Keresés

Részletes keresés

Vagdalthús Creative Commons License 2006.12.25 0 0 202

Teljesen más aspektusból közelítik meg Brüsszelben ezt a kérdést, ez nem erről szól.

Ha nem volna más, az ember kitalálna magának más alapállapot-módosító szert (szándékosan nem írtam tudatmódosítót, mert egynehány fröccs még nem okoz hallucinációt történetesen), mint ahogy tette is, teszi is és tenni is fogja, míg világ a világ.

Előzmény: kamilló (196)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2006.12.25 0 0 201
"kiváncsi lennék h az USA-ban mikor hoznának ilyen tölrvényt."

Éppen ugyanilyet ugyan nem, de az USA- ban a két háború között már volt teljes szesztilalom.

Az eredménye közismert!
:-)
Előzmény: Törölt nick (192)
lalá Creative Commons License 2006.12.25 0 0 200
-Még nagyobb mértékben egész patika! Egészségünkre! Békés ünnepeket!
Előzmény: Törölt nick (197)
mac.m Creative Commons License 2006.12.24 0 0 199
Sőt, ezek mindegyike ártalmasabb mint amelyik szőlőből készül.
Előzmény: Törölt nick (198)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 198
Van egy szomorú hírem. Szinte mindenből, amiben cukor vagy keményítő van, lehet csinálni és csinálnak is alkoholt.
Előzmény: kamilló (196)
kamilló Creative Commons License 2006.12.24 0 0 196
Én szívem szerint az összes bortermelésre használt szőlőtőkét kivágatnám. Az alkohol egy általános sejtméreg. Nagyon helyes, hogy az EU támogatja a szőlőtőkék kivágását.
lalá Creative Commons License 2006.12.23 0 0 194
-Valóban nem kell a borozást temetni. Én úgy tudom, hogy a borfogyasztás viszonylag stabil szinten van. Vannak konzekvensen bor-fogyasztók. A túltermelést kell szabályozni. Vagy a muzulmánokat is rávenni a borfogyasztásra. (hihi) Amiért a nyafogás van, hogy a borpiacon nem mérnek egyforma mércével. Az EU-s elvárások pontosan szembe mennek a magyar érdekekkel. És mint tudjuk, szél ellen lehet pisilni, de csak befőttes üvegbe.
Előzmény: Törölt nick (192)
Derek Creative Commons License 2006.12.23 0 0 193
Mit kotottunk, nem az allam hozza be a delamerikai borokat hanem a kereskedok.
Előzmény: Törölt nick (192)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.23 0 0 192

nem egy jó hír. az Eu azért néha túlzásba viszi ezt a liberalizációs dolgot. a föld többi részén azért ekkora baromságokat nem csinálnak. kiváncsi lennék h az USA-ban mikor hoznának ilyen tölrvényt.

inkább védeni kellene a saját termelőket. a borforgalmazásra vonatkozó szerződéseket, amit dél-amerikával kötöttünk fel kellene mondani.

a másik gond, h csökken a borfogyasztás, egész európa sörös lett..de azért nem kellene végleg temetni a borozást.

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.12.23 0 0 191
Mit fog helyette csinálni? Segélyért áll majd sorban. Vagy ez a pénz már az elkövetkező munkanélküli segélyt is kiváltja?

Ebőváry
Előzmény: matej nyikolajevics (38)
Derek Creative Commons License 2006.12.23 0 0 190

"A könyvek szerint a másik módszer, az első fejtés időzítése. A seprőben állítólag savbontó bacik tanyáznak. Minél később van a fejtés, annál lágyabb lesz a bor.

 

Mindez hagyományos technológiánál. Az újhoz egyáltalán nem értek."

 

Van egy viszonylag egyszeru modszer, gyogyszertari meszkoport szokas hozzaadni ami lekoti a sav egy reszet. Mi ezt szoktuk csinalni ,mert a zalai borok a talaj es eghajlat miatt savasabbak.

Előzmény: Törölt nick (179)
dez1 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 188
Itt meg egyre inkább maradunk el a csapadékban, egész ősszel alig esett, és eddig télen se sok:(
Előzmény: Derek (138)
BaSand Creative Commons License 2006.12.23 0 0 187
Az egy másik műfaj. Nyugodtan lapozhatunk.
Előzmény: Törölt nick (186)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 185
a rozéborokat kék szőlőből préselik, de a lé a préselés előtt csak rövid ideig marad kapcsolatban a bogyó héjával, így csak kevés színező- és cserzőanyag oldódik ki a héjból, de a zamatanyagok elegendők lesznek. Ezt követően azonban az érlelés a fehérbor módjára folyik. Készülhet még a kék szőlő azonnali, zúzás nélküli, gyenge préselésével.

http://www.mywine.hu/leiras.php?a=bf&select=roz%E9&l=hu
Előzmény: Törölt nick (184)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 183
Nem mindegy, már hogyan lehetne mindegy. Én még sohasem készítettem rozét, mivel nincs kékszőlőm, de kedvelem. Ha egy franciának az a rozé, hogy összeönti a vörös és fehér bort, szíve joga, de az a bor - szerintem - nem eladható. Kivéve, ha tablettás.
Ez csak a magánvéleményem.
Előzmény: Törölt nick (181)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 182
"A seprőben állítólag savbontó bacik tanyáznak. Minél később van a fejtés, annál lágyabb lesz a bor."

Ez igaz, viszont ha túl hosszú ideig tarod a seprűn, akkor előjöhetnek almasavas borhibák is.
Előzmény: Törölt nick (179)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 180
"Vannak, ahol a fehéret összeöntik némi vörössel és az a rozé."

