Keresés

Részletes keresés

Ponta Zire Creative Commons License 2009.07.27 0 0 165
Kb 40%-kal kéne csökkenteni, akkor lenne méltányolható hasznuk a távfűtőműveknek.
Előzmény: Kincici (164)
Kincici Creative Commons License 2009.07.27 0 0 164
" mintegy 10 százalékkal csökkenti a hődíjat."

A szemetek! No, nem baj, majd ha a Fidesz hatalomra kerül, ezt is visszacsinálja.

Előzmény: Ponta Zire (163)
Ponta Zire Creative Commons License 2009.07.27 0 0 163

Jóval olcsóbb lesz a távfűtés

 

 

A Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. igazgatóságának döntése értelmében mintegy 10 százalékkal csökkenti a hődíjat.

 

Ez egy átlagos méretű és fogyasztású, 52 négyzetméteres lakás esetében évente akár 19 ezer forint megtakarítást jelent. A Főtáv jóváhagyásra benyújtja a kezdeményezést a Magyar Energia Hivatalnak, így a budapesti fogyasztók a fűtési szezontól kevesebbet fizetnek a hődíjért - tudtuk meg Kovács Lajos vezérigazgatótól.

A díjcsökkentés független attól, hogy augusztus elsejétől a távfűtés 18 százalékos áfakulcsba tartozik, valamint a gáz árának őszre tervezett csökkenésétől is - ez utóbbi tovább mérsékli majd a távhő díját. A hődíj csökkenését az teszi lehetővé, hogy a július elsejétől kezdődött 2009/2010-es gázévben mind a Főtáv, mind a számára hőt termelő erőművek egyaránt a szabadpiacról szerzik be a gázt, és a versenypiaci ár csökkenésével a cég energiabeszerzési költségei mérséklődtek.

A társaság szerint emellett a költségek csökkentéséhez hosszú távon az energiahatékonyságon és a meglévő fűtési rendszerek modernizációján keresztül vezet út. Erre szolgál a sikeres, a fűtés szabályozhatóságát megoldó ÖKOPlusz program, amellyel átlagosan 17 százalékos hődíjköltség-megtakarítás is elérhető, amit 10 százalékos alapdíjkedvezmény is kiegészít. Az államilag is támogatott programra július 31-éig lehet pályázni.

 

**********

 

Ezt az egetrengető hazugságot! (vastagított mondat) 

 

Nyíltan el kéne mondaniuk végre, hogy eddig extraprofittal üzemeltették a rendszert, és betojtak a távfűtőműveknél, hogy mindenki le fog válni róluk. Emiatt inkább kicsit csökkentenek és szajkózzák a további árcsökkenést, ami valószínűleg csak kommunikációs blöff. Nehogy többeknek eszébe jusson leválni róluk.

 

 

Ponta Zire Creative Commons License 2009.03.18 0 0 162

Hát ez (is) nagyon durva!

 

Volt kb 1 hete valamelyik tv-műsorban, hogy hogyan terrorizálja a távhő a a távhőről leválni készülő lépcsőházakat. Meg aki már levált komoly beruházások révén, annak utólag valami summás összeget kellene szerintük fizetnie.

Sajnos az önkormányzatok is legalább annyira hibásak, mert ők hagyják jóvá a távfűtés árát.

 

Akik egyedi mérőketet felrakatva többet fizetnek mint eddig vagy mint a szomszéd lépcsőház, az viszont külön bűzlik. Hiszen az egyedi méréstől nem kell több hőt előállítani a központban.

Előzmény: talpastyuk (161)
talpastyuk Creative Commons License 2009.03.16 0 0 161
Szia!

2008 őszén egyedi mérőkkel látták el a 3 db radiátoromat, és vettem 3 új radiátort, hogy gazdaságosabb, és majd nem kell 30 ezer körüli távhőt fizetnem 63,9 nm-re.
A fentiek 120 ezer körüli beruházást jelentettek.

3 egymást követő számlám összegei (december, január, február)
47.590.-, 54.460.-, s a most szombati meglepi februárra, leolvasás után már: 71.400.- A lakásban folyamatosan 19 fok van spórolás végett.
Ráadásul kedves közös képviselőnk, vagy nem tudom ki intézte, valószínűleg nem küldte be az egyedi vízmérőóra állásokat tavaly a vízműnek, és kijött egy 30.000.- Ft-os számla erre is. Tehát március 23-ig csak fűtésre és vízre több, mint 100.000.- Ft-ot kell befizetnem.

Ketten élünk egy fizetésből, asszony munka nélkül van, harmadéves egyetemista. 141 ezret keresek diplomával, elvileg egész magas beosztásban. Kínálták már, de soha nem fogadtam el kenőpénzt, sőt hálapénzt sem. Soha nem köptem be senkit sem semmiért. A panel körül megnyírom a bokrokat, havat lapátolok, virágot ültetek.

