Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Ezer éve már, hogy utoljára erre jártam. Anno rengeteg segítséget kaptam tőletek és sikerült egy tényleg hatékonyan működő fűtési rendszert kialakítani. A sors úgy hozta, hogy le kellett cserélnem a faelgázosító + napkollektoros rendszerem. Két dolog miatt: Az egyik a derekam a másik, hogy egyre nehezebben jutottam tűzifához amit tetézett az, hogy még a saját erdőm felét is egyszerűen lelopták. :(
Tudom ez a csoport nem kifejezetten adás-vételre van, de ha valakik akkor ti legalább tudjátok mi az a faelgázosító kazán.
Szóval eladó sorba került a VIGAS 25LC faelgázosító kazánom. Digitális keverőszeleppel volt szerelve és egy 2700L-es pufferre dolgozott. Ezzel átlagban 2-3 napig ki is húztam mire ismét fűteni kellett.
Pár dolog amit adok a kazán mellé:
- Talpak
- Öntöttvas fúvóka (szerintem örök életű)
- Turbulátorok
- Biztonsági szelep
- Horganyzott idomok
Igény esetén:
- Digitális keverőszelepek (Regulus) 35.000.- Ft/db. áron. (2db. van)
1 kg fa elégésének elméleti levegőszükséglete például 5,9 kg, azaz 4,5 m3.
Vigas 25 névleges teljesítményen 6,6Kg/h fa fogyasztás
de ha a kéményt tervezteted a terv tartalmazza a levegőellátást is, legalább is nekem úgy rémlik
egy "légtömör" lakásba egy ventilátoros kivezetés tud érdekes dolgokat produkálni, de még egy sima lakásba is sokan nem gondolnak bele egy sima páraelszívó 100-300m3 levegő mozgatására képes
Ha minden is légtömör nálad én a hővisszanyerős bevezetésen is gondolkodnék.
Az a durva, hogy itt minden legtomor, a tel elejen bevitt fa paraja sem tud tavozni, szoval kell valami beeresztes. 35m3t neztem, de nem tom eleg- e a kazannak.
vicces adalek, a regi hazban egy macskaajto volt beteve, aztan ha nagyon szivott a kemeny, akkor siman kibillentette es szivta be a levegot :)
hello! Teszünk be egy új Vigas 25-öt, tudja valaki, hogy mennyi szellőzés szükséges neki? Tehát nem egy 120-as csövet dugnék ki a falon, hanem pld egy 40m3/órás légbeeresztő elég lehet?
Szerintem. A pellet égertő egyenletesebben adagolja a meleget mint a termotéka, mivel ez csak be és ki állapotot tud, a pellet égető meg képes modulálni a teljesítményt. A termotékát is állítsd be ugyanarra az előremenő hőfokra mint a pelletégőt. HA termoszelepek vannak akkor ha melegebb vizet küldesz a radiátorokba kisebb felület fog fűteni ezáltal jobban lehűl a víz.
Sziasztok, nagyon ritkán használom az Atmos dc 22-es kazánomat, főleg klímával fűtök, de nagyobb mínuszban bekapcsolom. Épp hogy befűtöttem, 70-80 fok között mutatott a mérő, de bekapcsolt a túlfűtést megakadályozó szelep, egy csomó víz kifolyt. Víz/nyomás van elég a rendszerben, a radiátorok épp elkezdtek melegedni. Gondolom nem szabadna ennek ilyenkor bekapcsolni, mi lehet az oka?
Szia! Nekem is ugyan ez a probléma már 3 éve. Én hagytam a fenébe, tökéletesen működik így is. Nálam a gyártó azt írta, a panelen lehet hiba. A magyar importőr nem tudott segíteni benne, új lapkát meg nem veszek, mert így is jól működik. Ha nálad valami kiderül akkor érdekel! Köszi! 2018-as 25LC.