Hi (history) men-ben nézd meg hogy az A01 (01) hibakód előtt volt-e 05 -ös (F05) , hátha nyomásszenzort nem tudta olvasni (valószínűleg ekkor nagyon sokáig) és utána állt ki kezelői beavatkozás kérése miatt A01 -re .
Ez csak 1 tipp , én még nem próbáltam kivárni F05-öt meddíg tesztelgeti ... lehet ha nem jut a nyomásszenzorral semmire akkor is A01-et ad egy idő után ... és ekkor valóban nem jut el a felhordócsiga indításáig .
Igen, csigáig már nem jut el. Valamiben elakad előtte, de szerencsére csak ritkán. De vár, mint ha menne a csiga, de semmi. Kábel meg jó, nem kontaktos.
Majd ha nagyon felhúz lecserélem a kábelt és fixre forrasztom a biztonsági kapcsolót a garatnál (nem kiveszem, csak a csati elég érdekes ott)
Mármint kap fűtésigény jelet a szobatermosztáttól és azonnal kiáll A01-re ??
Mert ez új nekem is , ilyet még nem tapasztaltam .
Ha megkapja a fűtésigény jelzést , akkor ezeket kell végigcsinálnia :
1. felkapcsolja a ventillátort és FH6-al maximális nyomásértéket kell tesztelnie 20mp-ig (In menüben nyomonkövethetőek az élő adatok ,hogy mennyire megy fel , 120pa-t kell minimum 5mp-ig elérnie és tartania , akkor már OK jelzést kap vissza) , ha nem éri el F05 -hibára lép és viszonylag sokáig járatja még a ventit és tesztel .
F05-nél szokott előfordulni, hogy ritkán a nyomásszenzor hibás , vagy a műanyag csövébe valami pici hamudarab beleakadt és ezért nem mér jó adatot (szét kell húzni és kifújni belőle a szemetet)
3. ventillátorral a beállított t03-as nyomásértéket kell beállítania , min. t07-ben beállított mp-ig kell +/- 10pa -val megtartania , ha OK akkor:
4. halk rellékattanás és indítja a adagolócsiga-motort t04-ben beállított érték*4mp -nyi ideig , EKKOR ezzel egyidőben a gyújtóellenállást már bekapcsolja !
5. max. 5percig működteti a gyújtóellenálást vagy :
5.1 ha lángszenzor jele megjelenik , akkor t07 időt kivár majd lekapcsolja a gyújtót
5.2 ha lángjelzés OK , 1-es fokozatba kapcsol és elkezdi a un. működési fázisokat (erről van a Ferroli kis PDF doksija , ami szépen részletezi milyen üzemmódnál hogy működik)
Visszaraktam 17-re p07-et pont azért, mert adagolásnál látványosan halványult a láng.
Így jellemzően nem oltja magát.
A kezdő adagolás feljebb lett téve (9) és a kezdő venti is fentebb van (60)
Szép világosszürke a hamu jelenleg, de ennek a kevert pelletnek azért van rendesen. Viszont most egész jól működik a rendszer.
Amikor 01 hiba van, akkor meg se moccan a csiga, nincs kezdő adagolás, patyolat tiszta a rostély, ezért se begyújtási hibának gondolom, hanem letilt valamiért
És a legbosszantóbb is , mivel A-típusú , vagyis kezelői beavatkozást vár el (Enter-el hibanyugtázást , elakadás megszűntetés , stb...) , míg F-típúsúaknál kivár és többszörösen tesztel , hogy fennáll-e még a hiba és "rendberakja" magát (szinte csak a hibanaplójából látni hogy volt F-es hiba is) .
A01 hibaesetek :
1. Ha nincs láng
nincs pellett leadagolva vagy elakadás miatt az adagolás megszűnt és emiatt nem tud elgyújtani vagy elakadásnál megszűnik az égés(lángjelzés)
lehetséges hogy begyújtásnál nem fűtt a gyújtóellenállás és az a hiba ez is szintén A01-et ad .
2. Ha láng instabil és "elalszik"
Oka , hogy kevés a tűzelőanyag(pellet) , vagy túlságosan sok a szakaszonkénti ráadagolás és elfolytja a lángot .
gyakran begyújtásnál is előfordul , hogy leadagolja a t04 mennyiséget (ami lehet hogy csak picit kevés) el is gyújtja , de mire 1-es fokozatba/adagolásba váltana a láng instabillá válik
láng instabil , ha F10 értéke (In menü) 35 főlé megy tartósan , ekkor a kijelzőn a lángjel eltűnik . Sajnos begyújtási fázisban a lángjel megjelenésekor +még kivár t07 időciklust , utána ismét kiollvassa a lángszenzort(lángjelet) , és ha az ekkora elalszik , akkor A01-et dob azonnal . Ekkor a t04-et (gyújtáshoz leadagolandó mennyiség) kell picit emelni .
