kell újra kötni .

A  Quarz gyújtó állítólag hosszabb élettartamú mint a kerámia. 

Ez nálam tökéletesen működik.

Előzmény: rézműves1 (10003)
rézműves1 Creative Commons License 3 napja 0 0 10003

Nem szabad ilyenekkel foglalkozni, mert ráfizeti az ember a gatyáját is...egyet kell venni, de jót...ez pedig szerintem a japánok által gyártott, kerámia gyújtó (100.000.-izzítás)...nem drágább még ideszállítva sem, mint az olasz eredeti, amit van aki egy-két évenként cserél (az olasz három éve 20.000.-), de hallottam olyat is, hogy fél év után kipurcant...én már pár éve ezt használom...

 

https://www.ebay.com/itm/FKK-Ceramic-Biomass-Pellet-Igniter-With-3-8-Screw-300W-For-Solid-Fuels/322329375615?hash=item4b0c53f37f:g:qYcAAOSwKOJYK0C7

 

A SUN P7-eshez, a régebbi köpenycsőbe csak be kellett csavarni, mert az még két részből állt. A csövön 1/2" volt a menet, ezzel lehetett az égőfejbe becsavarni és a belső 10mm-es cső, a tulajdonképpeni izzító, 3/8"-al ment bele...most már módosítottak az olasz gyújtón és egy darabból csinálják, tehát nem lehet bele csavarni ezt a jó kerámia gyújtót...annak jó, akinek még a régi, két darabból álló gyújtója van.

De azért én kitaláltam, hogyan lehet az új köpenycsőbe is használni, csak ahhoz flexel, finoman szét kell vágni a régi csövön, a rápréselt réz gyújtótartót és egy sárgaréz fittinget kell rézzel, vagy ezüsttel ráforrasztani központosan a csőre, ami kívül 1/2", belül pedig 3/8" és már mehet is bele a kerámia. Csak az elektromos csatlakozót kell levágni a rossz gyújtóról és áttenni az újra...

Előzmény: Gogol69 (10002)
Gogol69 Creative Commons License 3 napja 0 0 10002

Helló!

 

A pellet kandalómban eredetileg dizel izzítógyertya volt.

 Elég gyakran cserélgettem + gyakran kiverte a biztosítékot a trafója.

 Most ilyet használok pár éve https://www.ebay.com/itm/350W-Ignition-220V-Igniter-Hot-Rod-Wood-Pellet-Stove-10-140-150-170mm-M16-1-5/143384185749?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

 Ha simán használom ez is elég gyakran tönkre megy.

 

 Ha viszont egy ilyennel 80-90%-ra visza veszem a teljesítményét akkor nem megy tönkre.

https://www.ebay.com/itm/220V-4000W-SCR-Motor-Speed-Controller-Module-Voltage-Regulator-Case-Fan-Dimmer-/263988773844?var=&hash=item3d76f503d4

 

 

Üdvözlettel

Gábor

Előzmény: rézműves1 (10001)
rézműves1 Creative Commons License 4 napja 0 0 10001

Megtaláltam, már nem érdekes...

Előzmény: rézműves1 (9999)
ksanci Creative Commons License 4 napja 0 0 10000

Szia!

 

Emlékszem a témára, de nem én rendeltem, nem tudom, mi megy a Tresorba.

Előzmény: rézműves1 (9999)
rézműves1 Creative Commons License 4 napja 0 0 9999

Szia Sanci...nem mentetted el annak idején a japán kerámia gyújtót, amit a SUN-P7 esbe lehetett rakni?

Az Ebay-ról rendeltük...Sajnos nem találom most és nem emlékszem, hogyan kerestük...

Előzmény: ksanci (9997)
ksanci Creative Commons License 2020.11.18 0 0 9998

Ez most mire akart válasz lenni? 150 mázsa az 15 tonna...

Előzmény: a tömeg az tömeg (9996)
ksanci Creative Commons License 2020.11.18 0 0 9997

Ez a kazán nem tud működni 40 fokos vízzel. A gyártó oldalán alapból ajánlott a puffer, kivéve, ha kizárólag radiátorokat fűt.

A közvetlent puffer vagy hidrováltó nélkül gondoltam, illetve úgy, hogy nincsenek radiátorkörök. Ott ezek szerint nincsenek.

Elkezd felfűteni, percek alatt eléri a 40 fokot aztán leáll. Közben a kiszórt pelletet elégeti, aminek a hője maximális ventillátorfordulat mellett megy a kéménybe. Sokat fogyaszt, valóban...

Közben jobban megnéztem, valóban van ilyen gyári Celsius kazán.

