Panel lakás villanyszerelésével kapcsolatban érdeklődöm arról, hogy vízszintes horonymaráshoz (érinti a főfalakat is) elegendő-e a statikusi engedély vagy mindenképpen kell az építési engedély is?
Például, ha megkapom a statikus jóváhagyást, akkor a villanyszerelők nekieshetnek a horonymarásnak?
Nemsoká költözök egy (dán) panel lakásba, aminek a konyhája meglehetősen kicsi, így a konyha és a nappali közötti falat szeretnénk "kilyukasztani" vagy kivenni.
Eddig azt gondoltuk, hogy az egy válaszfal és az problémamentes, de egy statikusnak megmutattuk az alaprajzot, aki azt mondta, hogy az márpedig merevítő fal.
A Hozzáértők véleményére lennék kíváncsi, hogy vajon ez tényleg merevítő fal?
Csatoltam a képet, a kékkel jelölt lyukat szeretnénk kivágni.
Kedves József, megígértem, hogy írok önökről egy pozitív véleményt, ezzel kifejezve hálámat a perfektül, tisztán elvégzett munkájukért!
Nos, akkor a lényeg:
teljes szívemből ajánlom Toldi úrék csapatát! Bár már az egyeztetés alkalmával is megnyugtatott a láthatóan nagy tapasztalatuk a panellakásokkal kapcsolatosan de a munkavégzés során még elképesztőbb volt, hogy milyen profizmussal végezték el azt! Szívből köszönöm és ajánlom őket mindenkinek aki falat kíván vágatni!
Honlapjuk: www.falvagas.eu
Én már nem vagyok fiatal, meglehetősen sok kivitelezővel találkoztam de ez a csapat tényleg nagyon érti a dolgát!
Csatolva egy képet az elkészült nyílásról, szeretném bemutatni - még a fólia sem lett koszos!
Hogy hogyan csinálták? Nem tudom! ...de megcsinálták!
Kedves márta66! Végülis sikerült elérni a nyílás szélesítést?
Mi is épp egy lakásszövetkezettel vívódunk (közben áll a felújítás), mert nálunk sem akarja engedni a 2db 6 cm-es falban az átjáró kiszélesítését 40 cm-rel. Az a bosszantó a dologban, hogy minden hozzáértő szakember, akinek megmutattuk egyből mondta, hogy "válaszfal" - tehát bontható. Voltunk az önkormányzat építési osztályán: "válaszfal" - nem engedélyköteles, elbontható...
A lakásszövetkezet építésze vagy statikusa úgy nevezte el, hogy merevítő fal és ez merevíti a 10 emeletes panelházat a különböző csavaró, tekerő hatások ellen. Kérdezem én, hogy milyen merevítő fal az amin (a régi tapéta leszedése után) hosszú repedések láthatók, ill. szemmel láthatóan nincs kapcsolata a szemközti falakkal?
Kértünk statikai szakvéleményt és kiviteli tervet a nyílás megnagyobbításához, megterveztek, lerajzoltak 6x6-os zártszelvénnyel megerősített kapuzatot is, melyet be is építenénk, de a lakásszövetkezet végig csak azt hajtogatja, hogy Nem-Nem-Nem. Makacsul ragaszkodik az ő álláspontjához. Mikor mondom neki, hogy megfelelő módon kiváltjuk azt a falszakaszt, akkor előáll azzal, hogy neki x számú diplomája van, ne mondjam én neki, hogy az jó és nem fogadja el a másik szakember tervét, szakvéleményét.
Álandóan azt hajtogatják, hogy ők nem akarnak háborút, szívesen segítenek az ügy megoldásában (segítenek a francokat, inkább ellehetetlenítenek, hátráltatnak bennünket), aztán csodálkoznak, hogy mi tart ennyi ideig. Csípőből elutasítanak mindent.
10.-en talán kaphatsz is rá engedélyt, de a földszinten kizártnak tartom. és még a 10. se biztos, ha fölötte pont a kazánház van (házközponti fűtésnél) Sok lóvéba fog kerülni, az hétszentség.
Nem hiszem, hogy a wc-furdo- konyhareszt vegig szetzuznank. :S
Fofalnal lehetseges valahogy vagdosni? Mondjuk nem teljesen eltavolitani, hanem hatalmas atjarot nyitni? 3m szeles pl. Esetleg vmi olyan formaban, hogy massziv anyagbol, ahol a felso resz kvazi gerendakent tamasztana tovabb a falat.
A kerdes tovabbra is elmeleti, a lehetseges modszerek utan tapogatozom,
Nyilvan szakemberrel is megnezetnem meg az adott esetet. Ne mszeretnek a hiradoba kerulni :) csak erdekel, hogy megy ez mostanaban. :)
A középső szobát mindenképpen bombázzátok egybe az előtte levő idióta közlekedővel. A konyha valszeg főfalas elválasztású, így onnan nem lehet egyszerűen összenyitni, inkább hagyjátok egyben a kajaszagbezárás lehetősége miatt. Így lesz egy nagy háló, egy nappali és egy erkélyes mindenesszoba. A folyosó is sokkal világosabb lesz. A gardróbra és a fürdőre tegyetek harmonikaajtót, és sokkal jobb lesz minden. A kamrát össze lehet vonni a konyhával nyugodtan. Lesz több helyed, és szekrényekbe is lehet kaját dugdosni.
Durvább verzió, ha a gardrób-fürdőt-budit kamrát konyhát cakpakk szanáljátok, és a bejárati ajtó mellé teszitek a budit, mögé a fürdőt, majd egy nagy konyha jön a fentebb említett szobai folyosó likvidálással.
Természetesen a pontos lehetőségek csak a helyszín ismeretében lehetségesek.
Mi még csak elméleti sikon gondolkodunk panel vasarlasban, mint elso lakas. Egybol felujitassal inditanank.
Tobb helyen beleutkoztunk a csatolt elosztasu 66 nm-es panelekbe jo aron (Bp., Bekasmegyer). Van valakinek tapasztalata ilyennel kapcsolatban? Melyik fal mennyire nyithato, bonthato?
Egybenyitas nelkul minden szoba szuknek es elzartnak tunik, a nagy alapterulet igy nem er sokat.
A legelso, de durvabb otlet a kozepso szobat es a konyhat elvalaszto ket fal elbontasa es a hatso szoba ajtajanak eros kiszelesitese lenne.
De leginkabb egy bovebb leirasnak orulnenk, ha valakinak esetleg van mar ilyenrol szakvelemenye, mit lehet es mit nem.
Aha, nekem is hasonló kapcsos rögzítésű ajtóm van. De ilyenkor mi lesz ott? Nem lesz ajtó egyáltalán, vagy tiplivel befúrják közvetlenül a falba? Maga a perem kb 5-5 centit lóg be a főfal-közbe, plusz az ajtótok 2 centije, ami így ugye kb 15 centi összesen, nem?