Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2010.01.18 0 0 3

 

Visszatekintés 2006-ra, rámutatva arra, hogy a Bunjevačka katolička čitaonica teljhatalmú "pridsidnike" miféle szégyenfolttal - Prelo bez granica - kompromittálta a bunyevác nép elismertetésére törekvő kezdeményezésünket.

 

Hiába intettem időben lenti prominenseinket, jól ismerve a helyi viszonyokat, csak bedőltek a mézes-mázas külsőségeknek, ahonnan a díszvendég a műsor kellős-közepén felpattanván köszönés nélkül viharzott el, amikor rájött arra, miként húzta csőbe a horvátok egyik fő helytartója, Ujo Tončo.

 

Prelo bez granica 2006.

 

Az írás nagyobb része figyelmet sem érdemel, zöme egy önfényező ömlengés és hazugság, de mindenképpen ki kell emelnem kedves garai bunyevác barátunk, Kricskovics Joci ellenmondást nem tűrő mondandóját a horvátok egyik fellegvárában.

 

- Nama ovo prelo zdravo puno znači jel se tu sritnemo sa našom braćom iz drugi mista, a dolazak Bunjevaca iz Srbije nam pomaže da ne zaboravimo ko smo. Sami i odvojeni granicom osićamo se  zaboravljenim i samima nam je zdravo teško sačuvati identitet - kaže Joso Kričković, Bunjevac iz
Gare. - Veliki nam je problem što nas dile. Nemam ništa protiv Rvata, al naš identitet nije u rvatstvu. Mi smo Bunjevci i to oćemo da ostanemo. Moja majka ima 97 godina i nikad nije kazla da je Rvatica, neg samo Bunjevka. I naše pisme i pripovitke nikad ne spominju Rvate, nego se uvik kaže ŤBunjevacť. Nadam se da će ova akcija uspit i da ćemo dobit manjinsku samoupravu i onda će bit  lakše održat naš jezik, kulturu, tradiciju i običaje.

Mijo Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2

 

Mintegy másfél hónapja, valamikor novemberben futottam össze a Baján élő vajdasági származású Király Lászlóval, a Petőfi Népe napilap neves újságírójával.

Laci csillogó szemmel lelkendezve újságolta, hogy nagy öröm érte őt, mert ismét bunyevác gazdára lelt a bajai Csitaonica, azaz a Bajska Bunjevacka Katolicka Citaonica.

 

Ez a bizonyos új gazda, egy rejtélyes körülmények között "újralakult" egyesület formájában lépett elő a homályból, abból a homályból, mely főként egy Muity Antal nevű horvátbérencnek volt köszönhető. Volt már erről a lényről szó több ízben is, bár nem lehet elég alkalmommal felemlíteni az efféle kalandorokat.

 

Nekem Király Laci lapja nem jár, így ma eljutottam addig a szándékig, hogy az online verzióban megkeressem az ezzel kapcsolatos írását.

Bevallom, nagyobb durranásra számítottam, szinte el se hiszem, hogy ennyire futotta és nem többre.

 

Íme a beszámoló: Materice, bunyevác anyák a bajai Csitóban.

 

Meglepődve vettem észre, hogy a lapban megjelenő írásokra reagálni is lehet, akad is pár névtelenségbe burkolózó hozzászóló. Ami csak erősíti a gyanút, hogy a háttérben valamilyen érdekellentétek teszik labilissá ennek a felállásnak a tisztaságát.

Nem akarok saját véleményemmel előrébb szaladni, mint amennyire ésszerű, de erős a gyanúm, hogy akad még majd árnyoldala ennek a mesének, és ezt nem is rejtettem véka alá, pár gondolatomat jómagam is a többi mellé biggyesztettem.

 

Nekem az is elég, hogy annyira ismerem az új vezetőséget, ami miatt tartok tőle, a kétségeim csak mélyülni fognak.

Emlékszem én a titkárukra, miként hárította el felkérésemet 2006-ban, amikor a bunyevác nép elismertetését szondáztam le nála. Bizony, nem éppen bunyevác vér buzogását véltem konstatálni, annál inkább azt a horvátlojalitást, ami Muity Tóncsót és segítő bandériumát jellemezte.

 

Garantálni merem, fény fog itt rövidesen derülni mindenre, de tartok tőle, azt nem az én kedves Laci barátom fogja publikálni.

 

Mijo Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1

 

Nem-nem, ujo Mačković, ez az épület nem lesz tavankuti/zágrábi műbunyevácoké!

Ennek a született bajai bunyevácok a jogos tulajdonosai.

 

 

Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2007.01.30 0 0 0

 

Siralmas sorsa egy egykor kellemes napi társasági életet biztosító helynek.

Ahogy például Zomborban bárki vendégeskedhet a Szerb Csitanicában, úgy itt is szívesen látták más nemzetiségek lányait és fiait.

 

Cocreál ....

 

 

 

 

 

 

Micsoda lózungok: kiváló hazafi. És akkor mi van. A bunyevácok közvetlenségét jelzi ez is, nem mást.

 

Kongó rideg üresség, az egykor pezsgő épületben, várva sorsára, mikor omlik ismét romjaiba.

 

Mijo Creative Commons License 2007.01.30 0 0 topiknyitó

 

Bajska Bunjevačka Katolička Čitaonica

azaz:

Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör

VISSZA A JOGOS TULAJDONOSOKNAK!
VISSZA A BUNYEVÁC NÉPNEK!
ELSZÁMOLTATNI A BITORLÓKAT!
ELSZÁMOLTATNI A MOSTANI ÁLLAPOT FELELŐSEIT!
ELSZÁMOLTATNI A FOSZTOGATÓKAT!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!