 

 

Előzmény: Gogol69 (9995)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2020.11.16 0 0 9996

  150 q  évente !!

Előzmény: Gogol69 (9991)
Gogol69 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 9995

Üdv!

 

,,Egyetlen pelletkazán, kályha sem tud úgy lemodulálni, hogy max. 40 fokos vízet állítson elő"

A szabályzás egy cső termosztát a tulaj elmondása szerint 40 C állítva. ( + gondolom sorba kötve a szoba termosztát.)

 

,, közvetlenül nem kötünk padlófűtésre ilyet."

Ez a rész rendben van van egy külön padló kör, ahogy illik szivattyú keverő szelep stb.

 

,,Ez ráadásul egy pellet égőfejjel kiegészített vegyeskazán?"

Gyári kialakítás!

 

,,Ott akkor állandón kapcsolgat a kazán, fogyaszt, mint állat."

Így gondoltam én is!

 

,,Nagyobb az égőfej teljesítménye, mint a kazáné? Az sem rossz..."

 

,,Igen, ide abszolút minimum kellene egy puffer, de szerintem a Víz-, gáz-, fűtésszerelés topik is bejátszik."

Erre gondoltam én is!

 

Köszi!

Előzmény: ksanci (9994)
ksanci Creative Commons License 2020.11.15 0 0 9994

Egyetlen pelletkazán, kályha sem tud úgy lemodulálni, hogy max. 40 fokos vízet állítson elő, közvetlenül nem kötünk padlófűtésre ilyet. Egyebek miatt sem. Ami erre képes, az a hőszivattyús rendszer, vagy esetleg a kondenzációs gázkazánok. Ez ráadásul egy pellet égőfejjel kiegészített vegyeskazán? Pláne nem tud ilyen alacsony hőmérsékleten üzemelni.

Ott akkor állandón kapcsolgat a kazán, fogyaszt, mint állat. Nagyobb az égőfej teljesítménye, mint a kazáné? Az sem rossz...

Mekkora az a ház?

Igen, ide abszolút minimum kellene egy puffer, de szerintem a Víz-, gáz-, fűtésszerelés topik is bejátszik.

 

Előzmény: Gogol69 (9993)
Gogol69 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 9993

Hello!

 

Bizonyára nem jól kérdeztem.

Van egy ismerősöm aki padlófűtéshez használja elsősorban, max. 40 C kazán vízzel.

 Celsius kazán (25kW), az oldalán beépített égőfejjel (30kw).

Elég sok volt a fogyasztás nála.

Saját tapasztalatom nincsen a pellet fűtéssel még.

Nálam Atmos DC22S + 1000l pufi van most.

 Gondoltam hátha van valaki aki tapasztalta már hogy érdeme volt neki pufit beépíteni.

 Talán nála is érdemes lenne a pufi! (Vagy nem?)

 

Előzmény: ksanci (9992)
ksanci Creative Commons License 2020.11.15 0 0 9992

Szia!

 

Ezt így önmagában ennyiből senki sem mondja meg.

Ha pl. a kazán túlméretezett, vagy nem tud gazdaságosan alacsony teljesítménnyel is üzemelni, akkor segít a puffer, mert a kazán a legoptimálisabb üzemmódban tud működni. Ha ez a helyzet és jól van megcsinálva a rendszer, akkor csökkenti a fogyasztást a puffer nélkülihez képest. De hasraütésre nem lehet megmondani.

 

Előzmény: Gogol69 (9991)
Gogol69 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 9991

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem.

Ha pellet fűtés van és pufferrel lesz kiegészítve, fogyasztásban az mennyit számíthat?

 

Köszönettel Gábor

rézműves1 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 9990

Tudom, hogy az öntvénykazánt kicsit nehezebb jól kipucolni, mint a sima lemezkazánt, de ha jó fenyőpelletet tüzeltél eddig benne, akkor ez nem jelent nagy gondot. A probléma mindig az agripelletekkel van...főleg a szotyi, az rémálom...mindenhová felragad, még a plafonra is, füstcsöveket eltömíti és még korrózív is nem kicsit...nekem is SUN-P7-esem van, igaz lemezkazánban, de amióta újból normális fenyőpellettel tüzelek, alig kell takarítani...az Érdi pelletexperttől veszem már második éve...

Előzmény: csúcshegy_pellet (9983)
rézműves1 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 9989

Nem kell ragaszkodni a keményfa pellethez...ennél fordítva van, mint a sima fatüzelésnél. A fenyőpellet az igazi...jobb, mint a keményfa...vagyis inkább a keményfa pellet, egyáltalán nem jobb, mint a fenyő...

Előzmény: csúcshegy_pellet (9984)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!