Keresés

Részletes keresés

iimperial Creative Commons License 2008.10.14 0 0 548
Tanuljál már meg leírást adni, ha nyitsz egy topikot.

totomen Creative Commons License 2008.10.14 0 0 547

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarelleness%C3%A9g

 

Olvassatok el .. Elfordult az Isten a magyaroktol...

T.Howard Creative Commons License 2008.10.09 0 0 546
"Fejlődik..."

A francot. Ölnek meg adóval. Most még ez az 50%-os pedagógus fizetésemelés is kellett a nyakunkba. (((
Előzmény: kábelbúvár (545)
kábelbúvár Creative Commons License 2008.10.09 0 0 545

Fejlődik...

 

Mintegy százezer közalkalmazott tartott két órás figyelmeztető sztrájkot Romániában. Ötven százalékos béremelést követeltek. Szakszervezetük azután döntött a munkabeszüntetés mellett, hogy a bukaresti parlament múlt héten megszavazta a pedagógusok fizetésének több mint ötven százalékos emelését. A kormány azonban alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt. A miniszterelnök szerint ilyen mértékű béremelések végrehajtását nem bírná el Románia gazdasága. (MR)

Előzmény: véredény (-)
MolnarErik Creative Commons License 2007.06.26 0 0 544
Milyen jó is a románoknak.
Előzmény: Ponta Zire (542)
BigNick Creative Commons License 2007.06.26 0 0 543
a magyarok egy része viszont még mindig röhög - együtt röhög a kormánnyal, pedig sírnia kellene
Ponta Zire Creative Commons License 2007.06.25 0 0 542

http://www.gazdasagiradio.hu/html/cikk/frisshir.php?hir=48106

 

Hétfőn Romániában is kamatcsökkentés volt: a központi bank 25 bázisponttal 7 százalékosra mérsékelte irányadó kamatát, az infláció mérséklődésére hivatkozva. Ez volt a bank negyedik kamatcsökkentése az idén, összesen 1,75 százalékpontos volt eddig a csökkentés.

A bank ugyanakkor közölte, hogy éberen figyel a közép-távú inflációs célok teljesülésére. Az országban az éves szintű drágulás 3,8 százalékosra mérséklődött májusban, kedvezően alakul a jegybank idei 3-5 százalékos inflációs várakozása alapján.

 

 

 

Nálunk meg 8,5 %-os az infláció! Megcsináltátok Csótány Feri és szarházi bandája.

Előzmény: véredény (-)
zabfaló Creative Commons License 2007.01.21 0 0 541
Igaza is van. Merkel asszony, mint újsütetű elnök meg kell ezt is oldja az elnöksége alatt!
Előzmény: vizinikk (539)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.12 0 0 540
pontosan. majd ha kiebrudalták őket a parlamentből és a kormányból a viszálykodás miatt, kiváncsi vagyok, kit fognak hibáztatni.... ezért is az rmdsz lesz a bűnös, vagy gondolnak-e arra hogy nem érdemes széthúzni és marakodni.
Előzmény: véredény (538)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.12 0 0 539
persze, mert a református pap (nyáron, amikor ott jártunk) azt mondta, hogy a püspök uruk (Tőkés) a legnagyobb mértékben rossznak mondta az EU-t, mert nem deklarálták a készülő alkotmányban a kereszténységet. És az ottani hívő ezt hallja vasárnaponként a szószékről.
Előzmény: stewes (533)
véredény Creative Commons License 2007.01.12 0 0 538
Szumma szummárom csak ismételni lehet: ha ebben az országban nem fognak össze a magyarok, akkor mások fognak itt uralkodni. Akik összefogtak. És összefogni nem valaki ellen kell, hanem saját magunk mellett !!!
Wolff Creative Commons License 2007.01.07 0 0 537
Meg egy kis ráadás:

Ezután is csak annak fognak adni aki kéri, és amint a külügyér több ízben is kifejtette nem fognak változtatni a követelményeken sem, csak a procedúrát próbálják meg felgyorsítani 2-3 (kérelmezők szerint 8-9) évről. Románia semmi olyat nem tervez, ami eddig ne lett volna meg a jogrendjében és főleg nem tegnap találták ezt ki.

