Keresés

Részletes keresés

naiv_ Creative Commons License 2024.10.23 0 0 1099

...áttekintés...

Előzmény: naiv_ (1098)
naiv_ Creative Commons License 2024.10.23 0 0 1098

Egy átakintés a KuK haditengerészetről

https://www.youtube.com/watch?v=byAVs0Xsc9A

naiv_ Creative Commons License 2024.10.19 -1 0 1097

- 1918-ban egy horvát küldöttség jelent meg  Tisza István miniszterelnöknél,  több jogot KÉRNI a horvátoknak. Tisza István a szőnyeg szélére állította őket, s magaslóról elutasította a kérést. Ez ismét egy súlyos stratégiai hiba volt, akárcsak akkor, mikor beadta a derekát a szerb hadüzenethez 1914-ben. Ha kicsit tovább gondolkodott volna, felmérte volna az O-M flottát túlnyomorészt horvát legénységgel üzemeltető, a flottának az Adrián helyet adó horvátokkal való jóviszony stratégiai jelentőségét. Szövetséges partraszállás ellen biztosíttta volna Magyarországot, s a szerbekkel szemben is pozíciót jelentett volna - más tárgyalási helyzettel a békekötéshez

- A flotta tűzerejének "majdnem pihentetése" szinte négy éven át luxus volt, a tengerészek harci moráljának sem tett jót. Olaszország hadbalépése után sokkal aktívabban lehetett volna felhasználni, az olasz partvidék/infrastruktúra bombázására, akadályozására
- Egy aktiv, harci trainingben lévő flotta valószínű nem követte volna el azt a hibát sem, ami a Szent István elsüllyesztéséhez vezetett

Előzmény: naiv_ (1093)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 1096

Mivel nincs, így ne  válaszolljon.  Felesleges időtöltés a felvilágosítása.

Előzmény: naiv_ (1095)
naiv_ Creative Commons License 2024.10.18 -1 0 1095

"Fingja nincs" -  ha velem beszélgetni szeretne, hagyja el ezt a stílust, nálam ez nem nyert...

Előzmény: gyorskeresés00 (1094)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2024.10.17 -1 1 1094

Mesélje már el, hogyan lehetett volna értékesebben  felhasználni?

Fingja nincs az erőviszonyokról, de  kinyilatkoztat. Eleve az olasz flotta erősebb volt valamivel, de ezt felejtsük el, ott volt a Földközi-tengeren a francia flotta és kiegészítő angol kötelék. Tisztában van vele, hogy bármilyen komolyabb akció esetén, mondjuk megpróbálnak áttörni török irányba, aprósütemény nagyságúra lövi az egész  OMM tengerészetet a Máltáról és  Egyiptomból kifutó angol-francia hajóhad... ?

Mikor Horthy 18 nyarán elindult dél felé, alig hagyta el Pulát, Premudánál már meg is torpedózták és elsüllyedt a Szent István, a négy féltett modern csatahajó egyike...  A háború első napjaiban volt sansza kitörésre, mikor  az olaszok még nem voltak hadban, ki tudtak volna futni Otrantón át a nyílt tengerre és a két modern német egységgel kiegészülve megütköznek az üldözőkkel. Ez is rendkívül nagy kockázattal járt volna és kiszámíthatatlan eredményt, ezért nem is kísérelték  meg.  A nemetek pedig a szempontjukból helyesen a török irányt választották az  Adriára bezárás helyett.

Előzmény: naiv_ (1093)
naiv_ Creative Commons License 2024.10.17 -1 0 1093

Ha értelmesebben használjuk ezt a hadiflottát, lehet hogy nem lennénk élenjáróak abban is, hogy azon országok közé tartozunk, melyek a  framciaországi békediktátum után területük több, mint 2/3-át elveszítették.

Előzmény: Törölt nick (1092)
Törölt nick Creative Commons License 2024.10.14 0 0 1092

Az első rádióösszeköttetés volt a világon hajók között 1898 -ban

a Monarchia két hajója a Budapest és a Lussin között,

https://mfame.guru/first-ship-to-ship-radio-contact/

naiv_ Creative Commons License 2024.10.13 0 2 1091

Jó pár évvel ezelőtt a teljes Osztrák-Magyar hadiflottát, meglehetett tekinteni a bécsi Arsenalban. Egy nagy, több méter hosszú és széles üvegtárlóban a teljes flotta volt látható a Tegethoff osztály tagjaitól a legkisebb torpedónaszádokig.

https://www.hgm.at/besuch/heeresgeschichtliches-museum/ausstellungen/seemacht-oesterreich

Amúgy az egész Arsenal komoly gyüjteménnyel bír:

https://www.hgm.at/besuch/heeresgeschichtliches-museum

Bélabá456 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 1090

Az érdekelne, h mire alapozod (komolyan) a tévedéseit : én Csonkarétinél találkoztam ezzel, dehát ez természetes az anyag feldolgozottsági szintjét illetően.