A lakásrészlet volt életemben az egyetlen kölcsön, amibe kényszerűségből belementem, ott is minimálisat vettem fel, ez meg júliusban jár majd le.
Egy 16 éves öreg suzukival autózom, soha nem vettem fel munkanélküli támogatásokat, és az irodai melóm mellé nyári hónapokban hétvégenként fizikai munkát vállalok. Áruhitelem se nem volt, se nem lesz.

Túl fogom élni, talpon fogok maradni, bár néha úgy érzem rámegyek (35 évesen).

Reggel jöttem be dolgozni és elnézegettem az autókat. A kedvencem egy 20 év körüli cicababa volt egy olyan sportkocsiban, hogy azt sem tudom miféle volt, de ránézésre a lakásom árának többszöröse. Meg a Nissan Patrol terepjárós bőrnyakú, naná, hogy ez is K-s rendszámmal, és azon gondolkodtam, hogy az iskolapadban keveset tanulhattam, mert lám ők az autójuk részletének megfizetése mellett szoliba, meg konditerembe is el tudnak jutna, és sokkal jobban keresnek. Vajon milyen suliba járhattak?
Egyszer megkérdezem....

Na, én így jártam ......................
Előzmény: kleingy (160)
kleingy Creative Commons License 2008.12.02 0 0 160

Sziasztok!

 

Aki eddig távhőt fizetett és már van panelprogramos egyedi fűtése, annak mennyiről mennyire változott a számla összege?

Én most 27 ezret fizetek egy hónapban távhőre és hozzánk is jön a panelprogram jövőre.

 

Köszi!

do naji Creative Commons License 2008.11.15 0 0 159
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 158
Érdekes egy ország a miénk.
Vannak lakások,ahol télen is hűteni kell. :-))
Előzmény: bolsh (157)
bolsh Creative Commons License 2008.07.31 0 0 157
Ezeket a számokat ugye 12 hónapra értetted, tehát télen-nyáron?

Ha nem kapsz, illetve kapni kaphatnál bárhol hőfokszabályzót, úgy értem ha nem szerelheted fel, akkor részmegoldásként ajánlani tudom hogy tedd a radiátorokat szárazdunsztba. Ahogy a nagymama a frissen főtt lekváros üvegeket. Fizetni ugyan egy fillérrel sem fogsz kevesebbet, viszont a "hőszigetelés" a radiátorokon jótékonyan bennüktartja a meleget, és visszaküldi a feladónak. Legalább nem szenvedsz a melegtől, csak a számláktól.
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 156
A távhőszámla havonta kb. 20-30 ezer forint egy 55 négyzetméteres panellakásra, míg az egyedi gázfűtés esetén a havi gázszámla kb: 10-15 ezer forint egy 110 négyzetméteres lakásra vagy családi házra.

Egyedi gázfűtés esetén nincs harminc fok közeli hőmérséklet és túlfűtés, jóval kellemesebb a levegő és rendkívül sokat meg lehet spórolni!!!


bolsh Creative Commons License 2008.07.31 0 0 155
Visszaolvastam, jó a humorod. Az a baj, hogy röhögnöm kellett, holott valós problémákról írtál. De hogy mit is akarok? Nem írtad le hogy mennyi az az annyi forintban. Engem érdekel, egyedi fűtésű családi házban lakok, megvettem az idei tüzelőt, négy "erdészeti köbméter" fát, 80 000 ft-ért. Sokéves tapasztalat, hogy elég lesz, ha mégsem, mert épp a kívánalmaid ellenében alakul az időjárás, akkor rásegítek egy kis biomasszával.
Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 154
Költözz el,ne rinyálj. :-))
Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 153
Felháborító, hogy az 55 négyzetméteres pannellakásomnak a havi távhőszámlája duplája annyiba kerül mint egy 110 négyzetméteres egyedi gázfűtéses családi ház gázszámlája a fűtési időszakban.

A következőt kívánom az Égiektől:

Remélem szeptember elején Szombathelyen lenni fog egy heves zivatar, kis területre kiterjedő villámcsapásokkal és F5-ös tornádókkal, amely csak és kizárólag a Szombathelyi Távhőszolgáltató teljes hőerőművét rombolja porig. Ez egy áldás, isteni csoda és isteni igazságszolgáltatás lenne, hiszen megbüntetné a globális felmelegedés fő okozóját és nekem sem kellene szeptember elejétől május végéig izzadnom a szobámban a Szombathelyi Távhőszolgáltató pokoli hőséget okozó iszonyatos energiapocsékolással és környezetszennyezéssel járó értelmetlen túlfűtése miatt. Szeptember elejétől május végéig éjjel-nappal nyitott ablakok mellett is csak rövidnadrágban és rövidpólóban bírom elviselni a távhőszolgáltató miatti túlfűtés pokoli hőség. Egy jó helyre irányuló villámcsapás vagy tornádó, amely elpusztítaná a Távhő-t segítene enyhíteni a lakásomban kialakult pokoli hőséget. Fűtés nélkül sokkal kellemesebb lenne ősszel, télen és tavasszal a lakásom. Legalább tíz fokkal enyhülhetne a hőség és végre nem kellene szeptember elejétől május végéig izzadnom.

