Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.11.18 0 0 24
Parkban oké, vagy ház előtti árokpartra, de ha én valami elvadult helyen találkoznék egy pálmával, az lenne a reakcióm, hogy milyen szerencse, hogy eddig még nem törték ki az oktalan marhajószágok, akik a parkokat is tönkreteszik, és hazamenteném.
Keszthely1 Creative Commons License 2006.11.18 0 0 23
Ide még fel is kéne nőni a társadalomnak ....
Taxus Creative Commons License 2006.11.17 0 0 22
Én nem érzem flórahamísításnak, mert nem a bükki nemzeti park területén kivágva a fákat lennének ülteve, hanem parkokba, közterületeken, utcákon gondolom. És ha körülnézünk hát alig találunk őshonos növényeket a parkokban, de máshol sem, és ez nem baj, ettől szép is változatos a növényvilág. Nem csak az akácosokat kellene kivágni, de a barackot,  fenyveseket, platán sorokat, babér meggyeket, szőlőket, vadgesztenyéket, sőt, sem kukoricát, sem burgonyát stb. nem lehetne ültetni. De a búza sem őshonos. Egy terület növényvilága különben sem statikus, hanem folyton változik leginkább az éghajlatta. És mi is az őshonos növény, ami pár ezer éve itt él? Nem olyan régen 5-7 ezer éve a mainál melegebb és nedvesebb klíma volt Magyarországon, ez az úgynevezett Atlanti klíma optimum, több fokkal melegebb volt az átlag, mint most, az Alföldön nem voltak füves puszták, hanem tölgy, gyertyán és magyal erdők. Akkor más volt az őshonos flóra. Azóta hullámzással, de klíma romlás történt (sajnos).
Előzmény: Aval (7)
Taxus Creative Commons License 2006.11.17 0 0 21

Én fügét akartam ültetni több helyre. Ültettem is 3 db-ot az előző lakásom közelébe, de mikor elkültöztem 2-t kiástam és elhozam, jól tettem, mert a harmadikat kivágták, nem tudom miért ott senkit nem zavart, szegény füge gyökérről újból kihajtott, azután ezt is levágták. Akár csak a júdásfát, amit szintén a mellettünk levő parkba ültettem. Yukkát viszont több helyen láttam kivadulni, magról nem tud szaporodni nálunk (sajnos) de ha kidobják legyökerezhet, már ilyet is láttam, és elhagyott telkeken is nő.

Előzmény: mergez (-)
Taxus Creative Commons License 2006.11.17 0 0 20
A Kálvin térre tavaly ültettek egy pár pálmát, igaz a kertészet. A Westendhez is ültettek pár éve, de azokat felgyújtották "vicces" kedvű unatkozó...
Előzmény: mergez (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 19

Én is örülnék neki.

Sztem az a baj, hogy míg délebbre, ahol őshonosak ezek a mediterrán növények, mindenki természetesnek veszi, hogy ezek díszítik a közterületeket, addig itt nyílván másképpen néznének rájuk és nem gondolom, hogy pl. egy pálma közterületen (magról ültetve, mivel más megoldás nem igazán képzelhető el) évekig megmaradjon.

Szerintem csak úgy lenne valami esélyük, ha lbb, 1,5-2méteres pálmákat ültetnének ki, viszont ez meg egyelőre elképzelhetetlen, nálunk túl drágák az ilyen méretű növények. Ennyit senki sem áldozna rájuk, hacsak nem üvegházban termelné meg ezt a mennyiséget) Tehát ez kilőve, úgyhogy marad a mag...

Mi tavaly ősszel ültettünk egy fát ki a házunk elé, ami már közterület, kb 1,5 méteres volt..de nem sokáig, mivel úgy 2hét után valakit valószínű zavarhatott,mert kitörte, pedig nem volt különleges fa és mégis. Ezek úgy elveszik az ember kedvét a továbbiaktól. De azért hajrá, türelem pálmát és egyéb mediterrán növényt terem, vagy mi.

