Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2 órája 0 0 26765

Igen jó, csak értelmetlen.Sok idő, energia stb... 

Előzmény: Mike.. (26763)
Mike.. Creative Commons License 9 órája 0 0 26764

Mármit, hogy kettészedem a malátát és két vödörben szűröm le, majd ezt követően ezen a két külön adag malátán végzem a máslást.

Mike.. Creative Commons License 9 órája 0 0 26763

Sziasztok!

Ha akkora mennyiségű malátával dolgozom, ami a szűréskor nem fér bele egy vödörbe, jó ha két külön vödörben végzem el a szűrést és a máslást, vagy van erre jobb módszer?

icy_68 Creative Commons License 16 órája 0 0 26762

Mi a cél a fehérjepihentetővel? Állítólag a tisztaságot elősegíti de alapvetően nem tesz jót a habnak. Ha ragaszkodsz hozzá akkor inkább 57 fok körül tartsd, ott nem bomlik szét teljesen a fehérje így megmarad a habtartás de talán kevésbé lesz zavaros a sör.

 

Előzmény: Gallusz (26753)
kardosur Creative Commons License 6 napja 0 0 26761

Nem kell mindent megtanulni, csak tudjuk, hogy hol kell keresni.

Előzmény: BoBoYSA (26760)
BoBoYSA Creative Commons License 2020.02.18 0 0 26760

Nocsak!

Jól esik, hogy valaki olvassa, sőt hivatkozik rá.

Előzmény: kardosur (26749)
Tótikám Creative Commons License 2020.02.17 0 0 26759

  Gyakori kérdések és válaszok azaz, Faku halgatható csapon.hu podcast .

Tótikám Creative Commons License 2020.02.17 0 0 26758

Okozhatja: ha túl magas a karamell maláták aránya (nem meg felelő diasztikus erő, DP) ,magas cefrézési hőmérséklet (ez adódhat hőmérő pontatlanságból is).Receptedet esetleg más tervezőbe is írd be.Hasznos lehet , serneveles.hu cefrézés.

Előzmény: beerdream (26757)
beerdream Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26757

Sziasztok!

Kezdő sörfőzőként kérdezném, hogy mi lehet az oka, hogy

a recept szerint elvárt FG-t nem érem el.

Recept szerint főzők amit én állítok össze a sörtervező

alapján, az OG szépen sikerül de soha nem érem el az

elvárt FG-t, US-05 élesztőt használok kb. 10-14 nap után

már nem változik az extrakttartalom, 22 literhez 11,5 g-ot

használok 23 C fokon van.

Mi lehet az ok?

Gallusz Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26756

Köszönöm a válaszokat, lehet kicsit túlpörögtem és két hét múlva már álom habja lesz, csak azt gondoltam, hogy ha már van benne szénsav, akkor legalább egy minimális habot fog produkálni.

A faku-t átolvastam, de a habtalanságra nem találtam választ (nyílván azért, mert nem ez a legkardinálisabb kérdés). Majd az idő megválaszolja.

 

Tótikám Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26755

Recepted jó,esetleg amire érdemes figyelni, élesztő mennyisége (18-20l 1.050 1 csomag durván). Valamint hideg komló használatakor inkább csak négy nap, mert egyes fajták  hajlamosak fű ízt produkálni, bár ezt én még nem tapasztaltam. Ha cold crash-t csináltál, akkor is lassabban alakul ki a szénsav. Hasznos lehet: sorforum.blog gyakori kérdések és válaszok, azaz faku.

Előzmény: Gallusz (26753)
novakszab Creative Commons License 2020.02.15 0 0 26754

Túl friss a söröd, 1-2 hét múlva lesz habod meglátod. :-)

Előzmény: Gallusz (26753)
Gallusz Creative Commons License 2020.02.15 0 0 26753

Sziasztok!
Egy hete palackoztam le az első ipám, és tegnap megkóstoltam, hogy milyen lett.
A szénsavassága, és az íze is tetszik (7g/liter palackozó cukrot használtam) viszont egyáltalán nincs habja (nem túlzok).
Nem igazán tudom mire vélni, mivel csak egy 10 perces fehérjepihentetőt tartottam 52°C-on.
Amit még furcsáltam, hogy már a komlóforralás alatt sem habzott fel, olyan irgalmatlanul (ez nem tudom számít e).
20 fokos helyiségben erjesztettem Mangrove Jack's M36 élesztővel 3 hétig az erjesztőtartályban volt, utána palackoztam.
Azt olvastam hogy a fertőtlenítőszerek is kinyírhatják a habot, én Chemipro San-t használok.

Leírom a receptet is, hátha ott van valami gánya
22 liter söröm lett.
4 kg Pale Ale maláta
1 kg Bécsi maláta
0,4 kg Caramunich II maláta
0,6 kg Zabpehely
15g Magnum 55 perc
25g Mandarina Bavaria 20 perc
25g Mandarina Bavaria 5 perc
15g Tettnanger 20 perc
15g Tettnanger 5 perc
50g Mandarina Bavaria 6 nap hidegkomló

Tudom hogy ez, azért nem túl nagy tragédia, de habfetisiszta lévén nekem elég nagy érvágás, ezért szeretném ezt legközelebb elkerülni.
Lehet hogy még az ászokolás segít ezen a jelenségen?

