Szerintem ebben a sztoriban az a szörnyű, hogy a liberális demokráciákban még mindig lehet olyan politikai ideológia, amit a korrektség jegyében egyetlen párt sem vállalhat fel. Amíg ez így marad, a liberális demokrácia nem demokrácia, hanem a csókosok diktatúrája.
Nem vagyok képben, de adódik a kérdés: Kuba elszigetelődésével nem javulhattak - legalább relatíve - a spanyol-kubai gazdasági kapcsolatok lehetőségei? (kezdve mondjuk a féllegális fegyverkereskedelemmel...)?
franco nehezen deportált zsidókat mert nem volt kit, megtették már helyette még a xv. században.
Biztos én gondolom rosszul, de az miért volt, hogy tömegével menekültek zsidók Franco országába? A másik kérdés: Izrael miért támogatta a libanoni falangistákat?
Vagy hülyék a zsidók (velem együtt, mivel racionális cselekedetnek vélem mindkettőt), vagy tán a fajelméletet még sem lehet automatikusan összekapcsolni a fasisztákkal.
Ahogy alább is írják, azért büszkék nem lehetnek. A fasizmus célja, az imperializmus nem jött össze. Paradox helyzet, de pont az tette lehetetlenné, hogy az olaszokból katonát faragjanak, ami a fasizmust élhetővé. Az olaszok évszázadok óta polgárok, jó ízléssel, műveltséggel megáldva. Ha ők totalitarizmust csinálnak, az amolyan polgári totalitarizmus lesz. Katonát meg Mussolini előtt csak Machiavelli akart az olaszokból faragni, ő is római mintára és neki se jött össze, mert a jó katonához bárdolatlanabb alapanyag kell.
a franco rendszer életgörbéje minden különbség ellenére nagyban hasonlít a honi munkásmozgalomhoz. ő is a nácikkal, faisztákkal való együttműködéstől jutott el a halálakor már simán csak ortodox konzervatívnak nevezhető rendszerig.
talán nem véletlen, hogy sem ott, sem itt nem voltak megtorlások, pedig ott a tejero féle bohócok is febukkantak.
a baszk olyannyira tiltva volt, hogy tilos volt az utcán beszélni és nem adhattak baszk nevet a gyerekeknek. a 75 előtt születettek később változtatták baszkra a kötelezően kasztíliai keresztneveiket...
az pedig, hogy az egységes, kasztíliaiul beszélő spanyolország fő szószólója pedig gallego volt, már csak hab a tortán....
Maximálisan egyetértek. A fasizmus nem egyenlő sem a nácizmussal sem az antiszemitizmussal, csak egyes elvakult ballib fejekben. Olasz népjóléti és nemzeti gondolat: szerintem bármely olasz büszkén vállalhatja, én becsülni fogom érte.
kicsit füllentettem. anno még nem nagyon volt internet, a forrásokat legfeljebb könyv alakban tudnám prezentálni, amihez viszont kellen min a deusto egyetem könyvtára.....
a franco rendszer vége felé, amikor franco, illetve a helyette irányítók észrevették az elkerülhetetlen változásokat, illetve amikor amerika, pont pinochethez hasonlóan elkezdte pénzzel tömni a fontos geopolitikai szövetségest.
más kor, más helyzet, össze sem hasonlítható országok. az viszont biztos, hogy ha a puszta gazdasági adatokat és a jólétet nézzük spo és mao közt nem volt jelentős különbség 75 környékén. mellesleg spo-ot pont annyira nem szabad egy országként kezelni mint olaszországot, míg mao a kelet-nyugati diferenciák ellenére viszonylag homogén minden szempontból.
az hogy a spanyolok alacsonyabbról indultak mint mi, az tény. az is hogy ez pont a 60-70-es években változott meg. azon lehet vitatkozni hoyg Francoéknak ebben volt e szerepük avagy nem.