Azóta is szorgalmasan gyártom a joghurtot. Most kipróbáltam 3,6-os pasztőrözött, homogénezett friss biotejből, forralás nélkül. Csak megmelegítettem. A tapasztalat az, hogy jóval több idő kellett neki, hogy joghurt legyen. Először ugyanúgy meleg vizes fazékban volt, de este még viszonylag folyós volt, így egész éjszakára kint hagytam, de nem volt különösebben meleg helyen. Végül így is nagyon finom lett, kevésbé sűrű, de nem is túlzottan híg, és sokkal savanykásabb ízű. Férjemnek jobban is ízlik, úgyhogy most megint így fogom csinálni. :)
Nem tudom, milyen a nyers tej, én a biztonság kedvéért mindig felforralom. Ha a bolti joghurtnál (bár nem tudom, azt forraltból csinálják-e) nem zavar téged a forralt tej íz, ennél se zavarna. Talán az Activiához hasonlít legjobban az íze. Reggelinél tettünk bele szamócalekvárt, férj is, gyerek is odavan érte! Úgy dönöttem, nekem megéri ez a kis plusz macera.
Kaptam ma féláron friss biotejet, merthogy ma járt volna le :) a szavatossága. Kb. 1/3-dal besűrítettem, megvártam, míg annyira kihűl, hogy bírja a kezem. Ekkor belekevertem 1 üveg (csakazértis üveges :)) joghurtot, befőttesüvegekbe töltöttem, lezártam és elhelyeztem a joghurtkészítő gépemben: 1 fazék melegvíz, rá nejlonzacsi, mindez a konvektorra, és betakargattam gyapjútakaróval. 3 óra múlva kis gyomorszorító érzés kíséretében megkukucskáltam, s láss csodát, tényleg joghurt lett. Jó krémes és finom! :D
Vegyél egy lezárható üveget rakj bele 2-3 evőkanál joghurtot ésjól keverd el -élőflórás- majd öntsd hozzá a tejet csurdultig, ekkor is jól keverd el, /ne maradjon levegő szinte ha lezárod/ zárd le és tedd olyan helyre ahol langyos meleg van amit átvesz.
kb fél nap alatt joghurt lesz, én még szoktam hagyni még egy fél napig ott a langyiban vagy szobamelegen amikor egy kicsit még rásavanyodik.
Nna ezt naon jó hogy betetted, mert kinyitottad a csipámat.
Azt hiszi az ember a visszaváltható meg mittomén mennyivel környezetbarátabb miközben dehogy!!
Köszi hogy beírtad!!
Szvsz a topikot nem zavarja ha mellette párhuzamosan fut a másik téma, sőt szóljak -mint topiknyitó- hogy címbe tegyék bele: környezetvédelem, vagy valamit??
tényleg nagyon aranyos vagy. A joghurtlapot megnézem hamarosan. Az igazság az, hogy én nem szeretnék már több konyhai kütyüt, ha nem muszáj. Azt hiszem, kipróbálom a fázó joghurt betakargatását. Hétvégén indul a projekt. :)
Létezik joghurtkészítő "gép", csak azt nem tudom, megéri-e ilyet venni.... Kérj a Jézuskától. :-) Tkp. semmi egyebet nem csinál, mint 6 pohárkát egyenletes melegen tart, elektromos árammal működik.
Igen, tudom, hogy csak "igazi" tejből működik. De úgyis olyat veszünk :). Inkább az érdekelne, hogy hogy tartsam meleg helyen a télen 18-19 fokos lakásunkban. Dunsztoljam be takarókkal, vagy mi? :)
Én is a belekeverős módszert ismerem. De csak termelői tejjel működik, bolti (dobozos, zacskós) tejjel nem. De most már elég sok helyen lehet kapni pl. piacokon. Hűtött rozsdamentes tartályban hozzák, csapolva :-) árulják, vinni kell palackot (ill. adnak pénzért).
Igazi (termelői) tejből már készítettem. A tejet felforrósítottam, langyosra hűtöttem és belekevertem egy pohár bolti joghurtot. Meleg helyen tartva elég gyorsan elkészült.
Nagyon régen nem csinálom, több rendszeresség kell hozzá, mint ami az én életemben van.
Igen, tényleg a házi készítés lehet a legjobb változat. Te csináltál már? Ha van bevált módszere valakinek, ossza meg!
