Most nézem, hogy sem a Forma 1-es, sem a Japán autós, sem pedig az "Autócross"-os fedlapok nem igazán stimmelnek. De a Modern autók-ra is a leginkább old-fashioned képet sikerült megtalálni...
Szuperrrrr kis mini-pakli. Asszem nekem eredeti német/osztrák nincs (talán egy finn nyelvű van..), de magyar koppintásokból (azaz trafikáruból) egyszer hozzám került egy kisebb doboznyi.
Igen, szerintem sincs túl sok magyar autóskártya gyűjtő..., viszont az is igaz, hogy gyakorlatilag minden feltett régi pakli - viszonylag gyorsan - elmegy; és nem is fillérekért, általában. Biztosan sokan nosztalgiáznak, akár egy-egy pakli erejéig. (?)
Nem is vettem észre a hsz-ok sorszámát, de valóban. :) Egyébként igen, a kártyakultúra a németeknél fényévekkel magasabb szinten megy, a gyűjtök körében is. Kifejezetten csak autós kártya gyűjtő nálunk talán max 5 lehet, mert én is inkább gyerekkártya gyűjtő vagyok, aminek csak egy része az autós kártya. Magyarországon 12 komoly kártyagyűjtő van, facebook-on van is csoportunk, és évente 1x össze is járunk, nos a12 főből én egyedül vagyok gyerekkártya/autós kártya gyűjtő, a többiek mind a klasszikus Tell, tarokk, tarot területen aktívak. És talán van még 4-5 fő, akit látok a vaterán, de őket nem ismerem, úgyhogy max 20 főről beszélhetünk, és ugye Németországban ez a szám meg több ezer. :) Az a német fickó most is aktív, HCris a neve a vaterán.
Ja, nyilván nekem is a személyes emlék/ kötődés a fontosabb a magyar kiadású kártyákhoz, de azért megcsodálom a régi, hasonló tematikájú német kvartetteket is. Kedvenceim ezekből a rajzos, vagy fotóról "visszabutított" példányok.
Inkább azt akartam mondani, hogy a hazai "maroknyi" gyűjtőhöz képest ott hatalmas börzékről láttam képeket + fanatikusok által összeállított, telefonkönyv-vastagságú, igényes katalógusokat (többet is). Szóval "nagyban tolják"..., na.
Btw., volt egy időszak, amikor egy német srác, gyakorlatilag minden igényesebb magyar autós kártyát elvitt, amit csak felraktak itthon, - többnyire a wakerára.
Lehet fura, de engem pl. ezek teljesen hidegen hagynak, a külföldi autóskártyák egyáltalán nem mozgatnak meg, semmilyen szinten. Nálam a kártyagyűjtés nem mennyiségi kérdés, hanem személyes nosztalgia, így mivel a német kártyák nem váltanak ki belőlem semmiféle érzelmet, nem is gyűjtöm őket, ha hozzám kerül néha 1-1, mindig el szoktam ajándékozni. Egyébként szerintem a mi kártyadobozaink sokkal igényesebbek és különlegesebbek, mint a németeké. A német, osztrák kártyagyártás pedig mindig is magasan a világ élmezőnyébe tartozott (ha nem a legelső), sokkal régebbi és sokkal aktívabb formában csinálták mindig is, és bár az autós kártyák csak egy pici, jelentéktelen szelet ebből, én nem csodálkozom, hogy lényegesebb több változat van náluk. Sőt, ez a logikus.
Nagyon durva dolgokat találok a német autó-kvartettes oldalakon. Fasorban sem vagyunk, az ottani gyűjtői körhöz / kereslethez / kínálathoz/ börzékhez/ katalógusokhoz, stb. képest.
Ami még nekik is érdekes: autó kvartett kiadó automata, - a múltból / egyedi méretű kártyákkal:
Persze bármilyen gyűjthető kártyát lehetett bele tölteni, de a gyárban megmaradt, összekevert autós kártyák is kerültek bele.
A BMW kontra Mercedes és a Renault kontra Fiat volt, amivel játszottunk anno általános iskolás koromban, meg rémlik egy Porsche is (egyik se volt az enyém sajnos :( ).
A 80-as évek végéről, 90-es évek elejéről keresek trafikos autós (és repülős, motoros) kártyákat, főleg a kis méretű 24 darabos, super mini vagy ahhoz hasonló paklik érdekelnek.
Ha esetleg van valakinek eladó darabja, kérem ne tartsa magában. Köszi!
Jól értetted. Arra tökéletesen jó, hogy egy apuka a gyerekével lejátszon vele egy-két partit a gyerekeivel. Nem kell félteni és sajnálni, viszont az érzés visszaadására tökéletesen megfelel. Azért add az eredetit egy csapat gyerek kezébe, hogy játszanak vele... Szerintem senki nem tenné meg. Nekem van eredeti is, szóval egyáltalán nem zavar hogy másolatot nyugodt szívvel tudok megmutatni gyerekeknek.
Abban egyetértek, hogy valóban nem korrekt dolog hogy másolatot árul valaki ennek feltüntetése nélkül, mert ez így megtévesztés.
Hát mondjuk játszani persze, arra jó, de elég sokat kellene a régit is fogdosnom, hogy tönkremenjen (kivéve hipós vagy pörköltes kézzel :D). Én sem üvegbura alatt tartom, tehát így sem értem a dolgot. Ráadásul se nem szép a kártya, se nem minőségi, minden szinten gagyi. Legalább dobozt csinált volna hozzá, akkor azt mondtam, na van benne valami munka. De így, egy szkennelés, és nyomtatás, ez a hatalmas befektetett munka? Viccnek is rossz. Másrészt továbbra is gusztustalannak tartom azt, ha valaki úgy hirdet utángyártott kártyát, hogy nem tünteti ezt fel a hirdetésben, főleg úgy, hogy ő gyártja.