Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2006.11.18 0 0 16
Ugyanúgy megoldható (lenne) mint az alkohol és dohánytermékek esetében.
Előzmény: xhwamt (15)
xhwamt Creative Commons License 2006.11.17 0 0 15

Pedig nem lenne semmi gond a drogliberalizációval, ha kivitelezhető lenne, hogy a drogkereskedelemből származó adóbevételek legalább 75%-a bekerüljön a kincstárba. Jó biznisz a drogbiznisz. Ehhez talán csak az ópiátokat kellene kiirtani erről a piacról az azokkal kereskedőkkel együtt.

 

De sajna még ott is virágzik az illegális drogpiac, ahol automatice halállal büntetik az illegális kereskedelmet, így nem sok esély van a piac kifehérítésére, mivel az államnak egyszerűen nincsenek eszközei rá!

 

Bár, ha a fogyasztókat is kinyírnánk akkor talán. Végül is hatmilliárdan vagyunk, néhány ebből ide, vagy oda nem sokat számít! :)

Előzmény: pezestra (10)
elemes Creative Commons License 2006.11.17 0 0 13
Friedman teste nyugodjék békében, de a neve már biztosan fennmarad.
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 12
RIP
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 11
ok. értem.
Előzmény: Törölt nick (8)
pezestra Creative Commons License 2006.11.16 0 0 10
Sajnos sokan rákkattantak miatta a drogliberalizációra. Ég áldja! Nem fogom siratni.
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 8

neki nem kellett volna megszólalnia még egyszer, elrontva az addigiakat

 

friedmanról én csak elismerőleg szóltam, ha visszanézed

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 7
mit nem kellett volna? egy ilyen emberről és munkásságáról lehet beszélni. h mivel járult hozzá mai tudásunkhoz.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 6

nem kellett volna

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5

jó szakember volt, nyugodjon békében

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 3
tudom, nullázás a nick hivatali kötelezettsége.
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1
azért nem nulla a szereplése. elég meghatározó figura volt a 20. században.
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 topiknyitó

http://index.hu/gazdasag/magyar/1116freidman/

 

A csütörtökön 94 éves korában elhunyt Milton Friedman Nobel-díjas amerikai közgazdász a "monetarista" közgazdasági felfogás világszerte ismert képviselője volt.

 

A zsidó származású Friedman New Yorkban született, ahová szülei az Osztrák-Magyar Monarchia területéről vándoroltak ki. New Jersey államban, a Rutgers-egyetemen végezte tanulmányait, s a New York-i Columbia Egyetemen szerzett doktori címet.

 

Milton Friedman már pályája kezdetén elutasította John Maynard Keynes elméletét (mely szerint az áremelkedések kiváltó oka nem a gazdaságban lévő pénz- és árumennyiség alakulása, hanem az áruk kínálata és kereslete közti egyensúlytalanság), amely a harmincas évek gazdasági világválságát követően évtizedeken át meghatározta az amerikai és az európai gazdaságpolitikát.

A szabad piac mellett

Friedman könyveiben, tudományos értekezéseiben és újságcikkeiben a minél szabadabb piacgazdaság mellett lépett fel, síkra szállva a pénzmennyiség mérsékelt, de állandó növekedése mellett, azzal érvelve, hogy így a legtöbb gazdasági probléma megoldható, s biztosítható a tartós, csekély inflációval járó gazdasági növekedés.

1963-ban adta ki - Anna Jacobson Schwartz asszonnyal közösen - 800 oldalas könyvét "A Monetary History of the United States, 1867-1960" címmel, amelyben a pénzmennyiség változásait, azok okait és kihatásait elemezte a történelmi fejlődés tükrében. Arra a következtetésre jutott, hogy a recessziót csaknem mindig pénzszűke előzi meg, súlyos gazdasági válságok előtt pedig minden esetben a pénzmennyiség igen nagy mértékű és tartós csökkenése tapasztalható.

Véleménye szerint az államnak elsősorban a monetáris politika eszközeivel kell hatnia a gazdasági folyamatokra, s az állami beavatkozásnak kizárólag a forgalomban levő pénzmennyiség szabályozására kell korlátozódnia.

Friedman és a "monetaristák" a hetvenes-nyolcvanas években tettek szert döntő befolyásra. Maga Friedman Nixontól Reaganig több amerikai elnök, 1973-74-ben Pinochet chilei elnök gazdasági tanácsadójaként is dolgozott. A Nobel-díjat 1976-ban kapta "a fogyasztáselemzés, a pénztörténet és a pénzelmélet területén végzett, valamint a pénzelméletnek a stabilizálási politika komplexitását bemutató elméletéért".

Az élet más területén is liberális volt

Friedman nemcsak a gazdaságpolitikában hirdette liberális elveit, hanem az élet más területén is: támogatta a prostitúció és a drogok liberalizácóiját, és kiállt a távoktatás bevezetése mellett. Legfontosabb tettének a kényszersorozás vietnámi háború utáni megszüntetése melletti lobbizást tekintette.

2002. május 9-én a Fehér Házban rendezett ünnepségen George W. Bush amerikai elnök köszöntötte a 90. születésnapjához közeledő közgazdászprofesszort. Milton Friedman "soha nem állította, hogy a szabad piac tökéletes dolog. De bebizonyította, hogy a tökéletlen piac is jobb eredményeket hoz, mint a nagyképű szakértők és a mohó bürokraták" - méltatta az ünnepeltet az amerikai elnök.

A díszvacsorán első ízben adták át a Friedmanről elnevezett 500 ezer dolláros, kétévente odaítélendő díjat, melynek első kitüntetettje a magyar származású brit közgazdász professzor, Peter Bauer volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!