RÁADÁSUL NAGYON DRÁGA A TÁVHŐSZÁMLA!!!

SZERENCSÉSEK, AKIKNÉL EGYEDI FŰTÉS VAN!!!
A gázfűtés havi költsége egy 110 négyzetméteres lakásra vagy 110 négyzetméteres családi házra fele annyi mint a havi távhőszámla összege egy 55 négyzetméteres lakásra. Kívánom azt, hogy egy heves tornádó zúzza porig a távhőszolgáltató összes hőerőművét.

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 152
Hogy merészel a Távhőszolgálat, a közös képviselő és néhány lakó rámkényszeríteni egy olyan rohadt szolgáltatást, amit nem igénylek? Ezt hívják maffia-politikának. Ez maffia-módszer, kizsákmányolás és parazitizmus. Egyedi fűtési rendszer kellene a rohadt Távhőszolgáltatás helyett. A Távhőszolgáltatás értéke olyan mint a guanó - forró és szar - , de az ára olyan méregdrága mint az aranyé.

Már nagyon gondolkozom a költözésen is, hogy eladom az istenverte forró izzasztókamrámat és egy gázfűtéses lakást veszek helyette hitelből. Minél előbb szeretnék megszabadulni a pokolian forró panelcellámból, akár az életem árán is. Már elviselhetetlen a hőség és ráadásul még rendkívül sokba is kerül (havi 25-30 ezer Forintot számláz ki a zs**ó Szombathelyi Távhőszolgáltató).

Felháborító, hogy a köcsög parazita közös képviselő és az élősködő guanózabáló lakótársaim velem fizettetnek meg egy olyan szolgáltatást, amely csak szenvedést okoz nekem.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 151
Persze sok hülye, elmebeteg ember lakik abban a rohadt, guanós panel-patkányházban, ahol én is lakok és ők nem akarnak leválni a Szombathelyi Távhőről. A tízemeletes panelházakban pokoli a hőség, de sajnos sok hülyének ez a bélsár kell, pedig a távfűtéses rendszerről való leválás és az egyedi gázfűtésre való átállás maga lenne a Mennyország. Sok hülye elmebeteg vadidegen ember helyett is nekem kell fizetni a havi 25-30 ezer forintos számláit a bibsi Szombathelyi Távhőszolgálatnak a 25-30 fokos izzasztókamráért. Ha át tudnék állni gázra, akkor a havi gázszámla kb. 6-9 ezer forint lenne. Ez havonta 20 ezer forinttal javítani az életszínvonalamom és nem kellene szenvednem a hőségtől és folyamatosan izzadni a fűtési időszakban. Ha viszont marad a távfűtéses rendszer, akkor meg kellene már végre oldani a hőfokszabályozók felszerelését, amellyel lakásonként egyedileg lehetne beállítani a mérsékeltebb hőmérsékletet. A Szombathelyi Távhőszolgálat folyamatosan túlfűtést csinál, de a panelházban lakók többsége geciláda balfasz, guanózabáló idióta, főleg a közös képviselő a legnagyobb szarrágó és ezt sajnos nem veszi észre. Milyen megoldás van a teljesen egyedi hőfokszabályozó beépítésére (egy tizedik emeleti lakásba) ? Mi közöm nekem, ahhoz hogy sok korlátolt sötétagyú szaunamániás ember hogyan fűt? Miért fizessem az ő fűtésszámlájukat is?

Hőfokszabályozóra lenne szükségem.

Ha nem kapok szeptemberig hőfokszabályozót, amellyel mérsékelhetem a túlfűtés miatti hőséget a lakásomban, akkor Isten engem úgy segéljen, ki fogok ugrani a tizedik emeleti lakásomból fejest az aszfaltba.

HŐFOKSZABÁLYOZÓT akarok,
vagy inkább meghalok.


Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 150
Felháborító, amit a mocskos, rohadt, geci Szombathelyi Távhő művel. Már elmúlt április 15-e, a fűtési szezon vége és odakint is + 15 és + 20 fok közöttiek a hőmérsékletek, de a Távhő továbbra sem állítja le a fűtést. Ez iszonyú energiapazarlás, többletkiadás a panellakóknak és ráadásul egészen már 2007 szeptembere óta folyik rólam a verejték rövidnadrágban, rövidpólóban nyitott ablaknál is a Távhő esztelen túlfűtése miatt. A fűtési szezonnak október 15-től április 15-ig kellene tartani és a kellemes szobahőmérsékletnek ebben az időszakban +15 és +20 fok között lenni. Ezzel ellentétben a Távhő miatt az optimálisnál körülbelül 10 fokkal melegebb van a lakótelepi panellakásokban (többnyire +25 és + 30 fok közötti hőség), ráadásul szeptember elejétől általában június végéig nyomatják be a hőhullámot a lakásokba. Így az észszerű 6 hónap helyett a Távhő miatt 10 hónap a fűtési időszak hossza a panelokban. Ez az időszak sokkal kellemetlenebb és elviselhetetlenebb, mint a júliusi és augusztusi időszak, amikor a természetes meleg, a napfény hatására van meleg. Rendkívül irigyelni tudom azokat, akiknél egyedileg szabályozható gázfűtés, napenergia vagy szélenergia van. Az olyan helyen lakók, ahol gázfűtés, napenergia vagy szélenergia van rendkívül sok energiát tudnak megspórolni és az egyedileg beállítható optimális hőmérséklet (maximum: +20 fok a fűtési időszakban) beállításával biztosítani tudják, hogy ne izzadjanak, ne verejtékezzenek, ne szenvedjenek a hőségtől. Szörnyű, hogy a távfűtés iszonyatos mértékű túlfűtést és energiapazarlást okoz és ráadásul ez a fajta fűtés szabályozhatatlan. A gázfűtéses lakásokban élők boldogok lehetnek, míg a panellakásokban élők szenvedhetnek a hőségtől. Mint panellakó rendkívül irigyelni tudom a gázfűtéses lakásban élőket. Ha valaki egyedileg szabályozható gázfűtéses lakásban lakik és nem távfűtésesben, annak már eleve életszínvonalbeli előnye van a panellakókkal szemben.

Mint panellakó mélyen elítélem a panelprogramot, amely sokkal inkább hátrány, mint sem hogy előny. Nem szabadna egyetlen fillért sem pocsékolni a nyílászárók ablakokra való felszerelésére. Így is mindig nyitva kell lenniük az ablakoknak egészen szeptembertől júniusig a pokoli izzasztókamrát okozó túlfűtés miatt. Nálam a panelcellában még nyitott ablaknál is 22 és 24 fok közötti hőmérséklet van ősszel, télen és tavasszal. Csukott ablakoknál 25 és 30 fok közötti ez a hőmérsékletskála. Gondoljunk bele, hogy a nyílászárók felrakásával az ablakokra még 5 fokkal növekedne a benti hőmérséklet. Ez 30 és 35 fok közötti hőmérsékletet eredményezne a panellakásokban. Na ez, ami hülyeség és felesleges. Erre nem szabad egyetlen fillér támogatást sem adni. Ez az egyik fő okozója a globális felmelegedésnek is.

A panelprogramban kizárólag a lakásonkénti egyedi fűtési lehetőségekre lenne szabad támogatást adni. Lehetővé kell tenni az egyedi fűtési rendszerek gáz, napenergia, szélenergia bevezetését a panelokban is. Sokkal több szabadságuk van a családi házakban és a gázfűtéses lakásokban élőknek. A panellakások olyanok mint egy forró börtön, mint egy pokoli izzasztókamra a teljes fűtési időszakban. Ideje lenne bevezetni a hőfokszabályozót és legalább 5-10 fokot csökkenteni a panellakások belső hőmérsékletén.

Törvénybe kellene iktatni és szigorúan megtiltani a +20 foknál melegebb hőmérsékletre beállított fűtést. Ez az egyetlenegy módja a globális felmelegedés megakadályozásának. Ha nem csökken a panellakások belső hőmérséklete +20 fok alá, akkor bolygónkon olyan hőhullámok lesznek, hogy gyerekeink és unokáink 2100 körül elevenen fognak megégni. Csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást és ennek a legfőbb eszköze a HŐFOKSZABÁLYOZÓK minél előbbi bevezetése.

Végre szeretném már kellemesen érezni magamat a lakásomban, és nem akarom többé, hogy minden éjjel és nappal még rövidnadrágban és rövidpólóban is, folyjon rólam a verejték nyitott ablak mellett is a teljes fűtési időszakban. Sürgősen be kell vezetni a Szombathelyi tízemeletes panellakásokban is az egyedileg szabályozható fűtést.

HŐFOKSZABÁLYOZÓT a távfűtéses panelokba!

HŐFOKSZABÁLYOZÓT a távfűtéses panelokba!

HŐFOKSZABÁLYOZÓT a távfűtéses panelokba!

mozesapo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 149
Dobjuk fel 1 picit a topikot.
Kaptam egy elég érdekes és értelmezhetetlen választ a t. főtávrablóbandától.
"Az Ön által említett 7.000 Ft vélhetően a lakása légtérfogata alapján megállapított alapdíj, amelyet a távhőszolgáltatás folyamatos igénybevételének lehetőségéért és igénybevételéért havonta (mindig az adott tárgyhónapra vonatkozóan) 12 egyenlő részletben fizet, mértéke nem függ a mért hőfogyasztástól.

