a kormányt a nép választja, és arra, hogy azt tegye, amiben a néppel megállapodtak - a szerződéskötés pillanatában ...
ha a kormány (mint egy gép) fellázad a gazdája ellen, meg kell fékezni, hogy ismét szolgáljon ...
//"...én úgy érzem ez a társadaLmi erő kiveszőben van... ..."//
Mindent elkövetett 100 év ideológikus politikája ezért. De még így sem sikerült! Erejétől lehet, hogy megfosztották a társadalmat, de az máris látszik, hogy minél nagyobb veszélybe kerülnek az izolál individuumok, annál nagyobb igény keletkezeik az összefogásra. Nagy baj lenne, ha a végén nem sikerülne erős társadalommá szerveződniük a rendszer áldozatainak.
//"..a család, törzs összetartott, mert genetikailag közel állt egymáshoz..."//
Úgy todom, a horda-korszakot már évezredekel ezelőtt kinőtte a humán társadalom. Már a néger törzseket sem a génállomány tartotta össze. Meghát azóta a kultúra is beleszolt az összetartozásba.
//".....ellensségeket, meg a devianciát meg csak kemény korlátozásokkal tudod... büntetni... nem lehet megszüntetni több okból se,.."//
Egyelőre megelégednénk már avval is, ha legalább kultuszt nem csinálna belőlük a szadesz. (Szulejmán- és Görgei szobor, szovjet hősi emlékmű, melegfelvonulás, drogtüntetés, szexuális felvilágosításnak nevezett megrontás stb.)
//"....Mi lenne a helyében, utopiát sokan írtak...."//
Miért éppen utópisztikus dolgokra gondolsz? A társadalmi evolúció állomásai különböznek egymástól, de van benne trend és logika. Hagyni kell, és minden humánközösség magamagától oda fejlődik, ahová a legcélszerűbb neki.
Ezzel szemben a "liberális" deviancikultusz és politika minden eddigi eredmény szétzúzna, saját UTOPISZTIKUS(!) érdekében.
//"..A kérdés honna a kezdő pénz, ki álja az egész löket költségét, hogyan és mint oszlik meg a teher, haszon... mindig leszenk nyertesek és vesztesek, az ideális rendszer igyekszik a többségnek pozitívan kihozni a mérlegét..."//
Két dolgot kevertél össze, a "löketet" meg a többség számára kihozandó "pozitív mérleget".
Nos, e kettőnek a multinacionális cégek esetében már semmi köze sincs egymáshoz. A löket és a profit nem hazai, a teher viszont nem nemzetközi. A multinacionális cégek bármekkora nyeresége már soha sem fogja egyik társadalom terheit sem enyhíteni!!!! Adóikból is legfeljebb az államháztartás kap valamit, de azok tekintélyes hányadát vissza is juttatja a multiknak állami megrendelés és egyéb kedvezmények formájában.
Nem véletlen haldoklik egész Európában a "jóléti államforma".
//".....A nagy cég a pénze miatt... ez gyakorlatilag túlélés, a szelekció egyik formálya... az embereknél, gazdasági, társadalni, politikai, család szinten is megy..."//
Éppen az előbb elmondottak miatt! A legvégén debil vagyonos ifjak fogják benépesíteni a földet!!!
//".....tolerálni kell hogy hol a határ az ideológia függő..."//
Inkább a kollektív életösztöné. Látod, ebben is megfogható az ideológia ártalma.
//"....Oda nem jutottunk el, hogy nem veszélyeztethetjük bolygónk.."//
De már tudjuk, hogy nagy bajok vannak. Még valóban nem miránk leselkedik a legnagyobb veszély. Tehát a "liberális" deviancia szerint, utánunk az özönvíz, fő, hogy néhányszáz család a leggazdagabb királyoknál is jobban éljen a földön?
Én bizony nem áldoznám fel egyikért sem még ismeretlen utódaimat sem.
