Keresés

Részletes keresés

smileagain Creative Commons License 2007.01.18 0 0 62

Végigolvastam az oldalt a halolaj vitáról, találtam pár értékes információt, amit eddig nem tudtam.

Csak azért írok most, mert én 4 hónapig szedtem a kapszulát, nem is a leggagyibbat és mégsem éreztem semmi változást. Állítólag kb. 3 hónapi szedés után jelentkezik először a hatás, de huzamosabb ideig kell szedni a javuláshoz. Lehet, hogy tovább kellett volna szednem??

Tavaly ősszel láttam a TV-ben egy kisfiút, aki rettenetesen hiperaktív volt. Több hónapig kapott napi 1 evőkanál halolajat(miért akarok mindig hajolajat írni?!?) és a koncentrációs készsége meglepően sokat javult.

Tehát biztos használ, de sok idő kell a láthatő eredményhez.

eMM Creative Commons License 2007.01.18 0 0 61
Van olyan olajoshal amire direkt ráírják hogy + omega három zsírsav is van benne.Akkor az csak ebben van meg?
Amúgy meg van direkt halolaj kapszula is,de én inkább szeretném élvezetessé tenni a gyógyszerelést.:)
Előzmény: Hippocampus (54)
eMM Creative Commons License 2007.01.18 0 0 60
Sőt a szomszéd meg timsót szokott enni ilyen esetben.:)
Találgatni lehet csak nem sok értelme van.
Előzmény: fullradar (52)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.17 0 0 59

Én a vevő oldalon vagyok, nem az eladó oldalon.:) De nagyon jó a hozzáállásod, szkeptikusan kell hallgatni a táplálékkiegészítőkről zengett himnuszokat, főleg ha az énekli, aki árulja. Ezért hivatkoztam olyan tekintélyes forrásokra, mint a Medscape vagy a Washington Post. Ezeknek lehet hinni, amit itt mond egy névtelen nick, azt nagyon óvatosan kell kezelni. Kivéve, ha a névtelen nick rendszeresen megbízható forrásokra hivatkozik.:)

Előzmény: fullradar (56)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.17 0 0 58

Ami a bemutatkozó lapomon van, az egy Washington Post cikk fordítása. Sok kérdésedre benne van a válasz. Ráadásul nagyon jól van megírva (bár nem túl jól van lefordítva:). Sajnos nem a legfrissebb, 2003-as, azóta sokminden történt a területen. De ami azóta történt, csupa jó: sok új bizonyíték van a terápiás hasznukra.

 

Nem tudom, hogy mennyi omega-3 zsírsav van az egyes halkonzervekben. Talán van olyan halkonzerv, amire ráírják. Az ember termel egy "meghosszabító enzimet" (elongáló enzimet), amely képes meghosszabbítani a zsírsavak szénláncát. Nevezetesen képes a lenolajban található linolénsavból a halolajban található EPA-t, DHA-t előállítani. A gyakorlatban azt találták, hogy csak néhány százalék alakul át. Nőknél valamivel több, mint a férfiaknál. Ráadásul ha valaki sok omega-6 zsírsavat eszik, akkor az omega-3 zsírsavaknak még kisebb hányada hosszabbodik meg. Ezért fogalmaznak óvatosan a növényi eredetű omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban.

 

A hatásos napi mennyiség is kérdéses, általában napi 1-2 g halolajat javasolnak, vagy úgy, hogy hetente kétszer tengeri halat eszel, vagy halolaj kapszula formájában.

Előzmény: fcl24 (57)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.17 0 0 57

Hű, ez aztán a korrekt válasz, köszi, igencsak szakérted ezt a témát. :) Akkor ha már boncolgatjuk a témát, és megengedsz ezzel kapcsolatos pár kérdést:

- valójában mivel jár az omega-3 megfelelő mennyiségű fogyasztása, vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy mik a tünetei (idegrendszeri szempontból) a hiányának. Most az érrendszerem annyira nem érdekel. :) Gondolom nem pánikbetegség, depresszió, stb., így egyértelműen nem lehet kijelenteni. Vagy igen? Meg lehet "betegedni" a hiányától? Vagy csak annyi, hogy ez is szükséges az egészséges idegrendszerhez, és csak egy komponens annak optimális működéséhez. Mint pld a cink vagy magnézium. (Bár ez utóbbi hangsúlyosabb, gondolom én laikus.)