2007. december 31-ig felhasználók éves nettó (áfa nélküli) távhőköltségében – átlagos hőfelhasználás mellett – az alapdíj-hődíj aránya 48-52%. Az alapdíjban azokat az állandó költségeket kell megfizetni, amelyek a szolgáltatás biztosításához elengedhetetlenek. A legnagyobb tételt a 30 milliárd forintot meghaladó eszközállomány (a szolgáltató tulajdonában lévő hőközpontokon kívül, a távvezetékek, fűtőművek, géppark) fenntartásának, felújításának és karbantartásának költsége jelenti. Jelenős tételt képvisel a felhasznált energia után fizetendő teljesítmény-díj is (a 2007. évre tervezett költsége 7,3 milliárd forint/év volt), amelyet társaságunk a gázszolgáltatónak, illetve a hő esetében a hőszolgáltatónak (erőműnek), illetve villamos energia estén az áramszolgáltatónak fizet. Felmerülnek továbbá a hőtermelés, a hőszállítás és a hőelosztás állandó költségei, továbbá a társaság működési költségei is.

A Fővárosi Közgyűlés a 2007. decemberi döntése alapján társaságunk 2008. január 1-jétől a 35-65%-os alapdíj-hődíj arányú általános tarifa szerint számlázza a távhődíjakat. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatás összköltségéből az alapdíj - a korábbi 52 % helyett - 35 %-ot tesz ki, az egységára csökkent, a hődíj egységára pedig ennek megfelelően emelkedett.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy az alapdíj és a hődíj együttesen fedezik a szolgáltatás költségeit."

Vagyis ha jól számolom, akkor ebben az évben elég a tavalyi összeg 72% a rendszer fenntartására, stb. Akkor viszont milyen oknál fogva emelték a hődíjat közel 50%-al? Szerintem ez simán megérne visszamenőlegesen vizsgálatot, és ha jól gondolom, az elmúlt évekre visszavetítve kimeríti a hűtlen kezelés lehetőségét is, ha csak belegondolok, hogy az elmúlt években hova tűnt 28% az alapdíjból, mivel most ismerték be, hogy elég a tavalyi összeg 72%-a is.

Ponta Zire Creative Commons License 2007.04.01 0 0 148
Április 1-jétől átlagosan 8,4 százalékkal nőnek a távhődíjak Budapesten.
Ponta Zire Creative Commons License 2007.02.01 0 0 147

2-3 nappal ezelőtt az RTL klub híradójában Alföldi Zoltán műsorvezető azt a hírt olvasta fel, majdnem szó szerint:

az enyhe télnek köszönhetően a távfűtéses lakásokban akinek nem jár kompenzáció, annak is csak kb 2000 Ft-tal lesz több a fűtésszámlája.

 

Ilyen hazugsággal kábítják a népet! Melyik fartúró találta ki ezt a hazugságot??? Megkérdezném tőle, hogy nálunk ugyan mitől lett 12000Ft-tal több a januári távhődij?

Na elmennek a jó büdös francba a mindnenkit hülyének néző propagandájukkal.

Taip Creative Commons License 2007.01.08 0 0 146
Arról nem is beszélve, hogy aki az új rendszer szerint támogatásra jogosult, annak kevesebbe fog kerülni a hődíj mint eddig.

Arról volt szó, hogy megszűnik a gáz árának általános támogatása és szociális alapon lesz a támogatás. Nekem ez sehogyan sem jön össze, hogy aki bármilyen támogatásra jogosult, annak nem hogy nem emelkedik, hanem csökken a fizetendő távhő ára! És ezt a csökkenést azokkal fizettetik meg, akik nem jogosultak támogatásra (93 ezer nettó felett).
Aki a leginkább támogatott kategóriába esik, annak a _felére csökken_ a távhődíj. Ennyire olcsó a gáz, vagy mi van?

Milyen jó is lesz, amikor egy panelházban a támogatásra jogosult szerint feljebb kell venni a fűtést (hiszen neki olcsó), a támogatásra nem jogosult pedig fizetheti nem csak a drasztikusan megemelt díjat, hanem pluszban az abszolút értékben is megemelkedő fogyasztást is.

Gratulálok, jó kis "rendszert" találtak ki az elvtársak.

És továbbra sem értem, hogy az alapdíjat miért emelték meg ugyanannyival.
Előzmény: Taip (144)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2007.01.07 0 0 145

Aha.

Nálunk meg általánydíj van. Lehet itt -20 fok, vagy +60, akkor is ugyanazt a nevetségesen nagy összeget kellett már eddig is fizetni, amiből majd kétszer akkora alapterületű kertesházat ki lehet fűteni. A radiátorokat meg ugyanezen okból nem lehet lekapcsolni. Itt senki nem kérdez senkit, csak küldi a számlát.

Előzmény: zsuzsa (92)
Taip Creative Commons License 2007.01.07 0 0 144
Eddig a távhő hődíjáról volt szó, hogy drasztikusan emelkedik.

Megkaptam a távhő számlámat és meglepődve vettem észre, hogy az alapdíjat is ugyanolyan arányban megemelték. Erről eddig senki nem beszélt! Ezt az alapdíjat télen-nyáron fizetni kell! Kérdem én, hogy ennek mi köze van a gáz árához???

