Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2 napja 0 0 26444

Laktóz és egyes cukoralkoholok hashajtó hatásúak vagy puffadást okoznak de nem mindenkinél.Sztíviának mellékíze van.Cukoralkoholok közül talán eritrit.Kis mennyiséggel érdemes érdemes kísérletezni (pl. gr/l). Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/15637/mikor-milyen-edesitoszert-valasszunk

Előzmény: balineth (26441)
balineth Creative Commons License 2 napja 0 0 26443

Egy hét erjedés után tettem bele, 6 napja. Szerintem leerjedt már, 1006 körül vagyunk.

Előzmény: kardosur (26442)
kardosur Creative Commons License 2 napja 0 0 26442

Mikor tetted hozzá a gyümölcsöt?
Hol tart most a sör? Erjed még,  leerjedt, stb?

Előzmény: balineth (26441)
balineth Creative Commons License 2 napja 0 0 26441

Készítettem egy Hoegaarden klónt és a nyárra való tekintettel megküldtem egy két kiló feketeribizlivel. Bár nem tudom, mit vártam, de durván savanyú lett.

Van ötletek mit csináljak vele?

1, Szép adag laktózzal meg is lesz a milkshake blackcurrant wheat bear, ami így elsőre ágyúval verébre, bár érdekes kísérletnek hangzik.

2, Rakok bele némi eritrit stevia kombót épp csak hogy elvegye az élét, de valszeg az átlag sörfogyasztónak nehezebben lesz befogadható még úgy is.

3, Felöntöm valami más sörrel. (Ezzel az a baj, hogy nincs tervben momentán főzés csak azért hogy össze tudjam önteni, egy régebbi búzán kívül csak egy stoutom van :( )
4, Egyéb ötlet?

Bánhegyi Creative Commons License 2 napja 0 0 26440

Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást,segítséget,HANK EVANS,Acerola!

Acerola a blogod pár hónapja olvasgattam,jó és kedvcsináló,könnyen érthető,még egy laikusnak is.

Hank Evans Creative Commons License 3 napja 0 0 26439

Visszavonom, még valóban nem erjedt le. A kihozatalhoz viszont gratulálok.

Előzmény: Bánhegyi (26437)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 26438

Általában mindig a vödör ereszt. A heves erjedésnél még buborékol a fokoló, aztán leáll. Ez van nálad is. Itt meg a facebook csoportban néhány hetente előjön a téma. Ajánlom a FAKU első pontját. https://sorforum.blog.hu/2018/04/17/gyakori_kerdesekre_valaszok_kezdoknek_azaz_the_big_faku

 

Előzmény: Bánhegyi (26437)
Bánhegyi Creative Commons License 3 napja 0 0 26437

Lefertőtlenítettem egy bögrét és a kezem,kinyitottam a vödröt és egybefüggő barnás/vörös, 0.5-1cm hab volt a vödörben. Beletettem a bögrét  a lébe mélyebben és megmozgattam hogy lejöjjön az élesztő hab róla,szépen fel is kavartam a levet és a habot. Og:1061 volt most 1032, remélem jól írom,és ezt is, balin 15 volt most 8. Miután vissza tettem a fedelet jó negyed óráig semmi nem volt,de már kb 50 perce megint iszonyatosan nyomja a bubit. Levegőztetést mielőtt bele tettem a vödörbe csináltam,nem tudom mitől éledt fel megint. Íze, színe,habja szép lesz,jó lesz,persze ha lesz belőle valami. Kanállal kavartam ki belőle a bubit mielőtt mértem,hogy ne emelje fel a fokolót és szép habja volt. Nem ragad már nagyon mint előtte,viszont szerintem elszúrtam a máslást és maradt a törkölyben cukor.. Megkóstoltam és elég kesernyés lesz,ebben eltértem a recepttől,szeretem a komlósabb ízt,így többet tettem bele picit. 

