Keresés

Részletes keresés

Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 155

A téridőgörbület - ami egy geometriai fogalom - függ az energia eloszlásától - ami egy fizikai fogalom.

Na látod Gergő erről az energiaeloszlásról beszélek én, ami egy létező anyag eloszlása. Ez az anyag a gravitonsugárzás ami a gravitáció okozója. A tömegek közelében kialakuló sugárzás gradiense az az energiaeloszlás amit fent említesz és ami ellen kézzel lábbal tiltakozol már egy évtizede.

A görbület fogalma értelmes ha ezen a gravitációs sugárzás gradiensét érte(né)d. De ha a téridő görbülését érted alatta, akkor csak egy hülyeség marad.

 

Mert téridő nincs. Gravitációs sugárzás meg van (ezt most még csak energiaeloszlásnak hívod, de sebaj talán majd egy újabb évtized múlva).

 

destrukt 149: így van pontosan, kösz. 

Előzmény: Gergo73 (152)
destrukt Creative Commons License 2019.08.14 0 0 154

Ha rászoksz a gondolkodásra, te is beléphetsz a csapatba. ;)

Előzmény: Mungo (151)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.14 0 0 153

" azt mondja, hogy téridő önmagában nem létezik."

 

Tök igaz, mert a Mindenséggel együtt létezik.

 

egy létező fizikai mező struktúrája."

 

Aminek van struktúrája, az részekre bontható szokott lenni.

Megírta miféle részekre bontható, vagy csak blöffölt egy jót? :)

Előzmény: destrukt (149)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 152

Olvastam (jó régen), és el is magyaráztam itt másoknak (jó régen). Einstein arról beszél, hogy a téridőgörbület - ami egy geometriai fogalom - függ az energia eloszlásától - ami egy fizikai fogalom. Tehát ha hiszünk az ÁR-nek, akkor a téridőgörbület nem önmagában van, mert az egyenletek nem ezt mondják.

 

Ettől még matematikailag olyan téridőt csinálsz magadnak, amilyet akar (meg amit a geometria megenged). A matematikai terekben nincs anyag, meg ilyesmik, de ettől még a görbület fogalma értelmes.

 

Még egyszer, Einstein kőkemény fizikáról beszél. Próbálja a laikusoknak elmagyarázni az Einstein-egyenletek jelentését. A görbület mindig is matematikai fogalom volt.

Előzmény: destrukt (149)
Mungo Creative Commons License 2019.08.14 0 0 151

Igen, én is így gondolom.

 

Nagy szellemek ha találkoznak... :o)

Előzmény: destrukt (150)
destrukt Creative Commons License 2019.08.14 0 0 150

A BH leírásával nem az a baj, hogy matematika, hanem az a baj vele, hogy rossz !

 

Igen, én is így gondolom.

Előzmény: Astrojan (146)
destrukt Creative Commons License 2019.08.14 0 0 149

OK, de az ÁR-ben a téridőnek van görbülete.

 

Gergő, olvasd már el Einsteinnek az 1952-es írását.

Ebben azt mondja, hogy téridő önmagában nem létezik.

Csak mint egy létező fizikai mező struktúrája.

 

A struktúra nem görbül, csak a fizikai mező, az sem a szó hagyományos értelmében.

 

Előzmény: Gergo73 (143)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 148

A fizikusok a relativitáselméletet "hétköznapi" szituációkban is használják. És azért használják, mert helyes eredmény jön ki belőle. Mondjuk erről sokat vitatkoztál már velem és mással - nem fogadod el, hogy helyes az eredmény, nem fogadod el, hogy a relativitáselméletből jött ki, és így tovább - ezért én itt abba is hagyom.

 

Csak jelzem, hogy nem csak olyan dolgokra használják a fizikusok, amelyek kísérletileg nemigen ellenőrizhetők. Ha te nem hiszel a fizikusoknak, az a te bajod. Te nem vagy fizikus, ahogyan én sem. Viszont van elég sok fizikus ismerősöm, barátom - olyan is, aki kozmológiával foglalkozik, olyan is, akinek kutatása távol áll a relativitáselmélettől: egyikőjüknek sincs az égvilágon semmi baja a relativitáselmélettel. Szóval nekem sincs :-)

Előzmény: Astrojan (146)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 147

"Pont ott nem jó amire ki lett találva, az extrém körülményekre."

 

Ezt már DGY is mondta, hogy emiatt kell az extrém körülményeket kiszámolni és ellenőrizni. Mert abból kiderülhet, hogy az áltrel miért rossz. (Az említett előadás címe: matematikusok a féreglyukban.)