Ha már működés közben (pl. 1-es,2-es,... fokozatokban) válik a láng instabillá és eltűnik a lángjelzés , akkor nem pánikol azonnal , hanem ismételten a begyűjtási ciklusra ugrik és általában rendben be is gyújt és nincs A01-es hiba , persze ekkor lehet hogy ha a hiba tartósan fennál (pl. adott fokozatban túl kevés az adagolás) szinte ciklikusan (pl. 10percenként) emiatt a hibák miatt folyamatosan begyújtogat és szépen hazavágja idő előtt a gyújtót (volt már ilyen eset is) . Ha egy adott fokozatban túl sokat adagol és emiatt bealszik a láng (elfolytódik) , akkor is begyújt általában rendben ismét , DE előtte előfordul F02 -parazitaláng hiba , mivel a FH0-ás szellőztető fokozatban begyúlladhat a leadagolt sok pellet és szépen leég , mivel az F02-őnél sokáig kivár hogy a hiba megszűni-e magától (és meg fog szűnni) , de addíg nem adagol rá , nem gyújt ismételten ... szóval erre "okosan" figyel .
Nomármost a Mareli SMB50 -esnél ilyesmik nincsenek , mivel direkt vizszintes pellet behordócsigája van !
Viszont ezeknél kell a láng-visszacsapó retesz , mert az adagolócsőben lévő pellet a tűztérrel egy összfüggő pellet-oszlopot képez ... szóval itt fontos a visszaégés elkerülése .
Ez meg Ferroli-nál nincs , a primitívségéből adódóan megoldott , a gravitációs beejtéssel és a 45fokos garattal . Ha ott elakad a pellet , max leég a rostélyon lévő és A01 .
Nagyon-nagyon ritkán fordulhat elő , hogy teleadagolja a ejtőcsövet(elakadás) és véletlen az elakadás "lezúdul" és mégis begyújt , és ekkor szinte a felxicsőben is pellet lévén vissza tud égni és leolvasztja a felxicsóvet ... és kigyúladhat a leolvadt flexicsőtől és a benne égő pelettől a teljes égő műanyag háza és még bármi is , ekkor totál KO .
(neten láttam ilyen teljesen kiégett Ferroli égőfejet ... de tán csak 1-et)
Illetve idén mindenképp hozzá kell nyúlni a csövezéshez. 45 fok megy előre és 38-40 a visszatérő, valahol igen gyorsan megfordul a víz sajnos.
Be kell tegyek lent osztót, az lesz a megoldás és legalább az alap köröket beszabályzom.
De nézek radiátor szelepekre is árat, mert nem lenne rossz ott is megfogni, viszont azt lehet szakival cseréltetném ki (11db, nincs nagy kedvem hozzá xd)
Szerintem lehetséges hogy a ladomat csap be téged .
Neki pont az a feladata , hogy a kazánhőt stabilan magasan tartsa . A Ferroli-nak meg az hogy a beállított (U01) érték fölé nem menjen (csak modulálva épp hogy alulról "karcolja") .
Vagyis pont mindegy hogy 1-es vagy hányas fokozat , mert ezek a feltételek azonos elért hőmérsékletre kényszerítik .
Csak a felfűtési idő lesz hoszabb mondjuk fix 1-esben , és rugalmasabb 1,2,3-as fokozatokban modulálva .
De ez csak elmélet ... a gyakorlat Nálad bizonyít :)
Eredetileg a simát néztem, de nem tudom melyik a jobb xd
De azt áruld el nekem, kérlek, hogy adott a kazán, hátul lóg rajta kazánvédőnek ladomat 21-60, fix közepes szivattyúsebességre állítva, hogy a fenébe lehet az, hogy ugyanolyan vízhőt gyárt lemodulálva 1-esen és fix 25kw-ra állítva 3-ason?
De tényleg ugyanannyit és nem csak ferroli méri a vízhőt közvetlen az előremenő csonkon, hanem más is.
Ellenben füsthő 1-esre modulálva 88-90 fokos, 3-ason 110-120 között.