Amúgy megvan az eredeti Mediafax hír is, amint sejthető volt szinte semmi sincs benne:

"MAE vrea să propună lege de redobândire a cetăţeniei române pierdute din cauza unor vicisitudini istorice-surse


BUCUREŞTI, 4 ian

Ministerul de Externe intenţionează să propună un proiect de lege referitor la redobândirea cetăţeniei române de către cei care au pierdut calitatea de cetăţeni români din cauza unor "vicisitudini istorice", au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Acest proiect ar urma să se refere nu numai la cei care au pierdut cetăţenia română, ci şi la urmaşii lor, au adăugat sursele citate.

Conform acestora, proiectul de lege îi va viza atât pe cei care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română după al doilea război mondial, cât şi pe cei cărora li s-a retras cetăţenia română în această perioadă, pentru evitarea multiplei cetăţenii."

Vagyis megint ott tartunk, hogy nem fognak megállapítani új jogcímet, nem fogják ex lege kiterjeszteni, hanem próbálnak tenni valamit a közvélemény nacionalista részének megnyugtatására. mert azért ilyen kommentárok is vannak ám abban a nagyon- nemzeti-összefogós-példa Romániában (idézetek a Gandul és az EVZ cikkéhez és tudósításához fűzött kommentárokból:

Duceti-va in Rusia mult iubita
de Alex (2007-01-06 10:01:09)

Ce cautati in Romania, pe care o huliti si in care vorbiti ruseste. Intre Europa si Rusia ati votat Rusia, asa ca acolo va este locul.

utza (), 2007-01-05 22:25:41
ne vor invada urmasii basarabenilor care au degenerat deja si nu avem nevoie de ei, de asta va fugi romanul din tara , de frica acestora

emil (), 2007-01-05 22:57:12
vai de noi, vin hotzii din basarabia!!!!

jon d ionita (j.....a@bellsouth .net), 2007-01-06 06:00:34
UTZA ,ARE DREPTATE ! EU AM VISAT CU DRAG LA FRATII NOSTRII ROMANI DIN BASARABIA--REALITATEA ESTE TRISTA SI DEZAMAGITOARE .."FRATII NOSTRII"SUNT ASA CUM AI DESCRIE DL SAU DOAMNA UTZA.

Pai sunt de acord !
Mihai (m.....s@yahoo.com), 2007-01-06 02:54:53
Vreau si eu cetatenie austro-ungara ca am parintii din zona aceea !
Haida'de ! Sa fim seriosi. Vad ca bate vantul spre "fratii" de dincolo de Prut. Dar de cei din Nord (Bucovina de Nord-Ucraina) isi mai aminteste cineva?

vize
stamatian (), 2007-01-06 13:06:32
total nesimtiti, dupa ce sint cersetori, profitori, capuseaza contribuabilul roman mai fac si scandal la ambasada romana , vezi la tv, cum ca de nu se proceseaza dupa voia lor(rapid)cererile vor intra cu forta in ambasada (pt "urgentare").Cel mai bine ar fi sa se limiteze nr. de vize si basta, sa stea sa munceasca acasa la ei, sa invete la Moscova si Leningrad , nu sa strice aerul aici nespalatii.

asarabenii de la MAE,cum sa li se dea cetatenie !!!!
olimpiu (o.....u@msn.com), 2007-01-06 15:47:12
......DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE NU AR TREBUI ca la cei din MOLDOVA sau N.Bucovinei sa li se dea cetatenia ...o vor doar pentru interes.,in privinta celorlati care dupa al 2 razboi mondial au locuit intre actualele granite ale Romaniei iar comunisti sau alte motive iau facut sa o piarda daca o doresc sa li se dea imediat.[...]

whaaaaaaaaaaaat????
koba (k.....e@yahoo.com), 2007-01-06 16:38:18
stati asa fratilor, ce lege????? adica sa dea cetatenie romana la sute de mii de basarabeni si bucovineni??? alo, da' pe noi nu ne intrebati???? REFERENDUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!de ce nu au venit in 1945 aici? de ce nu au vrut unire in 1990/1991??? aaaaaaaaa, era mai bine in URSS???pai stati acolo "fratilor"! acu' am intrat in UE si dati buzna? valea!!! astia ne spun pe fata fascisti, se serbeaza eliberarea de sub jugul fascist (adica noi) si vor cetatenie??? ungurene, ma leshi??? i-ai tu si cu basescu acasa si nu ne mai freca neuronii!!!!!!!!!

