Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 20 perce 0 0 27026

Esetleg terasz, kültér .inkább hideg hely .

Előzmény: becherovka83 (27025)
becherovka83 Creative Commons License 15 órája 0 0 27025

Ha letelt az előírt lágerezési idő, a házi láger is tárolható utána szoba hőmérsékleten, jelentős íz, illetve karakter változás nélkül? Vagy csak azokat a lagereket szabad utána melegebb helyre tenni, amit pasztörizáltak is? 

-Toti- Creative Commons License 2020.10.20 0 0 27024

Van most nálunk a boltban Heineken party hordó. Tudja esetleg valaki, hogy az újratölthető-e?

Gabriel80 Creative Commons License 2020.10.18 0 0 27023

Sziasztok.

Mitől lehet erősen élesztő ízű a sűrítményből készített sör?

-Toti- Creative Commons License 2020.10.08 0 1 27022

Azért a forralás után pár perccel már nem 100 fokos a sörlé, gyorsan visszahűl 80 fok környékére, az meg már elég messze van az elméleti maximumtól. Viszont ha kotyogót raksz rá, akkor abban visszafelé megy majd a folyadék, hiszen a vödörben csökkenni fog a nyomás, ha meg teli tetőt raksz rá, akkor a vödör horpad be, és talán a tetőt is lepattintja magáról a deformáció során.

Köztes megoldás lehet pár lefagyasztott sósvizes palackkal lehűteni a sörlevet valamennyire, majd úgy elrakni másnap reggelig a vödörben - csak kérdés, hogy mennyi ilyen palack kell, hogy mennyire hűtse le a sörlevet...

Előzmény: reckon (27020)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.10.02 0 0 27021

Hát annyit szoktam csinálni ilyen hőfokon, hogy nátrium perkarbonátot szórok a vödörbe és néhány liter forró vizet ráöntök, abban oldom fel meg rázogatom benne egy ideig, de az azért közel sem ugyanaz valóban, mintha "teli" önteném sörlével, de bírni bírja, bár csapot már kellett cserélni azért mert a menetnél elhasadt, és az nem ugyanaz az anyag, etilén és etilén közt is van különbség azért, meg nem tudom a vödör lehet h ps talán. Szerintem kannában hűtsd ki inkább...

Előzmény: reckon (27020)
reckon Creative Commons License 2020.10.01 0 1 27020

Amúgy igen,láttam, hogy papíron 100 fokig használható a mezei vödör, de én ezt sem merem elhinni és 15 liter saját sörön tesztelni.  :)

Előzmény: reckon (27019)
reckon Creative Commons License 2020.10.01 0 1 27019

Hyva Suomi!

Köszi a választ. Tudjátok esetleg, hol lehet ilyet vagy hasonlót  szerezni?

 

 

Előzmény: Jokerit5000 (27018)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 27018

ezt ilyen nagy műanyagkannában szokták aminek a fogójába is folyik a lé és minél kevesebb levegő maradjon benne, aztán fejre állítva hogy a forró lé a kupaknál is sterilizáljon(ez a hagyományos módszer). elvileg a vödör is bírja 100 fokig, de azt nem erőltetném

Előzmény: reckon (27016)
reckon Creative Commons License 2020.10.01 0 0 27017

*olaszos = legendánál vett, de ugyanilyen van az összes többi fővárosi helyen

Előzmény: reckon (27016)
reckon Creative Commons License 2020.10.01 0 0 27016

Sziasztok,

 

Egyelőre nincs merülőhűtőm és általában fürdőkádban hűtöm a sörlevet kb egy óra alatt  20- 25 fokra, emiatt eddig nem volt probléma, de jellegében egy idegesítő feladvány, az egyetlen része a főzésnek, amit nem élvezek. 

Ausztráliában nagy sikerrel (értsd: fertőzés és ízhiba nélkül) művelik a no-chill módszert, melynek lényege, hogy elteszik a lefőzött sörlevet hűlni, és csak másnap élesztőzik be. a közhiedelemmel ellentétben a lassú lehűzlés miatt nem fertőződik be a sör, mert el van zárva egy tartályban.