Az eszembe jutott, hogy jobban nyit ladomat puffer felé, de ahhoz magasabb víz kéne nem? Xd
Annó mikor én nézegettem akkor még a vizszintes mozgórostély-os volt a kínálatban . Csak indulásnak drágának tartottam , így lett a Ferroli , ami jó,jó , de ez egy belépőszintű égő és ahhoz képest tán elég jó is (leszámítva a női kiszámíthatatlanságát a restartolásoknál.... engem pl. ez tud rendesen zavarni , mégha rendbe is rakja magát)
De most nézem a Marelli SMB50-es katalógusát , komoly gép : fűtés , HMV , puffer-tartály vezérlés és hát az égő forgórostélyával szinte bármi elégethető benne és tuti a beadagolás mert külön behordó csiga van plusszban . Szóval tudnak a bolgárok , profi gép .
Ha belevágsz , kíváncsi leszek a tapasztalataidra , mert lehet én is upgradelek majd 1x ....
(Nomek-es Antal pedig nagyon segítőkész és korrekt , én csak pelletet vettem tőle annó , de 100%-ban segített eligazodni pellet témában az elején) .
Agripelleteknél , pl. napraforgó-pellet , sokan az égéskor keletkező olajos "trutyi" kazánra lerakódásáról panaszkodnak , szóval kérdés a kazánnak jó-e ?
Bár Youtube-n Mikrobi fáradtolajos égőfeje meg tök tisztán égeti a hulladák olajsaras naftát is ... szóval nem tudom hol az igazság (tudom : "odaát van" X-akták)
Én most készülök visszarakni kazánba a ferrolit, elfűtöttem minden maradékot, ami volt, így jöhet a pellet. Remélem a gyújtó nálam nem pukkan el pár évig, míg nem cserélem.
Kicsit állítok rajta, így utólag esélyesen kevés volt a levegő, salak nem szürke volt, hanem fekete, pedig így volt nyugodt hosszú lángja, de ezek szerint nem az volt a lényeg, tanulópénz :)
De lehet hagyom fix 25kw teljesítményen, csak 1400l puffer felső felét fogja fűteni. Van még 1.5 raklap pellet, nem akarom eltenni 3. évre is, félek megszívja magát nagyon, bár elvileg száraz helyen tárolom alagsorban (és szellősebb a kelleténél...)
Meglátom hogy tudom beállítani, de terv a nomek féle égő + napraforgóhéj pellet mellé, mert miért is ne legyen olcsóbb (bár majd mindegy, 2 klíma + gáz most 25000-ből kijön hidegben is h tarifa miatt), de ez nem most.
Eredeti Ferroli (P7N) gyűjtóellenállás OFF , 3 szezont bírt .
Na mondom van kerámia-japán (csak nem volt hőálló-pasztával kitömítve) és CNCwebáruházas (tán helyettesítő/utángyártott) , és mivel azonnal kellett cserélni hát beletettem ez utóbbit. Sajna tegnap megadta megát , bírt vagy 9 napot . CNC-sek rendesek cserélik meg elnézést stb... (végülis nem Ők tehetnek róla) .
Megjegyzem a másikban is CNCwebáruházas megy (asszem abban az eredeti Ferroli 2 szezont bírt) már több mint 1 éve problémamentesen .
Lassan mégiscsak be kell vetnem a Japán gyújtóimat ... úgyhogy előkészítgetem , letömítem ...
Van itthon bükk, 3 éve szárad, nem megy vele faelgáz módban, most vegyesre állítva égetem, pukkadjon meg, füstmentes ebben is, de felső gyújtás nem megy, akkor nincs előmelegített szekunder levegő, így időnként dobálom rá, csak kényelmesebb lenne fullra megpakolni oszt tegye a dolgát. Bedobok vagy pazarlóan 4-6 darabot, pillangó zár 3/4-re és dolgozik 180 fokos füsthővel füst nélkül.
Égőfej több, mint tökéletes vele, fenyő faelgázban mocsok jól megy, bükköt nem csípi benne, nem melegszik eléggé fel hozzá a szekunder levegő és ugye egy helyen szívja primer és szekundert alul :(
De mivel jelentkező nem volt rá így marad. Ha megy burnit combi kazán (nwb max 25), centrometal, nagyon talán celsius combi 25kw környéke.
Egy nagy bajom maradt vele az a rápakoláskori kifüstölés, evvel nem tudok mit kezdeni sajnos, de ahogy olvastam alsóégésűeknél jellemző probléma.