Eddig kb. 47 Ft volt egy légköbméter alapdíja, most 64. Ft. Ez 36 %-os emelés!
Ráadásul tudomásom szerint erre nem jár támogatás azoknak sem, akinknek a hődíjra egyébként jár!

Akkor most hogy is van ez????
Ponta Zire Creative Commons License 2007.01.04 0 0 143

http://www.hirtv.hu/?tPath=/gazdasag/&article_hid=131966

 

2007-01-03 17:59
Körkép: melyik szolgáltatás hol a legdrágább?

 

 

Különböző mértékben drágultak a szolgáltatások az ország nagyvárosaiban. Míg a távfűtést Győrben, a vízdíjat és a csatornadíjat Pécsen, a közlekedést és a szemétszállítási díjat Szegeden emelték a legnagyobb mértékben.

 

A távhő Pécsen a legdrágább: 3714 Ft/GJ. Sopron áll a második helyen, ahol 3064 Ft/GJ, majd Debrecen a harmadik, 3025 Ft-tal. Budapest a negyedik helyen áll, ahol 2712 Ft/GJ a távhő díja. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás éves hőigénye 45 GJ.

Százalékos arányban a távfűtés Sopronban 64,Veszprémben 60, Szegeden 55 százalékkal drágult. Budapest ebben a rangsorban a hetedik helyen áll: a fővárosban két lépcsőben, 37+8 százalékkal drágul a távhő díja.

A csatornadíj Zalaegerszegen a legtöbb, ott 272 forintot kell fizetni köbméterenként. Győrben 271, Veszprémben 268 forint a díj. Budapest ezen a listán is a hetedik, a fővárosban 215 forint a szolgáltatás ára. A drágulás Pécsen a legnagyobb, itt 30 százalékkal, Miskolcon 19, Budapesten pedig 9,4 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly.

A Baranya megyei székhelyen fizetnek a legtöbbet a vízért, 388 forintot köbméterenként. Pécset Székesfehérvár követi, ahol 251 forintba kerül a szolgáltatás, Budapesten pedig 153 forintba kerül a víz köbmétere. Összességében Pécsett 30 százalékkal, Budapesten 9,8 százalékkal drágult a vízdíj.

A szemétszállítás Budapesten a legdrágább: 2224 forint havonta. Szegeden ez 1588, Győrben pedig 1555 forintba kerül. Ez a szolgáltatás Szegeden drágult a legjobban - 18 százalékkal, Székesfehérváron 17,5, Budapesten pedig 8,4 százalékkal kell többet fizetni.

A vonaljegy és a bérlet a fővárosban a legdrágább, majd Debrecen és Pécs következik a listán. Százalékos arányban a közlekedés Győrben 64, Veszprémben 60, Szegeden 55 százalékkal drágult. Az emelés mértéke a nagyvárosok közül Miskolcon a legalacsonyabb, ott 9,4 százalékkal fizetnek többet a közlekedésért.

Előzmény: Zézé (142)
Zézé Creative Commons License 2006.12.06 0 0 142
aszondja a zindex, hogy "Nem lesz drasztikus távhődíjemelés" ...

Mer' a 25+25 az nem az, es csak Pesten nem lesz, mert 'Demskynus, Dei gratia, Budapest, Dalmatiae, Ramaeque dux' nak sikerult Fleto Kiralyt meggyozte, hogy az pesti jurtalakok osi jogait nem szabad labbal tiporni :)))
hatgang Creative Commons License 2006.12.01 0 0 141

http://www.nol.hu/budapest/cikk/426233/

 

Nem biztos, mer' 1 cuclisan érzékeny ember lehet a főnök. Igaz, már nyögdíjas korú, és hát azoknak a mókavállalását a Reform nem igazán támogassa, de vannak  pótolhatatlan, reneszánsz etásak, IS.

Ponta Zire Creative Commons License 2006.11.28 0 0 140

http://index.hu/gazdasag/magyar/tvfts061128/

 

Mennyivel drágul a távfűtés?

 

2006. november 28., kedd 7:36

 

Rendkívül fájdalmasan fogja érinteni a lakosság távfűtést használó részét a gázár-támogatási rendszer megváltozása - jelentős díjemelkedés várható ugyanis, bár ennek mértéke városonként eltérő. A Napi Online által megkérdezett távhőszolgáltatók 30-70 százalékos áremelkedéssel számolnak január elsejétől.

 

Az ország valamennyi olyan nagyvárosában, ahol jelentős a panelben élő, és így távfűtést használó családok aránya, komoly áremelkedés várható januártól. Mostanra több nagyvárosban is elkészültek a hozzávetőleges kalkulációk, miután a múlt héten megjelent a gáz- és távhőfogyasztás támogatásáró szóló rendelet.

 

Debrecen: plusz 65-70 százalék

 

Hernyák Imre, a Debreceni Hőszolgáltató értékesítési igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a gázártámogatási rendszer megváltozása miatt Debrecenben várhatóan 65-70 százalékkal fognak emelkedni a távfűtési díjak. Ez az emelkedés abból adódik, hogy az új rendszerben január 1-től megszűnik az erőművek eddigi gázár-kompenzációja.