Előzmény: Astrojan (146)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 146

Miért is akarnál meggyőzni a semmiről. Te azt gondolod, hogy kifogásolom a matematika használatát? Akkor azt nagyon benézted. A matematika hasznos tudomány de nem természettudomány.

 

A BH leírásával nem az a baj, hogy matematika, hanem az a baj vele, hogy rossz !

 

Olyat vízionál a BH-ban ami nincs neki. Féreglukat, semmiből keletkezést, anyag megsemmisülést a nemlétező szingularitásban. Ősrobbanást a semmiből meg ilyen hasonló marhaságok. Miért is akarnál meggyőzni ezekről?

 

Az ÁR rossz, úgy ahogy van. Ez a baj. Pont ott nem jó amire ki lett találva, az extrém körülményekre.

Előzmény: Gergo73 (145)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 145

Figyelj, én nem akarlak meggyőzni semmiről. A matematika arra van, hogy használják. Ha kiszámolsz valamit, matekozol, ennyi. Az egyenletek, a geometria, stb. mind arra van, hogy használjuk. Aki nem akarja használni a matematikát, az nem használja. A fizikusok az idejük jelentős részében matematikát használnak.

Előzmény: Astrojan (144)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 144

Pontosan, lassan akár meg is egyezhetünk. Az ÁR-ben lehet a téridőnek görbülete, a matematikában lehetnek egyenletek és geometriai alakzatok. A matematikában lehet szingularitás sőt van is. De ne feledd, a matematika nem a természet, és az ÁR matematika rosszul írja le a BH közepén lévő körülményeket.

 

De a fekete lyuk nem matematika, az nem egy függvény hanem egy csillagászati objektum ami egy nagyon sűrű anyagú, kristályos szerkezetű neutroncsillag amelynek a közepén sincsenek függvények.

 

Engem az érdekel a fekete lyukban van e szingularitás. Természetesen nincs, mert a gravitáció a közepén sem tart a végtelenbe, sőt, a nullához tart.

 

Előzmény: Gergo73 (143)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 143

De nem kérdeztem mi van a téridővel, mert téridő nem létezik és így a görbülete, tekeredése, puffadása, habzása mind mind ostobaság.

 

OK, de az ÁR-ben a téridőnek van görbülete. A térgörbület relatív mennyiség. Pl. egy szabadon eső űrhajóban a térgörbület lokálisan nulla (és ezért van ott súlytalanság).

 

Szingularitás nem létezik

 

A szingularitás nagyon is létező matematikai fogalom. Pl. nézd meg ezt az ábrát. Az ábrán egy görbét látsz, aminek van egy csúcsa. Az ott egy szingularitás, a matematikai definíciónak megfelelően. Ha egy görbe vagy felület átmetszi önmagát, a metszetben szingularitás van, ismét a matematikai definíciónak megfelelően.

Előzmény: Astrojan (142)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 142

Rendben, ez itt már csaknem fair. De nem kérdeztem mi van a téridővel, mert téridő nem létezik és így a görbülete, tekeredése, puffadása, habzása mind mind ostobaság. Akár hóking szakértette akár egyéb matemókusok. Ha nem létezik akkor baromság az egész és pont olyan marhaságokra vezet mint amikor nulla helyett végtelenbe hajló gravitációt vízionál és szingularitás marhasággal próbálja ezt elmaszatolni.

 

A kérdésemben szereplő fogalom a gravitáció és nincs ember aki ehhez jobban értene, hogy mi az.

 

Szingularitás nem létezik, de még itt van az agyas aki majd elmegyalázza mégis hogy van. Még ha nem is ért hozzá.

Előzmény: Gergo73 (141)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 141

Azt kérdezem honnan lesz ott szingularitás

 

Előbb meg kellene értened a szingularitás (és a görbület) fogalmát, mielőtt ilyen konkrét kérdéseket teszel fel. Pl. megkérdezheted, hogy miért van bármely két köbbszám között prímszám, de ennek nincs sok értelme, amíg nem érted a köbszám és a prímszám fogalmát.

 

Ott kezdődik, hogy a gravitáció nem a tér görbülete, hanem a téridőé.

 

az elcseszett geometriád nélkül

 

Nem az én geometriám, nem is vagyok geométer :-)

 

Komolyra fordítva a szót: szerintem elég komoly felkészültségre van szükség (az ÁR és azon belül Hawking munkássága terén), hogy az említett kérdésekről (miért van szingularitás, milyen típusú a szingularitás stb.) valaki diskuráljon. Nekem nincs meg ez a felkészültségem, és szerintem hazánkban max. 10 ember van, akinek megvan ez a felkészültsége. Matematikusról konkrétan egyről se tudok, aki az ÁR-t kutatná (annak ellenére, hogy matematikai elméletnek is számít, lásd itt). Olyat ismerek, aki a szingulatirások szakértője, de ő az algebrai geometria keretein belül kutatja ezt, nem az ÁR keretein belül.