Szervusz.Engem érdekelne a Carborobot.Most egy 23KW Totya fűt szénnel,beférne mellé a másik és végre automata fűtésem lenne.Ha minden jól megy az emailem publikus,mindjárt megnézem.
Azért a B-steel egy No.1 kazán (az ajánlások és vélemények szerint) , csak úgy ne válj meg tőle .
Nálam sem tökéletes a vegyes kazi-hoz épített Ferroli , de a tiszta égése és a kényelme miatt meg vagyok vele elégedve .
Idén nyárig volt mellette egy Carborobot C40-es (újfajta 2006-os) autómata szeneskazán , végre kikerült mellőle és így lett jó sok +helyem :)
(amúgy ha valakinek kell ingyen eladó , csak használja ! mert vasba leadni sajnálom....)
A terv az volt , hogy a Carborobot helyére csináltatok a "mesterrel" (aki a vegyes kazánt is csinálta , meg az égőfejráillesztést - azóta opcióban új vásárlóknek ki is ajánlja a Ferroli égőfej-ajtót) hogy csináljon egy alsó ajtóba beépített és 4-5 terelős-vízteres (szóval nagyobb intenzívebb hőcserélős) verziót és az lenne mellette kimondott pelletkazánnak (nem is zárkózótt el , sőt érdekelte is !) ..... csakhát a jó nagy hely most olyan jó ... és csak halogatom :(
Ez az alsó ajtón szívja a primer és szekunder levegőt. Mivel a gyári ajtó innen lejött és másikkal lett az égő feltéve, így papíron semmilyen plusz levegőt nem kap. Illesztési hézag persze van akár középső ajtón, akár alsón, mert egyik sem tökéletes. Ettől őrülök is meg ennél a kazánnál xd
Egyébként megfordult a fejemben, hogy b-steel megy és egy burnit kazán kerül be helyette, ami vegyes, de gyárilag van rajta pelletégő rész és akkor nem lenne annyira tákolt benne az égő. Maradna egyelőre abba is ferroli, később esélyesen meg nomek féle menne bele agropellettel miatt.
De az hogy mi jár a fejemben és ebből mit vagyok hajlandó megfinanszírozni az két külön dolog, főleg míg az ifjú termotéka gázkazán is megy, ha kell.
Nem ismerem a faelgázasító kazánokat , nekem sima vegyes lemez (6mm -es külső/belső) kazánom van 3 vízszintes terelővel (víz"táskával") , úgyhogy nem a legideálisabb pellet-kazán azt el kell ismernem . De úgy vagyok vele hogy a vegyes tüzeléssel folytott égetéssel eltüzelni a ki tudja mennyire kiszáradt fát .... no ennél tuti hogy jobb pellettel menetni (nemis beszélve a kazán belső "tisztaságáról" , szinte acél-tiszta felületek a mindíg lángon égetésnek közönhetően , nincs kátrány , füst-port , korom képződés) .
Esetleg a szekunder nem hűtheti le a kilépő füsthődet nagyon ?
Mivel a pelletégetésnél a szinte tökéletes égetésnek köszönhetően tulajdonképp nem keletkezik hagyományos füst (portartalmú , amiben lévő porrészecskék tulajdonképp hőt is tárolnak még és lassan hűlnek le) ... aztán erre még ráhűthet a szekunder levegő (de mondom nem ismerem a b-steel -t) és talán így lesz alacsonyabb a füsthőd mint az előremenő vízhő .
Attól hogy "hatalmas vízköpeny" van még az égőtér felett , attól még valaminek el kell vonnia a hőt és magasabb hőmérsékletű "vízköpeny" max. azonos hőmennyiségig tudna elvonni , de negatívba nem mehet .
Az tény, hogy ferroli 65 fokot mutat, mellette ugyan már rézcsőre és nem vasra (mint amin ferroli van) kötött másik mérő 68-at mutat (korábban ez füstcsőre volt kötve, de már nem füsthőre indítok, brikettnél se volt úgy jó egyébként), ez indítja a szivattyút, ha nem a ferroli megy.
A Rex k elem meg befúrva kéménybe, faüzem mellett 180-220 között mutat általában, de fenyővel volt már 400 felett is, na annál pislogtam egy sort, mert 360 alá sehogy se akart menni, mindez faelgáz üzemben.
Ez a Rex mutat nagyon keveset ferroli mellett 1-es moduláción.az biztos, hogy téveszt valamennyit.
De a kazán 310kg asszem, 150 liter vízzel, szivattyú (ladomat 21-60)2-es szinten.