 

mergez Creative Commons License 2006.11.17 0 0 18
Kösz a bíztatást, jövőre, ha otthon leszek, akcióba lendülök.
Előzmény: Keszthely1 (14)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 17
jav: tartunk ott
Keszthely1 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 16

Most, hogy Angliában éled  életet szebbik részét,  sok mindent láttál !

Nekem is eszembe jutott  már ez az /ötlet, tipp/

Mi még nem ott tartununk, mint a FEJLETT  NYUGAT...............

Parkok és közterületek gondozása!?  Mit képzelnek................

 

 

 

Előzmény: mergez (-)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 15

Most nézem!!! de hiányos ez a kezdő lap... no coment...

Juj........................

Keszthely1 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 14

Én pedig jó ötletnek tartom kár, hogy eddig nem jutott senkinek eszébe....

Gratulálok.

Aval Creative Commons License 2006.11.17 0 0 13
Jó oké nincs esélye. De itt nem biztos, hogy csak pálmáról van szó...
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 12

én meg azt nem gondolom, hogy a pálma elszaporodásának lenne valamennyi esélye.

Előzmény: Aval (7)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 11

Én jó ötletnek tartanám, viszont nem hiszem, hogy megmaradnának kint. Mivel szerintem is sokan lesznek- lennének azok, akiknek megtetszik majd a növény... jé, ilyet még nem láttam... és hazaviszi...

taormina1 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 8

én ezt a gyakorlatban alkalmazom, a házun elötti füves részen, de az önkormányzatiak mindig kipusztítják, hiába teszek mellé karót, nem veszik észre. Szerintem nehéz megoldani, hogyan gondozod, ha nem pont a házad elött van.

A házam mellett, a kerítésen kívül csináltam egy ágyást. Kutyák rondítanak bele, növényeket lopnak, vagy tréfából kihúzgálják a kis kerítést az arra járók

Előzmény: Aval (7)
Aval Creative Commons License 2006.11.17 0 0 7
Nem vagyok benne biztos, de szerintem ez flórahamisításnak minősül.
A természetvédők nem lennének éppen boldogok ettől a tevékenységtől azthiszem...
Ha egyszer az akácot, a feketediót stb üldözik, nem hinném, hogy egy pálmának örülnének...
Előzmény: mergez (-)
PeciMaci Creative Commons License 2006.11.17 0 0 6
amig nem alakítják a környezetet ( új út, árok, járdafelújítás ) addig ültethetsz. olyan mintha a házad elé ültetnél
Előzmény: mergez (-)
cserella Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1
ha nem nyúlnák le mind1 szálig :(
Előzmény: drakulady (0)
drakulady Creative Commons License 2006.11.16 0 0 0
De j0 lenne
mergez Creative Commons License 2006.11.16 0 0 topiknyitó
Már régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy mi lenne, ha egzotikus növényeket (fügék, ciprusok, pálmák, jukkák) ültetgetnék szerte szét a városban, vidéken, lakóhelyünkön, elhagyatottabb parkokban, parlagon álló, talán sosem parcellázott területeken, árok/patakparton esetleg még forgalmas, publikus helyeken lehetőleg észrevétlenül, hogy ne legyen feltűnő. Arra gondolok pontosan, hogy mivel a saját kertünk területe véges, felhasználhatnánk a szinte kifogyhatatlan, "vad" területeket, így több növénnyel kísérletezhetnénk esetleg jobb fekvésű, ideális adottságú helyeken és színesebbé tehetnénk amúgy is megcsappant zöldterületeinket. Pesten többek között ott vannak a Gellért-hegy elhagyatott részei, kiváló fekvéssel, klímával, a budai és az esztergomi vár alja, Balatonfelvidék, Mecsek déli lejtői, satöbbi. Olyan növényekre gondolok, amik nem vadulhatnak el és nem okoznak ezáltal problémát a vad növényzet egyensúlyában.

Lehet, hogy nem helyén való az ötletem, mert nem 'illik', de mégis... : ) Mit szóltok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!