Előzmény: Hank Evans (26433)
Tótikám Creative Commons License 4 napja 0 0 26436

Igen, bár magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodik (én az ajánlott hőfokot használom). Majd egy éjszaka hűtő ,és  szépen szétválik .Gyártás dátumát érdemes figyelni,valamint starter kalkulátort használni.Hasznos lehet  Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?

Előzmény: Mormota720 (26435)
Mormota720 Creative Commons License 4 napja 0 0 26435

Élesztő starter készítésnél is tartani kell az élesztőhöz ajánlott hőfokot, vagy lehet simán szobahőmérsékleten csinálni? Hűtőben ülepíteném és csak a sűrűjét önteném a sörhöz.

 

 

lacci40 Creative Commons License 4 napja 0 0 26434

Esetleg eladó lenne? Békéscsabáról érdeklődöm

Előzmény: icy_68 (26431)
Hank Evans Creative Commons License 4 napja 0 0 26433

Barátom, a söröd valószínűleg leerjedt :)

Ha tartottad a leírást, kb. 16-17 liter sörleved maradhatott a komlóforralás után, amihez egy Nottingham British Ale élesztő elméletileg elég kell, hogy legyen (bár nem tudom, hogy milyen kihozatalt értél el, vagy mennyi lett az induló fajsűrűséged). De általában, ha az erőteljes erjedés hirtelen abbamarad, az az erjedés végét jelzi, akár 1-2 nap múltán is. A hab megléte mondjuk nem feltétlenül erre utal, de az lehet, hogy csak most fog összeesni. Mérned kellene egy aktuális fajsűrűséget.

Mondjuk a recept nem túl szimpatikus az erjesztést illetően, hiszen egy alapvetően lager típusú sört erjesztesz ale élesztővel, ami nyilván sokkal egyszerűbb és gyorsabb, de nem ugyanaz lesz az eredmény, mint egy lassú, ehhez illő, viszont kétségkívül idő- és hőmérséklet-igényesebb lager erjesztővel. De ha már ilyen módon kellene erjeszteni, talán célszerűbb lett volna egy MANGROVE JACK'S M54 Californian Lager élesztővel operálni, ami elméletileg hozza a lageres jegyeket ale hőmérsékleten is.

Előzmény: Bánhegyi (26432)
Bánhegyi Creative Commons License 4 napja 0 0 26432

Sziaztok!

Két napja lefőztem életem első maláta sörét! Ezt a receptet követtem,kisebb változtatással: http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/item/156379

Egy napig brutálisan buborékolt a kotyogó,de azóta semmi! Vödröt ha megvilágítom,akkor látszik kb 1-1,5cm hab a tetején. Házban 22-23 fok van folyamatosan (klímás).. Ha megnyomom picit/enyhén a vödör tetejét,akkor rögtön megindul a kotyogó,így a vödör nem hiszem hogy eresztene. Mi lehet a baj?  Bort szoktam csinálni, mondjuk ahhoz már értek,sörhöz még nem és fogalmam sincs mi lehet! Köszönöm.

icy_68 Creative Commons License 4 napja 0 0 26431

Én pár éve pont itt a fórumon keresztül szereztem Cascade hajtásokat, ha aktuális még szívesen adok belőle, Orosházi vagyok, járok néha Szentesen is. Cserébe elfogadok 1-2 üveg saját főzetet :)

Előzmény: meszfer (26413)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.03 0 1 26430

Érdekes. 2 nap sosem hallottam még ilyet. 

Előzmény: bevaioszeg (26428)
meszfer Creative Commons License 2019.06.03 0 0 26429

Köszi a tapasztalatot! Ennek fényében nem eröltetem a dolgot.

Előzmény: szab_zol (26423)
bevaioszeg Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26428

Kíváncsiságból rámértem, és azért állt meg mert leerjedt. Igaz, csak 1.04 volt az OG de ez nekem túl gyorsnak tűnt hirtelen és nem is gondoltam hogy ilyen hamar, kevesebb mint 24 óra alatt leerjedt. De semmi furcsa ízt nem fedeztem fel rajta kóstoláskor, szóval pár nap múlva le is palackozom.

