Keresés

Részletes keresés

Húsvét Julianus Creative Commons License 2 napja 0 0 27215

A vízkezelés kapcsán én sokkal többet nem akarok egyelőre tenni, mint egy napot párologtatom a klórt. A többi jó kis bakonyi karsztvíz. :)

 Bakonyi betyáros sör! Akinek nem ízlik nem issza... :)

Előzmény: Tótikám (27214)
Tótikám Creative Commons License 2 napja 0 0 27214

Már csak egy témakört ajánlok figyelmedbe ,ez pedig a vízkezelés .Lehet jó sört főzni, és még jobbat, ekkor jön elő a víz.Néhány stílusnál szinte elengedhetetlen .  Például ,neipa klorid,szulfát arány,lágerek lágy víz, komló vagy maláta hangsúlyos a sörünk.Brewfatherban található sör típusokhoz vízprofil, valamint kalkulátor.Víz tisztítás ,lágyítás.Több módszer is létezik,pihenteted a vizet hogy a klór elpárologjon, keménység csökkentésére forralás stb.Valamint a RO szűrő ,ezzel szinte desztillált vizet kapunk, majd ezt sózzuk vissza a kalkulátorunk segítségével.Persze itt is van ellen érv pl. 4L vízből kapunk 1L, fertőzés veszély a klór szűrő után ,szakszerű használat esetén nem igen fordul elő. Cefre ph értéke fontos kihozatal miatt   stb.Mérésére Adwa 12,Milwauke Hanna stb.Hasznos lehet: csapon podcest adásai, Vízkezelés Hopline blog , sernevelés, elsösör.hu .

Előzmény: Húsvét Julianus (27213)
Húsvét Julianus Creative Commons License 3 napja 0 0 27213

Már uton van a megrendelt ispindel, aztán meglátjuk mit tud.... :) 

Előzmény: Tótikám (27212)
Tótikám Creative Commons License 6 napja 0 0 27212

Az ispindel ,egy elektronikus fajsúlymérő .Kapszulát bele teszed a sörlébe és a dőlés szögből ,giroszkop segítségével számolja a fajsúlyt, és mutatja az aktuális hőmérsékletet.Pl. a brewfaren keresztűl (kütyük )követheted,grafikont is lehet készíteni , stb.Miért hasznos: erjesztés vezetés pl. búza sör 18C-on kezded az erjesztést és fokozatosan szeretnéd emelni 21.5C-ig ,meg akadt erjedés ,stb. Profik akár összekötik a hűtés ,fűtés vezérlésével. Hasznos lehet : csapon podcest adásaiban is van rész, iSpindel - DIY electronic Hydrometer  ,itthon is elérhető kedvező áron és feltételekkel.

Előzmény: Húsvét Julianus (27210)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.15 0 0 27211

12C-on mi erjed, láger ?

 

Igen, elvileg MJ M84 Bohemian lager dolgozik... 

Előzmény: Tótikám (27208)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.15 0 0 27210

Ferminátorhoz már csak egy inspindel,és brewfather tervező kell és látod a tartályban lévő hőmérsékletet és fajsúlyt folyamatosan.Kb. 20-25000ft.

 

Brewfather app megvan, de mi az az inspindel? Egy linket tudnál adni? 

Előzmény: Tótikám (27209)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.15 0 0 27209

Ferminátorhoz már csak egy inspindel,és brewfather tervező kell és látod a tartályban lévő hőmérsékletet és fajsúlyt folyamatosan.Kb. 20-25000ft.

Előzmény: Húsvét Julianus (27207)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.15 0 0 27208

No chiil az ausztráloktól indult ,népszerű,nem próbáltam. Vala miért nem színpatikus .Műanyag kanna, nulla perces ,80C komlózás,talán ezek miatt.Viszont van idő az élesztő élesztő szaporítására .Ferminátorról jókat olvastam.12C-on mi erjed, láger ?

Előzmény: Húsvét Julianus (27207)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.14 0 0 27207

No chill módszert alkalmazta valaki? A neten talált leírások alapján nem lehet rossz, és ami nagy előny nem kell vesződni a víz keringetésével, vagy pocsékolásával.. 

Beszereztem egy ferminator basic kis temperálót, most szépen 12 fokon erjed benne a sör....

oguretz Creative Commons License 2021.10.10 0 0 27206

Mi lenne, ha komlópelletet kifőznék Szarvasiban, gyorshűteném a cuccot, aztán beleönteném az erjesztőbe?

Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.09 0 0 27205

Köszi az ötletet. Magas hőmerseklet elképzelhető, mert a garázsban állt, nem hűtöttem, igaz reggel és este 21 fokot nértem. Napközben akár magasabb is lehetett..  Bár az us05 12-24 fokig jó kell legyen... A javító ötletet köszi, de már kiburogattam. Egyelöre pont emiatt csak 10 litereket gyártok, meg lesz hely a következö próbának   :)

Előzmény: Tótikám (27204)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.08 0 0 27204

Magas erjesztési hőmérséklet,vagy kevés élesztő is okozhatja.24C hőmérsékletnél , 3-4 fokkal magasabb ,zajos erjedéskor ,a felső 3-4 cm hőmérséklete. US05 élesztő az egyik legnépszerűbb .Esetleg fertőzés . Azért mindjárt ne temesd,pilleflakon ,6gr/L cukor , pár nap szoba hőn , majd hűtő.Esetleg több kis flakon,és több kóstolás .

Előzmény: Húsvét Julianus (27202)
radio111 Creative Commons License 2021.10.08 0 0 27203

Én folyamatosan kóstolom még főzés, komlózás közben is, palackozás előtt meg főleg, mert akkor már alkoholtartalma is van  .

Előzmény: Húsvét Julianus (27202)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.08 0 0 27202

Sikerült két rontott sört is készítenem egymás után. Acetonos vagy oldószeres íze lett mindkettőnek. Teljesen egyform íz, pedig csak az élesztő volt ugyanaz... safale us5. Én az élesztőre gyanakszom,előtte ilyet nem használtam. 

Lenne egy kérdésem:

Erjesztés után, palackozás előtt szoktátok kóstolni a sört?  Kijönnek ekkor az ízhibák? Csak, hogy ne palackozzon az ember feleslegesen.  

Én eddig nem tettem, de a későbbiekben kóstolni fogok....

Tótikám Creative Commons License 2021.10.06 0 1 27201

Rózsa aromájú komlóról nem olvastam még ,de lehet hogy van . Az aroma komlók sajnos rövid életűek. Gondolok a 0 percnél, 80C -on, valamint a hideg komlóként hozzá adottakra. Valamint nagy ellenség az oxidáció.Antioxdásként  20L / 1-2gr aszkorbin sav használatáról olvastam. De tapasztalatom nincs.Praktikák, edények Co-val kifúvatni ,zárt rendszerű erjesztés ,akár nyomás alatt, keg- ben való erjesztés stb.

Előzmény: oguretz (27199)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.06 0 0 27200

Hűtésnél fontos a gyorsaság, a fertőzés veszély miatt.Réz spirállal   (15x6000mm) hűtök én is 20L kb 20perc, 20C .Az erjesztési hőfokon célszerű élesztőt hozzá adni ,mivel magasabbon sok mellék íz keletkezhet.Ezért is célszerű alacsonyabb hőmérsékletről indulni és lassan emelni, az élesztő leírásának megfelelően.

Előzmény: S.Ati20 (27198)
oguretz Creative Commons License 2021.10.05 0 0 27199

Ha ilyen hozzáadott dolgot fogok használni, akkor az feltehetően a "hidegkomlózott" vodka házi megoldás lesz egyfajta extraktként. Komlóval szeretném megoldani. Nézegetem sokat a komlókról a különfélr leírásokat, keresem a floral meg rose aromákat, az is megvan, hogy főleg a magasabb geraniol tartalommal korrelál, de mi kell, hogy stabilan előjöjjön és megmaradjon? Tehát bevált maláta+komló+élesztő+hőmérséklet kombók, tudomisén, antioxidáns szükségessége, ilyesmi tapasztalatok jól jönnének, hogy ne kelljen még egy embernek feltalálnia a csőben a lyukat. :)

Előzmény: Tótikám (27195)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.10.05 0 0 27198

27C- ról nehezen tudom már spirállal lejjebb vinni a hőmérsékletet.Az mennyire járható út,hogy 27C -nál erjesztőbe teszem, lezárom, be a hűtőbe,és miután elérem a 20-22Cfokot csak utána oltom be a cefrét?

