Megnéztem: a csatlakozási szerződés napot ad meg, órát már nem - innentől fogva a döntés a vám- és pénzügyőrség, valamint a határőrség jogköre, tehát esetleg ezek rendelkezései szólhattak erről.
Arra voltam kíváncsi, hogy mi történt 23 és 24 óra között, azaz a törvény betűje, akármi is az, hogyan valósult meg a gyakorlatban. Szóval volt egy olyan időszak, amikor Románia már EU-tag volt de jure, de a magyarok ezt nem ismerték el de facto. Gyakorlatilag ez úgy nézett volna ki, hogy a román állampolgárokat átengedik a román határőrök, a magyarok viszont egy órát várakoztatják őket, mert a szabál az szabál.
Erre véletlenül tudom a helyes választ, mert van román határrendőr ismerősöm. Magyar állampolgár személyivel már 2006 elejétől átmehetett Romániába román részről, csak a magyarok ragaszgodtak az érvényes útlevélhez a kiutazáshoz. (Ezt magam is kipróbáltam.) Tehát a magyarok miatt a 24:00 a helyes.
A kérdésed jogos, de könnyebben kerítek most határmenti magyart, románt, mint írt. Szerintem is 23:00 óra a helyes. De vajon tudták-e ezt magyar határőrök? :)
Románia a szomszéd időzónában van, így oda előbb lépett be a 2007. Magyar idő szerint 2006 dec. 31-én 23 órától, vagy csak egy órával később lehetett átmenni a magyar-román határon útlevél nélkül?