Persze nem mind ilyen, vannak egyetértők is. Sőt egy azt is kimondja, hogy mire is kellenének személy szerint neki a moldáviaiak: betelepíteni őket Székelyföldre. :D

sa vina toti moldovenii in romanica !
de spiru (2007-01-06 12:09:06)

avem locuinte si terenuri pt. ei in har-cov
Előzmény: Törölt nick (531)
Wolff Creative Commons License 2007.01.07 0 0 536
Neked meg csak ennyi a NEM-et a káp-ra topikból:

Ne haragudj, de hát 2004 dec. 5-e előtt is azzal érveltek itten, hogy a románok már állampolgárságot adtak a moldáviaiaknak. Akkor most mit is akarnak?

Amúgy meg ez a hír sokadik verziója, sajna az eredeti Mediafax-ost nem tudtam előkaparni a honlapjukon. Mindenesetre senki sem egészen pontosan ugyanazt mondja:

Az Evenimentul Zilei verziója:
Ministerul Afacerilor Externe intentioneaza sa propuna o lege de redobandire a cetateniei romane pentru cei care si-au pierdut-o din motive de "vicisitudini istorice", dupa al Doilea Razboi Mondial, sustin surse citate de Mediafax.

Proiectul va viza atat persoanele obligate sa renunte la cetatenie, cat si pe cele carora le-a fost retrasa pentru evitarea multiplei cetatenii. De asemenea, legea se refera si la urmasii acestora. In categoria persoanelor carora li s-ar face o reparatie morala prin aceasta lege intra si scriitorul si disidentul Paul Goma, fortat de regimul comunist sa paraseasca tara.

A Cotidianul:
Ministerul de Externe va propune un proiect de lege privind redobindirea cetateniei romane de catre cei care au pierdut calitatea de cetateni romani din cauza unor �vicisitudini istorice�. Potrivit MEDIAFAX, care citeaza surse diplomatice, proiectul se va referi nu doar la cei care au pierdut cetatenia romana, ci si la urmasii lor.

Legea ii va viza atit pe cei care au fost obligati sa renunte la cetatenia romana dupa al Doilea Razboi Mondial, cit si pe cei carora li s-a retras cetatenia in aceasta perioada, pentru evitarea multiplei cetatenii. Propunerea legislativa ar repara, astfel, efectele unor evenimente istorice sau situatii politice prin care milioane de romani au ramas fara cetatenia romana, in pofida vointei lor. (S.M.)

Na most azért lenne érdekes a Mediafax híre, mert ugye amíg az EVZ inkább a kommunizmus áldozatainak morális reparációjaként értelmezi azzal is, hogy kiemeli Paul Gomát, addig a Cotidianulnál a milliókról olvashatunk. Annyi valószínű, hogy ez az eredeti Medafaxos szövegben is benne lehetett:
va viza atat persoanele obligate sa renunte la cetatenie, cat si pe cele carora le-a fost retrasa pentru evitarea multiplei cetatenii.
Viszont ebben az szerepel, hogy azokról lenne szó, akiket rákényszerítettek az állampolgárságról való lemondásra, ami nem feltétlenül egyezik meg azzal, hogy a békeszerződés erejénél fogva vesztik azt el. Az emigránsokat példáaul kényszerítették. (Ez utóbbi mellett szól egyébként az is, hogy együtt emlegetik a kettős áp. tilalma miatti lemondással, ami hasonló eset.)
Szintén az utóbbi mellett szól, hogy a külügyminiszter a BBC román adása szerint úgy nyilatkozott a tervekről, hogy a várakozási időt szeretnék lerövidíteni, viszont az állampolgárság megszerzését nehezítenek. Ugyancsak a BBC-nek október 30-án adott interjúban az eljárás egyszerűsítését ígérte, de a feltételek könnyítését nem.