//"....az életjavulást mindenki magán nézi, ez már csak ilyen faj... az altruizmus ritka....."//
Talán éppen ezért nem kellene uniformizálni az "életjavulást"!!!!!
akkor legalább az én kérdésemre válaszolj, mert még a végén azt fogom hinni, hallottál egy hülye politikustól egy hülye lózungot, azt hangoztattad, de amikor belekérdeztek összezavarodtál
Igen, igen, az őskori társadalmakat összetartó felsorolásod után én is arra szeretelek volna rávezetni, hogy az evolúcio mai állapotában is létezik valamiféle társadalom-összetartó erő.
én úgy érzem ez a társadaLmi erő kiveszőben van... és gyekorlatilag az utóbbi évszázadban már alig létezett a fejlett világban, az altruizmusnak valahol vége lett...
a munkás aki jobb helyzetbe került többé nem törödött a másikkal stb...
kivételek mindig vannak, de a társadalom szerintem 60-70%-a már nem szociális ilyen értelemben... és ennek az aránya nő...
A harmadik és iszlám világba sem látom, hogy ennek a megtartása lenne a lényeg...
az ember mindig isa harcolt az erőforrásokért, a család, törzs összetartott, mert genetikailag közel állt egymáshoz... késöbb a nemzetek is... de belűl ott is hierarchi harc volt... ma ez már egyén egyén között megy...
szerintem átértékelődtek a társadalmi összetartó erők, más elvek érdekek mentén szerveződnek, más riválisok ellen... ezek az erők szerintem már más irányba hatnak, és sokkal komplexebb lett a rendszer és sokkal kaotikusabb, de ez normális, a természet mindig az káosz felé, a maxiomális variációk kipróbálása felé tart...
//"... pl mi a HALÁL-rendszer ..."// Az életellenesség! Miféle egyetemi tanulmány szükséges ehhez? Ehhez magyarázat kell!! Ilyen az egész "liberális" politika egyébként: társadalom-, család-, nemzet-, erkölcs-, élővilág-ellenes, kizsákmányoló, romboló és deviáns. Na ez már "korrekt" leírás... ez van és a fene tudja mi lesz belőle, hogyan fejlődik... örülnék alternatívának, de nincs, vagy kevésbé működők vannak... ps. az ellensségeket, meg a devianciát meg csak kemény korlátozásokkal tudod... büntetni... nem lehet megszüntetni több okból se, a legfontosabb sok milliárd ember enni, inni akar, és hajtja a genetikai progija az 1% hibarátájával... és ennek vannak következményei... az, hogy hogyan kezeled, milyen módon oldod meg, az lehet vita alap...
Helyébe viszont képtelen mást adni. Mi lenne a helyében, utopiát sokan írtak, képzeltek el
Magas IQ-ju budapesti értelmiségünk! ????
Elmondanád, hogy az alúljárólakóknak mi érdeke fűződik ahhoz, hogy a Strabag vagy a Siemens cég egyes alkalmazottai, vagy tulajdonosai nagyobb magánjövedelmehez jussanak? És miért kellene emiatt Magyarországon "kormányilag"(!) megtiltani a kórházaknak, hogy 75 éven felüli embereket felvegyenek az osztályukra? Nézzük a Strabagot, alúljárólakó, per pillanat semmi... de ha kicsit kicsavarjuk...
viszont érdeke strabag fönöknek a nyereség, a megbízónak a visszacsorgatás, a strabag melósnak, beszállítonak a munka és a bér, az anyagszállítonak a munka, a kereskedőnek ezen pénzek lecsapása, sokaknak az autópálya, az államnak a +1% GDP, a plusz bevétel, a gazdaság pezsgése, a több bevétel, a több bevételbő a "nép" érdeke a jobb elláteás, az alapítványoknak a több pénz, pályázati lehetőség... és a hajléktalannak a jobb támogatás olyan alapítványtól aki nem csak ellátja (ez is) hanem esetleg segít kijutni a kátyúból...
A kérdés honna a kezdő pénz, ki álja az egész löket költségét, hogyan és mint oszlik meg a teher, haszon... mindig leszenk nyertesek és vesztesek, az ideális rendszer igyekszik a többségnek pozitívan kihozni a mérlegét...
Vagy mitől lesz életerős az a társadalom, amelyik milliószámra abortálja el magzatait, kábitózik, és fajul el, egy "toleráns" ideológia mesterséges reklámhatására?