Előzmény: Bárk_i (26426)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26427

Szerintem csak akkor fogyasztható ha sze_elni akarsz. 😁 Viccet félre téve, érdekes piktogram. 

Előzmény: Clio II OW (26425)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26426

 Biztos, hogy jól zár az edény? Szerintem az lehet a gond. 

Előzmény: bevaioszeg (26424)
Clio II OW Creative Commons License 2019.06.01 0 0 26425

Tudja valaki mi a 3. Piktogram?

 

bevaioszeg Creative Commons License 2019.05.31 0 0 26424

Sziasztok!

 

A söröm 2 napja van az erjesztőben, és az első nap után nagyon szépen elkezdett kotyogni, azonban fel nap elteltével megállt és kiegyenlítődött és nem kotyog, csak ha felrazom akkor is vagy 2 orat. Ez jelent valamit, vagy csak túl gyorsan leülepedett az élesztő?

szab_zol Creative Commons License 2019.05.30 0 0 26423
Szia!

Én már erjesztettem hasonlóban és pont amiatt amit Te is írtál (rücskös felület) nem tudtam megfelelően tisztán tartani, a második és harmadik főzetem emiatt megsavanyodott, kuka lett. A sima vödörrel sosem volt ilyen problémám. A műanyag szag az első erjesztés után átvált sör szagra :) Én már csak vizet pihentetek benne, de még sokadszori mosás után is érezni a szagot.
Előzmény: Mormota720 (26422)
Mormota720 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 26422

Én itt vettem: https://lomenaruhaz.hu/spd/025IN75001/KANNA-MUA-25-L-115-BOSZAJU-NATUR 

Az az igazság, hogy még nem használtam, de annyit el tudok róla mondani, hogy a belső felülete sajnos nem olyan sima, mint az erjesztő vödröknek, illetve nagyon erős műanyag szaga van, még nem tudom, hogy fogom szagtalanítani. A tömítése sem tökéletes, de majd kipróbálom a Hajdú bojler tömítésével ami kb. 200Ft, a mérete kb. jó.

Előzmény: meszfer (26420)
ali400 Creative Commons License 2019.05.30 0 1 26421
meszfer Creative Commons License 2019.05.30 0 0 26420

Szia!
Hol lehet ilyen hordót kapni és mennyiért vesztegetik?

Előzmény: Mormota720 (26419)
Mormota720 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 26419

Két db szögletes erjesztőm van, a kettő mm-re kitölti a hűtőt, így már nem tudok rá kábelt tekerni. A fűtőizzót persze vezérelném STC-1000-rel.

 

Előzmény: Tótikám (26418)
Tótikám Creative Commons License 2019.05.30 0 0 26418

Fűtő kábel STC-vel szabályozva?

Előzmény: Mormota720 (26417)
Mormota720 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 26417

Infravörös fény árt a sörnek? Erjesztéskor (hűtőben) kerámia izzóval fűtenék, ha szükséges. (Hüllőknél alkalmazzák terráriumban, nincs látható fénye.)

kardosur Creative Commons License 2019.05.29 0 0 26416

A citrom mennyisége ízlés dolga, ezt egy próba üveg sörön ki kellene kísérletezni.

A szénsav meg szintén egyéni. 2gr is elég lehet. A Rádler egy frissítő, könnyű ital, lehet 5gr is/üveg.
Viszont az édességhez édesítőszer kell bele. A cukor mind az összes leerjed.

Előzmény: -Toti- (26415)
-Toti- Creative Commons License 2019.05.28 0 1 26415

Az éppen erjedő söröm egy részéből csinálnék radlert.

Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? A víz-citromlé arány érdekelne, illetve hogy mennyi cukrot kellene belerakni a palackozáshoz. A sör-limonádé arány 1:1 lenne, tehát egy palackba a sörből 2g cukor kerülne. Ehhez hozzá kellene még adni ugyanennyit, esetleg elég az a 2g?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!