"Mihai-Răzvan Ungureanu: Depinde ce înţelegem prin aceasta. Aplicaţia pentru cetăţenia română respectă o procedură legală, recunosc, o procedură care este dificilă, care este cronofagă, care obligă la aşteptări îndelungi. Este motivul pentru care am şi intervenit pe lângă Ministerul Justiţiei, pentru a prelucra, pentru a amenda Legea 21/1991, care se referă la problema cetăţeniei în sensul modificării, modernizării procedurii, păstrând criteriile de acordare a cetăţeniei.
Reporter: Între care patru ani de rezidenţă în România.
Mihai-Răzvan Ungureanu: Evident. Evident. Acum, numărul cererilor, este, sigur, foarte mare. Între 1991 - 1992 şi 2005 au primit cetăţenie română aproape 95 mii de oameni." (http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=31190&idlnk=2&cat=4)

Ez azonban csak a filológia. A lényeg ugyanis az, hogy a jelenlegi román törvényekben is szerepel ugyanez az eset - redobandirea cetateniei - és nehezen képzelhető el olyan megoldás, ami ne egyéni kérelemre és a feltételek egyéni igazolásával történne. Innentől kezdve pedig nem történt semmi, tényleg csak arról van szó, hogy a beadott több százezer kérelmet szeretnék minél előbb elbírálni és hamar választ adni, (Erről Ungureanu a BBC-nek: "Noi lucrăm însă pe două paliere aici: legea, pe de o parte, trebuie amendată, pentru ca oamenii să capete răspuns la solicitarea lor cât mai curând, pozitiv sau negativ şi, pe de altă parte, procedurile, o dată uşurate, trebuiesc să se reflecte foarte curând în numărul dosarelor prelucrate.") nem pedig a feltételeket módosítani vagy esetleg úgy eljárni, hogy a román állam neki áll kinyomozni kinek a felmenői voltak román állampolgárok és küldeni neki egy névre szóló útlevelet. Azon sem lennék meglepve, ha betennének néhány húzós feltételt könnyítés címén, aminek hiányában egy bosztott bürokrata is napi több száz kérelmet utasíthat vissza megalapozottan. Konklúzió: nem történik semmi új, viszont Tibori egyre hülyébb.
Előzmény: Törölt nick (531)
Wolff Creative Commons License 2007.01.07 0 0 535
Szerinted E. Ferencz Judit vagy Ghenadie Brega kért román állampolgárságot moldáviai létére? Akkor meg mit is igazol E. Ferencz Judit írása? Amiben semmilyen forrás nincs, csak az, hogy állítólag? Miközben az elmúlt három hónapban meglehetősen sok helyen közölték illetékes román személyek (nem kisinyovi közelebbről nem pontosított források), hogy 1991-2001 között 95000 állampolgársági kérelmet hagytak jóvá, azóta pedig 3000-ret, részletek Monica Macovei levelében. Amúgy a vízumkényszert bevezették, most ebből van probléma Kisinoyvban mert sorba állnak vízumért de naponta csak 300-at tudnak kiadni. És mit is cáfol ez abból, amit írtam? Ezek szerint számodra az ideális megoldás - hiszen a románokét elfogadnád - az lenne, ha 8-9 évig várakoztatnék a kérelmezőket. Akkor ezt írd le...
Amúgy a módszeredről mindet elmond, hogy a bemásolt cikkban Mircea Geonana külügyminiszternkétn szerepl. A román külügyminisztert idestova két éve Mihai Razvan Ungureanunak hívják, még a Heti Válasz is közölt vele interjút. Ennyit arról, mennyire aktuális a cikk.

Ui.: Ha lehet ne magyar nyelvű "forrásokat" keress, hanem moldáviaikat, romániakat román nyelven.
Előzmény: BaSand (530)
Wolff Creative Commons License 2007.01.07 0 0 534
Te, ha megcsinálták, akkor miért szólnak arról a hírek, hogy most akarnak erről törvényt hozni? Ugyan magyarázd már el ezt nekünk, amúgy szőrszálhasogatás nélkül...
Előzmény: Törölt nick (527)
stewes Creative Commons License 2007.01.07 0 0 533
Rokonom most volt látogatóban Romániában. Ő ott úgy tapasztalta, hogy sem a románok, sem az ott élő magyarok nem nagyon lelkesednek az unióhoz való csatlakozásért, inkább borulátók, mint bizakodók. A kárörvendés meg nem sajátjuk, nemigen szoktak mások baján röhögni.
S.Zola Creative Commons License 2007.01.06 0 0 532
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 531
Még a Szabad Nép Szabadság helyi holokausztspecialista tudosítójától is
megtudhatjuk, mennyire röhög a román politika:


Bukarest állampolgárságot adna a "történelmi veszteseknek"
Népszabadság • Tibori Szabó Zoltán • 2007. január 6.
Visszaadná a román állampolgárságot Bukarest mindazoknak, akik "történelmi viszontagságok" nyomán veszítették azt el. A diplomáciai körökből kiszivárgott információ szerint a román külügyminisztérium erre vonatkozó törvénytervezetet készít elő.

