A TV-ben mosolyogva, szinte a boldogságtól olvadozva közlik, hogy januárban tartósan +15 C fokra számíthatunk, miközben nekem ettől a hírtől a hideg futkározik a hátamon.
Atyavilág, mi lesz ebből?
Privátim alig várom, hogy kialudjon a Golf-áramlat: Hihetetlenül unom az állandó meleg nyugati áramlatokat. Hideg nyár lesz? Kit zavar? Legalább lehet értelmesen dolgozni. Ha meleget akarok, majd elmegyek az Egyenlítőhöz.
Hát ez az: hadd döntsem el én, h. mi a jó! Nekem pl. a mínusz 10-15 fokos, havas idő a jó, napsütéssel: ezt általában "rossz" időnek szokták titulálni. Engem az csinál ki, amikor plusz 37 fok van árnyékban., ezt meg "jó" időnek csúfolják. De a legjobban a "kellemes kirándulóidő" kifejezéstől vagyok ki!
és ez hol ütközik azzal, amire reagáltál? tényleg azt olvasni, h már a XIX. század folyamán is emelkedett a hőmérséklet, amit fura lenne üvegházhatásra fogni
Az időjárás mindig meg volt bolondulva, legalábbis a kortárs megfigyelők szerint. Mikszáthnál biztosan olvastam a kifejezést, de nem lennék meglepődve, ha már a honfoglalás idején is mondtak volna valami hasonlót. Globális felmelegedés bizonyára van, lehet, hogy részben az ember okozza, de ezt összekeverni egy szokatlanul langyos január 7-iével vagy egy szokatlanul zord augusztus 20-iával igen ócska szenzációhajhász bulvárbaromság.
"csak elindult a klíma vissza a szokásos hőmérsékleti tartományba"
Nem kellene az ósdi nézeteket papagáj módra ismételni... Már csak a legbegyepesedettek tartanak ki emellett...
"New York belvárosában, a Central Parkban 22,2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez minden idők legmagasabb januári hőmérsékleti csúcsa. New Jersey államban, Newarkban, Trentonban és Atlantic Cityben ugyancsak megdőltek az 1950-ben rögzített hőmérsékleti rekordok. "
"2007 a fentihez hasonló időjárási anomáliák jegyében fog telni. Mint korábban megírtuk, a brit meteorológiai intézet és neves klímakutatók szerint soha nem tapasztalt forróságra és természeti katasztrófákra számíthatunk idén: az El Nino jelenség és a globális felmelegedés kombinációja határozza majd meg a Föld éghajlatát.
Láng István klímakutató az InfoRádiónak megerősítette, hogy a globális felmelegedés miatt nő a szélsőséges időjárási események száma, intenzitásuk, társadalmi-gazdasági hatásuk pedig erősebb lesz, mint valaha."
Tonkreteszik az idojarast, lyukad az ozon,mergezik a kornyezetet. Ezek meg lelkendeznek rajta,futkaroznak - az ostobak. Nyaron meg majd folunk. Globalisan, ha nem tesznek ez ellen nem jo vege lesz.
Tegyel ellene piciben. egy internetre kapcsolt szamitogep orankent 2-300 w-ot fogyaszt. eloallitasa sok-sok energiaba es nyersanyagba kerult. Seta az erdoben energiatakarekosabb, kornyezetbaratabb es egeszsegesebb...
az kétségtelen, h megbolondult, csak az nem biztos, h - emberi hatásra - tartós folyamat kezdetén állunk (ismét: volt már hasonló 100 éve is. Talán még régebben is, csak arról nincsenek pontos mérések)
klassz elmélet a globális felmelegedés, de számtalan adat alapján tudjuk, hogy 4000 évvel ezelőttig a mainál 2-3 fokkal magasabb volt az átlaghőmérsklet, ezért úgy néz ki, csak elindult a klíma vissza a szokásos hőmérsékleti tartományba
amúgy a 20. század eleljétől lehet kimutatni a hőmérséklet lassú emelkedését, miközben az üvegházgázoknak csak mintegy 30 éve lehet bármi köze a felmelegedéshez
azt is kimutatták, hogy az üvegházgázok a szintén üvegházhatású vízpárához képest mintegy 5% súlyt képviselnek, ráadásul a vízpára mennyisége a légközben pozitív visszacsatolásban van a hőmérséklettel, ennek ellenére a rendszer egyensúlyban van
ettől persze nyugodtan szaladgálhat a hideg a hátadon, ha neked erre van igényed
állítólag 10 évente kb 1 tized fokkal emelkedik a hőmérséklet akkor egy átlagosnál 10-15 fokkal melegebb januárra ez ugye nem magyarázat?
vagy pl 1-2 hete mondták be a rádióban, h megdőlt Prágában is egy aznapi melegrekord 1 tized fokkal. Az előző rekord a múlt század huszas éveiből származott! globális felmelegedés már akkor is? azóta, a köztes időben meg mégse? (nem kell még a 70-es, 80-as évekbe sem visszamenni, pár éve is volt még igazán kemény tél)
nem azt mondom, h ne lenne fölmelegedés, valószínűleg van, ha hozzáértők mondják, de ilyen kilengéseknek gondolom más oka lehet
Mit jelent nálad a szembenézés? Az, hogy ugyanúgy bekapcsolva marad a géped, és holnap reggel ugyanúgy beülsz a kocsiba stb., tovább szennyezve a környezeted?