 

Lényeg: teljesen fölösleges ezeket a kérdéseket itt feltenned. Egyrészt nem érted a kérdésedben szereplő fogalmakat, másrészt nincs olyan ember itt, aki mélyen értené őket. A világban persze van (a világ tudósainak csak egy ezreléke él Magyarországon).

Előzmény: Astrojan (140)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 140

Felfogtad, hogy nem érdekel a geometria.

 

Azt kérdezem honnan lesz ott szingularitás ha a gravitáció ott nem végtelen hanem nulla. Ha a gravitáció ott a végtelenbe tartana amint azt vízionálj átok, akkor esetleg lehetne róla tárgyalni, de nem tart a végtelenbe, hanem nullához tart. És emiatt a nyomás sem tart a végtelenhez hanem csak egy maximumhoz ha érted a különbséget.

 

Ebből a nullához tartó gravitációból -az elcseszett geometriád nélkül- hogyan lesz szingularitás?

Előzmény: Gergo73 (136)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 139

Erről egy vicc jutott eszembe:

Két rendőr beszélget a reptéren.

- Te, ezeket a nagy gépeket hogyan tudja egy ember eltéríteni?

- Hülye vagy. Nem akkor téríti el, amikor itt lent van és ilyen nagy, hanem amikor fent van és olyan kicsi.

(Bocs.)

 

A szingularitás nem a csillag belsejében van, amikor ilyen nagy. Hanem amikor összeroskadt ponttá, és olyan kicsi.

Előzmény: Astrojan (135)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 138

"A newtoni is nullához tart."

 

Amíg nincs energia áramlás, addig a kettő lényegében ugyanaz.

Csak az egyik skalár leírás, a másik meg tenzor.

Előzmény: mmormota (134)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 137

Ott is nulla.

És bentről kifelé növekszik. Ha a sűrűség egyforma lenne (de nem az), akkor a sugárral arányos lenne.

Előzmény: Astrojan (131)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.14 0 1 136

Mivel nem érted a görbület szót (nem tanultál Riemann-geometriát), ezért kár ezen agyalnod.

Előzmény: Astrojan (135)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.14 0 0 135

Ok, akkor ha minden test középpontjában nullához tart a gravitáció (térgörbület), akkor érdekelne

 

hogy a csudába lesz ebből szingularitás.

Előzmény: mmormota (134)
mmormota Creative Commons License 2019.08.13 0 1 134

És a tömegközéppont felé haladva nullához tart a gravitáció?

 

A newtoni is nullához tart.

Előzmény: Astrojan (133)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.13 0 0 133

Úgy érted simul a nullához? A testek tömegközéppontjában nulla a téridőgörbület?

 

És a tömegközéppont felé haladva nullához tart a gravitáció? Még relativista szemmel is? Ez azért csak kínos lenne még tán az agyasoknak is.

Előzmény: hiper fizikus (132)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.08.13 0 0 132

lehet hogy simul hozzá egy kör 

?

Előzmény: Astrojan (129)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.13 0 0 131

Óó, bátor vagy, kösz.

 

Akkor most már feltehetem a következő kérdést, mekkora a térgörbület egy csillag, bármely csillag, neutroncsillag középpontjában? Bármely test?

 

(a következőt megelőlegezem: BH)

Előzmény: Törölt nick (130)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 0 0 130

Miért lenne kényelmetlen?

Ha elhanyagoljuk a körülötte keringő Holdat, akkor egy nagy kerek pukkasztott nulla.

Előzmény: Astrojan (129)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.13 0 0 129

Felteszem neked is a kérdést, mekkora a térgörbület a Föld középpontjában relativista szemmel, bár feltételezem kényelmetlen rá válaszolni,

 

a. nagyobb mint a felszínen

b. kisebb mint a felszínen

c. maximális

d. nulla

e. egyéb

Előzmény: Törölt nick (126)
mmormota Creative Commons License 2019.08.13 0 0 128

Egyszerűsítsünk. Agy nélkül nem megy neki a gondolkodás.

Előzmény: jogértelmező (127)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.13 0 0 127

" Mivel energia van a térgörbületben, ezért anyagnak tekinthető."

 

Astrojan szerint tér nincs, ha pedig nincs akkor görbülete sem lehet.

Szerinte idő sincs, és akkor hullám sincs.

Vicces ember ugye? :)

Előzmény: Törölt nick (126)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 0 0 126

Mivel energia van a térgörbületben, ezért anyagnak tekinthető.

Előzmény: jogértelmező (125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!