Nyitotta:dr El van Leowe, 2007.01.07 11:50 |
Nagyon érdekelne, kinek mi a véleménye, tapasztalata a sörrel való főzésről, a sörrel készült ételekről, illetve az ételek és a sörök harmóniájáról. Egyáltalán "alantasabb" ital-e a gasztronómiában a sör, mint a bor?
Hozzávalók: -1,5 kg méz -10 l víz -25-50 dkg cukor -fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér) -1 szelet pirítós -5 dkg élesztő
Elkészítése: 1., A 10 l vizet felforraljuk
2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)
3., Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük
4., Megvárjuk míg a lé kéz-melegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
5., Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni) Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).
SKÅL! =)
Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de megjegyzem: én amikor főzök, mindig kezem ügyébe helyezem a sört, leginkább a torkomat locsolom vele, de ha pecsenyét sütök a vége felé arra is öntök egy keveset.
most fordítok egy sörös stangli c. receptet, kell vkinek? és azt is láttam, hogy a spektrumos guruló büfé c. sorozat 31.része épp a sörrel főzni témakört taglalja.
Mivel nem kerültem kellő közelségbe a sörrel, a háttere sem izgatott nagyon. Most itt az oldalon jó ismereteket szerezhettem.
Mivel a topik címe a főzésre ösztönöz, álljon itt egy recept is. A napokban akadt a kezembe egy régi újságból kivágva. Úgy a 80-as évek elején elkövettem, s emlékeim szerint izlett a "népek"-nek (azután jól elfelejtődött))):
Sörleves:
1 liter meleg, világos sört világos vajas rántással berántunk. Fahéjjal, gyömbérrel és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd átforraljuk.
ezert megathanx :) egyszer ittam elephantot meg amszterdamban. voltam valami konferencian, ahol rendeztek egy egy napos varosnezo programot, ahol is ellatogattunk a c sorgyarhoz is. akkor mutattak az a svastikas kokaput, amire alapozva propagandaztak az oda bevonulo nemetek a haboruban.
dede, magyarorszagon elek :) csak hat meg az oskorbol maradt ram ez az ekezetlenseg, es hasonloak. en meg az oskorban kezdtem netezni, amikor meg a shift billentyuzet sem letezett ;)
Az alsó erjesztéses élesztők pár fokkal 0 °C felett, és az erjesztőkád alján ülepednek le, míg a felsőerjesztésűek 18-20 °C környékén, és az erjedő sörlé tetején gyűlnek össze a folyamat végén. Az alsóerjedés kb. 7-10 napig, a felsőerjedés 3-4 napig tart. Az alsóerjesztés jobban kézben tartható technológia, míg a felsőerjedés zabolátlanabb, de sokkal csodálatosabb eredményt hozhat.
"doktorur mellett mi labdaba se rughatunk" Én egyáltalán nem bánom, ha valaki oktat - nem kioktat. Ő pedig szépen, türelmesen magyaráz, amiért ezúton is hála! A tvműsorról meg az jutott eszembe, hogy mivel nem ékezetes betűket használsz, biztos nem is Mo-n élsz. vAGY igen?
en sajnos (vagyis inkabb hala...) nem nezek tv-t, csak nagyon ritkan. hiradokon kivul nem igazan... azert a nemes cel erdekeben... :) amugy a legkedvencebb sorom a PU, de hat itt a doktorur mellett mi labdaba se rughatunk ;) lasd meg a pragaba kene menni topik :)
Én is épp erre vágytam, de ezek szerint magunknak kell megtenni a megvilágosodáshoz vezető lépéseket. Addig is, amig beszerezzük a megfelelő szakirodalmat, megy a Spektrumon egy 6 sör rendel című sorozat, kifejezetten sörfőzésről és sörfajtákról.
"A szénsav nélküliség mindenképp minőségi hiba?" Én annak éreztem. Hát még azt, hogy kagylóhoz sültkrumplit adtak köretként! Azért lecsúszott, életemben csak egyszer küldtem vissza sört, Grúziában, Tbilisziben, a Sztálin-hegyen, a Sztálin-parkban a Sztálin étteremben. egyszerűen buggyant volt.
Az abszolút szén-dioxid-nélküliség szerintem hiba. A szén-dioxid az alkoholos erjedés terméke, aminek oldott állapotban a sörben illik lennie. A kérdés az, plusz CO2-t kell-e a sörbe tenni? Az angol ale-ek esetében ez nem szokás, sőt csapolni sem szén-dioxiddal csapolnak, hanem szó szerint felpumpálják a sört, legalábbis az igazi (real) ale esetében. Plusz egyes sörfajták esetében még egy szekunder erjedés is lejátszódik a palackban, ami további CO2 "forrása". Nagy csodája a természetnek és az emberi bölcsességnek a sör!
Van néhány magyar nyelvű szak- és népszerűsítő irodalom. Pl.:
Szabó Ernő -- Szigeti Andor: Sörlexikon, sörtörténelem;
M. Jackson (nem az...): A sör;
Kovács Gábor -- Vétek György: A sörök világa, a világ sörei;
M. Jackson -- Kovács G. -- Vétek Gy.: Nemzetközi és magyar sörlexikon
plusz van még egy Nagy sörenciklopédia című kiadvány és néhány kisebb könyvecske is. Az angol és német nyelvű irodalomjegyzék pedig oldalakat töltene meg.
nos valami ilyesmi osztalyozast lehet valahol talalni? neadjisten magyarazatokkal is, h mit jelent pl. az also erjesztes? es akkor igy feny gyulna nehanyunk fejeben :) es rendbetenne egy-smast :)
A szénsav nélküliség mindenképp minőségi hiba? Azt gondoltam, csak egy jellemző, amit valaki vagy kedvel, vagy nem. Angliában pl a John Smith's sörnek pont ez a cégére (extra smooth). De hangsúlyozom, én nem értek a sörökhöz, azért is olvasom szívesen e topikot, hátha rendet raktok kicsit a fejemben :)
Az alsó erjesztésű söröket szokták lager söröknek nevezni. Ezeknek egyik fajtája (a markánsan keserű) a pilseni, amelyiknek egyik márkája a Pilsner Urquell. A märzen pl. már jóval lágyabb, de az is lager, meg lager a baksör is, ami ráadásul erős is, sőt még bara (fekete) is lehet. Plusz még van néhány lagerféleség, de hát hely szűkében... ráadásul meg is szomjaztam...
en eddig abban a hiszemben eltem, h vannak pilsner tipusuak, amik jellemzoje a keseruseg, es vannak a lager tipusuak, amik inkabb edeskesek. de hat nem. valahol valami faq errol?
aham, akkor nem ertem. en azt hittem, h a pilsner urquell az pilseni tipusu. en a keserusege alapjan gondoltam ennek, de akkor felvilagosithatnal a fo sorfajtak kozotti kulonbsegbol. koszi