Életerős, mit értesz ezen, nézd a természetet az alfa hím fizikai fölénye miatt minden nösténnyel... A nagy cég a pénze miatt... ez gyakorlatilag túlélés, a szelekció egyik formálya... az embereknél, gazdasági, társadalni, politikai, család szinten is megy...
Az abortálás érdekes dolog, nem kedvelem, de néha kell... a gyermekvállalás szabályozása fontosabb... fejenként 1...1,5 max... képzeld el mindenki megszületik mindenhol, a fejlődő világban meghal % százalék gyermekkorban, de egyszerűen nincs kaja munka, lehetőség...
A fejlett világba megmaradnak lásd a magyar romák 6-15 gyermeke felnő (indiána 50-80% meghal) mert van szociális háló, de ez egy idő után nálunk sem tartható, az emberek esznek, piszkítanak, fejenként X erőforrást felhasználnak a földből... lásd kína helyzetet... és mindenki egyre jobban akar élni...
Kábitószer egyidős az emberiséggel, gomba, fű, koka, opium... most szintzik, és mi a kábítoszer... alkohol az mi? a cigi? mennyi haszna van a legális drogoknak, és mennyi az illegálisnak, mennyi bűntény van a legális és az illegális miatt, mennyibe kerül a legális kezelése, és mennyi az illegális, ennyi a rendőrség stb. gondja ezzel illetve azzal... mennyi az állam bevétele ezekből...
Tolerancia... tolerálni kell hogy hol a határ az ideológia függő...
a társadalom régen tabukkal korlátozott, most törvényekkel... de valahol adott, hogy nem veszélyeztethetsz mást (hogy miben az megint vita)
Oda nem jutottunk el, hogy nem veszélyeztethetjük bolygónk... Ha nagybaj lesz akkor talán eljutunk oda, mármint a túlélők... ennyi, egyenlőre csak segélykiáltások vannak... és látszatintézkedések... mert mindenkinek akkor áldozatot kéne hozni, hogy a mostani aza az smafu... gyakorlatilag a fejeltt világ polgárainak 90% nem lenne hajlandó rá...
Vagy harc lesz,és/vagy katasztrófa és belátás.... de ze a következő 50-100 év zenéje...
És a felmelegedés, a fauna kiírtása, a terménykvótázás szerinted mind-mind az életet szolgálja? Nem tudom, képes vagy-e magas IQ-dal megkülönböztetni kevesek életminőségének a javulását magától az élettől? Szerinted :) lásd fent... az életjavulást mindenki magán nézi, ez már csak ilyen faj... az altruizmus ritka...
Nekem sikerült! Nulla(?) IQ-val is.
Mi lenne a megoldás, szerinted...
én most kezdek bele egy öko építés előkészítésébe, van erdőm, szántóm erdélybe, bio az erdő szállaló kitermelésű és telepített... a szemetet szelektíven, a lebomló hulladék komposzt... vegyszert még a kertben sem, élettérnövelés az erdőben szántón, kertben... nem cserélgetek mindent évente... lehető legkevesebb terhelés a talajnak víznek, földnek... jelen keretekbe ennyi megy...
én is adócsökkentés párti vagyok, két fenntartás...
most egyí radikális adócsökkentésen szopnánk a piac beárazása miatt...
másik a magyar morál, nem fehéredne annyit, örülnék, hogy nem kell annyit fizetni, oszt, az ellenőrzés úgyis 1/100-hoz... csalnának tovább... kiskapuznánek...
másik az elosztás refomja nélkül meg pálne nem lehet adót csökkenteni.. csak úgy, ha jó nálatok marad, nem vonjuk, el a javát, de gondoskodj magadrol, mi csak a minimumot adjuk...
Igen, igen, az őskori társadalmakat összetartó felsorolásod után én is arra szeretelek volna rávezetni, hogy az evolúcio mai állapotában is létezik valamiféle társadalom-összetartó erő.
De hát, ha ez szerinted "sz@rt sem ér", nincs tovább miről társalognunk. A te axiómád lényegében tér el az enyémtől. Axiómákkal pedig nem lehet, nem szabad vitatkozni. Azok vagy beigazólódnak, vagy megdőlnek.