A tervezet nemcsak azokra vonatkozna, akik egykor román állampolgársággal rendelkeztek, és azt - akár milliós nagyságrendben - történelmi okokból veszítették el, hanem leszármazottaikra is. Egyaránt visszakapnák állampolgárságukat azok, akiket kényszerítettek arra, hogy lemondjanak róla, továbbá azok is, akiktől azt követően vonták meg az állampolgárságot, hogy más államok állampolgáraivá váltak.

Magyarázatképpen Bukarestben a hasonló lengyelországi kezdeményezésre hivatkoznak. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a román kormányra az ország határain kívül élő román közösségek helyeznek napról napra nagyobbodó nyomást. Január elsejével ugyanis mind az Ukrajnában és a Moldova Köztársaságban, mind pedig a Szerbiában élő románoknak vízumot kell szerezniük, hogy Romániába utazhassanak. Kisinyovban a román nagykövetség konzuli hivatala előtt már napok óta többezres tömeg elégedetlenkedik az ügyintézés lassúsága miatt.

Bár a követség online bejelentkezési rendszert kezdett működtetni a tömegjelenetek elkerülése érdekében, a nagyszámú kérés miatt a számítógépes rendszer működésképtelenné vált, és a kedvezőtlen időjárással együtt ez tovább növelte a káoszt és a moldovaiak sokezres tömegének idegességét.

Az ingerültségre Bukarest széttárt karokkal válaszol, és arra hivatkozik, hogy már 2006 elején kérte Kisinyovtól, egyezzen bele abba, hogy Cahulban és Baltiban újabb román konzulátusok nyíljanak - de a moldáv kormány erre mindmáig nem válaszolt. S bár a kisinyovi konzulátust korszerűsítették, kapacitása legfeljebb napi háromszáz vízum kibocsátását teszi lehetővé. Ami pedig borzasztóan kevés.

Románia most szembesül azokkal a kérdésekkel, amelyek Magyarországot és mások mellett az erdélyi magyarságot már évekkel korábban foglalkoztatták. Nem elképzelhetetlen, hogy Bukarest a magyar megoldásoknál sokkal pragmatikusabban kezeli majd a kérdést.

Erre enged következtetni az a fordulat is, amelyet az EU-csatlakozás után jelentettek be Bukarestben, miszerint Románia bátorítja a bevándorlást. A kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek a bevándorlást előmozdítanák, hogy ezáltal is ellensúlyozza a lakosság lélekszámának folyamatos apadását és a számos iparágban, de hangsúlyosan a textiliparban és az építőiparban mutatkozó munkaerőhiányt.

Bukarest nem rejtette véka alá, hogy főképpen az Ukrajnában és a Moldovában élő román közösség tagjait szeretnék az áttelepülésre ösztönözni, s hogy evégett az áttelepülésükkel kapcsolatos bürokráciáról is hajlandók lemondani.


Az utóbbi tizenhét évben Románia lakossága másfél millióval csökkent, és jelenleg 21,5 milliót tesz ki, a tendencia azonban további látványos csökkenést valószínűsít. Jelenleg a munkaképes román lakosság kevesebb mint 9 millió, de ezek közül négymillió külföldön vállal munkát. November végén Romániában négymilliónál alig több személy állt munkaviszonyban.
-----




Nahát:)
Előzmény: BaSand (530)
BaSand Creative Commons License 2007.01.05 0 0 530
Kelendõ a román útlevél

Kisinyov ezután nem tiltja a Moldovai Köztársaság állampolgárainak, hogy felvegyék más ország állampolgárságát is. A törvényt több mint egy évvel ezelõtt elfogadták, de csak az elmúlt hetekben hirdették ki. Sajtóinformációk szerint román származású moldáv állampolgárok tízezrei rohamozták meg Románia konzulátusát kérelmükkel. Vélhetõen a román állampolgárságban elsõsorban az útlevél a vonzó, hiszen azzal vízum nélkül lehet utazni Nyugat-Európába.

