Minden történelem iránt érdeklődő ember szívesen kapcsolódik ki a szakirodalmon túl különböző kulturális, és szellemi termékkel. Megérdemelnek egy topikot a történelmi tárgyú, de nem szakirodalmi jellegű alkotások.
Várkonyi Zoltán és csapata még tudta, hogy hogyan kell jó történelmi filmet készíteni.
A kőszívű ember fiai a mai napig kiváló, hatásos történelmi film, én pl. nagyjából 3 évenként újra és újra megnézem.
Mondjuk a szereplőgárda is kiváló volt.
Várkonyi további történelmi filmjei is jók.
Az Egri csillagok azért messze nem éri el A kőszívű ember fiainak színvonalát, mégis a maga idejébe egy nagyon népszerű, már-már kultfilm lett Magyarországon.
Igen, jogos, a sorozatokra nem gondoltam, mint a Vikingek. Nekem a 20.század még túl közeli, annál régebbi korokra gondoltam. 20.századi témájú film elég sok készült 1990 után Magyarországon.
Sok történelmi film készül nyugaton is - orosz-ázsiai vonalról nem beszélve - , persze jellemzően ami nem USA film, az gyakran radar alatt marad, de hazájukban népszerűek a fiataloknál is. Ha már fiatalok a történelmi sorozatok reneszánszukat érik, a műfaj tehát érdekli a őket is, max. nem feltétlenül mozi formájában. Vagy nem a hagyományos mozifilm értelemben, mert idén pl. Nyugaton a helyzet a netflixen és kritikusoknál is tarol.
Van némi múltszépítő nosztalgia is, mert pl. a Trója, Apocalypto stb. mozis bukta volt. Kevés töris film lett igazán bevételi-nézettségi siker Ryan közlegény, Gladiátor, Rettenthetetlen, évtizedenként pár film. 2010 után sem rosszabb az arány, pl. a Dunkirk abszolút siker lett.
Az viszont már valóban feltűnőbb, hogy míg a 20.sz. még mindig népszerű, úgy 1850 előtti sikeres mozifilmet nagyon nehéz lenne mondani az elmúlt évekből, ott tényleg lehet hiányérzet, miközben sorozatfronton sokszor tarolnak az ókori-középkori-koraújkori témák.
Szerintem ma már nem sok értelme van történelmi filmeket készíteni, a fiatalokat már nem érdekli ez a műfaj, nyugaton is egyre kevesebb ilyen film készül, 1990 után kellett volna tömegesen ilyen látványos filmeket készíteni nálunk, akkor még sok embert érdekelt volna, csak akkor nem volt pénz rá és a rendezőket sem érdekelte ez a műfaj, ma már csak a szuperhős filmek, a horror és a rajzfilmek amik iránt van komoly kereslet.
Frankie B. Lindermantól rendeltem meg - szintén a Bookline-on által - a Csinos Pajzs, a varjú indiánok orvosságos asszonya c. könyvet.
Nem éppen regény, hanem mondhatni életrajzi, mert tényleg egy öreg varjú indián (ang. Crow, de a valóságban Apsáaloki) asszony mondta tollba Lindermannek Montanában, a varjú rezervátumban az egyik télen, amikor mindketten marhára unatkoztak.
Linderman egész jó könyvet kerített belőle, én legalábbis nagyon sokat tanultam belőle az Apsáalokik életéről, szokásairól.