Minden történelem iránt érdeklődő ember szívesen kapcsolódik ki a szakirodalmon túl különböző kulturális, és szellemi termékkel. Megérdemelnek egy topikot a történelmi tárgyú, de nem szakirodalmi jellegű alkotások.
Taylor Sheridan rendezte, aki több más western vagy neowestern típusú filmet is rendezett.
Állítólag az öltözékeknék, fegyvereknél, épületeknél és használati tárgyaknál különös gondot fordítottak a történelmi hűségre, az 1880-as évek első felének Nyugat-USÁ-jának (Old West, West of the Mississippi) a megjelenítésére.
Hát kíváncsi vagyok.
Eddig egy epizódot néztem meg, eddig vegyesek a benyomásaim....
A Tenkes kapitányának van regény verziója is, Örsi Ferenc tollából.
Érdekes, hogy gyerekkoromban rajongó olvasója voltam, de most beleolvastam ismét, hát bizony nagyon alacsony színvonalú, mind történelmi, mind irodalmi szempontból....:-)
Ez a kuruc - labanc téma nagyon jó, mégis alig-alig keletkezett belőle értékelhető történelmi regény.
Pl. olyan színvonalú regény ebben a témában megközelítóleg sincs, mint pl. a 1848-1849-es szabadságharcról a Kőszívű ember fiai.
Az utolsó epizód után még megnéztem a közel egyórás werkfilmet is, tök érdekes volt.
Alapból szerintem a technika és a dramaturgia szempontjából is nagyon jól össze volt rakva a sorozat, az itt-ott tettenérhető nyílt történelemhamisítás az, ami nekem nem tetszett benne.
Papíron a törököknek kellett volna győzni, csak a törökök önteltsége, a keresztesek fanatizmusa és Hunyadi óriási katonai tudása vezetett a magyar győzelemhez.
A rend tagjai egy sárkányt ábrázoló jelvényt is kaptak, amit a nyakukban hordtak, ezt nyilván látták Vlad környezetében és így ragadt rá a név. Ilyen volt a jelvény.
Különben érdekes lenne filmsorozatot csinálni a valódi Drakuláról, nem a vámpírról, csak hát életveszélyes dolog lenne a román nacionalisták miatt. A történelem szerint az alapcélja jó volt, a török elleni harc, csak hát egy beteges szadista volt ezenkívül.
A nemzetközi helyzet fokozódik, Vörösvári kartárs. :-)
Hunyadi saját kezével szúrja le Vlad Dracult, Havaselve fejedelmét annak várában, Târgovistében....:-)
Miután Szilágyi Erzsébet katonaság élén, íjjjal a kezében, harci ménen vágtat be a havaselvei fővárosba, kiszabadítani a férjét, az idősebb fiát, Lászlót és a bátyját, Szilágyi Mihályt.
Csak remélni merem, hogy a fiatalok nem ebből a sorozatból tanulják a történelmet.
Sok értékes western- és indiánfilm keletkezett 1990 után is, sőt ami az indiánfilmeket illeti, az 1990-es években egyfajta reneszánsza volt (vesd össze Farkasokkal táncoló vagy A Hajnalcsillag fia).
A filmben, ahogy olvastam, Zsigmond egy vén hülye lett, a női családtagjai meg kurvák. Persze a felesége egyszer tényleg megcsalta a valóságban is, de azt lerendezte Zsigmond.
Ezt azért így elég sarkos kijelenteni, de tény, hogy a mai fiatalok többségének idegen a western műfaj. :-(
Pedig érdekes törtéénelmi filmeket is lehetne a témában készíteni, egészen az 1910-1917-es mexikói forradalom eseményeiig, amelyek időnként átcsaptak az USA délnyugati államaiba is, Texastól Új-Mexikón át Arizonáig.
Az amerikai westernfilmek közül egészen kevés tekinthető szorosabb értelelemben véve történelmi filmnek.
A kevés üdítő kivétel egyike az 1994-ben készült, több mint 3 órás Wyatt Earp, amely a legendás hírű nyugati békebírónak és US marshalnak állít emléket.
Ebben a készítők állítólag kínosan ügyeltek egyes részletekre, pl. magára a sztorira is, de az öltözékek, fegyverek, épületek, berendezési tárgyak mind korhűek, hűen adják vissza a polgárháború utáni 2-3 évtized Nyugat-USÁ-jának, a Régi Amerikai Nyugatnak (American Old Westnek) a hangulatát.
Azért dramaturgiailag, kalandfilmként egészen nézhető, de a történelmi hűség egészen megkérdőjelezhető, van benne jónéhány vaskos történelmi csúsztatás.