- vane-e, és mennyi a napi szükséges minimum normál felnőttnek, és mennyi az ajánlott olyanidegbetegnek mint pld. én? :)

- mennyi van egy doboz halban? :) Vagy kapszulás halolajat kell enni? Miben van még hosszúláncú omega3?

- lehetnek-e az omega 3 túlzott "fogyasztásának" káros következményei?

 

Köszi, a válaszokat, ha tudnál segíteni.  

Előzmény: Hippocampus (55)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 56
gondolom ezzel foglalkozhatsz, nagyon vágod a témát:-) viszonteladó vagy?
Előzmény: Hippocampus (55)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 55

Napraforgóolaj: Az ebben található többszörösen telített zsírsavak szinte kizárólag omega-6 zsírsavak, nem pedig omega-3 zsírsavak. Az utóbbi a jófiú a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából (és az idegrendszer, pszichiátriai zavarok szempontjából is). Az omega-6 zsírsavak is létfontosságúak a szervezet számára, de abból sokat eszünk. Egyesek szerint éppen az a baj, hogy az utóbbi 100 évben a táplálkozásunkban nagyon eltolódott az omega-6 : omega-3 arány az omega-6 javára. Tehát a napraforgóolaj nem segít a szív- és érrendszeri betegségeken.

 

Lenolaj: Ez olcsó és nagyon sok omega-3 zsírsav benne. Csakhogy a lenolajban található omega-3 zsírsav szénlánca rövidebb, mint a halolajakban találhatóké. Sokan kétségbe vonják, hogy a lenolaj ugyanolyan hasznos, mint a halolajak. Egy mai hír a Medscape-ről:

 

More than 230 new products enriched with omega-3 were put on the market this past year, but it is unclear if these additions will help your health. Most new products that contain high levels of omega-3-ranging from orange juice to butter-type spreads--use a type derived from plants, such as flax and soy. "There's very strong evidence that the benefits of fatty acids from fish are beneficial for cardiovascular disease," said Tufts University professor Alice Lichtenstein. "The data are not strong for the plant-derived omega-3 fatty acids."

Előzmény: fcl24 (53)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 54
A szardíniát valamilyen étolajban (jó esetben olivaolajban, de inkább napraforgóolajban) teszik a konzervdobozba. Én nem erről, hanem a hal által termelt, a hal testében található omega-3 zsírsavakról beszéltem. Feltétlenül érdemes megpróbálni egy-két hónapra, könnyen lehet, hogy segít.
Előzmény: eMM (49)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 53

Nekem is az olajos  -napraforgóolaj-  kajákat javasolták (ha nem értettem félre), állítólag jót tesz az idegrostoknak, bevonja őket, vagy valami ilyesmi. Meg a halat is javasolták, de nemtudom, az olaj miatt, vagy az omega miatt. De hal is, olaj is, az biztos nem árt. :) Úgyhogy én vagy a saját levében úszó tőkehalmájból szoktam beküzdeni egy konzervet, vagy napraforgóolajos halkonzervből egyet, ez utóbbit még szeretem is.

Illetve nekem a lenolajat is ajánlották, az van kapszulás kiszerelésben, omega3-al., meg B vitaminokkal. Akkora kapszula, hogy reggel bekapva, majdnem jóllakok tőle. :)

 

Előzmény: fullradar (50)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 52
a magánélet nem mellékes,onnan is fújhat a szél, az is generálhat problémákat bőven.akkor front érzékeny lehetsz vagy ilyesmi...
Előzmény: eMM (51)
eMM Creative Commons License 2007.01.16 0 0 51
Dehogyisnincs omega+3 szívvédő mg ha nincs is ráírva,jót tesz.Egyél sokat de ne többet mint heti kettőt.
Amúgy ma már jobban vagyok fizikailag.( a magánéletem itt most mellékes)
Előzmény: fullradar (50)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 50
biztos használ valamit hosszútávon,meg rohadt drága is, én a táplálék-kiegészítő csoportba sorolnám,aminek nincs közvetlen hatása de ártani nem árt :-). amit te mondasz,az olajos hal, a "szardínia" abba nincs "omega" asszem,de nem akarok megint okoskodni:-)
Előzmény: eMM (49)
eMM Creative Commons License 2007.01.16 0 0 49
Igen szeretem az olajoshalat,általában ki is mártogatom a levét.Ez önmagában nem megoldás.
Előzmény: Hippocampus (44)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 48

"Safety and efficacy of CHANTIX in combination with other smoking cessation therapies have not been studied."