A Moldovai Köztársaság és Románia viszonya – fõként a jelenlegi kisinyovi kommunista vezetés hatalomra kerülése óta – nem mentes a feszültségektõl. Évekig tartó tárgyalások után a napokban derült ki: egyelõre nem lesz román– moldáv alapszerzõdés. Voronyin moldáv államfõ pedig nemegyszer azzal vádolta Bukarestet, hogy beavatkozik a belügyeibe, s nem tartja tiszteletben a Moldovai Köztársaság jogát a külön múlthoz és külön jövõhöz.
A feszültségek ellenére azonban az elmúlt években a moldáviaiak szép számmal özönlöttek Romániába. Az 1991-ben elfogadott törvény értelmében díjtalanul kaphatnak román állampolgárságot Románia 1989 elõtti polgárai és ezek leszármazottai abban az esetben is, ha lakhelyük nincs Romániában. A két világháború között román területen élõk gyermekei, illetve unokái könnyen hozzájuthattak a román állampolgársághoz: csupán közjegyzõ elõtt kellett nyilatkozniuk arról, hogy családjuk román származású. Bár a Moldovai Köztársaság törvényei tiltották a kettõs állampolgárságot, a 90-es években több tízezer moldáv vált román állampolgárrá. Nemegyszer mindkét oldalról bonyodalmakat és hosszas vitákat okozott a jogszabály. Máig nem tudni azonban, hányan éltek illegálisan román állampolgárságukkal. A moldáv hatóságok a hazai választások idején hiába remélték, hogy a Kisinyovban leadott szavazatok számából kiderül, hány román állampolgár él Moldovában.
Végül tisztázódott a helyzet. Vladimir Voronyin jelenlegi moldáv államfõ nemrég kihirdette a törvényt, amely engedélyezi a moldovaiak számára a kettõs állampolgárságot. Románia új alkotmánytervezete pedig már nem tiltja olyan személyek köztisztségekbe való megválasztását, akik más államnak is polgárai.

Ugródeszka Európába

Nem hivatalos, de több forrásból megerõsített adatok szerint ma már félmilló moldáv egy másik államnak is polgára. Sokan vették fel az orosz vagy ukrán állampolgárságot, legvonzóbbnak viszont a román állampolgárság bizonyult: kisinyovi sajtóhírek szerint háromszázezer moldáviai vált Románia polgárává. Mivel a kérelem benyújtásának helye és módja gyakran változott, Romániában sem került nyilvánosságra hivatalos adat arról, hogy hány moldáviai szerzett román állampolgárságot. Tény, hogy miután Románia 2000-ben elkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat, s egy évvel késõbb megszûnt a schengeni országokkal szembeni vízumkötelezettsége, tízezrével érkeztek a Pruton túliak, akik román útlevelet igényeltek. Arról sincs adat, hogy közülük hányan települtek át, és hányan tartózkodnak többé-kevésbé törvényesen más európai államok területén. Jelzések vannak csupán arról, hogy a román állampolgárrá vált moldáviaiak zöme ugródeszkának használja a román útlevelet, hogy Nyugat-Európába juthasson.
EU-tisztségviselõk hivatalos nyilatkozatokban nem utaltak a jelenségre, azonban sokszor szóba kerül Románia keleti határának megerõsítése. Az európai sajtó viszont foglalkozott a moldáv helyzettel. Köztudott, hogy a Moldovai Köztársaságban virágzik a szervezett bûnözés, az embercsempészet és a korrupció. A francia Le Monde szerint tavaly év végén naponta háromszázan folyamodtak román állampolgárságért, hogy szabadon közlekedhessenek Nyugat-Európában. Többször szóba került, hogy Románia vízumkényszert vezet be Moldáviával szemben, ám ez – inkább érzelmi okokból – nem történt meg. Nemrég Mircea Geoanã külügyminiszter bejelentette: az ország 2007-re tervezett EU-csatlakozásáig a Pruton túliak vízum nélkül jöhetnek Romániába, s ezt követõen is „bizonyos kedvezményekben” részesülnek majd.
A jelzéseket mégis figyelembe vették: a kormány tavaly több hónapra felfüggesztette az állampolgársági kérelmek elbírálását, s közben rendelettel módosította az állampolgársági törvényt. Az új szabályozás értelmében a moldáviaiak levélben nyújthatják be kérelmüket, s azt személyes beszélgetés alapján bírálják el. A legfontosabb azonban, hogy a román állampolgárság megszerzése után négy évig nem használhatnak román útlevelet. Néhány hete a kisinyovi román konzulátuson újra fogadják a kéréseket. Sajtóhírek szerint a román állampolgárságot igénylõk száma megközelíti a tízezret.
Romániában a moldáv helyzet mindig a választások közeledtével kerül a figyelem középpontjába. Majd minden párt vezetõi ellátogatnak a szomszédos országba, s beszédeket mondanak a közös múltról meg a közös örökségrõl. Hiszen ha igaz, hogy a román szavazópolgárokká vált moldáviaiak száma százezres nagyságrendû, voksaik fontossá válhatnak. Nem készült ugyan felmérés arról, hogy mely pártot részesítenek elõnyben a moldáv származásúak, de bizonyos, hogy további kedvezmények ígérete nem marad hatástalan.