Az életellenesség! Miféle egyetemi tanulmány szükséges ehhez?
Ilyen az egész "liberális" politika egyébként: társadalom-, család-, nemzet-, erkölcs-, élővilág-ellenes, kizsákmányoló, romboló és deviáns.
Helyébe viszont képtelen mást adni. Ilyen magas IQ-val már bele kellene látni a dolgok menetébe is. Bemagolt szöveggel is lehet jó jegyeket szerezni, legfeljebb a gyakorlatban ennek nem vehető semmi haszna.
Magas IQ-ju budapesti értelmiségünk!
Elmondanád, hogy az alúljárólakóknak mi érdeke fűződik ahhoz, hogy a Strabag vagy a Siemens cég egyes alkalmazottai, vagy tulajdonosai nagyobb magánjövedelmehez jussanak? És miért kellene emiatt Magyarországon "kormányilag"(!) megtiltani a kórházaknak, hogy 75 éven felüli embereket felvegyenek az osztályukra?
Vagy mitől lesz életerős az a társadalom, amelyik milliószámra abortálja el magzatait, kábitózik, és fajul el, egy "toleráns" ideológia mesterséges reklámhatására?
És a felmelegedés, a fauna kiírtása, a terménykvótázás szerinted mind-mind az életet szolgálja? Nem tudom, képes vagy-e magas IQ-dal megkülönböztetni kevesek életminőségének a javulását magától az élettől?
Adócsökkentés pl., csak meg sem halljátok, a média meg hallgatja, agyon:((((( Van alternatíva és ráadásul nem is Orbán találta ki!!!!!!! Csak ami jobbról jön, azt ti proccosan leszarjátok:((((((((((((((((
Nekem megy én a társadalmi szerződés evolúciójának két lépését világítottam meg kissé elnagyolt modellel, mehetünk tovább is...
arra reagálva, hogy amit te társadalmi szerződésként aposztrofálsz az egy fekete lyuk... megnevezed, de, hogy mi is az valójában meg se próbálod definiálni...
hogy beszélsz evolúcióról, ott van egy jól körülírt állapot (nálad hiányzik) vannak hatások és egy új megint jól körülírható (de pillanatnyi hatások) mer már megint új hatáso kérik és változik, fejlődik...
szép a fejtegetésed, mert a váltoizást hangsúlyozod, de sz@rt sem ér, mert sem az adott állapotot, sem a hatásokat, sem az arro adott/adandó változást nem definiálod sem az új/elérendő állapotot nem fogalmazod meg konkrétan...
tudományos hozzáállás minr evolúció bizonyos korrekt leírhatságot, definiálhatóságot feltételez, ilyen síkon a definició az szüksége, mint vizsgálati/vitaalap...
tudok olvasni, az egyetemen hobbiból logikát tanultam 6 szemeszteren keresztűl,
tanultam szemantikát, szemiotikát, stb...
egyszerűen nem értem a hasonlataidat, és fogalmaidat... pl mi a HALÁL-rendszer
gyakorlatilag írsz atomokról (emberi egyedek gondolom) meg minden féléről, de ez így humbug... mivel nincs konkrét vonatkoztatási rendszered azaz nem tisztázod mi a halálrendszer, mit értesz rajta, politikai, gazdasági kritériumai mik? ((azt pláne hogyan és mi lenne helyetted))
ps. a társadalmi szerződést sem konkretizáltad... csak fellengzősen firkálsz és fikázol ((az hogy minden áldott nap idelöksz 10+ hozzászólást az kevés))
mintha valami avantgard esszét töredéket olvasnék kiragadott állítások szintjén viszont minden ami a szavakon és amagyar nyelven kívül szükséges lenne az értelmezéséhez hiányzik...
ps. nagy az arcod...
másik rész:
Én nem, én mindent folyamatokban szemlélek, tudod én nem dogmahívő vagyok, a világhoz való hozzáállásom alapja a változás az evolóció az élet, a társadalom, a gazdaság stb. területén...