Előzmény: otranto (1089)
otranto Creative Commons License 2017.06.22 0 0 1089

Olvastam, de erre az adatra nem emlékszem.

Este megnézem.

Azért az hozzátartozik, hogy bár ez a Halpern mű alapműnek számít, de elég sok tárgyi tévedés van benne.

Igen, azt írja, hogy Horthy kiváló tengerésztiszt és kötelékparancsnok volt, de a stratégiai tervezés és vezetés már meghaladta a képességeit. (Lásd Korfu hadművelet)

Előzmény: Bélabá456 (1088)
Bélabá456 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 1088

Halpern :

"Az Otrantói ütközet

Sajna idézni nem tudok, mert kölcsönadtam a könyvet :(

Amúgy a könyv külön kihangsúlyozza -a korabeli osztrák források alapján-, h Horthy egy kiváló és tehetséges haditengerész volt. 

Előzmény: otranto (1087)
otranto Creative Commons License 2017.06.20 0 0 1087

Ezt nem ismerem.

Az tény, hogy a hármasszövetség haditengerészeti egyezményét 1913-ban megújították, ekkor született az a többször említett egyezség, hogy háború esetén az olasz és osztrák-magyar flotta közösen fog támadólag fellépni a francia-brit földközi-tengeri flottával szemben. (Ennek alapvetően az volt az oka, hogy az olasz-francia viszony ismét megromlott és az olaszok újra a németekhez közeledtek, ezzel viszont együtt járt a kényszerű szövetség a Monarchiával is.)

Sőt, július 30-án még úgy tájékoztatták a római osztrák-magyar tengerészeti attasét, hogy az olasz flotta a kifutásin parancsot várja, hogy az egyezmény szellemében egyesüljön az osztrák-magyar flottával a kijelölt kikötőkben. Másnap már jelezték, hogy Olaszország semleges marad. A Monarchia vezetése nagyjából ettől a pillanattól tudta, hogy Olaszország előbb-utóbb ellenséggé válik.

De pont azért, mert ez mindvégig kényszeredett szövetség volt, a két ország egymás ellen fegyverkezett és kicsiben ugyanaz a flottaépítési verseny zajlott le az Adrián, mint északon a britek és németek között. És ez a verseny nagyjából Lissa óta tartott.

Előzmény: Bélabá456 (1086)
Bélabá456 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 1086

Izé, én 1 brit hadtörténésztől olvastam, h az olasz flotta vezetése még 1915 elején is azt hitte, h a francúzok ellen készülnek...?

Előzmény: otranto (1075)
turosz Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1085

Ezzel nehéz vitatkozni, sőt amennyire emlékszem a nem a fix hds-re költött összegekből vitt el egyre többet a haditengerészet, hanem erőteljes lobbi hatására alapvetően teljesen külön forrásokat szereztek meg - legalábbis a DN építés kapcsán.

Igazából még így is messze kevesebbet költöttünk a haditengerészertre mint a riválisok, összeg és méret szempontjából is szerintem kb. reálisak voltak a kiadások-célok, ami miatt mégsem így néz ki, az az irreálisan alacsony egyéb katonai kiadás, alulméretezett szárazföldi haderő miatt volt.

turosz Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1084

Ezek sokmilliós kérdések, mert ahány - és ahány nyelvű - forrás, kb annyi válasz :)

Többféle ho. volt mindkét oldalon, de általánosságban a ho-k harcos létszáma kb. hasonló volt.

Az erőviszonyokról meg legegyszerűbben annyit, hogy kb. 2-2,5x annyi tábori lövegük volt az oroszoknak mint nekünk 1914-ben, viszont 3x annyi embert mozgósítottak, magyarul az egy főre eső lövegszám nálunk jobb volt, persze ez csak papíron jelentett bármi előnyt, a problémákról már írtam lejjebb.

Előzmény: Bazodi elv (1074)
otranto Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1083

Rendben.

Előzmény: showtimes (1082)
showtimes Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1082

Elég, ha pontosan fogalmazol. Szerintem is lapozhatunk.