 

Senkinek sem ajánlom, hogy megpróbálja, de nekem az az uneducated guess-em, hogy simán lehet kombinálni a vareniklint a bupropionnal. Annyira különbözik a hatásmechanizmusuk. Illetve a bupropion hatásmechanizmusa nem ismert, de biztosan nincs nikotinreceptor-agonista hatása.

Előzmény: Edmond Dantes (47)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 47

A hatásosságra a választ megtalálod ott, 44% vs. 30% a vareniklin javára.

Rákérdezek, hogy a többi kérdéseddel mi a helyzet.

 

Magyarországon egyébként nem Chantix, hanem Champix néven kerül forgalomba.

Előzmény: Hippocampus (46)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 46
Kösz, mivel komolyan érdekel, megkerestem magam.:) Lásd pl. www.chantix.com . Konkrétan a kérdéseimre a válasz: nincs adat. De tényleg komolyan tervezem, hogy belevágok.
Előzmény: Edmond Dantes (45)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 45

Ha valóban érdekel, el tudom küldeni a törzskönyvezési vizsgálatokat.

Előzmény: Hippocampus (14)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 44
Könnyen lehet, hogy az egész história a pszichiátria asztalára tartozik. Egyél halolajat, nagyon jó mindenféle gyulladásra, szívritmuszavarra, az agynak is jót tesz a jelek szerint. Ez nem "természetgyógyászat," hanem "hard science." Sajnos nem tudok elsőrangú, megbízható magyar nyelvű hivatkozást megadni, de a pszichiátriai vonatkozásairól van egy cikk a bemutatkozólapomon, ez érinti kicsit az egyéb területeket is.
Előzmény: eMM (43)
eMM Creative Commons License 2007.01.15 0 0 43
Épp mentem aludni csak OIL Tyconoztam egy "keveset "előtte.
Most éppen megint előjőttek a melkasi fájdalmaim(ez is vicces ilyen intenzív már nagyon régen volt most meg sittysutty) de ez ugye szív nem lehet csak reumatikus.Ha legalább tudnám hogy a hideg vagy a melegfontot nem szeretik e az ízületeim annak örülnék.Eddig a hidegnél volt gond télen, de most meg meleg van.Csak el kéne már menni a reumatológiára...........
Előzmény: fullradar (42)
fullradar Creative Commons License 2007.01.14 0 0 42
aludni sem tudsz? :-)
eMM Creative Commons License 2007.01.13 0 0 41
Nincs gond a szívemmel.Semmilyen szervi elváltozást nem láttak.Senkise tudja mitől kergült meg a szívritmusom ez vitte magával a vérnyomást.De ennyi betaloccal tökéletesen karbantartom.És én még jól jártam van aki ennyi idősen(én 38 vagyok) 3X ennyit szed a tünetmentességhez.
Előzmény: fullradar (40)
fullradar Creative Commons License 2007.01.12 0 0 40
neked különben valami gond van a szíveddel? szívritmus zavarod van? hány éves vagy? én 36 vagyok (ffi)
Előzmény: eMM (39)
eMM Creative Commons License 2007.01.12 0 0 39
Akkor biztos az én dokim a hülye.:)Szerinte ugyanis a betalocnak komoly szerepe van az infarktus megelőzésében.
Előzmény: fullradar (38)
fullradar Creative Commons License 2007.01.11 0 0 38
az infarktus elsősorban, és főképp, szív-érrendszer elzáródás, amit érszűkület okoz,amit kiválthat magas vérzsírszint (triglicerid) dohányzás,hadd ne soroljam, az ún. plakkok a összegyűlnek a szív finom és elég érzékeny ereiben,ott elzárják a vér útját (ezek a vérrögök) és helyi szívizom elhalást okoznak. ez az infarktus sztem. erre betalocot hiába szedsz:-). a szívritmus szabálytalansága már a szívelégtelenség kategóriájába tartozik vagy más egyéb kóros szív-eredetű betegség kategóriájába,de nem attól lesz infarktusod, hogy össze-vissza ver a szíved,habár elég jó haverságban van a kettő :-( azt a szót pedig hogy szívroham utoljára nagyanyám szájából halottam 76'-ban,és az se infarktust jelent. na nem osztom az észt mert nem vagyok orvos,és valszeg nem is leszek:-)