E. Ferencz Judit

http://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=64

Előzmény: Wolff (526)
Wolff Creative Commons License 2007.01.05 0 0 526
"Mivel Moldáviában sincs államilag regisztrálva a nemzetiséghez való tartozás, ahogy Romániában sem, Magyarországon sem, ezért ez nem is szerepelhet a törvényben."

Nos a román igazságügyminiszter egy Ghenadie Brega-hoz, a Hyde Park NGO elnökéhez írott 2006 júliusi levelében erről egészen mást állít:
"Adoptarea în prezent a unui act normativ prin care să se recunoască automat cetăţenia română a tutur cetăţenilor străini de naţionalitate română, astfel cum se solicită în scrisoarea deschisă, ar conduce la încălcarea principiului autoidentificării şi al dreptului persoanei, invocat chiar de către semnatarii scrisorii, de a-şi schimba cetăţenia, cu atât mai mult cu cât unele state, precum Ucraina, nu admit dubla cetăţenie. Această situaţie ipotetică ar conduce la pierderea unor drepturi, la lezarea unei stabilităţi sociale, economice, profesionale şi de altă natură pe care persoanele în cauză şi-au creat-o şi dezvoltat-o de-a lungul timpului."
Vagyis: Jelenleg egy olyan normatív rendelkezés elfogadása, emyl révén minden román nemzetiségű idegen állampolgár román állampolgárságát automatikusan elismerék, amint azt nyílt levelében kéri, az identitásválasztás elvének és ez egyén jogának megsértését jelentené állampolgárságának megváltoztatására, amire a levél aláírói is hivatkoznak, annál is inkább, mivel egyes államok, például Ukrajna, nem ismerik el a kettős állampolgárságot. stb."


"Mivel a II. világháború elött Besszarábia Romániához tartozott (utána csatolták a Szovjetúnióhoz), a jelenlegi román nemzetiségű moldáv állampolgárok felmenői még román állampolgárok voltak. Ennek igazolása szükséges a román állampolgársághoz. Ismereteim szerint ezt az igazolást elég lazán kezelik."

Ismereteid tévesek, látogasd meg a www.curaj.net honlapot, ahol még fotókat is találhatsz az idén az állampolgárság megszerzésének elviselhetetlen lassúsága miatt szervezett tiltakozásokról (a román külügy, a román parlament, a román kormány és a román elnöki palota előtt).

Addig is néhány idézet. Az igazságügy miniszter fenti levelében írta, hogy 2002 óta a következő számú kérelmet fogadták el az állampolgárság visszaállítása kérdésében:

- anul 2002 – 0 cereri aprobate;
- anul 2003 – 6 cereri aprobate;
- anul 2004 – 262 cereri aprobate;
- anul 2005 1602 cereri aprobate;
- anul 2006 – 572 cereri aprobate.

És mit állít a www.curaj.net az megszégyíenítő (umilitoare) eljárásról?

" * Deşi au pierdut cetăţenia română împotriva voinţei lor, basarabenii bucovinenii recapătă acest drept în 8-9 ani (96-108 luni!)