Én azért preferálom az üvegest, hamár bolti, mert újrahasználom az üvegeket (pl. most a karácsonyi ajándék abba megy, meg befőzök csomót) de egy pont után nyilván nem tudom hová tenni. A mompiacon ugyan visszaveszik a termelők. De akkor ez nem olyan egyértelmű, ahogy eddig gondoltam...mindenesetre kösz az infókat. :)
Na látjátok, ezért szeretem ezt a fórumot! :-) Vannak két lábbal a földön járó és gondolkodó topiktársak, akik a helyére teszik az innen-onnan való információkat, netán félreértelmezéseket. TTAMAS, a másik topikon írt (WellDone-nal kapcs.) hsz-od is tanulságos volt.
Közben találtam az NLC fórumon egy "Majdnem öko élet" c. topikot, de az nekem túlságosan kékharisnyás. :-) Meg néha sötétzöld. :-))) úgyhogy maradtam read-only.
A Zöldfarmé sem rossz, csak abban nagyon kevés van, tehát drága. És műanyag a pohár.
Én sem tudok olyan topicról, ami ezzel foglalkozna, de talán nem zavarjuk nagyon ezt a rengeteg joghurtzabálót. :))
A műanyag kőolajból vagy földgázból készül.
Az üveg kvarchomokból, szódából és rengeteg energiából (olaj vagy gáz).
Egy üveg csomagolóeszköz előállításához nagyon sokkal több szénhidrogén kell, mint a műanyaghoz.
Az eldobható csomagolás (akár üveg, akár műanyag) sokkal kevesebb anyagot tartalmaz, mint a visszaváltható, ezért előállítása sokkal kevésbé károsítja a környezetet. A visszaváltható csomagolást vissza kell szállítani, ez energiát (olajat) igényel. Az újratöltéshez ki is kell mosni, ami szennyvíz keletkezésével jár. És a gyakorlatban meglepően kevésszer tölthető újra...
ON
Joghurtot otthon is lehet készíteni.
Gyümölcsjoghurtot végképp egyszerű. Gyümölcs, cukor, keverés, cukor feloldódása után joghurt, keverés... Se szinezék, se aroma, se állományjavító. És még olcsóbb is.
Sajnos most nagy hirtelenjében nem találtam szaktopikot, azt se tudom, milyen néven keressem.... Szelektív topikot (ami működik is) csak az érdiek fórumán találtam. A lokálpatrióta topikokon általában előkerül ez a téma, de kifejezetten ilyen topikot nem ismerek. ON
OFF - aztán majd átmehetünk valami szaktopikra... :-) Bár igazán nagy vita nincs köztünk...
Én is palántázáshoz gyűjtöm egyébként a nagy részét, bár azután is megmarad a doboz, tehát csak annyi a látszólagos előny, hogy később lesz belőle szemét. :-)
Én egyébként az üveg újrahasznosításáról sem vagyok meggyőződve. :-(((( ON
Nem tudom, hogy van-e itt zöld topik, amit olvas egyáltalán valaki, ezért még mindig itt leszek OFF, de nagyonfontosnak tartom ezt a témát.
Szóval akkor sem biztos, hogy megéri, hogy sok-sok széndioxid kibocsátás árán elvigyék a műanyagot Kínába, ott legyen belőle pulóver, amit megint visszaszállítanak ide. Esetleg üzemanyag lesz belőle. Szerintem, ha megoldható, inkább le kellene mondani a műanyag tégelyekről. A szelektív gyűjtés jó lekiismeret-nyugtató lehet, de nem valódi megoldás. (Kertészeteknél is lehet próbálkozni, van, ahol hasznosítani tudják/hajlandóak palántázáshoz.) Nagyon dicséretes, ha valaki igyekszik szelektíven gyűjteni a hulladékot, de ennél is fontosabb, hogy törekedjünk a minél kevesebb, minél kevésbé káros hulladékra. :-)
ON
Még egy érv az üveges joghurt (és tejföl) mellett: a műanyagos poharak gyakran polisztirolból készülnek, amiből a joghurt zsírtartalma kioldhatja a sztirolt, ami sajnos rákkeltő. :( A biotej pedig sokkal több (most nagyon 'divatos') Omega3 zsírsavat tartalmaz...
Dunaújvárosban viszont mehet a kiöblített joghurtos:
"Műanyagpalack-gyűjtő konténer Sárga színű konténer
Ebbe a konténerbe tiszta üdítős vagy ásványvizes műanyagpalackot dobjon. Fontos, hogy a flakonok laposra taposva és kupak nélkül kerüljenek a konténerbe. Ide dobhatja a háztartásában keletkező egyéb műanyaghulladékot is, például: kozmetikai, élelmiszeres flakonok vagy dobozok, és itt a helye a kiöblített joghurtos, tejfölös poharának is. Fontos, hogy a konténerben ne kerüljön zsírral, motor- vagy étolajjal, vegyszerrel illetve mérgező anyaggal szennyezett flakon."