 

Próbálta ezt valaki? A mezei olasosz erjesztőtartály kibírja  szerintetek ezt a hőmérsékletet? Nem akarok műanyagot a sörömben...

 

Ha ajánlotok erre a módszerre tutibiztos tartályt, azt is megköszönöm.

 

 

Tótikám Creative Commons License 2020.09.10 0 1 27015

Az én Helles recept tervem: pilseni maláta, pár % lék (3-5) munich , cara hell , esetleg melanoidin. Cefrézés: 62C-on 40perc, 72C-on 15-20 perc. Forralás 75perc vagy 90 perc.Komló természetesen német. Erjesztés folyékony élesztővel , starter, igen. Száraz esetén 34/70 vagy mangrove két tasak,20l esetén Erjesztés :10C-on ,negyedik naptól 5 psi nyomás, erjedés végén 16-18C két nap , átfejtés másik keg-be 10- 15psi nyomáson 3C-on 4-6 hét. OG 1.048 IBU 20-22. Dekokció esetleg egy lépcsős,persze akkor melanoidin nem kell. Hasznos lehet esetleg Lager Method . Cefre király a Narziss könyvet letöltötte ,pár hete. Letöltésekhez nem értek. Egészségedre.

Előzmény: becherovka83 (27012)
becherovka83 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 27014

Nem a spórolásról van szó, de ha bélelt tárolóba rakom és lefedem a forralások idelyére, akkor azzal addig sem kell foglalkozni. Egyszerűbb is így talán. Igazából a 3 lépcsős dekokciónak értelme valóban nem sok lehet, főleg a mai maláták esetében, de úgy voltam vele, hogy első körben kipróbálom a hagyományos verziót. Ti hogy tapasztaljátok, sok különbség van a sima infúziós cefrézéshez képest? Itt nem is annyira a kihozatal, sokkal inkább az íz érdekelne. Illetve alap maláták esetében, ha csak 10-20 percig forralom a kivett részt, elkerülhető a túlzott sötétedése a sörlének? Max arnysárgára szeretném, így még a bécsi és a müncheni malátán is vacillálok, hogy merjek e tenni bele 5-5%-ot.

Előzmény: kardosur (27013)
kardosur Creative Commons License 2020.09.08 0 1 27013

Aki 3x dekokciót akar, ne spóroljon sem az idővel, sem az edénnyel. Erre rá kell szánni.
A dekokciós forralásnál szerintem nem kell tartani a 1fok/perc ütemet. Lehet neki jobban is tolni, csak oda ne égjen. Azoknak az enzimeknek már úgy is annyi. A visszaöntésnél én is aggódok kicsit, de eddig nem volt gond. Kijött, amire számítottam. Lehet, hogy egy része kicsit túlmelegszik, de szerintem mi ezt  nem vesszük észre a kihozatalban, sem az ízben.
Én gázon főzök. A legkisebbik rózsa legkisebb lángján tartom a cefrét, amíg a kivett részt forralom. Elég jól tartja a hőfokot. Persze ezt is kell néha kevergetni.
Szerintem én sem fogok egyszeresnél többet csinálni.

Előzmény: becherovka83 (27010)
becherovka83 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 27012

A forrázástól én is parázok kicsit, de gyors keveréssel talán megússzák az enzimek. Inkább a visszahűlés okozta hőfok elcsúszás aggasztott, de akkor beszerzek egy jó hűtőládát, aztán abban cefrézek be. Így legalább nem kell majd plusz egy edény a forraláshoz. Ludwig Narziss könyvet csak fizetős oldalon leltem fel anno sajnos... Ha tudtok adni hozzá linket, ahol ingyen leszedhető, azt nagyon megköszönöm! Novemberben szeretnék főzni egy jó Helles-t, ha valakinek van esetleg egy Augustiner Oktoberfest klón receptje, ne fogja vissza magát. :)

Előzmény: Tótikám (27011)
Tótikám Creative Commons License 2020.09.08 0 1 27011

Igen ,hőszigetelni kell vagy rá fűteni hogy ne hűljön nagyon vissza.Nekem inkább a vissza keverés a macera mert attól félek hogy helyi túl melegedés jön létre. Kérdés van e értelme a három lépcsős dekokciónak. Hasznos lehet : sernevelés cefrézés, de a leg részletesebb Ludwig Narziss  A sörgyártás , emlékeim szerint le tölt hető.