Előzmény: otranto (1081)
otranto Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1081

Pontosan tudom mit írtam, és azt is, hogy aki érteni akarja, az a téma és a szövegkörnyezet alapján érteni fogja, aki meg bele akar kötni, az beleköt.

Nem gondolom, hogy ez a vita érdemi része lenne, de neked valamiért láthatóan fontos.

Mindegy, legközelebb majd szájbarágós leszek.

Előzmény: showtimes (1080)
showtimes Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1080

"A Monarchia, bár nem voltak gyarmatai, nagyhatalom volt, és túl a presztízs okokon,  mivel Olaszország számított a fő ellenségének, nem tehette meg, hogy ne reagáljon az olasz  dreadnought fejlesztési tervekre."

A leírt szövegre reagáltam, ami teljesen egyértelmű. Legközelebb javaslom azt írd le, amit gondolsz, pl. mivel a tengeren Olaszország...

velem is előfordulnak hasonlók, amit le is szoktak az olvtársak reagálni...

Előzmény: otranto (1079)
otranto Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1079

Azt hittem neked is egyértelmű, hogy ha a Monarchia haditengerészetről beszélünk, akkor nem kérdés, hogy ebből az aspektusból a fő ellenség az amelyik magának követeli a Dalmát tengerpartot és beltengerré kívánja változtatni az Adriát, és a Monarchia ellen fejleszti flottáját. Márpedig ez Olaszország volt és nem Oroszország.

Előzmény: showtimes (1078)
showtimes Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1078

Az OMM fő ellensége nem Olaszország, hanem Oroszország volt, ellenük pedig földrajzi okokból nem flottára, hanem ütőképes szárazföldi haderőre volt szükség. A DN-ok az osztrák (!) nagyhatalmi ábránd kellékei és pénznyelői voltak.

gacsat4 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1077

Ezt mondtam a topiknak tíz éve is. Állítólag a Monarchia össz hadikiadásának 6%át költötték a flottára. Ha lett volna egy zseniális górénk, nem építettünk volna drednókat.

Különben ez ma is aktuális. Mi a ráknak kell az oroszoknak 50 méregdrága bombázó? Minden kopejkának lenne tízszer hasznosabb helye.

Előzmény: Bazodi elv (1070)
gacsat4 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1076

A vártüzérségbe beleszámolták a két háborúval előbbről maradt fekete lőporral vasgolyókat lövöldöző őskövületeket is. Przemislben pl a lövegek vagy egyharmada ilyen volt.

Előzmény: Bazodi elv (1072)
otranto Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1075

"Ha a 15-25 ezres adat igaz, akkor hatalmas hatökörség volt DN-okat építeni,"

Ezt azért így nem mondanám. A nagyhatalmi státusznak minden korban megvolt/megvan a maga státuszszimbóluma. Ahogy ma ez a nukleáris elrettentő erő, úgy a 20. század első felében ez a haditengerészeti erő nagysága és 1906 után azon belül is a dreadnoughtok birtoklása, illetve a saját, hazai gyártási kapacitás megléte volt.  

A Monarchia, bár nem voltak gyarmatai, nagyhatalom volt, és túl a presztízs okokon,  mivel Olaszország számított a fő ellenségének, nem tehette meg, hogy ne reagáljon az olasz  dreadnought fejlesztési tervekre. Ez egyébként a partvédelmi doktrinát is azonnal zárójelbe tette, Montecuccoli vagy FF mondta a TEGETTHOFF osztály kapcsán, hogy a Monarchia immár Mediterrán hatalom. Nem véletlenül születtek meg a tervek 1913-ban a Földközi tengerre vonatkozó közös olasz-osztrák-magyar haditengerészeti fellépésre. Azt meg szerintem senki sem sejtette 1908-ban, amikor beindult az osztrák-magyar dreadnought program, hogy a majdani háborúban ezek a hajók végig a polai öbölben fognak tétlenül ringatózni a vízen.

És volt még egy aspektus is szerintem: több évtizedes elkeseredett küzdelem árán 1904 után végre megindult a flotta dinamikus fejlesztése (amiben nagy szerepe volt Ferenc Ferdinándnak). Szerintem egyetlen felelős haditengerészeti vezető, stratéga nem volt, aki ebben helyzetben azt mondta volna, hogy nekünk nem kellenek a legmodernebb hadihajók, mert ezzel megint a flottafejlesztést rekesztették volna meg.

