Akik újszülötteket szeretnének portré fotózni, azoknak javaslom az újszülött fotózás útmutatót, amiből sok újdonságot megismerhettek a szülőkön kívül is.óó
Szerintem lepedővel/vagy bármi nagy anyaggal jársz a legjobban. Én anno úgy oldottam meg. Akár létrákra kifeszíteni, fogasra vagy bármi. De ha simán veszel egy olcsóbb hátteret annak a kifeszítését is meglehet hasonlóan kreatívan oldani.
Egyszeru. Kimered a hatteret, hogy bebukjon. Azt beallitod a gepen: Leggyorsabb szinkron/ISO100-on. Ehhez kapsz egy rekeszt. Beallitod a vakut es kesz.
Kezdő fotósként egy klasszikus "módszert" szeretnék megcsinálni, de nem sikerül. ez pedig egy portré fotó lenne teljesen fekete háttérrel. ebből okosodtam volna:
Ami a problémám, hogy nem nincs vaku vezérlőm, így a nélkül próbáltam: a vakut átállította, hogy a gép vakujára villanjon el, fotózáskor pedig a kezemmel ferdén kitakartam a beépített vakut, így a fénye ráment a vakura és azt elvillantotta. Az eredmény nem jó, mert nem lesz teljesen sötét a háttér. Megoldható ez így, ilyen felszereléssel?
Eos600D, 105mm f20, 1/125 és ISO100-ra állítva, yongnou 500ex vaku S1 mode és 1/1
Ki kell huzni a fuggonyoket, es megmerni a fenyt... :)
Nyitott rekesszel, magas ISO-val a vaku is kisebbet villan. Nem kell oket szembevillantani, az indirekt villanas nem fogja oket zavarni. Maga fenykepezes tenye inkabb, de hamar megszokjak. :)
Ablak van 4-5db,de fás bokros részre néznek +előttük kb.3-4m széles odzlopokpn álló kiugró a terem teljes hosszàban,függöny pedig mint egy 70-es évekbeli nagyibugyogó,semmi fény világítás nélkül..
Sb vaku fényvillanását lehet kevésbé villámosra állítani?Sajnos nem hinném hogy a nagy villogás közepette természetesen fognak viselkedni:(
Ablakok nincsenek? (A neon az elég gáz.... Rossz a színvisszaadás, és a fény iránya se túl kedvező.)
Egy opció lehetne eladni a Tokinát, és az árából venni egy SB-600-at és egy 50/1,8-at. (Aztán, az egy újabb kérdés, hogy ezeket hogyan érdemes használni...:)
Ha a meglevő cuccal kellene, akkor...
A 18-70-et a hosszabbik végén használva, a gépet megtámasztva (állvány, vagy kisszék... :), messzebbről, a gyerekek magasságából lehetne "vadászgatni". Ha van ablak, és neon nélkül nem kell 1/60-1/30 alá menni, akkor van esély nyugodtabb pillanatokat élesen elkapni.
Hát igen,önmagában nem kicsi de csak a harmadába tömörülnek a gyerekek.
Magasabb iso-val vaku nélkül nem lesz mégis túl sötét a kép?
Lágyítani tudnám a beépített fényét?Derítèssel próbáltam itthon: képek szépek,de túl nagy a villanás ilyen picikhez.
Értem.Abból indultam ki hogy a terem tényleg kicsi és nem lehet hátrébb menni.5*6-7m kb.a gyerekeknek szőnyeg van leterítve kb a terem harmadába az egyik végén.
Mit javasolnál helyeztte?
igen,portré illetve "akció":D fotó,a helyi baba-mama klubban,rossz fényviszony,neon,de azért legyen mindenkinek egy jó fotója a hagyományostól eltérő,a fentrőlagyereketfotózzukahogyfelnéz tipúsúaktól de azért ne is legyen olyan mű mint az oviban az előre megépített játéktorony elé állított gyerekfotó..
egyészalakos és melltől felfelé vagy csak arcot(mosoly,grimasz,fintor) ábrázoló fényképekre gondoltam
csak nem tudom hogyan fussak neki mert vakum csak a beépített van,de ha lenne külső sem villanthatom szét egy ekkora gyerkőc szemét:/
és a tér is elég szűkös valószínű a derítővakuzástól is megijednének...
sorozattól meg az anyukák is:) és hát nem ez a cél
Jó eséllyel a vázon semmit se kell állítani, az objektíven viszont a rekeszgyűrűt a legszűkebb (legmagasabb számértékű) blendeállásba kell tekerni. Ha ott van, akkor megy a vázról vezérlés.
A 0-2 éves korosztállyal mire célzol? Portréra (gyerekre pláne) hosszabb fókusz célszerűbb...