Előzmény: becherovka83 (27010)
becherovka83 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 27010

A 100 perc jogos, mert ha 32 fokról indulok, akkor csak 68 perc, míg felforr, hiszen 1 Cf/perc. De az a 32 perc nem oldja meg a visszahűlés problémáját, mivel én három lépcsős dekokciót szeretnék. Viszont ha ennyire PRO vagy, akkor válaszolhattál volna a konkrét kérdésre is a hőtárolós edényt illetően. Persze ha egyáltalán az lett volna a cél, hogy segíts... ;)

Az alábbi videóban látható a válasz a kérdésemre, ha esetleg más is tervezi kipróbálni az eljárást.

https://www.youtube.com/watch?v=lamfYAmAdIM&ab_channel=GrainandGrapeMelbourne

Előzmény: Suicideboy (27009)
Suicideboy Creative Commons License 2020.09.08 0 1 27009

Már miért lenne 100 perc?

Én szoktam single decoctiont csinálni, olvass még utána akkor, mert nincsenek meg az alapok ahogy nézem :)

Előzmény: becherovka83 (27008)
becherovka83 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 27008

Szeretném kipróbálni a dekokciós cefrézést. Ahogy olvastam róla, felmerült bennem (egyenlőre csak) egy kérdés. Miután becefréztünk, kivesszük a képlet alapján kiszámított főzőcefre mennyiségét a cefrézőedényből és el kezdjük 1fokc/perc melegíteni forrásig, ami cukrosító pihentető nélkül is minimum 100 perc lesz. Ezalatt nem fog teljesen visszahűlni a cefrézőedényben hagyott rész, eltolva ezzel a képlettel kiszámított, elérni kívánt következő cefrézési hőfokot? Vagy eleve valamilyen hőtartós edényben kellene tartani a nem főzött részt, addig amíg vissza keverjük hozzá főzött adagot?

Bárk_i Creative Commons License 2020.09.04 0 0 27007
Bárk_i Creative Commons License 2020.09.04 0 0 27006

Ugyan ezt a kalkulátort használom, de azért a brix mérő által megadott értéket nem veszem etalonnak épp ezért rá mérek rendes fokolóval is. Van 3 db is az fg-t mindegyik azonosan mutatja. Brix merő csal. 

 

Előzmény: Tótikám (27002)
krump/lee Creative Commons License 2020.09.04 0 0 27005

Ilyent használtok ?

https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

 

Alkohol fok függvényében máshogy törik a fény, ezért kalkulátort kell használni a pontos érték megállapításához....

Előzmény: Hank Evans (27004)
Hank Evans Creative Commons License 2020.09.03 0 0 27004

Nekem is Aliexpresses van és ugyanazt tapasztaltam ami Te: az OG stimmel (leellenőriztem, egy fok eltérés volt a rendes mérőhöz képest), az FG viszont teljesen rossz volt, sokkal többet mutatott.

Előzmény: radio111 (27001)
Tótikám Creative Commons License 2020.09.03 0 0 27003

Csapon Podcast  talán 17 vagy 18 adásban, emlékeim szerint a vége felé tárgyalták ki . Talán kiegészítők és kütyük cím szó alatt. Sajnos az enyém nem túl megbízható, 1.050 környékén elfogadható, 1.070- től többet mutat. Elméletileg hőmérséklet kompenzált ,de inkább csak 20-30C használható.

Előzmény: radio111 (27001)
Tótikám Creative Commons License 2020.09.02 0 0 27002

Az erjedő lének már más a fény törése ezért pontatlan . De találsz hozzá kalkulátort pl. brewersfriend Refractometer Calculator  Cefrézésnél talán hasznos , erjedésnél pontatlan ,az én tapasztalatom szerint.