Emiatt az erűművi hődíjak mintegy duplájára emelkednek - a gázszolgáltatók ugyanis január 1-től a hatósági áron számláznak majd a távhőtermelőknek. Ez a lakossági hődíj megközelítőleg ugyanilyen mértékű emelkedését jelenti, melynek következtében a távfűtés teljes havi díja kétharmadával emelkedik - amennyiben azt az önkormányzat is jóváhagyja.

 

A lakosság csaknem felét érinti az emelés

 

A távfűtési díj két részből áll, az alapdíjból és a hődíjból. A hődíj aránya Debrecenben megközelítőleg kétharmada a teljes díjnak, így a hődíj 100 százalékos emelkedése a távfűtés díját 65-70 százalékkal emeli meg. Ebből a megemelkedett díjból kapják majd a fogyasztók a szociális alapon járó támogatást, avagy kedvezményt, amely azonban csupán a legalsó jövedelmi kategóriákban kompenzálja majd a távhőszolgáltatás díjának drágulását.

Debrecenben 31 ezer lakást érint a távfűtési díjak emelkedése, amely a 207 ezer fős város lakosságának közel felét, mintegy 90 ezer főt jelent. A mostani díjak mellett egy átlagos méretű lakás átlagos bruttó díja évi 130 ezer forint, az emelés után azonban egy keményebb téli hónapban - január, február - egy átlagos lakás havonta 30-35 ezer forintos távfűtési díjjal lesz kénytelen számolni.

 

Nyíregyházán 30-50 százalékot emelnek

 

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy Nyíregyházán az országos átlaghoz közeli, 30 és 50 százalék közötti lesz a távfűtési díjak emelkedése. A jelenlegi árakat figyelembe véve egy átlagos lakás éves bruttó díja 140-150 ezer forint. Nyíregyházán a megközelítőleg 120 ezer fős lakosság mintegy 40 százalékát érinti közvetlenül a távfűtési díjak megváltozása, ez 15 700 lakást jelent.

 

Jelentős drágulás Pécsett

 

A baranyai megyeszékhelyen is jelentősen emelkedik majd a távfűtés díja a magasabb jövedelmi kategóriákban - tudtuk meg Gasz Zoltántól, a Pétáv Pécsi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatójától. A szakember hangsúlyozta, hogy tekintettel arra, hogy a távfűtés költségszintje eltérően alakul az egyes városokban, a távfűtési díjak emelkedésének mértéke széles skálán fog mozogni.

Átlagosan hozzávetőlegesen 49 százalékos díjemelkedésre lehet számítani a gázártámogatás január elsejei megváltozása miatt, melyből mindenki jövedelmi viszonyainak megfelelően igényelhet szociális alapú támogatást. Ez a támogatás azonban a legtöbb jövedelmi kategóriában nem kompenzálja a távfűtési díjak emelkedését.

Pécsett a hőszolgáltató 31 ezer lakást szolgál ki, amely a 150-160 ezer lakos valamivel több mint felét, mintegy 90 ezer embert érint. A jelenlegi támogatási rendszerben egy átlagos lakás éves átlagos nettó távfűtési és használati melegvíz díja 105 ezer forint.

Az új, szociális alapon nyugvó támogatási rendszerben a 93 905 ezer forint egy főre jutó nettó fizetés fölöttiek nem kapnak támogatást, így esetükben a jövő évi távhődíj a jelenlegi évi nettó 105 ezer forintról hozzávetőlegesen 157 ezer forintra ugrik. A legalacsonyabb jövedelmi kategóriában - havi 53 660 forint egy főre jutó jövedelemig - a támogatás mértéke megközelítőleg kompenzálja a díjemelést, így az ebbe a kategóriába eső fogyasztók várhatóan nem fognak többet fizetni a távfűtésért, mint eddig.

 

A fővárosban még nincs pontos összeg

 

Budapesten a távhődíjak emelkedése várhatóan az országos átlag körül alakul majd, a pontos mértéket azonban a Főtáv Rt. kommunikációs osztályvezetője nem jelölte meg, mondván, hogy a tarifákról a fővárosi közgyűlés fog dönteni, és az átlagos mértéket a szociális alapú támogatási rendszer sajátosságasi miatt nehéz előre megbecsülni.

Balog Róbert a Napi kérdésére elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtött lakás van, amely mintegy 700-800 ezer embert jelent. Egy átlagos 52 négyzetméteres lakás éves nettó távfűtési díja pedig 140 ezer forint a jelenlegi árakon számolva. Ez az összeg elsősorban a magasabb jövedelmi kategóriákban fog jelentősen emelkedni január elsejétől, miközben a leginkább támogatott fogyasztók megközelítőleg szinten maradó távfűtési díjakkal számolhatnak majd.