Cetăţenii altor state - american, german, israelian, suedez, sârb - obţin cetăţenia română (tot prin redobândire) în 1-1,5 ani (12-18 luni) de la data solicitării…"

Vagyis a románoknak 8-9 évet kell várniuk, bezzeg az amerikaiak, németek, izraeliek, svédek, szerbek 1-1,5 év alatt megkapják! (Nem ismerős? A kínaiak? ;) )

Vagy ez sem éppen téged igazol:
"O nouă provocare lansată de Consulatul/Ambasada României la Chişinău"

és végül ajánlom figyelmedbe, hogy mit is mondotta román külügyér az általa belengetett új állampolgársági szabályozásról:
"Chiar dacă perioada de aşteptare va fi mai mică decât acum, adică 2 - 3 ani, documentul care dovedeşte cetăţenia română va fi mult mai greu de obţinut."
Vagyis a várakozást lerövidítik, de sokkal [b/]nehezebb lesz megszerezni az állampolgárságot.

Előzmény: BaSand (500)
grugy Creative Commons License 2007.01.05 0 0 525
No igen én is hallottam már rólad a verebektől. Kerestek.
Előzmény: geszthi (521)
JPBemondó Creative Commons License 2007.01.05 0 0 524

 

"Rajtad röhög a fél polidili geszthi. "

 

Szerencsés fazon.

 

Rajtad az egész röhög.

 

Előzmény: Törölt nick (517)
geszthi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 522
Volt mar ilyen topik.

Pedig nagyon aktualis. Igaz, a fenenagy uber nemzetieknek valameirt budos Erdelybe menni lakni. Meg Bayer Zsolt is aki allandoan sir ertuk, meg hogy ott milyen szep az elet, valamiert budos odamenni.

Sot mint tudjuk mar a gyerekeit is NYUGATRA akarja kikuldeni elni...meg veletlenul sem az igaz magyar Erdelybe.

Ki erti ezt?!

Előzmény: Powersystem (520)
geszthi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 521
Juj ket otszazaska eldonti hogy mint rohognek, mert kinos hogy valaki "felfedezi" hogy agyatlan polgarok azonnal azt szajkozzak amit a Vezer epp elozonap kijelentett?

Masreszt meg ajanlom figyelmedbe a Karibtengeri kalozokbol a foszereplo Johnny Depp mondasat. Rolam legalabb hallottak....ilyen egyszerhasznalatos, eldohato fikanickekrol meg a kutya sem.



Előzmény: grugy (518)
Powersystem Creative Commons License 2007.01.04 0 0 520
Akkor káder jani költözzön oda és nem pofázna ekkora baromságokat!
Előzmény: geszthi (508)
pucros Creative Commons License 2007.01.03 0 0 519
A szív az igennel szavaz a testvérére, mert csak annak van értelme az ő szempontjából.

De könyörgöm, a kérdés nem az volt, hogy "testvéred".

A kérdés, hogy mitől hiszed azt, hogy valójában ezt jelentette.
Előzmény: Törölt nick (452)
grugy Creative Commons License 2007.01.03 0 0 518
ez jó. Fején találtad a szöget.
Előzmény: Törölt nick (517)
geszthi Creative Commons License 2007.01.03 0 0 516
Az enyemet semmire. Az ilyen senkikeket viszont igen, akik uj nicket nyitogatnak es azon nyomjak AZT AMIT Orban epp kiadott gondolni valonak.

A JEL azt mondta tegnap hogy a romanok gyorsabban fejlodnek majd mint mi? Hat akkor irany mar jon is egy uj nick (ADER JANOS szemelyeben) es nyitja a topikot arrol amit Orban mondott
Előzmény: Törölt nick (515)
geszthi Creative Commons License 2007.01.03 0 0 514
Te uj nick te kamunick vagy?
Előzmény: Törölt nick (509)
geszthi Creative Commons License 2007.01.03 0 0 513
Olyan jo amikor a polgarok egy rasszista viccet ajnaroznak.

Itthon egyebkent sosem hallott musorrol es humoristarol van szo, aki ugyanezt a poent eljatszotta az amerikai elnokrol is. Juj most ugyanugy vagyunk mint az amerikai elnok? De nagy tragedia.
Előzmény: Törölt nick (510)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!