ps. úgy látom te nem ebben a dimenzióban mozogsz :)
No no, az nem olyan biztos!!!!!!!! Látod, hogy manapság a hazudozás erény:((((((( És ha igazolnod kellene????? Tudod, hogy az elvtársak mi mindent égettek el, ill. semmisítettek meg?????? Sőt gyártottak újakat, mintha régi lenne?????? Gyalázatos egy népség volt és ma is köztünk élnek vidáman, verőlegényeikkel együtt!!!!!! És ők garantáltan nem voltak párttagok:DDDDDDDDDDDD
//"....Seggnyaló, gerinctelen karrierista voltál és maradtál!..."//
De legalább a mostani seggeket már nem ő nyalja! Ezek még a korábbiaknál is büdösebbek ám! Méghozzá z ideológiai mosléktól, amit 18 éve zabálnak a seggesek.
//"...klasszikus társadalmi szerződés volt pl a "vérszerződés" a törzsek között, egy törzsön belül a funkciók megosztása,........"//
Bravó!
Eddig stimt! Igaz, HÉT törzs lett egymással szövetséges, de oda se neki. A többi, amit hozzáfűztél felesleges finnyáskodás volt a kor hierarchikus viszonyára.
Javaslom, próbáld gondolatmenetedbe beilleszteni az evolúciót is, hátha azáltal sikerül egy korunkra érvényes társadalmi szerződést is "értelmezned"!
Arra nem gondolsz, hogy talán az értelmezőképességeddel lehet baj?
A hozzászólásod többi részével is ezt igazolod. Megálltál valahol a történelem közepén és képtelen vagy a világ változásaihoz igazítani a korábban még tán érvényes dogmákat.
Ezen nem segíthetek. Dimenzióváltást neked is végre kell hajtani ahhoz, hogy megértsd, mi folyik körülötted.
Qszika, én Téged ismeretlenül is kedvellek és ezt már máskor is megírtam Neked. Csak egy kevéssel vagyok fiatalabb Nálad, tudom tehát, hogy hogyan lettek akkortájt az emberek párttagok és mennyire volt adott esetben a rendszer feltétlen híve egy kis helyi szintű párttitkár... :o)))
De ... aki '56 után megkötötte a maga kompromisszumát és összekapcsolta az életét a mozgalommal, az egyszer s mindenkorra elveszítette az én szememben az erkölcsi alapját annak, hogy a korábbi elvtársai múltját felhánytorgassa.
Örülök annak, hogy vértelen volt a rendszerváltás, annak viszont nem, hogy a korábbi elit a benfentes információit és a kapcsolatrendszerét felhasználva ilyen simán át tudta menteni magát. De ha én, aki soha nem voltam a pártod közelében, nem vágyom a véres megoldást, akkor kérlek, Te se alázzad meg magadat ilyen Bayer Zsóti-féle nívóval... :(
Emlekszem, amikor orban kormanyra kerult, talan meg egy honapja sem lehettek kormanyon, amikor azt mondta az MSZP-nek, hogy nehogy mar a nyul vigye a puskat. Na akkor hataroztam el, hogy a budos eletbe rajuk nem fogok szavazni.
//"..reméltem, hogy lesz érdemi válaszod, de ez csak egy kitérés.."//
Értelmes kérdésekre érdemes válaszolni. Mit kezdjek avval az egymegegyet sem ismerő entellektüellel, aki nagyképűen megkérdezi, mi a fittyfene az az integrálszámítás?
Ezzel én is egyetértek:)))))) Ezért nincs változás és a tömeg megy arra, amerre a karám tartja!!!!!:((((( Gyökeres változást csak a vér hozná meg, a jobb vér!!!!!!! Az mszp politikája világos, most meghúzza, 2009-ben kienged, főleg a prolinak és 2010-ben nyer megint és kezdődik előről a játék, miközben az olló Európa és köztünk, de még K-Európa között is egyre nő!!!!!!:((((( Magyarázat lesz bőven, amelyben a jól fizetett médiumok méltó társak lesznek:(((((((( Végső cél a mexikói, vagy brazil szint, vagy Oxigénia, ala Fehér Klára:(((((((((