Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet.
Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát).
Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás.
Nos a topicnak kettős célja van:
1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :)
2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.
Nem tettem viragot a tortaba termeszetesen :-) A tortaba szant cukorbol fele mennyisegu vizzel szirupot foztem es mikor langyosra hult, abban aztattam kb 10 bodzaviragot. Ha van otthon hazi bodzaszorp, az is jo, csak surubbre kell fozni, szobahomersekleten mez-allagu volt nekem es igy tokeletes lett.
A szokásos recept szerint készült, vegyes (azt hiszem, málna-ribizli) szósz van a tetején. Tavaly októberben készült, eddig a telefonomban pihent a kép. Jó étvágyat! :-)
Képzeljétek, házi krémsajtból készítettem sajttortát. Sajnos nem volt időm lefotózni, de higgyétek el nagyon finom lett. Barátaink szerint jobb, mint a bolti sajtból készített változat.
Én mindig a győri zabkekszét használom hozzá, és most házi eperdzsemet tettem a tetejére tálaláskor.
(Mostanában érzékeny vagyok a bolti tejtermékekre, ezért a tejföl alap is házi tejből volt.)
:)) Igen, kremsajt. A mascarpone szerintem nem idevalo. A kremsajt viszont igen.
Valahogy fura nekem a sajttorta nev, a turotorta jobban illik ra, akkor is ha nem igy forditodik, ha nem igazan turo az alapanyag (bar kozelebb all a turohoz mint a sajthoz).
Pár napja nyitottam meg blogomat, ahova leírom hogy éppen miket sütöttem vagy főztem, képekkel. Úgy tervezem hogy szinte minden nap fogok feltenni receptet.
Remélem, hogy megnézitek és tetszeni fog és rendszres látogatói lesztek :)