Ennek csak a színe lehet olyan, mint a rozé. A rozé csak kékszőlőből készül.
Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.22 0 0 179

Az utolsó két évben, csupán azért, hogy ne kelljen kétszer mosni, a fehár szőlőt is a bogyózógéppel daráltuk le. Ezzel is csökkenthető a savtartalom.

 

A könyvek szerint a másik módszer, az első fejtés időzítése. A seprőben állítólag savbontó bacik tanyáznak. Minél később van a fejtés, annál lágyabb lesz a bor.

 

Mindez hagyományos technológiánál. Az újhoz egyáltalán nem értek.

Előzmény: Törölt nick (170)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 177
Ne haragudj rám. Bizonyára igazságtalan voltam.
Előzmény: Devil Inside (176)
Devil Inside Creative Commons License 2006.12.22 0 0 176
Ha nem is vagyok különösebben expert, ez azért így túlzás, és itt-ott igyekszem utána olvasni - legalábbis a kézműves borkészítésnek. A nagyüzemi macerálása a szőlő levének - bevallom - tényleg meglehetősen hidegen hagy, akkor már a Sió gyümölcslé technológiai lépéseivel is foglalkozhatnék... (Nem azt jelenti, hogy biztosan nem iszom meg ilyen borokat, azt jelenti, hogy nem nagyon foglalkoztatnak. De vannak, amik kellemesek és időnként jól jönnek.)

Amit itt egy-két szóban említettem, az tisztán kis kézműves fehérbor szüretre vonatkozott és azokra a borokra, amiket szőlőből csináltak, csak ennek ellenére akadt velük némi probléma. Akár a nagyobb családi köröm által ünnepi alkalmakra összehordott érdekességekre gondolok, akár néhol a büszke gazdáknál kóstólt rettentően savas, dohos, cukrozott, stb. borokra...
Előzmény: BaSand (169)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 175
A préselésről már szóltak.
Ha reduktív technológiát alkalmazunk, ami manapság terjed, az pl. nem is lát hordót. Sem jól előkészítettet, sem másmilyent...
Előzmény: Törölt nick (170)
matej nyikolajevics Creative Commons License 2006.12.22 0 0 173
de. ha kinyomják 1ből az rozé.
Előzmény: Törölt nick (172)
matej nyikolajevics Creative Commons License 2006.12.22 0 0 171
akkó szüretelsz, mikor a savkoncentráció ideális.
Előzmény: Törölt nick (170)
BaSand Creative Commons License 2006.12.22 0 0 169
Devil! Élek a gyanúval, hogy neked fingod sincs a borkészítés technológiájához.
Előzmény: Devil Inside (166)
Derek Creative Commons License 2006.12.22 0 0 168
 Nemcsak jo ismerosom ,osztalytarsam is volt 4 evig a gimiben, elottem ult. Aztan meg katonak is egyutt voltunk,meg evfolyamtarsak is.
Előzmény: Zalancelot (164)
Devil Inside Creative Commons License 2006.12.22 0 0 166
Sajnos a jó bornál csak a szükséges feltétel, hogy szőlőből készüljön, de nem elégséges. :-)) Nem árt, ha az a szőlő nem terem annyi fürtöt, amennyit csak bír (azaz ledobnak róla nyáron még egy csomó fürtöt, hogy a megmaradtak beltartalma sokkal jobb legyen - hozamkorlátoznak), az sem gond, ha a présből a cefrét kézzel ki lehet szedni, azaz a szőlő héjjából nem próbálták kipréselni az összes markáns savat és az sem baj, ha jó és jól kezelt hordókba erjesztik, majd tartják a bort. (Még sorolhatnám, ha tudnám, de miután csak sokat hallok a borkészítésről, magam nem csinálom, így nem tudok felsorolni minden buktatót...)

Aztán még ott az a filozófiai kérdés, hogy mennyi technológiai beavatkozás után hívhatjuk még bornak a bort és mikortól borszerű alkoholos italnak...
Előzmény: lektor (154)
Devil Inside Creative Commons License 2006.12.22 0 0 165
A Szépasszonyvölgyben tán még most is talál az ember félédes "Bikavért", ha nagyon akar (édes vöröset egész biztos).

De Bikavér fronton azért történt egy-két dolog 15 év alatt és kiderült, hogy messze nem egy csücsörítős, fűrészporral kevert sóder ízű, maró sz@rnak kell lennie az un. Bikavérnek (pedig az milyen baromira férfias volt). Csak néhány pince/termelő, akinek a Bikavére igen messze van a névhez tartozó esetleg kellemetlen emlékektől : St. Andrea (Lőrincz György), Tóth István, Sike Tamás, Juhász Testvérek, de akár még Vincze Béláét vagy Thummererét is ide sorolhatom. (Vannak még mások, akiknek a borával vszeg semmi problémám nem lenne, csak nem kóstoltam tőlük Bikavért az utóbbi években, pl. Gál Tibor/Lajos, Dula Bence, stb.)
Előzmény: Törölt nick (152)
Zalancelot Creative Commons License 2006.12.21 0 0 164

Off
Írtad, jó ismerősőd, ha még nem találkoztál volna vele.

 

http://www.mindentudas.hu/vighlaszlo/20061125vigh.html

 

 

On

Előzmény: Derek (160)
kokinkínai Creative Commons License 2006.12.21 0 0 163
S az miért baj, ha józanodik a magyar? És a  kínai?
Zalancelot Creative Commons License 2006.12.21 0 0 162
Is.
Meg is böcsülték, nem véletlenül fenyegették a papok a ministránsokat (-Megálj piszok, a sekrestyében találkozunk!), ha az áldozáskor nem öntött eleget a kupába.
:-))))
Előzmény: lalá (161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!