Bazodi elv Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1074

Az orosz hadosztályok nem voltak kisebbek? Hány hadosztály és löveg állt egymással szemben 1914-ben?

Előzmény: turosz (1073)
turosz Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1073

Nem akarom offolni a topikot, így csak egy gyors adatsor Szanati nyomán: 1914-ben nálunk 48, franciáknál 36, oroszoknál 48 löveg volt rendszeresítve ho-onként, ráadásul csak nálunk voltak közepes tarack ütegek is. Hdt-nél 2-3 ho-ra számolva nálunk 104-156, fr. 120-156, orosz 112-160 löveg és itt is kaliberfölény volt nálunk. Később még kedvezőbb lett számunkra a helyzet papíron... Mert persze a valóságban a szervezési-alkalmazási elvek miatt gyakran könnyebben-gyorsabban és több löveget tudtak bevetni az oroszok mint mi, ráadásul nagyságrendekkel több lőszerrel, legalábbis az első időszakban.

Előzmény: Bazodi elv (1072)
Bazodi elv Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1072

A lövegszámemelést természetesen az emberanyaggal együtt értem. Ebből a lőszereket, javadalmazást, lövegeket is fejleszteni lehetett volna, valamint több specializált löveget és specializált kiképzést lehetett volna szervezni. A lövegszámmal azért szerintem egy kicsi probléma volt, bár kétségtelen, nem ez volt az alappobléma. De a lövegek modernizálásának üteme, illetve akár az infrastruktúra fejlesztése is előrébb lehetett volna.

A lövegszámmal kapcsolatban emlékeim szerint az oroszokkal szemben hátrányban voltunk, bár nincs a kezemnél ezzel kapcsolatos anyag, nem tudom leellenőrizni. A tapasztalatom szerint az összlövegszámban az erődlövegek is benne vannak, az oroszoknál viszont nem.

Előzmény: turosz (1071)
turosz Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1071

Én is itt érzem a problémát. Bár többé-kevésbé kihozták a maximumot a helyzetükből a haditengerészeink, ahhoz képest hogy 1914 körül már valahol 20-25%-ot vittek el a költségekből ez szánalmasan keveset adott hozzá a háború kimenetelének befolyásolásához.

Azzal is egyet értek, hogy a tüzérségnél pl. nagyon jó helye lett volna ezen irdatlan összegek legalább egy részének, viszont sem kirívóan gyengének, sem kevésnek nem tartom az om tüzérséget 1914-ben. Kb. annyi lövegünk volt mint a franciáknak, az oroszoknál persze jóval kevesebb, de ho-hdt viszonylatban már elértük, sőt meghaladtuk mindkét haderőt. Ami gond volt az egyrészt a minőség, másrészt az alkalmazás, de leginkább a lőszerellátás. Az említett 2 államhoz képest fele-harmadannyi lőszerjavadalmazásunk volt papíron, de egyes visszaemlékezések szerint még ennyi sem. Nem hogy lövegszámnövelésre nem volt igény ekkor, de 1914-1915 telén olyan is előfordult, hogy a meglévő lövegek egy részét kivonták a tüzérparancsnokok, hogy a maradékra több lövés jusson. Szóval lövegszámnövelés helyett én inkább az elavultak cseréjét és a lőszerjavadalmazás növelését forszíroztam volna.

Bazodi elv Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1070

Ezzel teljesen egyetértek. Szerintem nem is ez a kérdés, hanem inkább az, hogy milyen volt az ár-érték arány. Ergo pl. a DN-ok nélkül is teljesíthető lett-e volna a feladat ugyanilyen minőségben és eredménnyel. Mert ha azt az erőforrást, amit a DN-okra fordítottak, mondjuk tüzérség gyártására fordítják, akkor az menniyben növelte volna a szárazföldi haderő ütőképességét?

Egy Tegetthoff DN kb. 60-60M korona volt. A tüzérségi eszközök árára nagyon nehezen találok adatot, de típustól füzzően a tábori züzérség lövegei 15-25e korona között mozogtak, ah jó adatot találtam. Ez azt jelenti, hogy egyetlen DN árából megduplázhatták volna a háború elején rendelkezésre álló lövegek számát. Még a járulékos költségekkel is jelentős, másfélszeres növekedés lett volna elérhető. Ha a 15-25 ezres adat igaz, akkor hatalmas hatökörség volt DN-okat építeni, mert a hadsereg tábori tüzérsége kirívóan gyenge volt a háború elején.

Előzmény: Bélabá456 (1069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!