Mike.. Creative Commons License 2020.02.14 0 0 26752

Értem, köszönöm

Előzmény: novakszab (26751)
novakszab Creative Commons License 2020.02.14 0 0 26751

Persze hogy hagyhatod, nem érdemes 1 hét után palackozni mert vagy bombát gyártasz vagy futni fog a sör. Fajsúlyt mérni mindenképp érdemes palackozás előtt.

Előzmény: Mike.. (26750)
Mike.. Creative Commons License 2020.02.13 0 0 26750

Sziasztok!

Hagyhatom 2-3 hetet az elsődleges erjesztőtartályban a sörömet erjesztési hőmérsékleten?(a másodlagos erjesztés üvegben történik)

Vagy inkább igyekezzek a palackozással?

kardosur Creative Commons License 2020.02.13 0 0 26749

Előzmény: Porki41 (26748)
Porki41 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 26748

És ha olyan az íze mintha beledöglött volna valami? Semmi penész és egyéb nem látszik rajta. Meg lehet hogy rossz minőségű az élesztő? 2 hete van erjesztőbe egyébként.

Előzmény: Hank Evans (26746)
BoBoYSA Creative Commons License 2020.02.12 0 0 26747

Ez egy nagyon jó ábra.

B

Előzmény: kardosur (26728)
Hank Evans Creative Commons License 2020.02.11 0 1 26746

Ne aggódj, némelyik élesztő penetráns kénszagot tud eregetni, de az erjedés végére eltűnik. Nekem egy Fermentum Hill búzasör élesztő volt büdösebb, mint a kénköves mennykű - ráadásul egy málnás búzasörben - de a végére teljesen eltűnt és a sör isteni lett. Az élesztőd nem tudom, hogy ilyen-e, mert még nem használtam. Szerintem várj türelemmel, nem biztos, hogy fertőzött. 

Előzmény: Porki41 (26745)
Porki41 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 26745

Sziasztok, ha nagyon erős kénes szaga van a sőrnek akkor fertőzés lehet a háttérben egy apátsági sörről lenne szó. Brewartech abbey élesztőt használtam esetleg az lehet a probléma?

Mike.. Creative Commons License 2020.02.03 0 0 26744

Értem, köszönöm a gyors válaszokat! Már tervezem is a következő söröm:)

Előzmény: novakszab (26741)
latam Creative Commons License 2020.02.02 0 0 26743

Kétszeres súlyú komló kétszer akkora térfogatú sörlénél ugyanannyi IBU-t fog létrehozni. Legalábbis a Tinseth képlet szerint.

Előzmény: novakszab (26741)
novakszab Creative Commons License 2020.02.02 0 0 26742

Van exceles sörtervezö, weben a sörtervező.hu beersmith, brewers friend. Legegyszerűbb a sörtervező.hu.

Előzmény: Mike.. (26740)
novakszab Creative Commons License 2020.02.02 0 0 26741

Üdv. Ez az arányosan növelem a mennyiséget csak a komló kioldódása miatt nem alkalmazható. A többi hozzávalónál nyugodtan emelheted arányaiban. A bevált recepteket egy sörtervező progival átszámolhatod, az IBUra kell figyelned.(keserűség)

Előzmény: Mike.. (26740)
Mike.. Creative Commons License 2020.02.02 0 0 26740

Sziasztok!

Kezdő sörfőző vagyok és eddig csak kis mennyiségben főztem (20-23l), ahogy a receptek írták. Most szeretnék egy kicsit nagyobb mennyiséget kb. 40-50 litert főzni, de ilyen mennyiségről nem találtam receptet. Továbbá úgy hallottam, hogy ha a meglévő kisebb mennyiségről szóló receptet használom és arányosan mindenből többet teszek bele úgy nem lesz jó a végeredmény. Ezért a kiszámítás módszerében szeretnék segítséget kérni! Pontosan hogyan kell, vagy van e erre esetleg valamilyen program?

Előre is köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2020.01.28 0 0 26739

Hasznos lehet Lager method . 

Előzmény: mikmag (26735)
kardosur Creative Commons License 2020.01.28 0 0 26738
becherovka83 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 26737

Köszönöm mindenkinek a segítséget és a táblát is! Hasznos infókat adtatok! 99%, hogy elfogyott az erjeszthető cukor a cefréből, de így is 4% körüli az alkohol tartalom, így nem történt nagy baj. Jó kis ivósör lesz belőle. Tanulópénznek is jó volt. :)

Előzmény: latam (26731)
becherovka83 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 26736

Én is kezdő vagyok, de úgy tudom, hogy palackozás után pár napot szobahőbérsékleten (lager élesztő esetén lehet elég a 10-13 C fok is) kell nagyni a sört, hogy létrehozzák az élesztők a szénsavat a sörben. Majd ezután kell elkezdeni lagerezni. De gondolom majd kapsz relevánsabb választ is :)

Előzmény: mikmag (26735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!