 

Köszi,

Ati

Előzmény: Tótikám (27197)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27197

Élesztőt inkább 20C -on add hozzá.Élesztőből fementis,mangro, lellemand prémium, inkább.Erjedés figyelésére inspidel,hasznos eszköz, és sörtervező, brewersfriend,vagy még inkább brewfather. Hasznos lehet  csapon podcast adásai,több részben is foglalkoznak a gépekkel. Esetleg érdemes 50gr cukrot hozzá adni és jól felrázni,pár nap múlva meg látod hogy van e változás.

Előzmény: S.Ati20 (27196)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27196

Köszönöm! 

A cefrézési folyamat az olasz féle egységcsomagban lévő receptről van. Brewster Beacon 70l főzőm van, olasztól rendeltem 2 csomag stoutot. 1 csomagot alkohol foktól függően 15l kész sörre írja, 4kg maláta van hozzá. Így a 2 csomaggal lett 8kg malátám. Cefréző víznek 20l vizet előző nap kieresztettem, itt nálunk elég kemény a víz..A recept alapján megfőztem, majd az erjesztővödröt Active San szerrel fertőtlenítettem. Hagytam kicsepegni, nem öblítettem. 27C lehűtött sörlevet beoltottam a hozzá adott 2 csomag élesztővel,majd egy Inkbird eszközzel hőmérséklet- vezérelt hűtőbe tettem 20C-ra.Kotyogón sajna nem láttam az erjedési folyamatot, nem zár tökéletesen a vodröm...Mivel nem láttam habot a cefre tetején, tettem bele egy csomag Brewartech American Ale 10g élesztőt, eztán a habosodás jelentkezett másnapra.Így jutottam el az 1.028FG-ig.

Előzmény: Tótikám (27193)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27195

Csepegtetésnél pohár sörbe gondoltam.

Előzmény: Tótikám (27194)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27194

 Ha emlékem  nem csal a likőröknél használnak rózsa vizet , eszenciát.Sok sok rózsa szirom és talán alkohol ,majd kész sörbe csepegtetni és kóstolni.Szlovák házi főzőknél nagyon megy gyógynövényes sörök.Zsályást és levendulást már kóstoltam , finom volt .

Előzmény: oguretz (27192)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27193

Nem ez még nem valószínű hogy le erjedt .Ha korny kegbe rakod és van fedélen biztonsági szelep és az édes íz neked megfelelő akkor mehet. Cefrézési hőfok lépcsők elég érdekesek. Sima egy lépcső 67C, esetleg szárazabb cél esetén 62C irányába, testesebb esetén 72C felé.Kb.60 perc , míg jód normál.1.068 OG 20l esetén egy zacskó élesztő nem elég.

Előzmény: S.Ati20 (27191)
oguretz Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27192

Üdv urak! Valaki tud esetleg tippeket adni, hogy azt a kis rózsaillat jellegű lecsengést mivel és hogyan lehet elérni a sörben? Nyilván komló(ka)t és eljárásokat meg intelmeket lenne jó megismerni ezzel kapcsolatban... :)

S.Ati20 Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27191

Og 1.068 volt. Hőmérsékletek 64 fok 45 perc, 68 fok 45 , 74 fok 20 perc.

Kérdés ez ilyen formában tekinthető e leerjedt cefrének. Kegbe szeretnén majd tölteni, első próbálkozás kegben...

Előzmény: dassancs (27189)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.04 0 0 27190
Előzmény: S.Ati20 (27188)
dassancs Creative Commons License 2021.10.03 0 0 27189

mi volt a cefrézési hőmérsékletet és az og?

Előzmény: S.Ati20 (27188)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.10.03 0 0 27188

Sziasztok!

 

A véleményeteket szeretném kérni, főztem egy olasz féle stout csomagot, a végerjedés most már 3. napja 1.028 . A cefre hűtőben van 20C hőmérsékleten, immár ma a 2.hete. Nekem magasnak tűnik ez az FG értêk. Mi a véleményetek róla?

 

Köszönöm,

Ati

chase23 Creative Commons License 2021.10.01 0 0 27187

Köszönöm!

Előzmény: Tótikám (27185)
Tótikám Creative Commons License 2021.09.29 0 0 27186

Carafa egy részét ,csoki és kevés pörkölt árpára malátára cserélni .

Előzmény: reg1000 (27184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!