Brikettel egyébként simán küld 70 fokot 90-100-as füsttel, amikor már csak izzik, de még se 60 alatti xd
Nekem az a gyanúm, hogy máshol van a főégés helye és hatalmas a vízköpeny felette, ez okozza a "galibát"
Épp szívat 3 éve száradt bükk, faelgáz módban egyszerűen a fagáz nem ég ki, nem képes 200 fölé menni a füsthő, 230 felett lenne tökéletes, de nem éri el. Átrakva vegyes módra 5 perc és füstmentes a működés 200 fokon... Fenyővel meg tökéletes faelgázban, nem igazán értem mi a gondja.
Úgyhogy marad Vegyesben bükkel, alsó gyújtással (felső nem lehet, akkor nem lesz sose meleg a szekunder levegő, csak ha már alul ég, b-steel csak alul szív és hamutálcánál osztódik szét a primer és szekunder)
Szóval nem rossz kazán, de faüzem mellett is vannak erős korlátai xd
Moduláció2-esben ugyebár nem csak (U01-70) 70foknál állbe fixen 1-be , hanem már T-10C nél is , vagyis 60C -nál már 1be kapcsol az normális .
Ha intenzív a keringetés (van hőcserélés) , akkor lehetságes hogy 1-ben épp csak fenntartani tudja pl. a 65C -t és nem fogja emelni . Tesztelésként kapcsold ki a keringetőt (felügyelet mellett persze) és úgy látnod kellene hogy elmegy 95C -ig és ott meg át OFF-fázisba .
Mikor U01-80 -at mondtál neki , akkor felkapcsol az is OK , hogy miért azonnal 5-be (feltételezhetően mart U05-5) .... ezt passz én nem próbáltam , báár 4-maxot állítottam már be és emlékeim szerint fokozatosan lépdelt felfele is . De ha már teljesült a T>T-10 és működés közben változtatsz U01-en , lehet hogy így oldja meg .
Ferroli (pontosabban a kétkörösök) azt mondották volt , hogy ugyan lehet bármilyen paramétert változtatni menet közben is és azok hatással vannak azonnal a működésre , DE hogy a szoftver ezt épp hogy kezeli le (helyesen?) az nincs dokumentálva . Alapesetben a paramétereket nyugalni (OFF) állásban beállítva és utána működtetve dolgozza fel a szoftver a dokumentációk szerint !
A hőkülömbségeidre ésszerű magyarázat nincs , sajnos :(
Thermodinamika törvényei szerint nem lehetséges ilyen eset , miszerint egy aktív égéshő-termelő közeg (fűtőtér) hőmérséklete alacsonyabb a hőcserélő közeg (előremenő víz) hőmérsékleténél .
Vagy a Te B-steel kazánod nagyon jó hőcserélővel van "megáldva".
Esetleg arra tudnék gondolni , hogy a tűztérben a lángnál felveszi a hőtermelés nagyobb részét (<80%) , majd ventilláció során a további füstterelőknél annyit veszt a hőjéből (itt megjegyzem kérdés: mi volja el a hőt ? hova adja átt? tehát alapesetben lehetetlennek tűnik), ÉS a kazánvized nagyon lassan távozik(keringetési sebesség alacsony) , és akkor előállhatna(?) hogy a lánggal felhevített víz az előremenő kilépő csonknál melegebb , mint a füstjáratokból távozó füst (ami már nem ad le hőt , SŐT inkább elvon az előremenőtől) . Hááát erre igazán talán egy termodinamikával foglalkozó mérnök tudna számításokat mutatni ...
Próbáld meg gyorsítani a hőcserélést .
Mert igen általában úgy normális ha a távozó füsthő magasabb az előremenő vízhőnél .
65 fok mellett lemodulál 1-re, itt tartja 65 fokon, 70-et nem éri el. Ha állítok rajta 72-re se történik semmi, ha 80-ra rakom pedig bedobja rögtön 5-be.
Visszarakom pl 73-ra bedob 1-be, nincs köztes állapot.
De miért?
Hiszterézis elvileg nem volt bántva sehol sem.
Az meg végképp érthetetlen, hogy füsthő hogy lehet alacsonyabb az előremenő víznél?
1-es fokozaton bsteel aljába téve füst 59, előremenő 65... Ok, lehet némi hiba a mérőkben, de ennyi? K-s kábelt használok rexel a mérésre
Holnap meglesem másik mérővel, de nagyságrendi tévesztés kb kizárt