A szintén jelentős panellakás-állománnyal bíró Miskolc és Győr illetékesei többszöri megkeresésünkre sem reagáltak érdemben. Távhődíj-támogatás 2007. január 1-jétől Havi 53 660 forint egy főre jutó jövedelemig 1680 forint/gigajoule a támogatás mértéke, 53 660 és 67 075 forint jövedelem között 1380, 67 075 és 80 490 forint között 1068, 80 490 és 93 905 forint között pedig 768 forint a szubvenció.

találgató alattvaló Creative Commons License 2006.11.26 0 0 138

"a 2000-ben kitört neokádárizmus vezetett ide."

 

Érdekes, mert én úgy tudtam, hogy, 2002-ben a "neokádárista kormányt" leváltottátok, tehát mostanáig számolva volt majd öt év, hogy azt a két évet helyrehozza a tökéletesség most már 3. kormánya.

 

Ehhez képest azt látom, hogy míg 2002-ben úgy lett átadva az államkassza, hogy a bent lévő pénzből 50%-os béremelést lehetett csinláni,addigra most ott tartunk, hogy a templom egere császárként élhet az államkassza egeréhez képest.

 

Úgyhogy szerintem valahol sántít a gondolatmeneted.

 

A másik:

"az átlagpár minden bizonnyal cafeteriából  tudja a kaját megvenni, ez kipipálva"

 

Mondd, Te szoktál boltba járni?

Vagy kenyéren és tejen kívül mást nem veszel?

Mert arra mondjuk elég az egy havi cafetéria.

 

És utoljára:

Persze, lehet otthon pulcsiban lenni, sőt kabátban, sapkában, kesztyűben is, csak nem hiszem, hogy most 2006-ban ez lenne a magyar átlagpolgár igénye.

Tudod, ez valamikor a 70-80-as évek Ceausescu által irányított Romániájában volt így.

De arra Te nem biztos, hogy korodnál fogva emlékszel.

Előzmény: Mr. Royce (137)
Mr. Royce Creative Commons License 2006.11.25 0 0 137

jah, szar 1 ügy, igaz.

 

de ez így szélsőséges. az átlagpár minden bizonnyal cafeteriából  tudja a kaját megvenni, ez pipálva. ha rászorulnak, kapnak kompenzésönt az energiára, így ez is.

 

1ébként meg a költséget át is lehet csoportosítani. felvenni egy pulcsit, ha hideg van, nem a fűtést felcsavarni. nem járni egy kategóriával magasabb autóval, mint amilyenre valós szükség van. nem felvenni a 40% THM-es áruhitelt. bizony mondom néktek, a 2000-ben kitört neokádárizmus vezetett ide.

Előzmény: weress (40)
karesz2 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 136

Na erről azt tudnám mondani (3 éve mérünk a párologtatós vacak van a radiátoron, meg szabszelep, 2 éve becsomagolták a házat, ablakcsere meg kilátásban sincs, ha szél van, megérezni):

az összes szabszelep lecsavarva, kvázi elzárva, radiátor hideg. Amúgy 1 csöves a rendszer, de mégis jó. A csövek forróak, ez a 3.emeleten elég. Alíg fogy energia, szinte semmi a csökkenés egész fűtidényben. Ja 25 fok van. 22 elég lenne.

 

A végeredmény: szinte annyit fizetünk, mint mérés előtt, megtakarítás konvergál 0-hoz (jó szó ugye?). Földszint biztos többet is fizet mint előtte. Tehát a legdrágább fizetnivalót nem igazán sikerül takarékosra, igazságosan fizethetővé tenni. Persze a rendelkezésre állási díj jól ki van találva. És ennek mértékével 0 energia felhasználása esetén is beszedik a magukét, ehhez már csak apró korrekciók kellenek.

Ablakcsere igaz, ha mindenki (a fentebbi korrekció lehetősége miatt sosem térül meg, kivéve valami extra pályázat=ingyencsere, vagy jobb áron kél el a lakás). Amilyen jó összetartás van a házban, a becsomagolás is majdnem megbukott, pedíg alíg emelte néhány évre a közös költséget, miközben sokkal többet ér a lakás (pl eladás), de fűtéskiesés, ill amikor jön a hirtelen kánikula, ekkor több napig viszonylag hűvösebb van mint előtte, ezekben az esetekben érezhető előnye.)

Nekem így maszekben sosem érné így meg az ablakcsere (mínusz fogyasztás nem lehet). S pont a földszint hallani sem akar róla.

Más: Meg a kaputelefon legyen új, mostmár mindenki be tud jönni kóddal. De mindegy is mert aki a legjobban kérte, az mindíg kitámasztja a k ajtót.

Közösségtől sok függ.

S aki végigdolgozta életét, nyugdíjas, nem kerülhetne lehetetlen helyzetbe, hogy sok neki a fizetnivaló...

 

Előzmény: Törölt nick (127)
pijozsi Creative Commons License 2006.11.25 0 0 135
Ugyan mar...az a seggfej csak okadni tud.....:((
Előzmény: lanned (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!