Előzmény: radio111 (27001)
radio111 Creative Commons License 2020.09.02 0 1 27001

Rekord sebességgel megérkezett kínából a Brix/SG refraktométerem (5 hónapig tartott az útja, biztos gyalog jött).

 

Rögtön jól össze is zavart.

A búzából tettem el egy kis "steril" mintát főzés után és palackozás előtt. A műszer szerint az OG 1.042 (ez jónak tűnik) a FG viszont 1.027. Hát ez utóbbi karcsúnak tűnik, a sör viszont rendesen leérett, íze teljesen rendben van, az élesztő szépen leült az aljára (ja, egyébként ez az olasz-féle búzasör)

Tudományos célból felbontottam egy üveggel és rámértem, 1.026 a FG. "Érzékszervi vizsgálatnak" is alávetettem a sört ha már felbontottam, és teljesen rendben van, nem cukros (ezzel a FG-vel édesnek kellene lennie) és az alkoholtartalom is érezhetően hozza az elvárható 4% feletti szintet.

 

Lehet, hogy refraktométerrel csak OG-t érdemes mérni? Valakinek erről tapasztalat? (a műszer jó, 0 pontot beállítottam sótalan vízzel, meg 5 és 10%-os cukoroldattal leteszteltem és pontos)  

radio111 Creative Commons License 2020.08.31 0 2 27000

Közben beérett az olasz-féle búza is. Kellemes, nem túl komplikált búzasör, a bolti változatoktól leginkább a kraftos jellegű komlózás különbözteti meg.

Lepalackoztam a mézet is, persze rákóstoltam a fickósörre. Olyan fehérbor-sör szerelemgyereknek tudnál leírni, ez kicsit bizarrul hangozhat de egészen kellemes lett. Jó, hogy belekomlóztam rendesen, mert sokat "halványult" a komló íze, de azért bőven érzik.

 

radio111 Creative Commons License 2020.08.31 0 1 26999

Ezt a két műszert használom (igaz nem sörhöz, mert oda sima csapvizet használok, nem mérgetem):

https://www.aliexpress.com/item/32840760879.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4b625926pjegGF&s=p&ad_pvid=202008302339012633164645182750000140203_1&algo_pvid=b3a0d528-55d0-4b47-98ea-3a19ab9f0291&algo_expid=b3a0d528-55d0-4b47-98ea-3a19ab9f0291-0&btsid=0ab6f8ad15988559412116453ebcc0&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

A pH mérő meglepően pontos, a TDS/vezetőképességmérő is elég jól használható, főleg összehasonlító mérésre. Utóbbi alatt arra gondolok, hogy a lágyítás előtt és után is mérsz vezetőképességet és ha utána jóval kevesebbet mérsz akkor jól csináltad.

Előzmény: becherovka83 (26998)
becherovka83 Creative Commons License 2020.08.30 0 0 26998

Köszi, ez jó anyagnak látszik, rendelek belőle és kipróbálom.

Lágyítás tekintetében Öreg Néne tanácsán elindulva összeraktam egy 4 átfolyós házból álló apparátot. Az elsőben 10 mikronos PP, a másodikban 0.5 mikronos PP szűrőbetét van, a harmadikban 0.5l aktív szén, az utolsóban pedig a legegyszerűbb arcú, regenerálható vízlágyító gyantából fél liter van. Szerintetek ez így megfelelő?

Arra gondoltam hogy ezután ásvány vagy forrás vízzel felütöm, ha túl lágy lenne szűrés után.

Ti víz paraméter mérésre mit használtok? Én most lakmuszt és folyadékos KH/NK mérőt használok, de godnolkozok valamilyen digitális megoldáson. Ti mit használtok?

Előzmény: Hank Evans (26997)
Hank Evans Creative Commons License 2020.08.28 0 1 26997

Ph érték beállítására természetesen nem tisztítót használok - bár a linken szereplő tisztító az a maga nemében a legkiválóbb termék - hanem ezt:

 

https://www.amazon.com/5-2-ph-Stabilizer-1-lb/dp/B0064OGFFA

Előzmény: Hank Evans (26996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!