Előzmény: eMM (37)
eMM Creative Commons License 2007.01.11 0 0 37
Ésa mégis mi a bánattól lesz infartktusod? Nem attól hogy megkergül a szívritmusod és túlhajtja a szíved?(a szervi okát nem számítva vérrög, elakadt billentyű ilyesmi)
Előzmény: fullradar (36)
fullradar Creative Commons License 2007.01.09 0 0 36
igen ,azért most már én is okosabb vagyok ,hogy ilyenektől nem kell feltétlenül betojni,csak hát amíg az ember eljut odáig..egyébként úgytudom hogy a betaloc az szívritmus szabályzó-szinten tartó gyógyszer,vajmi kevés köze van egy esetleges infarktus kialakulásának megakadályozásához, rosszul tudom?
Előzmény: eMM (35)
eMM Creative Commons License 2007.01.09 0 0 35
Az igazi szívroham jár halálfélelemmel.De ha szeded a betalocot a szívroham esélye minimális.Tehát a halálfélelem az egy vicc ilyenkor ki kell röhögni mert nem lehet a szívroham előszele.8Ja amúgy a szívroham is túlélhető de ahhoz még fiatalok vagyunk amúgy)
Én az időnkénti melkasi fájdalmon már simán túlteszem magam,(ki tudja mitől van hisz nekem is tőkjó az ekg-m de én szívultrahangon is voltam,meg terhelésesen, persze minden ok,de biztos ízület persze:) ,jön és múlik erősebb gyengébb stb,pánikrohamom már nagyon régen volt.De a HOVA(nem xanax mert az túlzás) természetes nyugató mindig kézügyben van és még egyszer sem kelett bevennem.DE számít hogy kéznél van.Igen vannak ilyen mankók.
Előzmény: fcl24 (33)
fullradar Creative Commons License 2007.01.09 0 0 34
hát igen-igen,féltettem a tyúkszarost..:-) nálam a pánik mellkasi fájdalommal,fulladással jár(t),izzadással,hirtelen türelmetlenséggel,ami mindig rámijesztett. az ideggyógyász orvosommal megbeszélve kipróbáltunk antidepresszáns gyógyszert,ami segített,szinte teljesen,hozzáteszem nem vagyok depressziós.szedtem kb. másfél évig (amíg kellett) aztán fokozatosan elhagytam,ennek egy éve lassan. Azóta mondhatom jól vagyok,ha megint érezném hogy jönne a zizi,már nem hagynám elfajulni a dolgot mint régen,én is végigjárta m az ekg-vérnyomás-mri,stb kötelező köröket. a sport, az aktív jóleső elfáradás,a másnapi izomláz nagyon jót tesz, a csoport-terápiában meg az ilyen szellemi hókusz-pókuszokban nem hiszek,igaz sose próbáltam,alapvetően gyógyszer-párti vagyok,mivel ez úgytudom és tapasztalom, gyógyszerrel kezelendő agyi-idegrendszeri elváltozás.
Előzmény: fcl24 (33)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 33

Sajnos abszolút így van, lehet ha egy ideig nem lenne, "visszakondícionálnám" magam a normál tudatállapotba, ezért is tudom elfogadni a xnx szedést. De mint lent írtam, csak mint ideiglenes mankó. Egy ideig. Mellete feltétlenül szükségesnek gondolom, hogy valami egyéb lelki saját, vagy terapeutás kezelés is megjelenjen.

 

Nálam viszont, ha érkezik ez a kis genya, nem a mentő vagy kórház jut eszembe, arra már rájöttem, hogy elmúlik a kis rohadék, nem öl meg, csak kínoz, csak nehéz végigvinni, meg az eleje a legrosszabb. Ha utcán jön, hasznos a futás, ha hazaérek elmúlik, vagy valamit babrálni kell, vagy foglalkozni valamivel.

 

Neked halálfélelemmel jár, vagy szívrohamtól félsz ilyenkor?

Előzmény: fullradar (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!